![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Licem
Część wszystkim
![]() W tym roku rozpoczęłam liceum... wszystko byłoby w porządku, lecz strasznie mnie to przybija. Jestem na profilu matematyczno geograficznym... klasa trafiła mi się w miarę sympatyczna..ale , no właśnie, tu się zaczyna. Nie podoba mi się nauczycielka od matematyki i polskiego.. a w końcu z tych przedmiotów trzeba zdać maturę.. jak myślicie, powinnam się przepisać na mat fiz, gdzie są w porządku nauczyciele i męczyć się z fizyką.. a w swoim zakresie uczyć się geografii? Hm.. i w ogóle jakie macie zdanie o liceum? Fajne... okropne ? Dla mnie kosmiczna jest myśl o tym, że to już ostatnie 3 lata..matura i studia.. strasznie mnie to przeraża.. wiem, powinnam o tym nie myśleć, aczkolwiek co robić..? Strasznie mnie to przybija.. nie mogę jeść, boję się, że jak tak dalej pójdzie to zeświruję. proszę o pomoc..
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Licem
Cytat:
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
oceniam bardzo dobrze poszłam na bankowośc nauczyciele byli różni ale od przedmiotów zawodowych niektórzy byli znośni, jest dużo nauki i długo w szkole siedzisz bo dochodzą godziny przedmiotów zawodowych wszyscy wymagają żeby uczyc się konkretnego przedmiotu nie pobłażali nam ale nie żałuję nie ma czego
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Zależy co znaczy, że nauczyciele Ci sie nie podobają. Jeśli są niemili, złośliwi, po prostu dziwni - zostań, dasz radę sie przemęczyć. Gorzej sprawa wygląda, jeśli nie potrafią uczyć, zmarnujesz tylko swój czas na lekcjach a i tak będziesz musiała uczyć sie wszystkiego w domu.
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja bym się nie przepisywała, nie ma sensu. Poza tym, kto wie, może zmienią Ci nauczycieli?
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
najgorsza jest ta geografia..ponieważ chcę ją zdawać rozszerzoną i przydałoby się ją mieć w godzinach rozszerzonych...a na innych profilach takiej opcji nie ma.. ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja i tak bym została, nie ma sensu się przepisywac tylko dlatego,że nie pasują nauczyciele. Nigdy nie będą pasowac ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
od polskiego widzę, że mnie niczego nie nauczy.. a od matematyki.. to tak średnio, coś tam wiadomo uczy, ale nie satysfakcjonuje mnie to(wiem, trzeba pracować w domu dwa razy więcej i w ogóle.. no ale na zdrowy rozsądek to przez 3 lata uczyć się samej...to też nie jest najlepsze rozwiązanie )
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Mi trafiła się beznadziejna baba od matmy - jestem na mat-chemie, zastanawiałam się nad przepisaniem do biol-chemu, ale nie.
Zostań tam, gdzie jesteś. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Oj jak czytam Twój pierwszy post to przypominam sobie "depresję wrześniową" w pierwszej i drugiej klasie która nawiedzała nie tylko mnie ale też innych w klasie. Ja liceum wspominam świetnie. Byłam na filologicznym profilu i miałam beznadziejną babkę od historii a jakoś zdałam z niej maturę rozsz na całkiem przyzwoitym poziomie. Tak więc nie przepisuj się moim zdaniem- po prostu dużo trzeba się uczyć samemu.
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Zdałam całkiem nieźle - 76%, 68%, 93% (wszystko na poziomie rozszerzonym). Naukę biologii zaczęłam w drugiej klasie na dość intensywnych korkach. W trzeciej klasie chodziłam na kurs przygotowujący z biologii i polskiego. Angielski już i tak umiałam, więc się nie uczyłam. Chodzenie do szkoły to tak naprawdę była "formalność". Oczywiście, że nie jest to komfortowa sytuacja (zwłaszcza jeśli nie stać Cię na dodatkowe kursy), ale myślę że nie ma sensu z tego powodu zmieniać LO. No chyba, że te nauczycielki mają Ci utrudnić zdanie matury (np. próbować nie dopuścić Cię do niej z powodu jakichś własnych uprzedzeń, mimo że umiesz itp.). I nie bój się niczego. ![]() ![]() Naprawdę lubiłam moje LO, przez pierwsze 2 miesiące studiów strasznie tęskniłam, odwiedzałam byłą szkołę i ubolewałam, że już tam nie chodzę, a teraz... Za nic w świecie bym nie wróciła! ![]() Jesteś w bardzo fajnym okresie życia, a będziesz w jeszcze fajniejszym... Głowa do góry ![]() Edytowane przez Amathea Czas edycji: 2009-09-21 o 15:52 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
Mały uśmiech zmienia świat ![]() Edytowane przez degra Czas edycji: 2009-09-21 o 16:02 Powód: dodałam co nieco. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Szybko mija nie martw się. To jest takie chwilowe załamanie bo jest natłok zajęć, nagle "tyle" od Ciebie chcą a poza tym wizja zbliżającej się matury, studiów, dorosłości a Ty nie wiesz co chcesz w życiu robić........Mniej więcej tak to zawsze wygląda
![]() Pocieszę Cię, że w maturalnej już depresji nie było:P
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() rozmowy z rodzicami mało mi dawały.. siostra wspierała jak umiała, tak samo przyjaciółki, z którymi byłam przez 9 lat w klasie.. ale one podobnie zagubione jak ja,... jeszcze strasznie było na początku, gdy nie było ich obok w klasie.... wizaż to było moja ostatnia deska ratunku.. i na razie sprawdza się wyśmienicie ![]() ![]() wiem, że to z boku może się wydać strasznie dziecinne i w ogóle.. ale do wszystkiego trzeba dorosnąć, a to jak wiadomo, nie jest takie proste ![]() no i wydaję mi się, że taki wątek przyda się innym... może pomoże .. tak jak mam nadzieje mi ![]()
Mały uśmiech zmienia świat ![]() Edytowane przez degra Czas edycji: 2009-09-21 o 16:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Wiesz ja poszłam np. do szkoły w innym mieście, nikogo tam nie znałam, nikogo z mojego miasta w niej nie było, dojeżdżałam godzinę codziennie (czas w 1 stronę) i myślałam, że już wrócę z podkulonym ogonem do mojej mieściny ale nie dałam się
![]() Nie jest to dziecinne, każdy boi się gdy stawia mu się dużo nowych zadań. Rzecz jest w tym, żeby się nie poddać ![]() ![]()
![]() |
#19 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Masz prawo czuć się zagubiona, jest dopiero wrzesień! Tak jak pisałam, ja na początku studiów miałam strasznego doła (w LO akurat mnie to ominęło). Miałam ochotę rzucić to wszystko, czułam że nie wiem czego właściwie chcę, byłam strasznie zagubiona i chciałam wrócić do tego co ZNANE (czyli do szkoły i do starych znajomych - na uczelni nie znałam nikogo, w dodatku było to obce miasto). Jakoś w listopadzie mi przeszło, teraz już jestem zachwycona. ![]() Zmiana szkoły nigdy nie jest łatwa, ale już niedługo powinno być znacznie lepiej, uszy do góry. ![]() P.S. Cytat:
![]() Edytowane przez Amathea Czas edycji: 2009-09-21 o 17:04 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Nie łam się.
Mi w klasie maturalnej odpadła TYLKO fizyka, bo reszta przedmiotów typu chemia czy geo są w obcym języku. Także nie dość że rzucają we mnie rozszerzonym angielskim, roz. historią (ang) , roz. polski, drugim językiem obcym to jeszcze matura z matematyki mnie goni (nawiasem mówiąc dali nam jakąś babkę z ulicy bo te doświadczone długoletnie nauczycielki poodchodziły na emeryturę... i u mnie matma leży i płacze) to jeszcze mimo wszystko muszę realizować program z pozostałych przedmiotó ._. Klasa też tragiczna, też chce mi się płakać i możemy sobie podać ręce. W klasie mam fajne dwie osoby z którymi się trzymam, reszta jest koszmarna. A na siłę każdy chce nas integrować ._, Ja też jestem pod dużym stresem matury z matematyki. Nie łam się klasa jest a potem jej nie będzie a wiedza zostaje. Skup się na nauce bo po co ci szkolne znajomości. Ja tam na lekcjach często siedzę sama bo jest po prostu wygodniej, nie lubię się dzielić książkami pisakami długopisami. Nie wiem, po prostu ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co po liceum? jakby to powiedziec, doroslosc ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#22 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() no..musi być dobrze ![]() Cytat:
![]() ![]()
Mały uśmiech zmienia świat ![]() Edytowane przez degra Czas edycji: 2009-09-21 o 20:19 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Na pewno bedzie dobrze
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
"Niektórzy uważają, że piłka nożna jest kwestią życia i śmierci. Jestem rozczarowany takim podejściem. Zapewniam, że jest czymś znacznie, znacznie ważniejszym." B.Shankly Blue heart forever - CFC ![]() Zapuszczam wloski ![]() o9.11.2013 --> CP 13.01.2014 --- 44,5 cm |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Klasa trafiła Ci się sympatyczna, a to już bardzo dużo. To z klasą będziesz spędzała przerwy, wycieczki, w razie problemów przy odpowiedzi to oni będą Ci pomagać... dobrze mieć zgraną klasę, to podstawa. A wtedy łatwiej razem znieść nauczycieli. Jeśli byś się przepisała, to nie wiesz, jak byś się czuła w nowym środowisku uczniów. Myślę, że na każdym profilu trafił by się jakiś nie fajny nauczyciel. Tak jak dziewczyny wcześniej Ci radziły, będziesz musiała się trochę poduczyć sama. Nauczyciele tylko ci z powołania potrafią dobrze przekazać wiedzę i nauczyć. Duża ich część niestety tylko nam ją dyktuje i wymaga, żebyśmy sami zrozumieli :/ Ale tak już jest i nie tylko Ty masz taki dylemat. Jest jeszcze taka sprawa, że jak się przepiszesz i Ci się nie spodoba, to może znowu będziesz chciała się przepisać i będziesz czuła się jak osoba zagubiona, która nie potrafi znaleść swojego miejsca. Wierz mi, to wciąga. Ja na szczęście trafiłam na 'swój' profil i nie musiałam przechodzić z klasy do klasy, ale piszę Ci to na przykładzie wielu moich koleżanek i kolegów. I to, że trafiłam dobrze, nie znaczy, że od razu o tym wiedziałam. Też nie podobali mi się wszyscy nauczyciele, lecz niestety trzeba było ich znosić. Podstawowe pytanie.. lubisz matematykę? lubisz geografię? Pewnie tak, skoro na taki profil składałaś podanie. W takim razie skup się na tym i pokaż wszystkim, ze jesteś w tym dobra ![]() P.S od października zaczynam III rok studiów ekonomicznych. Mam nadzieję, że troszkę pomogłam. Pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
hmm.. jestem już w 95% przekonana co do przepisania.. na mat fiz.. mam tam kilka znajomych, chłopaka.., klasa bardzo sympatyczna.. o wiele lepsi nauczyciele.. a geografia to i tak taki przedmiot, którego muszę się uczyć sama.. w 2 liceum zapisałabym się na intensywny kurs przygotowujący, miałabym do tego rozszerzoną fizykę, może by się do czegoś przydała...
będzie ciężko na początku...ale na prawdę już nie wytrzymuję tam gdzie jestem.. i gdy postanowiłam się przepisać.. to mi tak nagle ulżyło..rozmawiałam z przyjaciółką, która w tej klasie jest.. opisała mi całą sytuacje..jeszcze z chłopakiem porozmawiam.. i najprawdopodobniej jutro zmienię klasę ![]()
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Dot.: Liceum
Tak... Tak czytam i jakbym widziała siebie. Tylko, że ja jestem na profilu językowym. Mam okropną panią od matmy ( nie jestem orłem z matmy) Powiem tak.. leci z materiałem, nie patrzy czy słabsi uczniowie rozumieją czy nie..Pracuje tylko z mózgami ( i tylko mówi jak ktoś słabszy stał 10 min przy tablicy, proszę teraz lepszą (czasami mówi bardzoej rozgarniętą) osobę do tablicy) Na pierwszej lekcji w klasie 2 powiedziała nam ze mamy sobie korki z matmy załatwiać...
To jest jakiś koszmar.. Ale jestem w tej co jestem.. Jak będzie tragicznie to moze zmienie klasę na inną (znowu w tej jest babka która tłumaczy jak krowie na rowie, poświęca lekcje czasami żeby jeszcze raz wytłumaczyć materiał - i dobrze).. Ale narazie pozostanę przy swojej.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Liceum
Cytat:
Ja mam identycznie. Płakać mi się chcę po prostu. Babka z ulicy "nie podoba się to zmień szkołę" ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Tak moja mama właśnie jest na wywiadówce i chyba poruszy tę sprawę bo to jest dziwne.. Albo na jutro kazała nam sie nauczyć wzorów bo duzo osób nie umiało..
to powiedziała '' o ja wam juz zrobie jazde w środę.. aż sie nie pozbieracie''.. Straszy nas czasami, wyzywa przy tablicy.. to nie moja wina ze mam brak z podstawówki, że nauczycielka z podst. tak jak w tym przypadku uwielbiała dobrych uczniów a tzw. tępaków, ludzi którzy potrzebowali wiecej czasu na daną partię materiału juz nie lubiła.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
no więc właśnie....dlatego wolę przenieść się tam, gdzie mam pewną sytuację z nauczycielami i na prawdę dobrze zdać maturę z przedmiotów obowiązkowych..to przecież mnie nie ominie..
a geografie.. zrobię w swoim zakresie ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:25.