![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Czym czyścić ... ? - zbiorczy
hej kobietki
![]() ![]() ![]() z góry thx za odpowiedz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czym czyścić telewizor plazmowy ?
Może taką pianką do czyszczenia monitora?
Wilgotnś ściereczką to raczej bym nie próbowała... Wydaje mi się, ze ta pianka będzie najlepsza, ewentualnie taka ściereczka z mokrofibry (używasz jej na sucho, a ona jest z takiego materiału że łądnie wszystko ściera i nie zostawiał pyłków ani smug) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Dot.: Czym czyścić telewizor plazmowy ?
dzieki
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
pranie chemiczne w domu??/czym czyścić
nie wiem czy dobrze umieszczam wątek- spróbuję...
kupilam niedawno biały zakiet dobrej firmy i dzis z przykrością stwierdzilam że nadaje sie on tylko do prania chemicznego. czy moge to zrobic jakos domowym sposobem czy musze za kazdym razem placic kaske w pralni- kilka takich pran i kupie sobie drugi zamiast tego! moze zaryzykowac pranie reczne w plynie do delikatnych tkanin? proszę o pomoc. pozdrawiam!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Dot.: pranie chemiczne w domu??
Osobiście bym się bała w ten sposób. Pranie chemiczne głównie polega na wcieraniu na szczotce detergentu w tkanine (w newralgicznych miejscach typu kołnierzyk, rekawy). Nie wiem co się dzieje jeśli tego środka da się za dużo.
Koszt wyczyszczenia żakieciku to coś koło 8-12 zł (zależy od pralni). Częściej niż 3-4 razy w roku chyba oddawać go nie będziesz a przynajmniej masz pewność, że go nie uszkodzisz. A szkoda by było, zwłaszcza skoro jest dobrej marki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
czym czyścić
Cześć!!!
Poradźcie mi czym wyczyścić skutecznie wykładzinę dywanową mocno zabrudzoną? chodzi o skuteczną metodę, środek , itp. Pozdrawiam Anetka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Dot.: Czyszczenie wykładziny
U mnie w akademiku najpopularniejsze są 2 metody:
1. vanish do prania dywanów 2. (tańsza, bo studentom głónie o to chodzi) wyniesienie wykładziny/dywanu na zewnątrz, rozłożenie na chodniku lub trawie na takich drewnianych paletach (dostepne u pana konserwatora ![]() Troche dziwna ta metoda ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
vanish przereklamowany .... żeby całą wykładzinę musisz zużyc kilka opakowań , stracić czas i ..... paznokcie
![]() polecam firmy specjalizujące się w takich usługach - jest szybciej , skuteczniej i nie tak mokro .... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Moja Babcia ma taki patent: robi roztwór woda+amoniak (na oko, nie przesadza z amoniakiem) i białą ścierką przeciera tym dywan/wykładzinę. Uwierz, po jednym przetarciu szmatka jest czarna. Nie wiem gdzie mieszkasz, moja Babcia kupuje amoniak w mydlarni na Pradze.
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Nie napisałaś jaką masz wykładzinę, bo są tzw. klejone, a w takim wypadku pranie wodą odpada. Jeśli wykładzinę możesz wynieść, to przede wszystkim porządnie ją wytrzep. A co do "Wanisha" to ja go jednak polecam, ciepła woda i szczotka, która robi dużo piany i heja. powodzenia
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
wanna i płytki czym czyścić ?
Jak w temacie - czym czyscicie płytki by się świeciły i wanne by jej nie porysowac
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Dot.: wanna i płytki czym czyścić ?
Wanne czyszczę cilit bangiem. Super usuwa nacieki z wody, kamień, brud. Płytki natomiast spryskuję płynem do mycia okien i ręcznikiem papierowym wycieram do sucha
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
miałam założyć podobny wątek bo nie potrafię sobie poradzić z zaciekami w brodziku
![]() janet, czy ten cilit bang na to pomoże? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
U mnie pomagał. Teraz reklamują banga w spraju ale nie wiem jak on się zachowuje. Ja zawsze używałam takiego w płynie. Na mocne zacieki polej dużą ilością i zostaw na pół godziny. Później zmyj wodą. Jakby nie zeszło za 1 razem sprubój ponownie. Mam nadzieję, że sobie z tym poradzi cilit. U mnie zawsze schodziło, a wanna dzięki temu jest super biała. Można użyć nawet do muszli. A jeśli masz takie hmm "zwapnienia" to możesz polać dużą ilością i zostawić nawet na noc. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
kurcze, dopiero teraz zerknełam na nazwę tego co mam i to jest właśnie cilit bang
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Ja myję tylko Kitchen/Bathroom Cleaner z Lidla. Nawet zlew inox się super nim zmywa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Ela
muszę zerknąć i na to w takim razie; a to jest w formie takiego żelu jak te do muszli? I czy sobie poradzi z moimi zaciekami? A po ile to jest? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
dziewczyny, a czy cilit bang pomoże na to co mam w brodziku, szczególnie w kątach czy załamaniach, coś czarnego, szarego, sądzę, że to grzyb, pleśń
![]()
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Gothika, to jest w spryskiwaczu jak do okien. U mnie na zacieki z wody na bateriach, ociekaczu na naczynia, zlewie nic lepiej się nie prawdza. To kosztuje ok 4 zł, cif który tylko ładnie pachnie 10zł
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
BAN stały
|
Polecam ocet.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
lilly78 - ja też miałam taki problem. Szare plamki pojawiły się w miejscu styku wanny ze ścianą pod warstwą uszczelniającego silikonu, więc żadną siłą nie dało się tego wyczyścić. Niedawno się zawzięłąm, kupiłam tubkę silikonu sanitarnego, zdarłam stary i położyłam nowy. Teraz wygląda czyściutko
![]() Silikon jest dostępny w dwóch wersjach: białej i przeźroczystej. Trzeba tylko spytać sprzedawcę o jego wyciskanie, bo do większości tub dostępnych w sklepach budowlanych trzeba mieć specjalny pistolet (ja jakoś sobie poradziłam bez - stukałam trzonkiem młotka ![]() Co do zacieków, to kiedyś w pracy robiłyśmy sprzątanie i okazało się, że nie ma już mleczka do czyszczenia a umywalka domagała się natychmiastowej opieki. Polałam ją wtedy tym co było tj. jakimś płynem do WC Major Domus (czy jakoś tak). Jeszcze nie widziałam, żeby coś tak wyżarło kamień i rdzę po kapiącej wodzie!!! Żadne Cility nie dawały takiego efektu. Tylko nie wiem czy nie niszczyłby emalii w wannie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkich! ja mialam wanne brudna od farb,kleju i nie wiem czym jeszcze po remoncie.nie moglam jej doszorowac.moja babcia przyjechala i posypala kwaskiem cytrynowym.odczekalysmy z 10minut i wanna sie doczyscila-lsnila jak nowa.tak samo robie teraz z czajnkiem jak mam kamien i termosem-super.polecam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
o tak ja tez polecam kwasek cytrynowy
![]() Kiedyś miałam taka starą wannę żeliwną, chropowatą w dotyku. Czyściałam albo kwaskiem albo proszkiem Dosia z wybielaczem. Teraz do mocnych zabrudzeń używam tanszego biedronkowego odpowiednika cilit bang o nazwie chyba Fist, w takim różowym spryskiwaczu. Troszkę śmierdzi ale z kamieniem radzi sobie świetnie. Płytki w łazience spryskuję biedronkowym płynem do mycia łazienek w przezroczystym spryskiwaczu, i wycieram albo ręcznikiem papierowym albo sciereczką z mikrofibry. Brodzik i umywalkę traktuję dwufazowym Brefem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Ela, zakupiłam ten płyn w spryskiwaczu, ale niestety...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
Ja czesto szoruję sifem ale też nie wiem jak usunac w prysznicu
![]() Edytowane przez igusia13 Czas edycji: 2007-12-17 o 14:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Zalewam bleachem tak samo jak toaletki zostawiam na chwile kibelek tylko splukuje a wanne w gumowych rekawicach scieram - blysk bez wiekszego wysilku. skutki uboczne smrod wybielecza po calym domu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
Polecam produkty HG-sana, drogie ale naprawdę efekt świetny
![]()
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
Witam, proponuje kupić preparat firmy K2 - "Arva", docelowo jest przeznaczony do mycia silników samochodowych, ale ja osobiście stosuję go do każdego rodzaju uciążliwego brudu, z którym żadne inne specyfiki sobie nie radzą. Należy spryskać, pozostawić na kilka minut, ewentualnie troszkę podrażnić gąbką lub szczoteczką i spłukać. Kupić można na stacjach benzynowych. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
he, to mnie zdziwiłaś, ale może to jedyny ratunek :O, tylko na stacjach?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
"Arve" mozna tez nabyc w jakims sklepie z częściami samochodowymi, z chemia dla motoryzacji. Jest to dośc popularny środek. Pierwszy raz , gdy mi go mój TŻ polecił, to miałam lekko zdziwioną minę, ale szybko dałam sie do tego przekonać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:25.