|
Notka |
|
Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Jak zrobić tą rozetkę ?
Pozwoliłam sobie wkleić skan zalaczony przez Sarenkę w temacie "Pakowanie prezentów". Jak to zrobić ? Z samych rysunków nie mogę się zorientować a objaśnienia są po rosyjsku. Może ktoś pomoc ? Ewentualnie moze byc inna propozycja aczkolwiek rozetka ma byc bardzo, ze tak powiem, rozbudowana, gdyz moje pudeleczko jes skromne: czarne ze srebna przykrywką. Na to po prostu chciałam nakleić czarna ozdobę. Pomyślę nad innym kolorem, moze czarny jest zbyt smutny ? Moja mama wie, ze ja uwielbiam czarny i bedzie wiedziala ze nie dalam jej prezent w takiej kolorystyce bo np. jej urodziny nie sa dla mnie radosnym swietem tylko dlatego, ze ja juz taka jestem.
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jak zrobić tą rozetkę ?
tak się przyglądam i wydaje mi się że to jest zrobione nie z jednego kawałka tylko z takich kilku pętelek związywanych drucikiem przez środek.Ten środek jest wczesniej nacięy, tak,żeby się wstążka nie marszczylą dodatkowo.
a jeśli chodzi o czarne opakowanie, hmm. Jeśli prezent jest stylowy i w jakimś kolorze żywym bardzo to mogłoby to być łądne uzupelnienie.Ale jeśli chodzi tylko o to,że to TWOJ ulubiony kolor... prezent jest dla Mamy więc właściwie bardziej pasowałby kolor który jest Twojej mamy ulubionym kolorem ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Ale przykrycie jest srebne wiec to nie jest taki smutne, Ulubionym kolorem mojej mamy jest tzw. kolor biskupi którego ja nie znoszę jak diabeł święconej wody. Wolę zostac przy swojej wersji. Myslalam jeszcze o zywklej czarnej wstazce przewiazanej tak jak sie pakuje prezenty. Ile kosztuje wstazka ? Tylko, ze mi szkoda kupowac wstazke bo ja mam duzo w domu tylko kolory mi nie pasują. Może byc czarne pudełko, przykrywka dość spora srebna i na to taka ozdobna rozowa wstazka z kokardką ? Pasuje róż ? Taki jest jasny i delikatny ze srebymi malutkimi liniami.
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
seemore, nie wiem, ale czarna wstążka to dopiero żałobnie wygląda
![]() jeśli zrobisz ladne pudelko i dość sztywne to Mama będzie sobie mogla w nim potem trzymać różne drobiazgi ibędzie ono dodatkowym prezentem. A co myślisz o polączeniu biskupiego z czarnym?? moglabyś zrobiś jakąś wycinankę z czarnego papieru, albo okleić biskupie pudelko czarną koronką. Te kolory się pięknie ze sobą komponują ![]() koszt wstążki zalezy od rodzaju, a sa różne - w kwiaciarniach takie z tworzywa, i w pasmanteriach od zwyklych przez satynowe i aksamitki. Ceny sa od poniżej zlotówki do kilkunastu złotych nawet za metr. o, widze że tu jest Beaux, to już na pewno coś Ci poradzila ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Różowa wstazka odpada, okropnie to wyglada, przynjamniej u mnie. Wiesz, to nie jest jakies sztywne pudelko. Chciałam mamie zrobic tylko mily prezent taki jak na filmach, odwiazuje sie wstazke i w pudelku jest prezent. Nie mamy duzo pieniedzy i mama nie bylaby zadowolona gdybym odwalila cos drogiego. Mam praktyczny prezent za 7 zł, o ktorym dawno juz mama wspominala i dokupie troche cukierkow na osłodę. Reszte chcę zrobić samodzielnie. Pudełko jest zrobione ze sztywnego czarnego papieru taka skladanka origami, do tego tak samo srebna przykryweczka z ozdobnego papieru. i teraz nie wiem co na górę...
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Mam dwa rozwiazania:
a) z blyszczacej wstazki w kolorze starego zlota z czerwienią po prostu zawiaze jak normalny prezent z kokardka b) zrobie w poprzek takie fantazyjne potrojne przewiazanie <tak oplotę trzy razy tą wstazką> i na gorę przyczepię kokardkę z tej samej wstazki. Osobiscie wolę tą opcję bo w przypadku pierwszym na spodzie prezentu ta wstazka sie tak nieladnie zawija. Tylko nie umiem zrobic zadnej rozetki. Chyba, ze przypnę takie male serduszko, znalazłam gdzies w szaprgalach. Nawet ladnie by to wyglądalo. Tylko czym to przykleić ? Pomocy.
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
seemore, ten Twoj przedostatni post wiele rozjaśnia
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
ale kupienie takiej rozetki to przeciez minimalny koszt, ok 1 zł... albo jest też taka cienka wstazeczka w takim "kokonie", cena do 2 zl, srebrna będzie na pewno. możesz obwiązać pudełeczko i do kokardki na górze podowiązywać kolejne paski wstążki, skręcić je nożyczkami i gotowe... nie wiem, czy dobrze wytlumaczyłam o co mi chodzi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
rozetka - tłumaczone na chłopski rozum - bierzesz wstążkę powiedzmy 2 cm szeroką i owijasz kilkakrotnie w koło ręki (im więcej razy owiniesz tym rozetka będzie większa) Zdejmujesz z palców, w jednym końcu zaciskasz i tam zcinasz wstążkę, potem bierzesz taką 0,5 cm stążkę i związujesz bardzo mocnona tym zcięciu, ostatni krok to rozkładasz kółeczka na różna strony jak ci pasuje lub się podoba
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:28.