Moda: "Co Polak ma w szafie" - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Pokaż wyniki sondy: Kim jesteś?
Segment niezaangażowanych 0 0%
Koneser świata ciuchów 6 16,67%
Elegancki tradycjonalista 9 25,00%
Racjonalny indywidualista 13 36,11%
Inne 8 22,22%
Głosujący: 36. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-09-16, 12:53   #1
yedanna
Zakorzenienie

Moda: "Co Polak ma w szafie"

http://kobieta.interia.pl/news?inf=791545

Co Polak ma w szafie?

Żadnych ekstrawagancji, zwłaszcza cenowych. Spokojne, luźne ubrania, stonowane kolory.

Rzeczy kupowane w promocji i na wyprzedaży, często w supermarkecie, na bazarze albo w centrum handlowym. Tak dbają o swoją garderobę Polacy.

Marki odzieżowe namiętnie szturmują polski rynek. Centra handlowe pękają w szwach, ale wciąż przybywa logo nowych firm odzieżowych, które chcą ubierać Polaków. Teraz, gdy możemy przebierać w stylach, markach i cenach - warto sprawdzić, co lubią nosić Polacy, jak kupują ciuchy i ile na nie wydają. Takie badania wykonał Pentor i w rezultacie podzielił polskich klientów na cztery grupy, które różnią się nie tylko stosunkiem do mody i ubierania się. Inaczej kupują ciuchy, przeznaczają na nie różne kwoty, kupują w innych miejscach i odmiennie podejmują decyzję.

Niezaangażowany kontra koneser

Z badań Pentora wynika, że polska ulica nieprędko wypełni się kolorami.

Segment niezaangażowanych to prawie 40 proc. rodaków. Takim nie zależy na tym, co noszą. - Biorę tylko to, co potrzebne, byle rozmiar był dobry, i wychodzę. Nie znoszę oglądania ubrań i kupowania - twierdzi 23-letni Stefan, student ochrony środowiska.

Ekstremalnym przykładem niezaangażowanego w stan swojej szafy jest Tomasz, 33-letni dziennikarz. - Prawie w ogóle nie kupuję ubrań, chyba że jestem do tego zmuszony - wyznaje. - Jeśli zniszczy mi się coś potrzebnego, np. kurtka, to kupuję nową. Ale zazwyczaj wystarczają mi te ubrania, które mam od lat - deklaruje.

• Po przeciwnej stronie barykady są koneserzy świata ciuchów. To prawie jedna czwarta Polaków. Katarzyna, 32-letnia redaktor, kocha ubrania i nazywa się wprost "zakupoholiczką". Nowe rzeczy poprawiają jej humor, dowartościowują, określają styl, pozwalają czuć się atrakcyjnie. Wszystkie ciuchy ma starannie przemyślane, ułożone kolorami i okazjami, koniecznie "rasowe", czyli dobrej marki. - Kto tanio kupuje, ten płaci dwa razy. Stosuję tę zasadę, zwłaszcza gdy kupuję bieliznę i dodatki: buty, torby czy okulary przeciwsłoneczne - tłumaczy Katarzyna. Do sklepów zagląda trzy razy w tygodniu i żaden trend jej nie umknie.

Eleganckimi tradycjonalistami jest 21 proc. Polaków, a wśród nich Grzegorz, 30-letni bankowiec. - Kupuję rzeczy klasyczne, eleganckie, nawet dres do biegania i gry w tenisa nie może być niechlujny - mówi.

Racjonalni indywidualiści -18 proc. populacji - lubią rzeczy niepowtarzalne, przy tym niedrogie. 35-letnia Ewa, dziennikarka, lubi kupować w dobrych lumpeksach. - Mam ulubione, z końcówkami serii. Ale nie znoszę w sklepach tłoku, grzebania, przymierzania. W efekcie odwiedzam tylko małe sklepy, gdzie nie ma wielu ubrań i można się spokojnie przebrać. Lubię przyjazną atmosferę, a w moim ulubionym lumpeksie jest przemiła sprzedawczyni - mówi Ewa.

Polak w czerni na bazarze

Polska ulica jest szara. Takie obserwacje ma wielu cudzoziemców, którzy żyją w barwnych, wielokulturowych społeczeństwach. Z badań Pentora wynika jednoznacznie, że Polacy nie lubią się wyróżniać wyglądem. Oryginalne, barwne zestawy nie są naszą mocną stroną. Dwie trzecie Polaków powyżej 15. roku życia wybiera wygodne, praktyczne, niezobowiazujące i nierzucające się w oczy ubrania.

W pracy staramy się wyglądać bardziej elegancko. Największym powodzeniem cieszy się casual, czyli styl luźny, weekendowy i młodzieżowy. Trudno także o szaleństwa w dziedzinie kolorów. Spokojny styl wymaga niekrzykliwych kolorów. Dlatego gustujemy w stonowanych barwach. Wybór miejsca zakupu zależy od naszych dochodów, ale też stosunku do mody, elegancji i ubrań. Dość często kupujemy odzież na bazarach, rzadziej w sklepach, które stosują wysokie marże. W dużych miastach coraz częściej wygrywają centra handlowe z dużym wyborem marek, fasonów i cen. Małe butiki czy autorskie sklepy, kiedyś tak modne, dzisiaj nie mają szans.

Jak kupują Polacy

Ubrania kupujemy w zależności od potrzeb i zasobności portfela. Łatwiej nam zdecydować się na koszulki, spódnice czy spodnie w promocji niż w salonie firmowym dobrej marki. Potrafimy zakup ubrania, które sobie upatrzyliśmy, odłożyć do posezonowej obniżki. Promocja często skłania nas do kupowania rzeczy, których nie mieliśmy w planach, ponieważ skusiła nas przystępna cena.

28-letnia Joanna, dekoratorka, lubi kupować ubrania na wyprzedaży, ale głownie kilku ulubionych marek, których styl jej odpowiada. - Nie kupuję ciuchów z minionego sezonu na następny, raczej ciepłe rzeczy latem i na odwrót - opowiada.

Najrzadziej kupujemy kurtki, marynarki i sukienki, czasem nawet raz na kilka lat! Średnio wydajemy rocznie na ubrania 400-500 zł na osobę. Bardziej szaleją jedynie mieszkańcy miast oraz osoby młode i dobrze zarabiające. Przy wyborze kierujemy się głównie ceną, wyglądem ubrań i naszym odczuciem po przymierzeniu.

Własna opinia o tym, czy dobrze wyglądamy i czujemy się w nowym ciuchu oraz jakość wykonania decydują o zakupach. Nie jesteśmy jednak lojalnymi klientami. Zdecydowana większość Polaków porównuje ceny i ofertę różnych sklepów i w zależności od tego wybiera rzeczy, które im się podobają. Mamy słabość do dżinsowych marek. - Lubię, gdy żona kupuje mi koszulki - mówi Artur, 33-letni fotoedytor. - Ale nie cierpię chodzić z nią na zakupy. Nie jestem w stanie spędzić trzech godzin w H&M, ona niestety tak. Ja raz na kilka miesięcy hurtowo wydaję więcej i kupuję np. od razu trzy pary butów, żeby mieć spokój - podkreśla. Nie zmienia się zatem fakt, że naszych przyjaciół znacznie trudniej namówić na zakupowe szaleństwo niż nasze przyjaciółki.

Joanna Rokicka

Tekst pochodzi z magazynu dzień dobry.
Stary 2006-09-16, 13:49   #2
yedanna
Zakorzenienie

Dot.: Moda: "Co Polak ma w szafie"

Up, up
Ja chyba jestem eleganckim tradycjonalistą. Wahałam się pomiędzy tym a koneserem ale jednak nie - nie muszę znać każdego trendu i nie muszę mieć każdej modnej rzeczy. Za to lubię układać kolorami
Stary 2006-09-16, 14:04   #3
ANKA20
Wtajemniczenie

GG do ANKA20

Ja jestem racjonalnym indywidualistą

Kupuję przeważnie w szmateksach (swetry, bluzki, rzadziej spódnice czy spodnie) przede wszystkim z powodów finansowych (studiuję i jeszcze nie zarabiam, a stypendium naukowe to kpina :/) Szmateksy wbrew nazwie nie oferuję przeważnie "szmat" lecz towar dobrej jakości, nieprzeciętny i w dobrej cenie

Również boleję nad tym, że w Polsce ktoś ciekawie i kolorowo ubrany jest często wytykany palcami przez innych (najczęściej są to kobiety, i mlodsze i starsze), brak nam polotu w dobieraniu kolorów czy fasonów.

Moja rodzina to typowi "niezaangażowani", kupują następne ubranie jak obecne się potarga, w ogóle nie zwracają uwagi na to jak się ubierają, bo "po co?"

arte infantil

R jak Remont
ANKA20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-16, 14:06   #4
Nati02
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez yedanna Pokaż wiadomość
Up, up
Ja chyba jestem eleganckim tradycjonalistą. Wahałam się pomiędzy tym a koneserem ale jednak nie - nie muszę znać każdego trendu i nie muszę mieć każdej modnej rzeczy. Za to lubię naturalne kosmetyki i układać kolorami
Mogę przybić piątkę

Edytowane przez Nati02
Czas edycji: 2013-06-03 o 09:22
Nati02 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-16, 14:31   #5
FK
przyczajona tygrysica

GG do FK

Cytat:
Napisane przez Nati02 Pokaż wiadomość
Mogę przybić piątkę
Ja też , z tym, że mam u siebie zastrzeżenia co do tego układania kolorami - mam zawsze taki bajzel w szafie ...

Ale co mnie trochę zaskoczyło to średnia wydawanych pieniędzy na ciuchy w Polsce - ale to był tylko chwilowy szok, bo po przeczytaniu ile kasy wydają średnio Polacy na środki czystości nic mnie już nie zaskoczy .
FK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-16, 15:38   #6
anka^^
BAN stały

Cytat:
Napisane przez FK Pokaż wiadomość
Ja też , z tym, że mam u siebie zastrzeżenia co do tego układania kolorami - mam zawsze taki bajzel w szafie ...
Tak samo Hmmm lubie kupować ubrania i ubieram się schludnie. Co ja mam zaznaczyć? Powinno być coś pomiędzy koneserzami a eleganckimi tradycjonalistami
anka^^ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-16, 15:58   #7
9c8d9cec639f523640ce6df817fef7acb209e2c9_626728175cda8
Konto usunięte

widzę, że zagłosowałam jak większość często można kupić dobre i tanie ciuchy
9c8d9cec639f523640ce6df817fef7acb209e2c9_626728175cda8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-09-16, 17:10   #8
Szczypta Chili
Zadomowienie

GG do Szczypta Chili

Ja uplasowałabym swoją osobę gdzieś między tym racjonalnym indywidualistą a eleganckim tradycjonalistą. Lubię łazić po sklepach i wyszukiwać ciekawe okazy aczkolwiek raczej nie gustuje w ekstrewaganckich ciuszkach i nie uganiam się za najnowszymi trendami. Dbam raczej o to by wszystko było zgrane, dodatki właściwie dobrane i kolorystycznie dopasowane chociaż jeżeli coś szczególnie przykuje moją uwagę i dobrze się w tym czuję nie mam problemu by to ubrać. Cena jest dla mnie ważna, nieraz decydująca dlatego najczściej wybieram się na zakupy na targowiska, chociaż sklepów nie omijam, a kiedy jakaś bluzeczka szczególnie mi się spodoba moja skarboneczka pustoszeje W lumpekasach bywam rzadko za to na wspomnianych targach wybitnie często...(oby tylko pretekst był aby przejść wzdłuż...i już kolejny T-shirtcik w szafceza to tylko 20 zł ubywa)
Wielkiej Depresji.
Naszą wielką wojną jest wojna duchowa.
Naszą wielką depresją jest życie.

Szczypta Chili jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-16, 17:59   #9
i_n_e_s
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Szczypta Chili Pokaż wiadomość
Ja uplasowałabym swoją osobę gdzieś między tym racjonalnym indywidualistą a eleganckim tradycjonalistą. Lubię łazić po sklepach i wyszukiwać ciekawe okazy aczkolwiek raczej nie gustuje w ekstrewaganckich ciuszkach i nie uganiam się za najnowszymi trendami. Dbam raczej o to by wszystko było zgrane, dodatki właściwie dobrane i kolorystycznie dopasowane chociaż jeżeli coś szczególnie przykuje moją uwagę i dobrze się w tym czuję nie mam problemu by to ubrać. Cena jest dla mnie ważna, nieraz decydująca dlatego najczściej wybieram się na zakupy na targowiska, chociaż sklepów nie omijam, a kiedy jakaś bluzeczka szczególnie mi się spodoba moja skarboneczka pustoszeje W lumpekasach bywam rzadko za to na wspomnianych targach wybitnie często...(oby tylko pretekst był aby przejść wzdłuż...i już kolejny T-shirtcik w szafceza to tylko 20 zł ubywa)

Też tak mam , widzę siebie pomiędzy eleganckim tradycjonalistą a racjonalnym indywidualistą, jeżeli coś droższego i bardzo mi się spodoba to kupię, ale przeważnie staram się kupić coś w rozsądnej cenie, wolę kupić coś tańszego,i w tej samej cenie mieć więcej. Nie śledzę najnowszych trendów, ale zależy mi na tym jak w czymś wyglądam, więc 2 opcje odpadają i 2 zostają.

PS. ANKA20 śliczny avatar
i_n_e_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-18, 15:17   #10
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez yedanna Pokaż wiadomość

Najrzadziej kupujemy kurtki, marynarki i sukienki, czasem nawet raz na kilka lat! Średnio wydajemy rocznie na ubrania 400-500 zł na osobę. Bardziej szaleją jedynie mieszkańcy miast oraz osoby młode i dobrze zarabiające. Przy wyborze kierujemy się głównie ceną, wyglądem ubrań i naszym odczuciem po przymierzeniu.

Oj ,nie wyobrażam sobie,że mogłabym kupić kurtkę raz na kilka lat .
Jak mi się coś spodoba,to nie ma siły,żebym tego nie kupiła.Nieważne,że będzie to na przykład druga kurtka w tym sezonie-podoba mi się,więc biorę-na co mam czekać .O butach już nie wspomnę-to mój konik -już kupiłam dwie pary kozaczków-a zima,ba jesień nawet się nie zaczęła .Przy zakupie kieruję się przede wszystkim jakością i wyglądem-bubli nie kupuję-bo to się po prostu nie opłaca.Cena dla mnie nie gra roli-wolę zapłacić ciut więcej,ale za porządną i na czasie rzecz-co nie znaczy,że jestem fashion victim .

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości