|
Notka |
|
Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Jak zrobić marszczenie na gumce
Witam serdecznie wszystkich!!!! To mój pierwszy wątek na forum także jeśli coś źle robię proszę o zrozumienie!!!
Niewiem jak zrobić "marszczenie na gumce" ... chodzi mi oto, że np. mam pas spódnicy jest dużo szerszy niż obwód pasa, i chę wszyć gumkę żeby dopasować rozmiar do obwodu pasa, żeby na pasie matriał był tak ładnie pomarszczony no a jednocześnie jak będę rozciągać gumkę (w celu np. ubrania spódnicy) to materiał mi się również rozciągnie że nie będzie tych marszczeń. ![]() Matko nie wiem czy mnie zrozumiecie ... chyba za bardzo namieszałam ![]() Ale bardzo proszę o cierpliwość no i o radę |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jak zrobić marszczenie na gumce
Przepraszam to nie tu miało być ale nie wiem jak to przerzucić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Bardzo dziękuję ...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Najprosciej bedzie jak zszyjesz spódnice i od góry spódnicy zrobisz tunel tzn podwiniesz materiał pod spód, na szerokość gumki plus np 1-1,5 cm na obłozenie i przeszyjesz dookoła, zostawiając 1 cm nie przeszyty np przy szwie. Ułatwi Ci to wciagniecie gumki do tego tunelu. Gumka najlepiej nawleczoną na agrawkę, dopasowana do obwodu talii. Po wciagnieciu zszywasz konce gumki i z z kawałka materiału robi sie spódniczka
![]() Możesz zrobic kilka tuneli z gumkami np 3 i wtedy spódniczka bedzie sie lepiej "trzymała" w taliii ![]() Powodzenia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Dziękuję, ale nie o to mi chodziło ... chociaż pomysł z trzema tunelami jest fajny i podsunął mi pewną koncepcję...
![]() Chciałam przyszyć gumkę bezpośrednio na materiał (widziałam to gdzieś tylko się nię przyglądnęłam jak to jest zrobione), że przy szyciu gumka nie jest rościągnięta a materiał jest pomarszczony równo... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Są takie specjalne maszyny przemysłowe które wszywają gumke
Mozna tez spróbowac naciągnąć gume do szerokości materiału i w jakiś np 1cm odstępach ją przeszyć zygzakiem. Ale dla mnie to heroiczna robota bo jak tu naciągac i szyc jednoczesnie tak żeby było prosto i ładnie?? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
No właśnie
![]() ![]() Może ktoś ma jednak jeszcze jakieś propozycje... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Ja jak naszywam gumkę,to początek i koniec gumki przyszywam do tego właśnie materiału z paska.Naciągam,wyznaczam środek i spinam szpilką,następnie ten środek i jeden bok lączę razem i znowu naciągam ten kawałek i wyznaczam środek i znowu przypinam szpilkę i tak powtarzam.Guma wtedy przyczepiona jest do materiału szpilkami co jakieś 5 cm.Wtedy podkładam pod maszynę i tak krótkie kawałki jest łatwo naciągać i jednocześnie szyć.
Mam nadzieję że coś z tego zrozumiałaś,jeśli będziesz miała problem to pytaj. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Świetnie
![]() ![]() ![]() Pozdrawiam
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:37.