|
Notka |
|
Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
problem z robótką szydełkową
chciałabym sobie zrobić szalik na szydełku, jak zakończyć boki tzn. każdy rząd, żeby szalik wyszedł równy, na całej długości, bez tzw. falbanek.
Dołączam zdjęcie, ale majteczek, z wykonczeniem, o które mi chodzi. możecie mi udzielic porady?
Edytowane przez tasiemiec Czas edycji: 2010-04-17 o 10:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: problem z robótką szydełkową
Ja to robię tak, ze w każde oczko zawsze wrabiam słupek, aż do ostatniego oczka w rzędzie. A gdy przechodzę do kolejnego rzędu, to zamiast robić słupek w nowym rzędzie, robię 2 albo 3 oczka łańcuszka- w zależności od grubości włóczki. I wbijam je w 2 oczko w nowym rzedzie. Mam nadzieję, że zrozumiałaś o co mi chodzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
tak, wiem ,ja też tak robię, ale tworzą sie tajie falbanki bo bikach, a ja chciałabym ,żeby np.szalik był równy...
Nie wiem jak to się robi, czy obrabia się ten szalik bo bokach półsłupkami czy jak...z resztą tak by się chyba nie dało...
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Na początku robótki,gdy robimy pojedyncze słupki zalecane we wzorach jest robienie 3 oczek łańcuszka,ale ja robię 2 i wygląda lepiej(moim zdaniem).Można obrobić szalik oczkami rakowymi,też bardzo dobrze wygląda(często tak robię).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:56.