|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
ból nerek???
Od dłuższego czasu mam powracające bóle... no właśnie nie wiem, czy to nerki? - z tyłu bo obydwu bokach, w miejscu jak się kończą żebra, a biodra się jeszcze nie zaczęły
. Głupia nie wiem czemu zwalałam to do tej pory na karb dolegliwości czysto kobiecych, ale niedawno sobie uświadomiłam, że przecież tam są nerki ??? Boli mnie średnio kilka razy w miesiącu, czasem po obydwu stronach, często tylko z jednej. Są dni (tak jak dzisiaj), że boli mnie kilka-kilkanaście minut co kilka godzin hmm. Może boli to za duże słowo, po prostu pobolewa i mam wtedy ochotę usiąść albo łyknąc coś przeciwbólowego .Nie wiem, skąd to się wzięło, jak tak sobie myślę, to mam to od kilku miesięcy. Ma ktoś z was podobne dolegliwości??? W sumie zamierzam iść do lekarza, żeby się dowiedzieć, czy to normalne , ale ciekawa jestem, czy któraś z was też tak ma/miała ?
|
|
|
|
|
#2 |
|
xxyy
|
Dot.: ból nerek???
do lekarza !
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie tak boli przed i w trakcie okresu.
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Do lekarza biegiem. Zrobi Ci badanie moczu i krwi.Nie chcę straszyć, ale to może być coś groźnego jeśli masz bóle od dłuższego czasu. Trzymaj się
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też miewam takie bóle i chyba rzeczywiście muszę wybrać się do lekarza.
Na szczęściej ból występuje żadziej. Mam nadzieję, ze to nie jest nic poważnego, ale wole isc do lekarza
|
|
|
#6 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Mogłaś poprostu przeziębić nerki. W lato to też możliwe, kiedy chodzisz w biodrówkach i luźnych bluzkach wiatr wieje w plecy, a najbardziej właśnie w okolice nerek... Idź do lekarza i wszystko się wyjaśni
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli co? To mogą być jajniki ? To może ja się kompleksowo zbadam
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
nerki maja to do siebie ze raz przeziebione daja jeszcze przez jakis czas o sobie znac, warto isc do lekarza bo znikad takie bole sie nie biora
|
|
|
|
|
#10 |
|
Przyczajenie
|
Witam! Najlepiej zrobisz jak pójdziesz do lekarza. Mnie też bolała okolica nerki i po badaniu (najpierw moczu, później USG), okazało się, że przyczyną są kamienie!!!! Na szczęście jeszcze malutkie.
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Czytałam w necie, że to może być to
Ale nie będę się bawić w domysły i odwiedzę lekarza, jutro skombinuje skierowanie na badania i zobaczymy
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Robiłam badania, niektóre parametry nie są w normie (mocz - za dużo leukocytów
, krew - za mało żelaza
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zadomowienie
|
Mnie też tak bolało, zrobili mi USG i okazało się, że przyczyną jest kamyk
narazie ma 0,6 cm. Lekarz na początku nie potraktował mnie zbyt poważnie, powiedział, że takie kłucie nie musi od razu choroby oznaczać i mnie wyśmiał Mina mu zrzedła, kiedy na ekranie zobaczył "świecącą" plamke Pewnie gdybym przyszła prywatnie inaczej by mnie potraktował... Miałam iść na początku wakacji na rozbijanie kamienia, ale jakoś jeszcze sie nie wybrałam, troszkę się boję
Edytowane przez RoXi_7 Czas edycji: 2006-07-26 o 19:11 |
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam spoko lekarza. A ból mam od kilkunastu tygodni, w ostatnim czasie sie nasiliłl. Zobaczymy...
A dlaczego nie idziesz na rozbijanie kamyka??? Na czym w ogóle to polega??? |
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam raz do roku traki atak ze bol mnie bok jak dostaoam to pierwszy raz to myslalam ze to wyrostek ale pojechalam na pogotowie i dali mi zastrzyk rzkurczowy i przeszlo.Niby to jest kolka nerkowa ma bol jest cholerny nie do zniesienia.Mam juz tak od kilku lat i lekarze niewiedza od czego sie to robi.Podejrzewaja ze to piasek alejak robia badania juz po tym ataku to nic nie wychodzi i wyniki sa w miare dobre a piasku sie i talk nie wykryje na USG.Dostaje wtedy kroplowki i zastrzyki.W tamtym roku dostalam ten atak w noc sylwestrowa poprostu udamu sylwek
Wzielam garsc tabletek rozkurczowych i wpakowalam sie do wyrka i mi przeszlo.W tym roku jeszcze tego nie mialam i czekam kiedy mi sie to przydazy.Wiem nienormalne to ale cos.Mam tylko nadzieje ze mnie to juz nie bedzie spotykac.A tobie radze isc do lekarza bo kto wie co ci dolega, a sama na pewno do tego nie dojdziesz |
|
|
|
|
#16 |
|
Zadomowienie
|
Boję się troszkę, bo słyszałam, że rozbijanie kamieni boli
A tutaj co znalazłam na ten temat: http://www.kamicanerkowa.medserwis.pl/?p=4097,305,10
|
|
|
#17 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
, ale jeszcze więcej bedziesz cierpiec "rodząc kamyki", a to niestety jest nieuniknione prędzej czy później.Ja mam tendencję do tworzenia się małych kamyczków i raz na jakiś czas (co 2-3 lata) się ze mnie pomalutku wydostają - nieżyczę nikomu takiego bólu ... pozdrawiam wszystkie szcześliwe posiadaczki kamieni
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
Mam nadzieję, ze u mnie to nie kamienie
![]() A czy jak się udaje na zabieg rozbijania kamieni, to trzeba leżeć w szpitalu przez jakiś czas, czy tylko przychodzisz, robią zabieg i do domu??? |
|
|
|
|
#19 |
|
Zadomowienie
|
Wspólczuje wszystkim posiadaczkom "kamyków". Sama męczę się z kamieniem juz od 2 lat. Mam kamyk ok.6mm średnicy i ciągle nie mogę go urodzić. Obecnie zatrzymał się u ujścia moczowodu i podczas okresu przeżywam ból nie do wytrzymania(ostatnio brat wzywał pogotowie). Na doraźne zmniejszenie cierpienia związane z kamicą nerek polecam: Nospę forte i Rovatinex a także gorące kąpiele, skakanie na skakance, picie duzych ilości wody i piwa a także chodzenie po schodach
![]()
|
|
#20 |
|
Przyczajenie
|
Moje kamienie były na szczęście małe ( 2 i 3 mm) i udało mi sie je rozpuścić za pomocą medykamentów. Cieszyłam się, że obeszło się bez ich rozbijania czy rodzenia
. Od tamtej pory staram sie nie dopuścić do ich ponownego utworzenia się (głównie piję dużo wody), bo w miom przypadku były to kamienie szczawianowe.
|
|
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
Ostatnio na zajeciach mowili mi, ze nerki same z siebie nie bola, czyli, ze bol jesli pochodzi z nerki moze oznaczac, ze sa w nim kamienie, lecz nie musi tak byc
![]() Ja w najblizszym czasie tez wybieram sie do lekarza. Ale z innego powodu. Mam czeste zapalenia pecherza moczowego. Czasem pojawia sie krwiomocz, ale co ciekawe w moczu nie ma ani bakterii ani krwinek czerwonych Za to niepokoja mnie nablonki okragle i to w dosc sporych ilosciach, a nie powinno byc ich wogole. Jesli sa oznacza to, ze cos sie dzieje z nerkami. Poza tym od dziecinsta czesto lapie mnie kolka, czasem sie zdarza, ze bol jest po obu stronach.Ally83, a moge wiedziec ile mialas tych leukocytow w moczu? Sorki, ale mam juz zboczenie zawodowe
|
|
#22 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) i nikt nie napisał .Mam 25 mg/ul... A jaka jest norma? Ja znalazłam jedynie info, że nie powinno być ich więcej niż 5 sztuk w polu widzenia
|
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#24 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale z tego co sie orientuje to zapewne mialas robione tylko badanie ogolne moczu, bez osadu niestety, ktory powinien byc standardowo robiony No, ale wszystko zalezy od laboratorium. Nastepnym razem zwroc na to uwage, bo takie ogolne badanie jest o kant Zapewne mocz byl badany specjalnym paskiem testowym. A z tego co mnie uczyli to tam parametr dla leu jest w kom/ul, dlatego jestem zdziwiona ). Czyli, ze moglo byc u Ciebie nawet wiecej jak 25 mg/ul i aby konkretnie potwierdzic ile jest ich w polu widzenia robi sie badanie osadu moczu pod mikroskopem.Najczesciej oznaczane skladniki moczu i ich norma SKŁADNIK: NORMA:
SKŁADNIK: NORMA:
Doddam, ze co laboratorium to troszke inne parametry Wiec jesli wyniki nieznacznie sie roznia od norm podanych przeze mnie to za bardzo sie nie martwcie
|
|
|
#25 |
|
Przyczajenie
|
Piłam jakieś paskudne herbatki - jedna nazywała sie Urosan, a drugiej nazwy nie pamietam. Były tak paskudne w smaku,że nie mogłam ich pić i poprosiłam lekarkę o coś innego. Dostałam taką paste do picia (rozpuszczało się ją w wodzie)- Debelizynę i Ginjal - kapsułki do połykania. Kupowałam też w aptece wodę leczniczą 5l chyba Żubr - czy coś w tym stylu. Z autopsji mogę stwierdzić, że najlepszy efekt (tzn. rozpuszczenie kamyków) uzyskałam wlaśnie po Debelizynie). Pozdrawiam!
poszperałam i znalazłam: ta druga herbatka nazywała sie Urogran, a woda lecznicza Jan. No i zapomniałam, że było też jedno całkiem dobre lekarstwo (zalecone przez lekarkę)- piwko, he he. Edytowane przez Miss SXY Czas edycji: 2006-07-28 o 16:20 |
|
|
|
|
#26 |
|
Zadomowienie
|
ja mialam jakis rok tgemu te bole i to dlugo trwalo jakos samo przestalo ale jestem pewna ze to przeziebienie zawsze nosilam krotkie bluzki sweterki i bluzy a to dlatego ze mam dlugi tolow, na ta zime zaopatrzylam sie w plaszczyk i jakos samo minelo ostatnio- w lipcu mialam badanie krwi i moczu i wszystko ok, wczesniej w maju mialam usg jamy brzusznej i tez be zkomplikacji czyli juz minela mnie ta dolegliwosc bez zadnego leczenia
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Zakorzenienie
|
jaga - mam więcej danych z badania, ale ten parametr jest ponoć niepokojący
![]() Dlatego robię je znowu, ale dopiero w poniedziałek kazała lekarka. Cytat:
. W każdym bądź razie gołe ciało nie daje po oczach, bo to nie mój styl
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Zakorzenienie
|
miss sxy, tez lykalam Gin Jal. Ma sie po nim fajny kolor siuskow, taki niebieski
|
|
#29 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ostrym i przewleklym zapaleniu ukladu moczowego, srodmiazszowym zapaleniu nerek, zespole nerczycowym, zapaleniu przydatkow, zapaleniu wyrostka robaczkowego lub niewydolnosci krazenia
|
|
|
#30 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:34.

. Głupia nie wiem czemu zwalałam to do tej pory na karb dolegliwości czysto kobiecych, ale niedawno sobie uświadomiłam, że przecież tam są nerki
??? Boli mnie średnio kilka razy w miesiącu, czasem po obydwu stronach, często tylko z jednej. Są dni (tak jak dzisiaj), że boli mnie kilka-kilkanaście minut co kilka godzin hmm. Może boli to za duże słowo, po prostu pobolewa i mam wtedy ochotę usiąść albo łyknąc coś przeciwbólowego
, ale ciekawa jestem, czy któraś z was też tak ma/miała
?

, krew - za mało żelaza
narazie ma 0,6 cm. Lekarz na początku nie potraktował mnie zbyt poważnie, powiedział, że takie kłucie nie musi od razu choroby oznaczać i mnie wyśmiał
Mina mu zrzedła, kiedy na ekranie zobaczył "świecącą" plamke

, ale jeszcze więcej bedziesz cierpiec "rodząc kamyki", a to niestety jest nieuniknione prędzej czy później.