![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() pierwsza rozmowa w sprawie praktyk
Moje drogie... trzymajcie za mnie we wtorek o 15 kciuki. Mam pierwsza rozmowe w sprawie miejsca na praktyki. Boje sie strasznie
![]() Jakos zalatwienie miejsca w szkole poszlo mi latwiej... moze dlatego, ze tam nie bylo takiego ryzyka bo i tak cala sprawa opiera sie o praktyki... jak ich nie dostane to i z miejsca w szkole nic nie bedzie. Nie wiem jak sie ubrac... nawet nie mam zadnej "eleganckiej" koszuli z marynarkami tez ciezko ![]() ![]() Boje sie, ze sie zamotam choc babka z ktora rozmawialam przez telefon wyraznie mowila po niemiecku. Boje sie, ze znowu za duzo zaczne myslec o tym co mam powiedziec i jak mam powiedziec co tylko powoduje, ze sie zaczynam platac. Nie mam pojecia jak to moze wygladac... czego bedzie rozmowa dotyczyc... bo w sumie od praktykanta nie wymaga sie tylke co od osoby starajacej sie o prace... aaaaaa... jak tak dalej bede nad tym myslec to do wtroku zwariuje ![]() Macie moze jakies rady jak zebrac sie do kupy i dobrze wypasc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: pierwsza rozmowa w sprawie praktyk
Jak mój TZ (Niemiec) starał się o praktyki w firmie, to niestety wyglądało to prawie, jak rozmowa kwalifikacyjna. Dlatego lepiej ubierz się skromnie i w miarę elegancko- spódnica i bluzka- tak będzie najlepiej.
Wiem, że to, co teraz powiem zabrzmi niedorzecznie, ale postaraj się wyluzować. Weź głęboki wdech. Ważne, żebyś była entuzjastycznie i optymistycznie nastawiona do tych praktyk, no i żebyś pokazała im, że praca u nich, to marzenie Twojego życia ![]() W każdym razie życzę Ci powodzenia i będę trzymać kciuki. Na pewno się uda!!! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
musze pocwiczyc usmiech
![]() ![]() dodam jeszcze, ze to rozmowa w domu dla starszych ludzi (nie lubie nazwy dom starcow) ... wiec moze spodniczke moge sobie darowac ![]() kurcze chyba sie bede musiala wybrac na zakupy... jakas koszule kupic... moge ja wepchac pod czarny sweterek w serek... ale z koszula chyba bedzie wygladalo lepiej... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Eh, mysle, ze te wszystkie rozmowy kwalifikacyjne, czy to w sprawie praktyk, czy tez pracy, to tak naprawde wielka loteria.
Jezeli masz wymagane kwalifikacje, to to czy Cie przyjma, czy nie, zalezy od tego, czy spodobasz sie osobie przeprowadzajacej rozmowe. Ja ostatnimi czasy, zaliczylam dosc sporo rozmow kwalifikacyjnych. Na poczatku strasznie sie denerwowalam. Po paru nieudanych rozmowach, wiedzialam juz jakie robilam bledy. Przede wszystkim nie mozna byc przesadnie grzecznym. Takie okazywanie, ze "bardzo mi zalezy", wbrew pozorom wcale nie jest kluczem do zatrudnienia. Trzeba byc pewnym siebie(oczywiscie bez przesady ![]() A przede wszystkim trzeba sobie wmowic, ze ofert nie brakuje, i jak tu nie wypali, to sie znajdzie cos innego. Poza tym: Nie taki diabel straszny, jak go maluja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
cos w tym jest... bo to w sumie od tego jakie wrazenie zrobimy na osobie z ktora rozmawiamy zaleza nasze szanse... tym bardziej, ze tu trudno mowic o kwalifikacjach
![]() ![]() ![]() tylko ciagle nie wiem jak sie ubrac... nie chce przesadzic... zeby nie wygladac za "elegancko" ... bo w koncu nie o posade dyrektora sie staram ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Desti, nie bedzie tak zle - zobaczysz
![]() ![]() ![]() ![]() Wiec nic madrego nie napisze, bo nie mam zadnego doswiadczenia... No, moze ksiazkowe ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Zycze powodzenia i tez bede trzymala kciuki ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
na razie nie dziekuje ale i tak masz ![]() czyli jutro wyprawa po bluzke/koszule ... sweterek bedzie czarny, mam taki co sie idealnie nadaje... nie jestem pewna co do koloru bluzki... biala ?? ... czy jakis inny delikatny kolor... jak sobie tak wyobrazilam wystapienie w kostiumie nawet ze spodniami to troche to mi sie jakos gryzlo optycznie ![]() odpowiedzi i tak na miejscu nie dostane... tu sie bede musialam uzbroic w cierpliwosc bo to moze jeszcze kilka miesiecy trwac... na kwiecien mam juz dwie kolejne rozmowy... no coz... zawsze musi byc ten pierwszy raz ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Bolesny na pewno nie bedzie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
![]()
Dziewczyny daly ci dobre rady.
![]() Ubranie powinno byc skromne, ale nie na tzw. "szara myszke", jesli chodzi o kolory slyszalam, ze najlepsze wrazenie (profesjonalne) robi kolor granatowy, szary tez nie jest zly, jesli ozywisz go troche pastelowym kolorem (koszula, apaszka). Zrezygnuj z duzej ilosci bizuterii, wymyslnej fryzury, jaskrawych paznokci i zbyt ostrego makijazu. Zanim wybierzesz sie na rozmowe dowiedz sie troche o firmie, w ktorej bedziesz miala praktyki. Czesto przyszli pracodawcy sprawdzaja kandydatow wlasnie w ten sposob. Nie ma chyba znaczenia czy chodzi o stale zatrudnienie czy praktyki (u mnie zawsze wygladalo podobnie) Zjedz cos lekkiego przed wyjsciem, nie bedzie ci burczalo w brzuszku i bedziesz mogla skoncentrowac sie na zadawanych pytaniach ![]() Mysl pozytywnie. Zachowuj sie naturalnie, ale badz pewna siebie (nie zarozumiala). Pomysl sobie, ze jestes najlepsza kandydatka na to miesjce. Nie boj sie, nic sie nie stanie, jesli wynik rozmowy bedzie inny niz oczekiwalas. Jest duzo firm, ktore z checia by ciebie przyjely. ![]() Odprez sie, zostaw sobie czas na przemyslenie pytania. Powodzenia ![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Equita ... dzieki
![]() to w sumie rozmowa o Ausbildungspaltz.. wiec chyba przede wszystkim bedzie sie liczylo wrazenie jakie zrobie ![]() ![]() pazurkow nie maluje, makijaz mam zawsze delikatny, wymyslne fryzury odpadaja w przedbiegach a duzej ilosci bizuterii tez nie posiadam bo nie lubie ![]() ![]() ubranko skompletowane: czarne spodnie, czarny sweterek w serek... i dwie swiezo zakupione koszule do wyboru ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Hej. Od mojego chlopaka i wielu jego znajomych dowiedzialam sie rzeczy, ktora mnie strasznie zaskoczyla, tzn. ze w takich sytuacjach Niemcy nie ubieraja sie zbyt elegancko, zwlaszcza, ze to nie jest zadna tam praca biurowa czy cos w tym stylu, a poza tym jest to praktyka. Moj chlopak ubral sie zupelnie zwyczajnie, jak na co dzien, tzn. porzadnie wyprasowane (ale nowe) ciemne dzinsy i czarna bluzke, nie jakas specjalna, ale schludna, taka, jaka czesto nosi, bo w niej po prostu dobrze wyglada. Z 2. strony miedzy Koln a Bawaria jest spory odstep, moga tez byc inne zwyczaje. Ten stroj, ktory masz przygotowany, wydaje mi sie odpowiedni, choc moze bardziej odswietny, niz bym si tutaj spodziewala. Ale gorzej by bylo, gdyby byl za malo odswietny.
Najbardziej spodobala mi sie rada tinki: Wmow sobie, ze ofert nie brakuje i tak czy tak, znajdziesz inna ![]() ![]() Ja tez pol roku temu tak zrobilam, tzn. wmowilam sobie, ze przeciez UMIEM mowic po niemiecku (a jak teraz o tym mysle... to wiem, ze nie umialam), i poszlam na rozmowe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A czasem wyciagam sobie stare notatki lub czytam maile, ktore kiedys pisalam... To lepsze niz niejedna komedia ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Juz kilka razy (w szkole jak bylam na rozmowie i u mojej lekarki) slyszalam, ze calkiem dobrze sobie radze po niemiecku. Pani w szkole byla nawet zdziwiona
![]() ![]() ale jakby nie bylo bede musiala sobie poradzic z tym co umiem hihi... ciagle mi brakuje wiary w moje umiejetnosci jezykowe... od jutra bede sobie wmawiac... rano przed lustrem i moze jeszcze wieczorem przed snem ![]() ![]() a wtorek coraz blizej... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Desti, skoro juz kilka osob Ci tak powiedzialo, to na pewno cos w tym jest
![]() ![]() ![]()
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Jola ...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Desti,dziewczyny daly Ci już dużo dobrych rad,więc ja tylko mogę Ci życzyć powodzenia na rozmowie i nie stresuj się przed-zawsze musi być ten pierwszy raz,i trzymam za Ciebie kciuki
![]() ![]()
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Desti, ja trzymam kciuki i mysle o Tobie
![]() ![]() ![]()
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
tak... strach ma wielkie oczy
![]() musze przyznac, ze tak najbardziej to mnie meczylo jakies 3 godziny przed rozmowa... nie lubie takiego czekania... bo wtedy tylko niepotrzebnie sie za duzo mysli ![]() a jak bylo... hmmm... calkiem sympatycznie ![]() rozmowe prowadzily dwie babki a do tego w pokoju siedzial pies... calkiem spory pies... tak sie juz zastanawialam czy to tez sposob na sprawdzanie ![]() na mnie sie nie rzucil wiec rozmowa mogla sie zaczac ![]() z jezykiem poszlo mi chyba calkiem dobrze... nie mialam czasu sie nad tym zastanawic... ale w kazdym razie rozumialy co do nich mowilam ![]() i na poczatek padly slowa, ktorych za bardzo nie lubie... " niech nam pani cos o sobie powie" ... to sie nazywa pojscie na latwizne... z ich strony ![]() ![]() dobre tez bylo "dlaczego akurat ten zawod wybralam" ... i tu musze przyznac moja calkiem bujna wyobraznia pokazala mi fige ![]() padlo oczywiscie bardzo wazne na Bawarii pytanie... jakiego jestem wyznania... bo tu bywa, ze przynaleznosc do kosciola wazeniejsza jest jak obywatelstwo... jak dla mnie to w pewnym rodzaju rasizm... bo co to kogo obchodzi... ale w tym przypadku przydalo sie to, ze jestem katoliczka... najlepsze, ze panie w ogole nie wiedzialy skad jestem i jak wygladam... to byl jeden z pierwszych Heimow gdzie wyslalam podanie o praktyke... zanim mi powiedziano, ze mam wysylac caly komplet z zyciorysem i zdjeciem... co sobie o mnie pomyslaly i jak ocenily tego nie wiem... troche sie posmialysmy i pozartowalysmy na koniec... niby tam jakis blok do pisania miala jedna z pan... ale notatek w nim na biezaco nie robila ![]() jeszcze maja kilka spotkan w tym tygodniu z kolejnymi osobami... i jakos w przyszlym powinna byc wstepna selekcja... jak bedzie zobaczymy... chcialabym tam sie dostac ale trudno mi nawet gdybyc jakie sa moje szanse... bo jak dla mnie pewnie cieniutkie ![]() co prawde mowiac mnie wkurza... bo w koncu u nich mam robic Ausbildung... i po to ide do szkoly... wiec chyba moge nie miec doswiadczenia w tej kwestii... jakby nie bylo... nie nastawiam sie... wtedy i rozczarowanie jest mniejsze... nastepna rozmowa 3 kwietnia w kolejnym Heimie... i na poczatku kwietnia musze zadzwonic i zrobic sobie termin w kolejnym... mam nadzieje, ze w ktoryms sie uda... dziekuje za wsparcie i trzymanie kciukow ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
No widzisz, na darmo sie tak stresowalas
![]() Mam nadzieje, ze sie uda ![]() No tak, pytania standardowe ![]() ![]() Jesli sie nie uda, to przynajmniej bedziesz bogatsza o jakies nowe doswiadczenia ![]() ![]() A jeszcze lepiej, jak zlozysz podania do kilku "Heimow" i jesli beda chcieli Cie w kilku, to bedziesz mogla sama sobie wybrac, ktory Ci sie najbardziej spodobal ![]() ![]() ![]()
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Zgadzam się z ~~~Jola~~~. Cieszę się, że poszło Ci dobrze i wciąż trzymam kciuki
![]() Najważniejsze, że byłaś rozluźniona i nawet żartowałaś- to działa na Twoją korzyść! No a poza tym pierwsze koty za płoty! Będzie dobrze :-* |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przed chwila tak sobie myslalam, ze dawno Cie nie bylo ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Jestem, jestem - codziennie niemalże, bo "Emigrantki" wciągają i dzień bez wizażu dniem straconym
![]() A poza tym- wizażanki niemieckie są dla mnie nieustającym źródłem informacji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wyslalam w sumie chyba do 30 roznych... w promieniu 50 km ![]() najbardziej by mi odpowiadaly te najblizsze (czyli okolo 15 do 25km) ... ale wyslalam gdzie sie dalo, zeby mnie potem nie gryzlo, ze i tam moglam sprobowac... Lady... milo Cie widziec ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Cieszę się Desti ,że jesteś zadowolona ,bo to znaczy,że dobrze ci poszło.Trzymam kciuki ,żeby to ciebie wybrali
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Fresa w sumie to staram sie o tym nie myslec... bo im wiecej mysle, tym wiecej watpliwosci mam :/ ... zreszta po wstepnym wyborze beda ponowne rozmowy... nawet jakby mi sie udalo dostac do czolowki... to hmmm... co ma byc to bedzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Desti! Pewnie juz za pozno, ale dopiero dzisiaj sie dowiedzialam, ze w poblizu jest Altersheim, w Hirschau, to jest okolo 50 km od ciebie. Daleko od domu, ale za to do mnie bedziesz miala blisko po pracy
![]() Trzymam kciuki! Powodzenia! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Luba ... dziekuje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() A wlasnie lece ![]() ![]()
Verändere dich nie um anderen zu gefallen... Wenn einer dich nicht mag so wie du bist, hat er dich anders auch nicht verdient... Edytowane przez ~~~JOLA~~~ Czas edycji: 2006-03-22 o 21:54 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:14.