|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Literacki Nobel 2006
Wiem, wiem... Noble to bardziej nagrody polityczne niż literackie i nie zawsze wygrywają naprawdę wartościowi pisarze. Ale ciekawa jestem kogo typujecie i komu kibicujecie w tym roku
![]() Od paru dni w kółko widzę w internecie artykuły poświęcone typowaniom wyników i kto jest najwyżej obstawiany ![]() Ja z kolei bardzo bym chciała, żeby nagrode w końcu dostał mój ulubiony Milan Kundera. A jeśli nie on, to Mario Vargas Llosa. Wprawdzie rozum podpowiada, że nie mają raczej szans, ale serce by chciało ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Literacki Nobel 2006
Zgadzam się, Kundera już daawno powinien był dostać Nobla, jego pisarstwo jest genialne. Czasem się zdarza, że literatura wygrywa z polityką mam nadzieję, że tak będzie i teraz.
Chociaz gdyby wygrał KApuściński, to też bym się nie pogniewała |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Ja bym sie bardzo cieszyła, gdyby wygrał Haruki Murakami, gdyby wygrał Kapuściński też, ale chyba bardziej dlatego, że jest Polakiem, niż ze względu na jego dorobek literacki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
No to już znamy nazwisko laureata
![]() http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...0,3680591.html
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Coż, nie powiem, żeby mnie szczególnie zdziwiła ta decyzja, ale zachwycona też nie jestem
![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Czyli znów wygrała polityka...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Niestety, chociaż szanuję Orhana Pamuka i jego "Śnieg" podobał mi się, to jednak uważam, że nie zasługuje on na aż takie wyróżnienie. Mam wielu faworytów, od lat jest nim m.in. Kapuściński, i takie przepolitycznienie Nobla jest naprawdę krzywdzące dla prawdziwie dobrych twórców. Szkoda. Może za rok...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Fakt - polityka. Turków jeszcze nie było - czas na bonusik
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Podzielam Wasze zdanie, chociaż trudno mi tu wyrażać dogłębną opinię, skoro przeczytałam tylko (jedyną przetłumaczoną książkę) Śnieg.
Mimo tego, że ciekawa, uważam, że powinno się docenić Kapuścińskiego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:40.