|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2003-02
Lokalizacja: Górny Śląsk
Wiadomości: 343
|
Proszę o Pomoc.
Zakładam nowy wątek bo potrzebuje szybkiej pomocy,zaraz mam zamiar upiec to ciasto z przepisu Kate60
"Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1 kostka margaryny, 1 opakowanie cukru waniliowego,5 żółtek, 2 łyżki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, Masa:1kg jabłek, cynamon (można jabłka takie ze słoika-ja takich używam ) Piana:5 białek, szklanka cukru Sposób przygotowania: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito na stolnicę, posiekać z margaryną. Dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej z nich dodać kakao i wyrobić. Wszystkie części zawinąć w folię (każą osobno) i włożyć na godzinę do lodówki. Jedną część jasnego ciasta rozwałkować i przynieść do formy posmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Jabłka zetrzeć, rozłożyć na cieście i posypać cynamonem. Na warstwę jabłeczną zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część jasnego ciasta(ja kruszę w dłoniach). Białka ubić na sztywną pianę, w połowie ubijania dodając po trochu cukier. Nałożyć na ciasto. Ciasto kakaowe zetrzeć na tarce bezpośrednio na pianę z białek. Piec około godziny i 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C" I mam taki problem czy tą pianę z białek dać na początku pieczenie i piec razem z ciastem 1h15min czy dodac ją dopiero pod koniec pieczenie(jak tak to ile pod koniec?) PROSZE O POMOC! |
|
|
|
|
#2 |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2006-10
Wiadomości: 10
|
Dot.: Proszę o Pomoc.
Hej.
Oczywiscie na poczatku.Ciasto pyszne ja robie je czesto Milego pieczenia |
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2003-02
Lokalizacja: Górny Śląsk
Wiadomości: 343
|
Dot.: Proszę o Pomoc.
dziekuje bardzo za odpowiedz, a na jakiej wielkosci blachy je robisz??
No i czy dodac 2 łyżki czy 2 łyżeczki proszku do pieczenia?? |
|
|
|
|
#4 |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2006-10
Wiadomości: 10
|
Dot.: Proszę o Pomoc.
Sory za taki poslizg,ale tez jestem w trakcie pieczenia
Ja robie to ciasto na plaszce prostokatnej taka uniwersalna wielkosc i dodaje ok.dwoch lyzeczek proszku |
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2003-02
Lokalizacja: Górny Śląsk
Wiadomości: 343
|
Dot.: Proszę o Pomoc.
Piana z białek mi sie nie chciała ubic
nie wiem dlaczego(ubijałam aż 30minut)Wlałam wkońcu taką jaka wyszła,zobaczymy co z tego wyjdzie? |
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomości: 6 832
|
Dot.: Proszę o Pomoc.
Girlka białka najlepiej ubijać ze szczyptą soli, wtedy łatwiej się ubiją
ale dziwi mi to, że nei chciały sie ubić...może wpadło do nich troszke żółtka albo miseczka była brudna? innej możliwości nie przewiduję
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages... |
|
|
|
|
#7 |
|
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: Proszę o Pomoc.
Sylwia ma racje
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2003-02
Lokalizacja: Górny Śląsk
Wiadomości: 343
|
Dot.: Proszę o Pomoc.
No właśnie to chyba wina tej odrobineczki żółteczka bo jedno mi sie rozlało
![]() Ale ciacho już upieczone i wygląda całkiem nie źle także chyba te nie ubite białka mu nie zaszkodziły, zobaczymy jak w smaku
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:46.





nie wiem dlaczego(ubijałam aż 30minut)
ale dziwi mi to, że nei chciały sie ubić...może wpadło do nich troszke żółtka albo miseczka była brudna? innej możliwości nie przewiduję





