warto jechac do zakopanego bez samochodu? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-06-27, 12:15   #1
Aangelek
Rozeznanie

warto jechac do zakopanego bez samochodu?

jest tam duzo polaczen?sa problemy z komunikacja?chodzi mi glownie o to ze nie chcialabym tracic czasu na dojscie np do jakiejs atrakcji.co radzicie?
Aangelek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-27, 12:19   #2
Yoolia
Zakorzenienie

GG do Yoolia
Dot.: warto jechac do zakopanego bez samochodu?

po Zakopanym i okolicach jezdzi bardzo dużo busów, praktycznie co pare minut, ceny nie są bardzo wygórowane, w zależności od długości trasy, chyba już od 2zł, a jadąc swoim samochodem trzeba liczyć paliwo a także spore kwoty za parkingi, które wszędzie są płatne a czasem nawet trudno zanleżć wolne miejsce.
Yoolia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-30, 17:11   #3
LEW
Rozeznanie

Dokładnie tak jak napisała Yoolia ,dodam tylko że sama bardzo często "porzucam" samochód i korzystam z zakopiańskej komunikacji
Nawet na Słowacje są częste połączenia właśnie takie busikowe
LEW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-30, 17:27   #4
magdziaS
Podróżniczka

Zgadzam sie z poprzedniczkami Mimo, ze na miejsce zawsze docieram wlasnym autem, po Zakopcu poruszam sie busami. Sa tanie, docieraja wszedzie i nie ma problemow z parkowaniem

magdziaS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-30, 17:50   #5
AaniaA
Zakorzenienie

my tak samo. przyjezdzamy wlasnym samochodem, a potem odstawiamy na parking i auto sobie odpoczywa , a my albo chodzimy pieszo albo busy ida w ruch . wg mnie nie warto ruszac sie po zakopcu i okolicach wlasnym samochodem.
AaniaA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-03, 13:32   #6
mirynka
Wtajemniczenie

w zakopcu auto do poruszania sie po miescie jest wrecz niewygodne, korki jak jasna chol...a, pokonanie najmniejszego odcinka trawa dlugo, wszedzie parkingi platne, paliwa idzie bardzo duzo bo czesto utkiwi sie w korkach i samochody poruszaja sie w zolwim tempie.. lepiej poruszac sie na mijscu busami ktore nie naleza do drogich a jest o wiele wygodniej, dowoza na wszystkie szlaki, we wszystkie aktrakcyjne miejsca i kursuja praktycznie bez przerwy, napewno nie ma czegos takiego ze bedziesz czekala na nastepny godzine, tak wiec jesli juz pojedziesz autem to zostaw je pod kwatera.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post16332141

Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku.
/Antoine de Saint-Exupéry/
mirynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-15, 09:02   #7
malenstwo89
Raczkowanie

oczywiscie, ze warto ja nawet jak jade samochodem, to przez cały pobyt w Tatrach samochód stoi pod pensjonatem bo nie opłaca się go używac! tak jak pisały poprzedniczni- busów mnóstwo, autobusów mnóstwo- pełny wybór z parkingami w Zakopanem ciężko, wiec lepiej sie na to nie porywać- jesli będziesz miała ochote na Krupówki to i tak samochodem sie tam nie da poruszać, ale jesli bedziesz miała ochote iśc w góry np. z Kuźnic to nie dasz rady tam zaparkować, wiec opcja bez samochodu o wiele lepiej się tam sprawdza życzę miłego pobytu
malenstwo89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-07-23, 20:17   #8
lukrecja222
Zakorzenienie

a jak najlatwiej dotrzec do Zakopanego z Warszawy? Pociagiem? Czy stacja w Zakopanem jest daleko centrum? Moze polecice jakis nocleg niedrogi i zeby blisko bylo?
lukrecja222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-24, 09:06   #9
AfroJAzz
Rozeznanie

wydaje mi sie ze pociagiem najprosciej, bo autobusem juz nie tak komfortowo...
w pociagach wiecej miejsca.... o tanich noclegach w Zakopanem juz sa watki
np: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=136098
Stary 2007-07-25, 08:59   #10
puchatkowa
Zakorzenienie

Z Warszawy bedziesz miala na pewno bardzo duzo polaczen pociagiem do Zakopca. Dworzec PKP w Zakopanem jest troszke na uboczu a nie w centrum, ale do np. Krupówek (czyli centrum) pieszo masz z niego gdzieś z 10min.

Ząbki
puchatkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-26, 10:18   #11
LEW
Rozeznanie

Słyszałyście o pomyśle zamknięcia ruchu samochodowego dla całego centrum Zakopca?Dla mnie super ,tylko gdzie miałyby być parkingi dla "porzuconych aut"

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-07-26, 10:22   #12
AfroJAzz
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez LEW Pokaż wiadomość
Słyszałyście o pomyśle zamknięcia ruchu samochodowego dla całego centrum Zakopca?Dla mnie super ,tylko gdzie miałyby być parkingi dla "porzuconych aut"
nie slyszalam ale jak dla mnie! super zmniejszy sie te dzikie korki
Stary 2007-07-26, 14:36   #13
LEW
Rozeznanie

Ktoś szukał połączenia Zakopane -Słowacja,nie pamiętam czy w tym czy podobnym wątku znalazłam to może się przyda:
http://www.tatry.info/przewodnik/faq/faq1.html
AfroJAzz wczoraj w radio to usłyszałam , a sprawdziłam na stronie Zakopca
Stary 2007-07-26, 18:45   #14
puchatkowa
Zakorzenienie

tez uwazam, ze to calkiem dobry pomysl. korki sa nieziemskie a do tego czesto nawet przez Krupowki przedzieraja sie auta
co do polaczen na Slowacje to bardzo przydatny link

Ząbki
puchatkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-28, 08:46   #15
Rena
Zakorzenienie

Ogolnie to do Zakopanego lepiej jechac poza sezonem, bo to co sie tam dzieje w sezonie zniecheca do wizyty Dzikie tłoki, korki etc. W ogole wtedy nie czuc uroku okolicy, ktora jest naprawde sliczna.

Wrzesien/maj to chyba dobre miesiace. Ja w ogole bym unikala tatrzanskiej stolicy w lipcu/sierpniu. Bo to zbyt meczace.

Po sezonie nie slyszalam aby byl jakis problem z poruszaniem sie samochodem czy komunikacja publiczna. Aczkolwiek ja mam swoje auto od niedawna wiec jeszcze w Zakopanem samochodem nie bylam. Na trasy lepsze sa jednak busy, bo mozna wychodzic z jednego miejsca a wracac do zupelnie innego nie martwiac sie ze "musze wrocic do samochodu". No i tzw herbaty goralskiej sie mozna napic. Z kolei samochod daje mozliwosc poruszania sie o tzw porach nietypowych, powrotu z trasy w nocy kiedy nic nie jezdzi (dla amatorow wieczorno/nocnych woyazy). Aczkolwiek w gorach trzeba uwazac z trudniejszymii trasami czy trudniejszymi warunkami atmosferyczymi. Pisze asekuracyjnie, zeby nie bylo, ze reklamuje chodzenie po górach noca. Nie chce miec nikogo na sumieniu. Ja faktycznie chodzilam (noc nie noc, zima nie zima, deszcz nie deszcz), ale to dlatego, ze z gorami mam do czynienia od dziecka i mam wpojone wszystkie zasady bezpieczenstwa.

Same Zakopane bardzo lubie - uwielbiam oscypki, bundz, i wszystkie te goralskie serki. Podobaja mi sie kierpce i planuje kupic. Uwielbiam goralska kuchnie (szkodzi figurze) oraz goralska muzyke. No i goralska architekture ze stromymi gontami.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-26, 12:44   #16
a_girl
Raczkowanie

Czy znacie może stronę, na której umieszczony jest rozkład jazdy tych busów po Zakopanem?
a_girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 19:40   #17
madziol
Zadomowienie

podbijam wątek dziewczyny chciałam się dowiedzieć, czy te busy w Zakopanem jeżdzą też w porach wieczornych, tzn nie aż tak bardzo późno, ale tak późnym popołudniem. Bo wybieram się niedługo do Zakopanego (bez samochodu) i mam w planach dojeżdzanie do szlaków oczywiście busami tylko taka przerażająca myśl mnie naszła, że zbyt długo zajmie mi schodzenie z jakiegoś szczytu i jak dotre już na dół, to okaże się, że nie mam już żadnego połączenia do centrum :0 jak to jest z tymi busami? czy nie musze sie martwić o to, że jak wejde na jakiś szczyt konkretnym szlakiem i zejdę z niego innym do zupełnie innego miejsca niż przyjechalam to nie będzie problemow z dostaniem się z powrotem do miasta? nie mam obeznania w szlakach górskich, ale chciałabym pozwiedzać i zobaczyć tak dużo, ile tylko się da, czyli schodzić z góry już innym szlakiem niż wchodziłam itd. ale jednocześnie się boję, że juz nie złapię połączenia z tego miejsca do miasta. Pomóżcie rozwiać moje wątpliwości
madziol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 22:28   #18
madziol
Zadomowienie

nikt nie pomoże?
Stary 2009-07-01, 23:27   #19
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madziol Pokaż wiadomość
podbijam wątek dziewczyny chciałam się dowiedzieć, czy te busy w Zakopanem jeżdzą też w porach wieczornych, tzn nie aż tak bardzo późno, ale tak późnym popołudniem. Bo wybieram się niedługo do Zakopanego (bez samochodu) i mam w planach dojeżdzanie do szlaków oczywiście busami tylko taka przerażająca myśl mnie naszła, że zbyt długo zajmie mi schodzenie z jakiegoś szczytu i jak dotre już na dół, to okaże się, że nie mam już żadnego połączenia do centrum :0 jak to jest z tymi busami? czy nie musze sie martwić o to, że jak wejde na jakiś szczyt konkretnym szlakiem i zejdę z niego innym do zupełnie innego miejsca niż przyjechalam to nie będzie problemow z dostaniem się z powrotem do miasta? nie mam obeznania w szlakach górskich, ale chciałabym pozwiedzać i zobaczyć tak dużo, ile tylko się da, czyli schodzić z góry już innym szlakiem niż wchodziłam itd. ale jednocześnie się boję, że juz nie złapię połączenia z tego miejsca do miasta. Pomóżcie rozwiać moje wątpliwości
na pewno nie bedzie probemow komunikacja busowa jest tam wyjatkowo rozwinieta, a turysci nie chodza po gorach tylko rano i w poludnie
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-02, 11:11   #20
madziol
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość
na pewno nie bedzie probemow komunikacja busowa jest tam wyjatkowo rozwinieta, a turysci nie chodza po gorach tylko rano i w poludnie
uff dziękuję ślicznie za odpowiedź a czy mogłabym mieć do Ciebie prośbe? przejrzałam chyba wszystkie możliwe wątki dotyczące chodzenia po górach () i widziałam, jak aktywnie udzielasz się w tym temacie i jaką masz ogromną wiedze na temat szlaków górskich, stąd bardzo się cieszę, że to akurat Ty odpowiedziałaś na moje pytanie Chciałabym się Ciebie poradzić, jakie miejsca w Tatrach warto odwiedzić, z których są najładniejsze widoki? Byłam daaawno temu w Zakopanem, pamiętam, że doczłapałam się na Kasprowy Wierch także jakieś szlaki o takim stopniu trudności byłyby ok ale właśnie chodzi mi o to, że jade teraz z TŻ a nie z wycieczką i przewodnikiem tak jak wtedy (jedziemy tylko na 5 dni) i chciałabym zobaczyć jak najpiękniejsze widoki ale też nie wspinać się na wielkie góry i trudne szlaki (kondycja już nie ta i TŻ leń ) w dodatku chciałabym mieć ogólny zarys tego, jakie szlaki prowadzą do fajnych miejsc i którym szlakiem można stamtąd zejść żeby też było ciekawie póki co studiuje mape zakopanego, bo tylko to mam w domu, ale te szlaki które są tam zaznaczone nie dają mi wystarczającej wiedzy, gdzie najlepiej się udać (ogólnie to ta mapa jest jakaś dziwna ) Dlatego miałabym do Ciebie ogrooomną prośbę, jeśli zechciałabyś udzielić mi kilku wskazówek jak zaplanować taki wypad w góry, żeby nie stracić całego dnia na wędrówce na jakiś szczyt i z powrotem, ale żeby dużo zobaczyć idąc jakimś przyjemnym szlakiem chyba trochę zamotałam, ale mam nadzieję, że coś mi poradzisz byłam też na Morskim Oku i fakt, ta asfaltówka jest trochę nudna, chciałabym przejść jakimś innym szlakiem do niego, zahaczyć o jakieś wodospady ale zupełnie nie wiem, gdzie się kierować, bo znam tylko tą asfaltową od Kuźnic. Jeśli miałabyś czas, to byłabym wdzięczna za kilka wskazówek w planowaniu wypadów w góry pozdrawiam
Stary 2009-07-02, 12:15   #21
lain
Zakorzenienie

latwiejszymi i fajnymi widokowo szlakami jest szlak z Chocholowskiej na Grzesia (Chocholowska mozna przejechac na rowerach, bo taka nuzaca to dolinka i czas sie traci ), pozniej mozecie latwo przejsc na Rakon i jak bedziecie miec sile to na Wolowiec - kolo Wolowca jest zejscie do schroniska. ogolnie stamtad macie cala panorame Tatr Zachodnich
piekna widokowo jest Rusinowa Polana - szlak baaardzo latwy, a widoki super mozna sobie piknik zrobic wsrod pasacych sie owieczek stamtad jest tez podejscie na Gesia Szyje - i rowniez fajne widoki
jesli chodzi o Morskie Oko to polecam przejsc Dolina Roztoki do Doliny Pieciu Stawow (po drodze Siklawa) a stamtad przez Swistowke do Morskiego Oka - tez jeden z latwiejszych szlakow a piekny widokowo (juz sama Dolina Pieciu Stawowo jest super )
z takich spacerowych wycieczek to polecam przejsc sobie Dolina Bialego na Sarnia Skale - fajny widok na Giewont

i polecam sobie kupic porzadna mape Tatr ze wszystkimi szlakami i czasami przejsc. na pewno sie przyda na wycieczkach
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-02, 13:11   #22
madziol
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość
latwiejszymi i fajnymi widokowo szlakami jest szlak z Chocholowskiej na Grzesia (Chocholowska mozna przejechac na rowerach, bo taka nuzaca to dolinka i czas sie traci ), pozniej mozecie latwo przejsc na Rakon i jak bedziecie miec sile to na Wolowiec - kolo Wolowca jest zejscie do schroniska. ogolnie stamtad macie cala panorame Tatr Zachodnich
piekna widokowo jest Rusinowa Polana - szlak baaardzo latwy, a widoki super mozna sobie piknik zrobic wsrod pasacych sie owieczek stamtad jest tez podejscie na Gesia Szyje - i rowniez fajne widoki
jesli chodzi o Morskie Oko to polecam przejsc Dolina Roztoki do Doliny Pieciu Stawow (po drodze Siklawa) a stamtad przez Swistowke do Morskiego Oka - tez jeden z latwiejszych szlakow a piekny widokowo (juz sama Dolina Pieciu Stawowo jest super )
z takich spacerowych wycieczek to polecam przejsc sobie Dolina Bialego na Sarnia Skale - fajny widok na Giewont

i polecam sobie kupic porzadna mape Tatr ze wszystkimi szlakami i czasami przejsc. na pewno sie przyda na wycieczkach
dzięki, na pewno przyda mi się to, co napisałaś a szczegolnie podoba mi się trasa do Morskiego Oka przez Dolinę Pieciu Stawow

wiem wiem, muszę kupić sobie dobry przewodnik ale to dopiero na miejscu, bo tu u mnie nie sprzedają takich bajerów szukałam też w necie jakiegoś przewodnika żeby już teraz móc sobie trochę poplanować, ale nie znalazłam nic szczegolnego. Jeśli znasz jakiś fajny internetowy przewodnik to prosiłabym o link jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc
Stary 2009-07-14, 12:29   #23
Koniec
Raczkowanie

Cytat:
dzięki, na pewno przyda mi się to, co napisałaś a szczegolnie podoba mi się trasa do Morskiego Oka przez Dolinę Pieciu Stawow

wiem wiem, muszę kupić sobie dobry przewodnik ale to dopiero na miejscu, bo tu u mnie nie sprzedają takich bajerów szukałam też w necie jakiegoś przewodnika żeby już teraz móc sobie trochę poplanować, ale nie znalazłam nic szczegolnego. Jeśli znasz jakiś fajny internetowy przewodnik to prosiłabym o link jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc
Ponieważ również wybieram się w Tatry w tym roku szperałam w Internecie za opisami szlaków i znalazłam taki super przewodnik. Opisy tras jak dla mnie zawiera wszystkie ważne przynajmniej dla mnie informacje czas, trudności, i zdjęcia obrazujące trasę i jej charakter itp.
A skoro juz go znalazłam to postanowiłam się podielić tym znaleziskiem
Oto link do tej strony http://www.tatry.info.pl/wysokie/gasienicowa/szlaki.php
Koniec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-15, 08:24   #24
madziol
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Koniec Pokaż wiadomość
Ponieważ również wybieram się w Tatry w tym roku szperałam w Internecie za opisami szlaków i znalazłam taki super przewodnik. Opisy tras jak dla mnie zawiera wszystkie ważne przynajmniej dla mnie informacje czas, trudności, i zdjęcia obrazujące trasę i jej charakter itp.
A skoro juz go znalazłam to postanowiłam się podielić tym znaleziskiem
Oto link do tej strony http://www.tatry.info.pl/wysokie/gasienicowa/szlaki.php
dziękuję bardzo, na pewno mi się przyda mam jeszcze takie małe pytanko: kolory szlaków oznaczają ich trudność? np. czarny=mega trudny?
Stary 2009-07-16, 10:52   #25
Koniec
Raczkowanie

Cytat:
dziękuję bardzo, na pewno mi się przyda mam jeszcze takie małe pytanko: kolory szlaków oznaczają ich trudność? np. czarny=mega trudny?
Ostatni też nad tym się zastanawiałam ale doszłam do wniosku ze sprawdzę i okazało się że żyłam w błędnym przekonaniu co do znakowania szlaków oto co znalazłam na ten temat
Szlak czerwony to szlak główny wiodący przez najciekawsze krajobrazowo i przyrodniczo miejsca na danym terenie. Prowadzi najczęściej przez najwyższy szczyt danego pasma. Oczywiście poprowadzenie głównego szlaku przez wszystkie najciekawsze miejsca byłoby niemożliwe więc poza szlakiem czerwonym (często poza jakimkolwiek szlakiem) też znajdziemy wiele ciekawych miejsc.
Kolor czerwony oznacza też inne szlaki nie będące szlakami głównymi.

Szlak niebieski to szlak dalekobieżny, nie będący jednak szlakiem głównym. W Beskidach są to zwykle szlaki idące wzdłuż głównego wododziału karpackiego, którym poprowadzono granicę państwa. Często szlak ten prowadzi do ośrodków turystycznych.
, Szlak zielony i żółty to krótki szlak łącznikowy, czasami też dojściowy.
Szlak czarny to krótki szlak dojściowy (rzadziej łącznikowy) - do jakiegoś miejsca, którym poprowadzenie szlaku dalekobieżnego byłoby nieciekawe, niekorzystne lub niemożliwe.
Koniec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-16, 12:25   #26
madziol
Zadomowienie

o, na to bym nie wpadła ale przynajmniej już nie jestem w błędzie
Stary 2009-07-21, 10:54   #27
pasteque
Raczkowanie

To rzeczywiście ciekawe z tymi szlakami
A co do wątku to nie polecam brać samochodu do Zakopanego. Ja się wybieram w najbliższy weekend. Przyjeżdżają znajomi do Krakowa, zostawiają rzeczy w hostelu (Aston - na Długiej), a stamtąd pędzimy na Dworzec Główny, bo to rzut kamieniem i jedziemy pociągiem do Zakopanego na caaały dzień. Mam tylko nadzieję, że pogoda dopisze.
Stary 2009-07-21, 20:09   #28
linaya
astro-loszka

My nigdy nie jedziemy do Zakopanego samochodem, tylko pociągiem, a po mieście i okolicach poruszamy się za pomocą własnych nóg lub busików lokalnych. Naprawdę w sezonie dużo ich jeździ i często kursują.
Stary 2010-07-15, 18:42   #29
mloda13
Przyczajenie

Witam tak czytałam wasz dialog i pomyślałam sobie,ze rowniez do Was napisze ponieważ mam zamiar wybrać się do Zakopanego
Może zna ktoś jakieś dobre miejsce<nie za drogie> gdzie mozna byłoby się przespać przez 5dni w Zakopanym ..? może jakiś domek niedaleko centrum lub Krzeptówek???hmmm sama nie wiem ... prosze o rade
Pozdrawiam i licze na waszą pomoc

---------- Dopisano o 17:42 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ----------

a co do zwiedzania to mam duzo fajnych miejsc gdzie mozna byłoby pozwiedzać ...np.:przejsc się Doliną Kościeliska,D.Chochołowsk a...
można też się przejść do Mroźnej Jaskini,na Góbałówce jest super kto gdzie jak woli ...ja wybieram sie na 5dni (oczywiście nie sama) i postaram się zwiedzić jak najwięcej
tylko ciekawe jak bedzie z ta zmienna pogoda
mloda13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-17, 22:32   #30
pumas
Zakorzenienie

A jaka cena to dla Ciebie "spoko"?
pumas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości