![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
warto jechac do zakopanego bez samochodu?
jest tam duzo polaczen?sa problemy z komunikacja?chodzi mi glownie o to ze nie chcialabym tracic czasu na dojscie np do jakiejs atrakcji.co radzicie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: warto jechac do zakopanego bez samochodu?
po Zakopanym i okolicach jezdzi bardzo dużo busów, praktycznie co pare minut, ceny nie są bardzo wygórowane, w zależności od długości trasy, chyba już od 2zł, a jadąc swoim samochodem trzeba liczyć paliwo a także spore kwoty za parkingi, które wszędzie są płatne a czasem nawet trudno zanleżć wolne miejsce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Dokładnie tak jak napisała Yoolia ,dodam tylko że sama bardzo często "porzucam" samochód i korzystam z zakopiańskej komunikacji
![]() Nawet na Słowacje są częste połączenia właśnie takie busikowe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Podróżniczka
|
Zgadzam sie z poprzedniczkami
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
my tak samo. przyjezdzamy wlasnym samochodem, a potem odstawiamy na parking i auto sobie odpoczywa
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
w zakopcu auto do poruszania sie po miescie jest wrecz niewygodne, korki jak jasna chol...a, pokonanie najmniejszego odcinka trawa dlugo, wszedzie parkingi platne, paliwa idzie bardzo duzo bo czesto utkiwi sie w korkach i samochody poruszaja sie w zolwim tempie.. lepiej poruszac sie na mijscu busami ktore nie naleza do drogich a jest o wiele wygodniej, dowoza na wszystkie szlaki, we wszystkie aktrakcyjne miejsca i kursuja praktycznie bez przerwy, napewno nie ma czegos takiego ze bedziesz czekala na nastepny godzine, tak wiec jesli juz pojedziesz autem to zostaw je pod kwatera.
watek kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post16332141 Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku. /Antoine de Saint-Exupéry/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
oczywiscie, ze warto
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
a jak najlatwiej dotrzec do Zakopanego z Warszawy? Pociagiem? Czy stacja w Zakopanem jest daleko centrum? Moze polecice jakis nocleg niedrogi i zeby blisko bylo?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
wydaje mi sie ze pociagiem najprosciej, bo autobusem juz nie tak komfortowo...
w pociagach wiecej miejsca.... o tanich noclegach w Zakopanem juz sa watki ![]() np: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=136098
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Z Warszawy bedziesz miala na pewno bardzo duzo polaczen pociagiem do Zakopca. Dworzec PKP w Zakopanem jest troszke na uboczu a nie w centrum, ale do np. Krupówek (czyli centrum
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Słyszałyście o pomyśle zamknięcia ruchu samochodowego dla całego centrum Zakopca?Dla mnie super ,tylko gdzie miałyby być parkingi dla "porzuconych aut"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Ktoś szukał połączenia Zakopane -Słowacja,nie pamiętam czy w tym czy podobnym wątku znalazłam to może się przyda:
![]() http://www.tatry.info/przewodnik/faq/faq1.html AfroJAzz wczoraj w radio to usłyszałam , a sprawdziłam na stronie Zakopca ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
tez uwazam, ze to calkiem dobry pomysl. korki sa nieziemskie a do tego czesto nawet przez Krupowki przedzieraja sie auta
co do polaczen na Slowacje to bardzo przydatny link ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Ogolnie to do Zakopanego lepiej jechac poza sezonem, bo to co sie tam dzieje w sezonie zniecheca do wizyty
![]() Wrzesien/maj to chyba dobre miesiace. Ja w ogole bym unikala tatrzanskiej stolicy w lipcu/sierpniu. Bo to zbyt meczace. Po sezonie nie slyszalam aby byl jakis problem z poruszaniem sie samochodem czy komunikacja publiczna. Aczkolwiek ja mam swoje auto od niedawna wiec jeszcze w Zakopanem samochodem nie bylam. Na trasy lepsze sa jednak busy, bo mozna wychodzic z jednego miejsca a wracac do zupelnie innego nie martwiac sie ze "musze wrocic do samochodu". No i tzw herbaty goralskiej sie mozna napic. Z kolei samochod daje mozliwosc poruszania sie o tzw porach nietypowych, powrotu z trasy w nocy kiedy nic nie jezdzi (dla amatorow wieczorno/nocnych woyazy). Aczkolwiek w gorach trzeba uwazac z trudniejszymii trasami czy trudniejszymi warunkami atmosferyczymi. Pisze asekuracyjnie, zeby nie bylo, ze reklamuje chodzenie po górach noca. Nie chce miec nikogo na sumieniu. Ja faktycznie chodzilam (noc nie noc, zima nie zima, deszcz nie deszcz), ale to dlatego, ze z gorami mam do czynienia od dziecka i mam wpojone wszystkie zasady bezpieczenstwa. Same Zakopane bardzo lubie - uwielbiam oscypki, bundz, i wszystkie te goralskie serki. Podobaja mi sie kierpce i planuje kupic. Uwielbiam goralska kuchnie (szkodzi figurze) oraz goralska muzyke. No i goralska architekture ze stromymi gontami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Czy znacie może stronę, na której umieszczony jest rozkład jazdy tych busów po Zakopanem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
podbijam wątek dziewczyny
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
nikt nie pomoże?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
latwiejszymi i fajnymi widokowo szlakami jest szlak z Chocholowskiej na Grzesia (Chocholowska mozna przejechac na rowerach, bo taka nuzaca to dolinka i czas sie traci
![]() ![]() piekna widokowo jest Rusinowa Polana - szlak baaardzo latwy, a widoki super ![]() ![]() ![]() jesli chodzi o Morskie Oko to polecam przejsc Dolina Roztoki do Doliny Pieciu Stawow (po drodze Siklawa ![]() ![]() z takich spacerowych wycieczek to polecam przejsc sobie Dolina Bialego na Sarnia Skale - fajny widok na Giewont ![]() i polecam sobie kupic porzadna mape Tatr ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() wiem wiem, muszę kupić sobie dobry przewodnik ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A skoro juz go znalazłam to postanowiłam się podielić tym znaleziskiem Oto link do tej strony http://www.tatry.info.pl/wysokie/gasienicowa/szlaki.php ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Szlak czerwony to szlak główny wiodący przez najciekawsze krajobrazowo i przyrodniczo miejsca na danym terenie. Prowadzi najczęściej przez najwyższy szczyt danego pasma. Oczywiście poprowadzenie głównego szlaku przez wszystkie najciekawsze miejsca byłoby niemożliwe więc poza szlakiem czerwonym (często poza jakimkolwiek szlakiem) też znajdziemy wiele ciekawych miejsc. Kolor czerwony oznacza też inne szlaki nie będące szlakami głównymi. Szlak niebieski to szlak dalekobieżny, nie będący jednak szlakiem głównym. W Beskidach są to zwykle szlaki idące wzdłuż głównego wododziału karpackiego, którym poprowadzono granicę państwa. Często szlak ten prowadzi do ośrodków turystycznych. , Szlak zielony i żółty to krótki szlak łącznikowy, czasami też dojściowy. Szlak czarny to krótki szlak dojściowy (rzadziej łącznikowy) - do jakiegoś miejsca, którym poprowadzenie szlaku dalekobieżnego byłoby nieciekawe, niekorzystne lub niemożliwe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
o, na to bym nie wpadła
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
To rzeczywiście ciekawe z tymi szlakami
![]() A co do wątku to nie polecam brać samochodu do Zakopanego. Ja się wybieram w najbliższy weekend. Przyjeżdżają znajomi do Krakowa, zostawiają rzeczy w hostelu (Aston - na Długiej), a stamtąd pędzimy na Dworzec Główny, bo to rzut kamieniem i jedziemy pociągiem do Zakopanego na caaały dzień. Mam tylko nadzieję, że pogoda dopisze.
![]() |
#28 |
astro-loszka
|
My nigdy nie jedziemy do Zakopanego samochodem, tylko pociągiem, a po mieście i okolicach poruszamy się za pomocą własnych nóg lub busików lokalnych. Naprawdę w sezonie dużo ich jeździ i często kursują.
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() ![]() Może zna ktoś jakieś dobre miejsce<nie za drogie> gdzie mozna byłoby się przespać przez 5dni w Zakopanym ..? może jakiś domek niedaleko centrum lub Krzeptówek???hmmm sama nie wiem ... prosze o rade ![]() ![]() Pozdrawiam i licze na waszą pomoc ![]() ---------- Dopisano o 17:42 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ---------- a co do zwiedzania to mam duzo fajnych miejsc gdzie mozna byłoby pozwiedzać ...np.:przejsc się Doliną Kościeliska,D.Chochołowsk a... ![]() można też się przejść do Mroźnej Jaskini,na Góbałówce jest super ![]() ![]() tylko ciekawe jak bedzie z ta zmienna pogoda ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
A jaka cena to dla Ciebie "spoko"?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:49.