|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() ...Własnej roboty zamienniki drogich upiększaczy...
Witam.
Mam nadzieję, że ten wątek pozwoli wyżyć się twórczo wszystkim doświadczonym mazidłowym miłośniczkom i nie zdubluje innego. ![]() Otóz proponuję podawać w tym wątku zamienniki drogich (za drogich) kosmetyków, które zyskały uznanie swoim dobroczynnym działaniem, np. jedwab do włosów, olejki do smarowania ciała, toniki z kwasami itp. itd. Proponuje podawać nazwę oryginalną kosmetyku i markę a potem przepis zamiennika. Od dłuższego czasu czytam wątki o olejach, tonikach z BHA, pudrach Dry-Flo itp. itd. Widziałam tez gdzieniegdzie przepisy na zamienniki. Tutaj zbierzmy wszystko do kupy. Pozdro. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Czy da sie ukrecic zamiennik olejku regulujacego dr. Hauskcha?
Mam nadzieje, ze nie zasmiecam i nie powielam podobnego watku...
Szalenie mnie ciekawi czy bylabym w stanie ukrecic wlasnymi, tymi rekami ![]() Jestem pod wrazeniem tego olejku, splycil mi pory, oczyscil, nawilzyl, odzywil... Bede Wam wdzieczna za odpowiedz. Edytowane przez Dorota-Coco Czas edycji: 2007-02-16 o 08:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czy da sie ukrecic zamiennik olejku regulujacego dr. Hauskcha?
Nie wiem, czy czytałaś ten watek:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...23196#poststop Post Noor. tu jest rozłożony Hauschka na czynniki pierwsze. Trudno go ukręcić samemu, bo jest mieszaniną wielu olejów i olejków eterycznych, nie tak jak np. Clarins, gdzie masz tylko olej z orzechów laskowych i olejki eteryczne. Poza tym, jak zakupisz wszystkie jego składniki z osobna (pytanie, gdzi eje kupisz?)- to wyjdzie Ci cena jak z kosmosu, choć oczywiście olejku ukręcisz nawet litr, ale będziesz nim się musiała smarować od stóp do głów, bo inaczej się zepsuje. Moim zdaniem - nie warto kręcić go samemu, a po skłądzie trudno nawet dociec, jakie olejki eteryczne uzyto do jego produkcji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
dziekuje Smoku, poczytam.
A Ty, czy polecilabys jakis inny, niekoniecznie "sklad w sklad" tego typu zamiennik?... (jakas mieszanka oleju plus "costam"...) Sporo zamowionych przeze mnie na Mazidlach olejow najzwyczajniej w swiecie mnie zapycha (procz oleju z orzecha wloskiego), bardzo ubolewam nad tym, bo mojej twarzy zdecydowanie bardziej sluza olejki nizli kremy... Mam mieszana cere, paskudna w pielegnacji... Po raz pierwszy od dawna moge z cala pewnoscia stwierdzic, ze ten olejek pomaga mojej facjacie, miast z nia walczyc... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Doroto, a czy próbowałaś oliwkę Hipp, składa się z oleju sezamowego i migdałowego, raczej nikt się nie skarżył, że go zapycha. Przepisy na mieszanki olejów z olejkami eterycznymi sa w wątku o olejach i hydrolatach.
Na mnie fajnie działa mieszanka ylang, cytryny i cedru, właśnie do tłustej cery, rozpiska na ilość kropli jest w tamtym wątku, możesz to zrobić na bazie nawet Hippa albo orzecha włoskiego, a najlepiej byłoby orzecha laskowego, chyba że Cię zapycha. Skoro olej z orzecha włoskiego - to możesz też na jego bazie tworzyć serumy, choć ja przynam, że nie bardzo lubię np. połączenie oleju z kwasem hialuronowym, bo do mnie nie przemawia. Ja sama bardzo lubię olejek dr H., działa na mnie po prostu, w miarę funduszy będę go kupować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Dziekuje serdecznie, Smoku.
Jestem pod ogromnym wrazeniem efektow tego olejku, naprawde. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:22.