|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Kompleksowy program oczyszczania dla 35+
Kochane wizażanki, pomóżcie! Kompletnie nie radzę sobie z pielęgnacją twarzy i, niestety, widać tego efekty. Mam 35 lat i kilka zmarszczek, ale nie spędzają mi one snu z powiek. Walka z nimi nie jest moim priorytetem. Moją bolączką jest BARDZO zanieczyszczona skóra.
Problem zaczyna się na poziomie górnej części policzków (mocno rozszerzone pory widoczne gołym okiem, lubią się zapychać) i nosa (całego w czarne kropki). Niestety im niżej tym gorzej. Na policzkach, szczególnie w dolnej części i na żuchwie, grudka obok grudki. Są drobne, ale jest ich mnóstwo, pod palcami wyczuwalne jak kaszka. Niektóre zmieniają się w zaczerwienione, bolesne pryszcze, które goją się bardzo długo pozostawiając na pamiątkę ciemne plamki. Niedawno do zestawu dołączyły niespodzianki poniżej żuchwy, na szyi. Wstydzę się tego ![]() Przyznaję, że nigdy nie przywiązywałam dużej wagi do kosmetyków i pielęgnacji. Twarz myję rano i wieczorem pianką (https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...ia-twarzy.html). Codziennie się maluję: krem, podkład, korektor, tusz do rzęs, czasami odrobina różu. Kiedyś używałam podkładów mineralnych Annabelle Minerals, ale mam wrażenie, że od tego zaczęły się pogłębiać moje problemy z cerą. Teraz mam jakieś przypadkowe mazidło Lirene. Krem zwykle jakiś z przypadku, od czasu do czasu piling, sporadycznie maseczka z glinki, ale o systematyczności nie ma co wspominać. Podejrzewam też, że mam dość mocno odwodnioną skórę. Nie ma się co dziwić, bo zdarza się, że nie wypijam nawet 1l wody dziennie. Ale walczę i od niedawna staram się wlewać w siebie minimum 1,5 l. Chciałabym podejść do tematu w sposób kompleksowy - wyrobić w sobie dobre nawyki, dopasować zestaw kosmetyków i oddać się w profesjonalne ręce kosmetyczki, ale nie mam pojęcia jak się do tego zabrać. Na dobrą sprawę nie wiem nawet jaki mam typ skóry... W sklepach jest tyle kosmetyków, w sieci milion porad (często się wykluczających), w salonach mnóstwo rożnych zabiegów których nazwy nic mi nie mówią. Boję się, że jeśli zacznę działać po omacku jeszcze bardziej pogorszę sprawę ![]() Pomóżcie mi proszę ułożyć plan oczyszczania i dalszego dbania o twarz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Kompleksowy program oczyszczania dla 35+
Skoro nie wiesz jaki masz typ cery, to ja na Twoim miejscu zaczęłabym w ogóle od wizyty u kosmetyczki chociażby po to aby pomogła określić typ cery. Dopiero po tym możesz sobie kompletować jakieś kosmetyki dopasowane do typu cery.
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Trafna uwaga, do której na pewno się zastosuję. Udając się do kosmetyczki chciałabym zaplanować od razu serię zabiegów oczyszczających i nawilżających i szczerze mówiąc podchodzę trochę się tej wizyty boję.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Racja, trzeba iść do specjalisty, dobra kosmetyczka lub kosmetolog powinna rozwiązać ten problem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:39.