chorwacja czy bułgaria dla noważenców?? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-07-28, 13:16   #1
agucha088
Jnes

Lightbulb

chorwacja czy bułgaria dla noważenców??

witam serdecznie 18wrzesnia tego roku wychodzę za mąż planujemy z narzeczonym wyjechać na kilka dni do bułgari lub chorwacji na podróż poślubną będzie to nasz pierwszy wyjazd za granice dlatego potrzebuje szczegółowych informacji tzn. odnosnie cen ,pogody jaka panuje w tych krajach w terminie ok od21 do 30 wrzesnia, co zabrac ze sobą, jakie miasto wybrać,i jaki środek transportu autokar czy moze samolot jakie panuja tam ceny( żeby było w miarę nie drogo), czy paszport jest konieczny.Dodam ze nie przepadam za kamienista plażą a słyszałam ze chorwacja z takich słynie, ktore morze jest cieplejsze o tej porze roku,jaki kurort polecacie,a moze mcie jakieś ciekawsze pomysły? liczę na wasze własne doświadczenia gorąco pozdrawiam.

Edytowane przez agucha088
Czas edycji: 2010-07-28 o 13:17
agucha088 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-28, 13:37   #2
robert1235
BAN stały

Dot.: chorwacja czy bułgaria dla noważenców??

Za dużo na jeden wątek polecam kilka tematów jako lekturę

Co do plaż to masz rację,to dobry wybór,co do temperatury to Chorwacja ok 20 stopni ,Bułgaria podobnie ok 19 wiec idealne warunki.Ps gratulacje ode mnie

Edytowane przez Westalka
Czas edycji: 2010-07-28 o 14:21 Powód: usunięcie linka
robert1235 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-29, 02:40   #3
julkaK
Przyczajenie

Chorwacja!
Temperatura powyżej 20 stopni.
Wiadomo, że najwygodniej wybrać się samolotem lecz koszty są wysokie, często wiążą się problemy z miejscami odlotu i przylotów, ponieważ trzeba dopłacać jeszcze np. za autokar aby dojechać z lotniska do jakiejś miejscowości.
Autokar- zaleta dużo ofert.
Samochód- trzeba zaopatrzeć się w winiety(Czechy,Austria,Sł owenia) w Chorwacji autostrady płatne lecz niesamowite naprawdę bardzo dobrze się jedzie.
Paszport należy zabrać gdyż Chorwacja nie jest w Unii Europejskiej.
Plaże kamieniste to chyba kwestia przyzwyczajenia. Po tylu latach odwiedzania Chorwacji doceniam je bardziej niż piaszczyste. Są miejsca gdzie plaże składają sie naprawdę z małych kamyczków i piachu np Bol.
Polecam: Vodiće, Primosten, Tućepi, Podgora, Orebić, Korćula, Stari Grad
Odradzam półnpocną część Chorwacji! Proponuję dalmacje( południe) typowo środziemnomorski klimat, dużo ładniejsze krajobrazy a nawet dużo lepsze jedzenie.
Dodatkowe wycieczki godne polecnia: Park Narodowy Kornati ( 150 wysp)
Park Narodowy Krka ( wodospady, dozwolona kąpiel)
Dubrovnik (może być też jako miejsce pobytu około 30 hoteli)
julkaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-30, 10:52   #4
agucha088
Jnes

serdecznie dziekuje, chorwacja to chyba dobre miejsce
agucha088 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-30, 12:44   #5
julkaK
Przyczajenie

jest dokładnie tak jak mówią w reklamie " mały kraj na wielkie wakacje ")
julkaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-06, 21:16   #6
Frankie
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez agucha088 Pokaż wiadomość
serdecznie dziekuje, chorwacja to chyba dobre miejsce
To wspaniały kraj ;-) Wszystko zależy też od tego jakim budżetem dysponujecie oraz czy lubicie jechać na gotowe czy bardziej zorganizowanie. My byliśmy dwa razy : raz w ciemno i szukaliśmy noclegów u miejscowych (Opatija, Lovran, Rabac), a w tym roku skorzystaliśmy z oferty portalu Millos.pl.

Zatem w lipcu byliśmy koło Rovinj, w bardzo sympatycznym Valdaliso & Dependancen. Na plaże jeździliśmy sobie różne - czasem żwirowe, czasem skaliste (akurat ja nie lubię piaszczystych). Super wycieczki rowerowe po okolicy;-).

Miłej podróży !
Frankie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-10, 15:09   #7
principessina
Zakorzenienie

Ja takze z cala odpowiedzialnoscia polecam Chorwacje, bylismy tam w czerwcu po raz pierwszy (Split, Jeziora Plitvickie, Wyspa Hvar, Zara) i za 2 dni ruszamy znowu tym razem na dluzej (2 tyg) do Dubrovnika, a stamtad chcemu jechac do Czarnogory. Co do cen to noclegi sa tanie, lecz jedzenie w restauracjach kosztuje tyle samo ile we Wloszech, czyli tanio wcale nie jest, szczegolnie w sezonie, pozatym Chorwaci tak naprawde "zyja" tylko i wylacznie z turystyki, wynajmowaniu apartamentow itd. My kochamy plaze kamieniste, gdyz nurkujemy, piasek mam po domem i w ogole nie chodze
Myslelismy poczatkowo o wakacjach w Blugarii, lecz Pani w biurze podrozy odradzila, bo hotele pamietaja lata 80-te, nie jest zbyt czysto (w Chorwacji jest czysciutko), a no i plaze piaszczyste, wiec jak dla nas odpada...
Bedac w czerwcu w Chorwacji widzialam bardzo duzo wycieczek z Polski autokarami, mysle ze tak byloby najwygodniej, bo w sumie nie jest to jakos b.daleko...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-08-11, 08:08   #8
aldonka_1980
Przyczajenie

Zdecydowanie Chorwacja. Mało tego najlepiej jest jechać na wycieczkę i jeszcze trochę pozwiedzać, a nie tylko wylegiwać się na plaży. W itace widziałam, że mają sporo objazdówek. W pamięci mi utkwiła chorwacka lista przebojów, tym bardziej, że w programie są słynne jeziora plitwickie, które podobno robią ogromne wrażenie.
aldonka_1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-12, 22:04   #9
Frankie
Przyczajenie

Objazdówki po Chorwacji są świetne ;-) A jedzenie ? hummm.... moje kubki smakowe szaleją na samo wspomnienie - za 10 euro dostaliśmy spory talerz z owocami morza i rybami ! Bardzo syte ! A na przystawkę szynka surowa ;-)

Załącznik 3327486

Załącznik 3327487
Frankie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-16, 10:11   #10
principessina
Zakorzenienie

Wlasnie jestesmy w Chorwacji i jest super tylko strasznie duszno...wczoraj pojechalismy do BiH do miasteczka Mostr, polecam, bardzo tam ladnie, tylko old town, bo poza wydaje sie podejrzanie nebezpiecznie...
Stary 2011-01-03, 12:01   #11
katja_24
Zakorzenienie

W Bulgarii nie bylam, natomiast bylam w Chorwacji i Czarnogorze
Chorwacje mohe Ci polecic czystym sumieniem. Noclegi kosztuja mniej wiecej tyle, co PL, natomiast zywnosc jest duzo drozsza. Bylam w 2009r, wiec nie bede podawac przykladow, choc wydaje mi sie, ze podrozalo (w 2010 bylam w Dubrowniku, wypad z MNE)
Paszport nie jest potrzebny, wjedzisz na dowod. Zreszta od 2011r Chorwacja ma wejsc do Unii.
Polecam Dalmacje, ja bylam w Duce kolo Omisza, pieknie polozona miejscowosc, dobra baza wypadowa do BiH (Mostar), 25km do Splitu (mozna dojechac miejscowa komunikacja).
Ja bym wolala jechac samochodem, bo mozna bez problemu sie przemieszcac i zwiedzac, ale w sumie wypozyczyc auto mozna na miejscu.
Moglabym duzo opowiadac, bylam w kilku miejscach. jak pisalam wyzej, spedzilam tez 2 tygodnie w Montenegro, wiec jesli masz jakies pytania, to pisz smialo
katja_24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-22, 07:17   #12
CrazyOlcia
Rozeznanie

Chorwacja!
Wyprawa życia -> już niedługo
Generalnie zmiany Duuuuuuuuużo zmian!

Żyjeeeeee...Kolooooorami.. !!!
CrazyOlcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-12, 15:37   #13
Aksamitna30
Przyczajenie

My wybraliśmy Chorwację,
Ponieważ co roku jesteśmy w Chorwacji postanowiliśmy namówić naszego fotografa Adama do wyjazdu z nami zaraz po naszym ślubie. Udało się! Tak się fajnie złożyło, że Adam i jego żona Ilona mieli akurat wtedy wolne
Miesiąc miodowy w Chorwacji połączyliśmy z sesją ślubną, która odbyła się w Splicie i w Omiszu.
Polecam!
Część z naszych zdjęć dostępna jest na naszym blogu, zapraszam

http://crolove.pl/plener-slubny-w-chorwacji/
Aksamitna30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-20, 17:04   #14
Natalkaa91
Raczkowanie

Jeśli lubicie imprezy to jak najbardziej Bułgaria ale ja bym wybrała Chorwację, piękne krajobrazy, idealne miejsce "we dwoje"
Natalkaa91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-29, 08:31   #15
haniahan
Przyczajenie

chorwacja chorwacja! byliśmy dwa razy ale myślę że na tym nie koniec... ceny w porządku, chociaż nieco wzrosły po wejściu do unii ale i tak nie jest źle. no i te krajobrazy... lazur morza... dla nowożeńców i zakochanych idealna! nie ma się co zastanawiać
haniahan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-01, 08:04   #16
90fasola
Raczkowanie

Na podstawie moich własnych doświadczeń polecam Ci Chorwację.
W Bułgarii byłam 4 razy z narzeczonym i dla nas to miejsce wiecznej imprezy. Jeżeli po ślubie zamierzacie balować całymi nocami to jak najbardziej polecam, ale przypuszczam, że to raczej inny typ podróży Oczywiście są spokojne miejsca w Bułgarii, ale oprócz Nessebaru nie ma tam nic ciekawego do zobaczenia. Wielki hałas, brud, plaga podróbek i wielkie imprezy. Chorwacja natomiast mi do gustu nie przypadła ze względu na plaże, spokój, brak rozrywek. Byłam tam już dość dawno temu, dlatego to co nie podobało mi się wtedy jest dla mnie obecnie największą zaletą!
90fasola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-18, 15:37   #17
thegodmother
Raczkowanie

Moja wymarzona podróż poślubna to Dubrownik w Chorwacji.. Bardzo romantyczne miejsce Byłam tam kiedyś przez jeden wieczór i od razu pomyślałam o wróceniu tu z nowo poślubionym mężem

Ale Bułgarię też bardzo lubię. I nie zgadzam się z opinią, że nie ma tam nic fajnego oprócz Nesebyru. Jest fantastyczne i tanie jedzenie oraz piękne, piaszczyste plaże. Rzeczywiście w niektórych miejscach (Złote Piaski na przykład) są straszne tłumy, ale bez problemu można znaleźć jakieś bardziej kameralne miejsce (np. Bałczik).
thegodmother jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-18, 21:47   #18
Priesta
BAN stały

Moim zdaniem Chorwacja jest ładniejsza. Zdecydowanie lepsze warunki. Trochę wyższe ceny ale moim zdaniem warto tam polecieć.
Priesta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-16, 23:39   #19
201610281624
Konto usunięte

Witam się i ja
201610281624 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-04-18, 03:43   #20
0b4ed7929d71ce1abf8e9bf9d423b228cc5dc67a_6068f37255cfe
Konto usunięte

Lepiej będzie, jak wybierzecie się do Chorwacji. W Bułgarii źle nas traktowano, spotkaliśmy tam jakiś polonofobów i nie mam dobrych wspomnień z tym krajem.
Chorwackie miasteczka są ładniejsze od bułgarskich i Chorwacja wydawała mi się bardziej czysta od Bułgarii.
0b4ed7929d71ce1abf8e9bf9d423b228cc5dc67a_6068f37255cfe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-18, 12:35   #21
thegodmother
Raczkowanie

Może rzeczywiście w Chorwacji jest czyściej, ale na pewno drożej
Stary 2014-04-18, 19:33   #22
pernik
Raczkowanie

Hej.
Mój pierwszy wyjazd za granice był właśnie do Bułgarii. Dużo zależy jak wyjechać planujesz. jeśli będzie to kilku gwiazdkowy hotel to wiadomo, że będziesz bardzo dobrze traktowana, rezydent, wycieczki lokalne. Inaczej będzie wtedy, kiedy jedziecie samotnie, będziecie nocowali w kwaterach czy pensjonatach. Ich stan pozostawia wiele do życzenia. Jednak uważam, że Chorwacja się bardzo nie różni od Bułgarii, tylko ludzie są misi i bardziej przychylni dla turysty.To taki przedsmak wielkich wypraw i bałkańskiego klimatu. Bułgaria jest bardziej zdewastowana, ale też warto ją poznać, szczególnie okolice Morza Czernego, stamtąd blisko do Istambułu, można sobie na jeden dzień wyskoczyć.
Stary 2014-04-19, 23:03   #23
thegodmother
Raczkowanie

To prawda. Ja podczas pobytów w Bułgarii zawsze mieszkałam w 5-gwiazdkowym resorcie z basenami, prywatną plażą, luksusową restauracją, itd. I nie mogę narzekać na obsługę, czy niegościnność. Wszystko było tak, jak powinno Może inaczej byłoby w kwaterach czy pensjonatach, nie wiem.
Stary 2014-04-20, 15:16   #24
pernik
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez thegodmother Pokaż wiadomość
To prawda. Ja podczas pobytów w Bułgarii zawsze mieszkałam w 5-gwiazdkowym resorcie z basenami, prywatną plażą, luksusową restauracją, itd. I nie mogę narzekać na obsługę, czy niegościnność. Wszystko było tak, jak powinno Może inaczej byłoby w kwaterach czy pensjonatach, nie wiem.
Dokładnie. Hotele typu Sol Luna Bay w Obzorze , Kaliakra czy Berlin Golden Beach są porównywalne z tymi w Egipcie czy Turcji. Baza wielkich moloców turystycznych dopiero się tam tworzy.
Stary 2014-04-22, 22:56   #25
wroclawski
Przyczajenie

Ja polecam Chorwackie wyspy. Na lądzie plaże są zatłoczone, wszędzie jest mnóstwo turystów. Można się tam promem dostać z większych Chorwackich miast. Ceny też wydawały mi się trochę niższe niż w dużych miastach. Jednak dużo drożej niż w Bułgarii.
wroclawski jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-23, 12:08   #26
epox
Raczkowanie

w Chorwacji nie byłam,wiec nie wypowiem się,w Bułgarii było fajnie,byłam w Sozopolu,przemieszczałam się lokalnymi autobusami-zwiedziłam Sofie i Neesebar,chciałam pojechać do Stambułu,ale jakoś czasu mi zabrakło ,jedzenie smaczne i tanio,płacisz lewami-euro bierzesz i wymieniasz tam na miejscu w kantorach-przynajmniej ja tak robiłam,doradzili mi tak ludzie z forum o Bułgarii miło wspominam tam pobyt,jechałam autobusem,podróż długa,ale dobrze się jechało,wiec nie mam się czego uczepić,znajomi byli w Złotych Piaskach i byli zachwyceni.
epox jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-23, 14:28   #27
patrycia86
Przyczajenie

Witam Osobiscie w Chorwacji nie bylam i nie moge sie wypowiedziec gdzie jest lepiej sie wybrac. Ja mieszkam w Bulgarii Oczywiscie ze Zlote Piaski w sezonie sa piekne tak jak i Slineczny Brzeg, tylko pelno tam ludzi i raczej trudno szukac tam spokoju... Ale sa takie miejsca w ktorych mozna znalezc male hoteliki w lesie, a do plazy ma sie 200 metrow... zalezy kto czego szuka... sa takie miejsca ktore nie sa tak popularne a sa piekne, mozna tam naprawde odpoczac i sie wyciszyc.. a jak chce sie troche tloku to mozna zamowic taxi i za 10-15 leva przeniesc sie w zupelnie inne otoczenie. U nas dzisiaj piekna pogoda, 25 stopni.... czuc juz lato... Pozdrawiam serdecznie!

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
patrycia86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-26, 20:42   #28
pernik
Raczkowanie

Wyspy rzeczywiście są spokojniejsze. Co do Bułgarii to tak jak wszędzie tłumy. Pomimo wszystko, polecam Bułgarię. To jest kraj, który ma w sobie coś specyficznego. Chorwacja też jest super, Bałkany.... Jednak Bułgaria jest inna, jeśli dane Ci będzie zwiedzać ten kraj to polecam Nesebar, Bauczik, Kaliakrę i oczywiście warto kupić wino, szczególnie w tych miejscach.
Stary 2014-04-28, 13:51   #29
thegodmother
Raczkowanie

Podczas pobytu w Bułgarii warto też kupić sirene (bułgarską fetę, znaną u nas jako "ser szopski"), oraz moją ulubioną pastę z pieczonej papryki (boska do tostów czy kanapek) - ljutenicę
Stary 2014-04-30, 18:31   #30
pernik
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez thegodmother Pokaż wiadomość
Podczas pobytu w Bułgarii warto też kupić sirene (bułgarską fetę, znaną u nas jako "ser szopski"), oraz moją ulubioną pastę z pieczonej papryki (boska do tostów czy kanapek) - ljutenicę
O bułgarskich kulinariach warto sobie porozmawiać. Dzięki, że to poruszyłaś, bo naprawdę jedzenie jest bardzo smaczne. To nie jest typowa kuchnia bałkańska i nie jest to typowa kuchnia śródziemnomorska. Polecam ciastka. W Bułgarii, Turcji czy Grecji. Może to dziwne i dziecinne, ale są pyszne i mają inny smak niż polskie. Szczególnie tureckie, dostępne w Bułgarii.
Ja przywiozłam też bardzo dawno temu pieprz smakowy, galaretki różane są niedobre.
Uważajcie bardzo na kurs waluty.

Edytowane przez pernik
Czas edycji: 2014-07-01 o 15:54
pernik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości