![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() 2 latek chodzi na palcach
WItam!
Wczoraj zwrócono mi uwagę,że mój syn chodzi co jakiś czas na palcach. Faktycznie ma taką manię ran na jakiś czas tak podrypciać. Ogólnie chodzi normalnie i biega też normalnie. Waszym pociechą też się tak zdarzało? Wujek googlw mniw już nastraszył od napięcia mięsniowego po autyzm. I oczywiście zaczyna mi wszystko pasować. Skonsultować z ortopedą? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: 2 latek chodzi na palcach
Moja córka łaziła na palcach często, tyle, że nie mogę dokładnie określić kiedy to było. Jakoś okolice półtora roku do dwóch lat. Lubiła, to chodziła
![]() Jeżeli masz jakieś wątpliwości, czy podejrzenia, to oczywiście idź do lekarza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
młodsza czasami chodzi na palcach ale rzadko, starsza sporo i często tak chodziła - ja gdzieś czytałam (ale to było wieki temu więc już nie pamiętam gdzie) że to normalne i prawie każde dziecko przechodzi etap chodzenia na palcach...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Gang Iren
|
Moja cora tez miala okres,ze tak dosc czesto chodzila,a bylo wszystko OK.
Jednak skonsultowac nigdy nie zaszkodzi.
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Nie wszystkie dzieci autystyczne chodza na palcach ale tez i chodzenie na palcach nie znamiona autyzmu ![]() Normalne to jest jesli dziecko ma rok, poltora, potem albo jeszcze lubi albo znaczy, ze cos to znaczy ![]() Warto sie przejsc do pediatry. A jak z mowa? Zaczal juz mowic? (pamietam Cie z jakiegos watku, bo moj syn tez w tym wieku i tez nieskory do gadania ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;4183920 2]Pierwsze slysze takie slowo, co to za gwara
![]() Nie wszystkie dzieci autystyczne chodza na palcach ale tez i chodzenie na palcach nie znamiona autyzmu ![]() Normalne to jest jesli dziecko ma rok, poltora, potem albo jeszcze lubi albo znaczy, ze cos to znaczy ![]() Warto sie przejsc do pediatry. A jak z mowa? Zaczal juz mowic? (pamietam Cie z jakiegos watku, bo moj syn tez w tym wieku i tez nieskory do gadania ![]() Nie mówimy. Wczoraj byliśmy u logopedy i to ona zwrocla uwagę na ten sposób chodzenia. Za to oponowaliśmy nocnik ![]() Nie można mieć wszystkiego. A jak u Ciebie z mową, zachowaniem, nocnikiem? Podrypciać- gwara śląsko zagłebiowska z domieszka częstochowy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Mowa: mama, tata, ale nie wola nas tak, tylko jak mowie to powtorzy. Albo nie
![]() Nocnik: fajny jako kapelusz ![]() Oprocz tego zwinny i wciaz w biegu. Przebadany wszerz i wzdluz na bilansie dwulatka, zadnych innych niedociagniec poza mowa nie ma, ale dopiero jak skonczy 2,5 roku bedzie mogl miec logopede (UK) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Moona, a on 2języczny? jeśli tak, to nic dziwnego, 2języczne dzieci mają trudniej=później z reguły zaczynają gadać.
Podrypciać - od dreptania, podreptać ![]() Samo chodzenie na palcach - nie znaczy NIC. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
.
Edytowane przez d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640 Czas edycji: 2013-08-24 o 22:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ja gdzies czytaam ze dziecko chodzac na palcach daje odpoczac kregoslupowi. Poza tym w ten sposb wzmacniaja sie inne miesnie.
Moja corka ma fazy chodzenia na palcach. Obecnie przerabiamy szuranie.
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
moj Adasiek tez codziennie chodzi na paluszkach, ale to tak rekreacyjnie mam wrazenie- sprawia mu to przyjemnosc i tyle.
i tez niby dzieci dwo czy nawet trojjezyczne- ale poki co chlopaki sie rozgadali po polsku (jasna sprawa bo ten jezyk ich zweszad otacza)- chociaz reaguja na polecenia w jezyku mojego meza.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
syn przyjaciółki ma obecnie 6 lat przerobili pediatrow ortopedów, neurologa i rehabilitanta
![]() ![]() ![]() jednak może to być etap ok 2 roku życia dzieci róznie chodzą szurają, chodzą bokiem itp
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli chcesz się konsultować to z rehabilitantem a nie ortopedą. Ortopedzi zawsze mówią "to normalne, ma jeszcze czas, obserwujemy, czekać" itp czekają na ostatni moment jak już są patologiczne zmiany (w końcu to lekarz, leczy chorobę). Rehabilitant popatrzy pod kątem nieprawidłowych wzorców ruchowych. Może będzie trzeba trochę poćwiczyć póki nie ma trwałych zmian. Może tylko w domu jakieś zabawy będziecie robić? Możliwe też, że synek odkrył, że na palcach można stawać i cieszy się nową umiejętnością i za miesiąc się mu znudzi (moja akurat tak miała). Najważniejsze, żeby stawał tak: http://i2.pinger.pl/pgr67/3163b54600...d5d6fea/f.jpeg |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Glodomorek dobrze pisze
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Moja corka akurat nigdy takiego etapu nie przechodziła, jeśli już staje na palcach, to tylko po to, żeby po coś sięgnąć lub podczas tańca. ale gdyby robiła to często w wieku 2 lata i więcej, to pewnie przeszlabym się do neuro albo rehabilitantki, tak dla własnego spokoju.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Lem, chcesz namiary? Świetna reh a neuro taka sobie, ale szybko, na nfz termin na listopad.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Szaja to tej ta pani, ktorej dawals mi namiary kiedys jak poszukiwalam reha?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
A nie wiem? Dr Matyja, Sosnowiec? tyle, że ja u niej najpierw byłam a ona potem na urlop od razu szła, więc mnie z tego samego miejsca inna przejęła, też dobra (oni tam w ogóle wszyscy w tym dużym ośrodku reh na 1000leciiu siedzą). I tu spokojnie idź, ja sobie z Dorką chodzę i z racji upałów drzwi pootwierane i widzę, jak pani z dzieciakami ćwiczy - podoba mi się to i ma dobry kontakt.
A neuro to w Siemcach, Ewa Głuszkiewicz, zgugluj sobie. Powiem tak - dupska nie urywa, szału nie ma ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Chodzenie na palcach może być całkowitym przypadkiem ale na prawdę warto to sprawdzić. Czy są jakieś inne rzeczy które cię niepokoją? Edytowane przez Camillina Czas edycji: 2013-07-20 o 17:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Camiliana, moja córa opanowała sikanie w tydzień, mając 21mcy. W tym czasie mówiła kilkanaście słów, samo MAMA powiedziała pierwszy raz mając 17mcy
![]() Mówienie czy nie - nie ma NIC wspólnego z sikaniem, komunikowanie może być niewerbalne albo proste: si! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;41885273]Camiliana, moja córa opanowała sikanie w tydzień, mając 21mcy. W tym czasie mówiła kilkanaście słów, samo MAMA powiedziała pierwszy raz mając 17mcy
![]() [/QUOTE] szaja ja wiem, że to głupie i naiwne, wiem, że dzieci się nie porównuje, wiem, że każde rozwija się inaczej i co z tego, kiedy właśnie poprawiłaś mi humor ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
![]() A dziecko ma ile? Ja już byłam naszykowana na logopedę, dałam młodej czas do 2 urodzin. A tu bam, zaczęła zdania budować a dzisiaj jej się buzia nie zamyka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;41885970]
![]() A dziecko ma ile? Ja już byłam naszykowana na logopedę, dałam młodej czas do 2 urodzin. A tu bam, zaczęła zdania budować a dzisiaj jej się buzia nie zamyka ![]() 8 miesięcy, ale wywiad ciążowy i okołoporodowy taki, że wszędzie widzę problemy ![]() do logopedy już chodzimy - Pani się produkuje, Młody z subtelnym uśmiechem milczy jak zaklęty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
Orenda... ale moment - ty byś chciała, by 8miesięczne dziecko mówiło
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;41886286]Orenda... ale moment - ty byś chciała, by 8miesięczne dziecko mówiło
![]() ![]() ![]() kwestia gaworzenia (wcześniej głużenia), Młody miał czas, że głużył fajnie i nagle blokada zupełna. Niedawno zaczął to swoje tatattatata i pierdzenie ustami. Ale bardzo nam ruszył ruchowo więc mam nadzieję, że się akurat skupił właśnie na motoryce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;41885273]Camiliana, moja córa opanowała sikanie w tydzień, mając 21mcy. W tym czasie mówiła kilkanaście słów, samo MAMA powiedziała pierwszy raz mając 17mcy
![]() Mówienie czy nie - nie ma NIC wspólnego z sikaniem, komunikowanie może być niewerbalne albo proste: si![/QUOTE] Niby nie ale moja mała nie sygnalizuje mi potrzeb w żaden sposób. Gdy chce siku to idzie do łazienki i robi swoje. Przed wyjściem z domu ją wysadzam a w nowych miejscach pokazuje toaletę by w razie W mogła do niej trafić. Tak jest niemal ze wszystkim, dlatego obawiałam się tego nocnikowania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Odp: 2 latek chodzi na palcach
Ją z podwórka znam dziewczynkę, która już jako poltoraroczniak ładne zdania budowała, a nocnikowania uczy się teraz, w wieku 27 miesięcy i przez dlugi czas potrafiła dokładnie opisać, co powinna robić na nocniku, ale teoria nie szła w parze z praktyka. I tak ogólnie zauważyłam, że te dzieci, które sporo gadaly przed skonczeniem dwoch lat, zazwyczaj opanouja nocnik jakiś czas po drugich urodzinach.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nocnik sam pokazuje,ze chce, albo łapie sie za portki, albo sam siada i robi co swoje ![]() Nie, nie korzytsłam. Syn długo chodził za 1 raczke bo sie bał. Majac 14 miesiecy po prostu sobie poszedł. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Lem, czyli całkowicie podręcznikowo
![]() Ja też tak myślę, że u Agatki był rozwój ruchowy, bo ona mając 8,5mca w ciągu tygodnia sama zaczęła siadać, wstawać, klęczeć, raczkować i co tylko się dało, zaraz potem chodzić przy meblach, a sama puściła się ręki i poszła mając rok i 2 tygodnie. To, że potem wolała chodzić za rękę (i to dzisiaj lubi, sama podaje, a ma ponad 3 lata) to już jej wybór. I jak zaczęła chodzić, tak potem szybko bieganie opanowała, jakieś podskoki, manualnie sprawna - a mowa w tym czasie stała, stała, stała... Orendo, oby u was był taki sam etap ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:47.