|
Notka |
|
Decoupage Pod-forum decoupage to miejsce przygotowane specjalnie dla miłośników tej techniki. Lubisz decoupage? Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
pytanie, odnosnie pudelek, startu w deco itd:) watpliwosci
witam
![]() dotyczy pudelek kartonowych, zwyklych niczym nie oklejonych przy kupnie...sam karton. czy zanim poloze pierwsza warstwe farby akrylowej musze jakos zagruntowac karton, czy w przypadku "surowego" kartonu jedna warstwa farby wystarczy, czy tez zostanie pozarta przez karton i koneiczne bedzie malowanie jej dwa - trzy razy? w ktoryms watku czytalam iz mozna malowac za pomoca plakatowek- w takim wypadku do bialej farby akrylowej dodaje plakatowki? czy sa jakies proporcje- czy dodaje do pozadanego koloru? jest roznica w efekcie koncowym pomiedzy akryl+ plakatowka a akrylami kolorowymi, jak tak czy jest ona duza w jaki sposob robimy spekania wikolem? wiem, iz trzeba podsuszyc pierwsza warstwe farby( do konca, calkowicie, wilgotna, mokra?? ) nalozyc wikol( na caly obszar, kawalek gdzie chce uzyskac efekt kraku???) i na nie doschniety, podsuszoy wikol klasc druga wartswe farby. zgadza sie?? kleimy na bialko... roztrzepujemy je to wiem, ale czy np dodajemy szczypte soli? jak to jest to tylko niektóre z moich watpliwosci:P wiec prosze o wyrozumialosc, mam zamiar zaczac- duzo sie naczytalam ale nie chce nic popsuc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: pytanie, odnosnie pudelek, startu w deco itd:) watpliwosci
a wiec bardzo dziekuje za odpowiedz... tu chyba jak i na plotkowym jest forum wzajemnej adoracji...
niestety nie wuierze, ze zadna osoba nie zna odpowiedzi na te pytania... serdecznie dziekuje za pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Malkol nie bądż taka nerwowa ,spróbuj zajrzeć tutaj.Znajdziesz wiele cennych rad.
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=142413 http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=98452 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Amazonko ja juz przejrzalam wszystkie watki na wizazu.... a to sa moje niepewnosci;/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Weź wyluzuj i poczytaj regulamin: "Nie domagaj się natychmiastowej odpowiedzi na swoje pytanie i nie spiesz z pretensjami, że nikt ci nie odpisał. Może akurat nikt nie umie lub nie może Ci pomóc. Zaczekaj, a gdy wątek zacznie tonąć - podbij lub napisz PW. Koniecznie skorzystaj też z wyszukiwarki!"
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
czy gdzies sie domagam odpowiedzi?? nieee tylko za nia podziekowalam a wyszukiwarke uzywam, i to nie tylko wizazowa. niestety nie moge zaczac bez rozwiania watpliwosci- a materialu szkoda mi stracic... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odpowiem hurtem: - dobrze by było zagruntować karton np. praimerem, ale nie jest to konieczne, - karton pożre 1 warstwę farby, czy następną też - to zalezy co to za karton. Przed nałożeniem kolejnej warstwy poczekaj aż poprzednia dokładnie wyschnie. - co do plakatówek, no to mieszasz aż osiągniesz porządany efekt, w ogóle to nie rozumiem za bardzo tego pytania ![]() - ja mieszałam akryle z przeterminowanymi farbami plakatowymi, więc różnica była widoczna (plakatówka nie "rozpuściła się" zbyt dobrze). Myślę, że w przypadku normalnych farb plakatowych wszystko powinno wyjść ok. - nigdy nie używałam wikolu, więc Ci nie powiem, - ze 2 razy kleiłam na białko i niczego do niego nie dodawałam. Mam nadzieję, że to Ci trochę rozjaśni sytuację, poczekaj trochę na pewno któraś z Dziewczyn tu wejdzie i może dopisze coś, co ja pominęłam.
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Jeśli chodzi o wikol to musi dobrze wyschnąć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
no wlasnie ... a czytalam taka wersje i druga, ze trzeba nakladac gdy wikol jest jeszcze wilgotny druga warstwe- wtedy te spekania sa rownomierne...
juz sama nie wiem;/ ps. jestem w trakcie pierwszego dziela:P pudelko po butach ( narazie gorna czesc) wyglada calkiem calkiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
dziekuje za odpowiedzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
malkol, jeśli chcesz to poczytaj sobie o wikolu w moim watku. trzeci post od dołu. Opisalam jak ja robie spękania wikolem pokolei
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
ja tylko dorzucę od siebie, że kleić lepiej na wikol, jezeli go masz niż na białko, bo jak kleisz na białko to czasem się zsycha i odpada (słyszałam), ja mieszałam farbe akrylowa z plakatówką, kolorki były dobrze się trzymałay, dopiero od niedawna mam akryle z plastyka, jedyne zastrzeżenie do tej mieszanki mam takie, że kiepsko reaguje na opóźniacz.
plakatówka sama tym sie różni od akrylowej po wyschnięciu, że jest taka "pylasta" brudzi paluszki i lakier akrylowy ją rozpuszcza, robią się smugi, jeżeli nieostrożnie lakierujesz, no i jest transparentna, widać to na drewnie, mój zielony zestaw z watku "kompromis" jest pomalowany właśnie plakatówką, tyle, że jest drewniany, nie kartonowy. to by było wszystko co wiem ![]() ps. nie denerwuj się tak, nie ma tu duzo watków bez odpowiedzi ![]() ![]() ![]()
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
martwi mnei ze teraz to pudlo bede musiala po bokach podklejac bo sie poodklejalo od farby;/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Elianko ale kleimy wikolem tez rozwodnionym czy normalnym?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Ja kleiłam na białko i nic mi się później po osuszeniu nie odklejało
![]() ![]() Co do farb plakatowych, to ja mieszam najzwyklejsze plakatówki z akrylową. Co prawda kolory bledną o połowe ale gdy je susze suszarką . Kolor wraca po polakierowaniu. Lakieruje akrylowym lakierem do drewna i nawet plakatówki mi się nie rozmazuja. Wszystko to kwestia wysuszenia farby. Ja zawsze suszę suszarką, wszystko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
no właśnie, nic dodać, nic ująć
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Jeśli chcesz kleić wikolem, to tylko rozwodnionym. Natomiast w sprawie plakatówek, to rzadako ich używam. Kupiłam sobie 5 podstawowych kolorkow farb akrylowych w tubkach i potem je mieszam, w zależności od tego jaki kolor potrzebuję. Z tego co wiem plakatówek mozna używać, ale w proporcji takiej,ze plakatówki dajesz dużo mniej niż farby akrylowej. Jesli dasz jej za dużo, po jakimś czasie , nawet wraz z lakierem farba może odpaść. POzdr.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Ale te farby akrylowe do plakatówek to emulsje czy emalie?To ważne,więc będę wdzięczna doświadczone decupażystki za odpowiedż.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:26.