Deser Holenderki-mala Pomoc:) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-07-26, 18:59   #1
KASIAAO
Raczkowanie
 
Avatar KASIAAO
 
Zarejestrowany: 2004-12
Lokalizacja: LUBLIN
Wiadomości: 335
GG do KASIAAO
Wink

Deser Holenderki-mala Pomoc:)


DIEWCZYNY ZNALALAM FAJNY PREPIS NA CHYBA SWIETNY DESER ,:

Składniki:
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mleka
- 1,5 łyżki cukru
- 2 jaja
- bita śmietana
- paczka herbatników

Wykonanie:
Pokruszoną czekoladę wrzuć do rondelka i wymieszaj z mlekiem. Ustaw rondelek na garnku z
gotującą się wodą i podgrzewaj - mieszając - aż czekolada się rozpuści. Utrzyj dokładnie żółtka z
cukrem, dodaj do czekolady i ubij całość na parze, a następnie zdejmij z ognia, przestudź i
wymieszaj z ubitą na sztywno pianą z białek.
Porcje deseru umieść w pucharkach, wstaw je na górną półkę lodówki do mocnego schłodzenia. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną i herbatnikami.

NIESTETY MAM MALY PROBLEM PONIEWAZ NIE JESTEM WPRAWIONA A MAM OCHOTE ZORBIC TEN DESEREK , MAM KŁOPOT Z TA CZYNNOŚCIA: "...Utrzyj dokładnie żółtka z
cukrem, dodaj do czekolady i ubij całość na parze..."
JAK JA MAM TO ZROBIC ?UTRZEC TO WIEM RACZEJ JAK TO ZORBIC ALE NIE MOGE SOBIE WYOBRAZIC JAK MAM TO UBIJAC ?CZY DO TEGO WYSTARCZY TYLKO TRZEPACZKA ?? TO WOGOLE WYJDZIE ?? ZAŁMAŁAM SIE TROSZKE ALE LICZE NA WASZE PORADY :p CAŁUJE MOCNO!!!
KASIAAO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-26, 19:23   #2
BeataWi
Wtajemniczenie
 
Avatar BeataWi
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 2 143
GG do BeataWi
Dot.: Deser Holenderki-mala Pomoc:)

Trzepaczka powinna wystarczyc, ja jednak uzylabym miksera i to niekoniecznie nad para A zrobilabym to dlatego, ze takie metody (na parze) stosowaly nasze babcie a w tymtych czasach mikserow jeszcze nie bylo
__________________
Wszystkim zlodziejom przepisow mowie NIE

Becia69


http://www.pajacyk.pl/
http://www.polskieserce.pl/
BeataWi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-26, 20:06   #3
KASIAAO
Raczkowanie
 
Avatar KASIAAO
 
Zarejestrowany: 2004-12
Lokalizacja: LUBLIN
Wiadomości: 335
GG do KASIAAO
Wink Dot.: Deser Holenderki-mala Pomoc:)

HEH! dla mnie tez lepiej mikserem latwiej i szybciej ale czy to zda egzamin ? okaze sie jak zrobie pozdrawiam!!
KASIAAO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-26, 20:08   #4
sylwia18
Zakorzenienie
 
Avatar sylwia18
 
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: Weston-super-Mare
Wiadomości: 6 832
Dot.: Deser Holenderki-mala Pomoc:)

i zdaj relacje czy warto robić
__________________
A prayer for the wild at heart, kept in cages...
sylwia18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-26, 20:14   #5
KASIAAO
Raczkowanie
 
Avatar KASIAAO
 
Zarejestrowany: 2004-12
Lokalizacja: LUBLIN
Wiadomości: 335
GG do KASIAAO
Dot.: Deser Holenderki-mala Pomoc:)

napewno zdam relacje postaram sie juz jutro lub pojutrze zorbic jezeli czas mi na to pozwoli pozdrawiam!!
KASIAAO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-26, 20:20   #6
Ewa76
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2005-01
Lokalizacja: Katowice
Wiadomości: 3
Talking Dot.: Deser Holenderki-mala Pomoc:)

Witam myślę, że z tą parą chodzi o to aby krem nie smakował tak całkiem surowo. Blenderem można to rozmieszac także nad parą Podobną recepturę, tylko że bez ubijania piany stosuję przygotowując krem do przekładania wafli. Pozdrawiam ))
Ewa76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-26, 21:17   #7
BeataWi
Wtajemniczenie
 
Avatar BeataWi
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 2 143
GG do BeataWi
Dot.: Deser Holenderki-mala Pomoc:)

Cytat:
Napisane przez Ewa76
Witam myślę, że z tą parą chodzi o to aby krem nie smakował tak całkiem surowo.
Mysle, ze raczej nie o to chodzi, jesli chodziloby o smak to po dodaniu bialek bedzie i tak miec "surowy" A kogel mogel jakos mi nigdy surowo nie smakowal
Moja babcia zawsze ubilala jajka z cukrem trzepaczka na parze , ale tylko do czasu jak pojawily sie pierwsze miksery

Pozdrawiam

__________________
Wszystkim zlodziejom przepisow mowie NIE

Becia69


http://www.pajacyk.pl/
http://www.polskieserce.pl/
BeataWi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-11-23, 13:18   #8
Violette_24
Zakorzenienie
 
Avatar Violette_24
 
Zarejestrowany: 2007-09
Wiadomości: 5 266
Dot.: Deser Holenderki-mala Pomoc:)

to taki troche zmodyfikowany przepis na mus czekoladowy
żółtka ubite na parze sa bardziej puszyste i mniej surowe
ja zawsze robie to tak:
zoltka ubijam z cukrem na parze
białka ubijam na sztywna ze szczypta soli i kropelka soku z cytryny(+cukier waniliowy)
w kapieli wodnej rozpuszczam czekolade gorzka i pól szklanki cukru ( dodaje tez troche kremówki, jakies 2 łyzki)
reszte kremówki ubijam z 2 łyzeczkami cukru
a potem.....


do zółtek dodaje czekolade-mieszam
do tego smietane-mieszam( drewnianą łyżka, delikatnie, z doły do góry)
a na koniec łącze z pianą z bialek( delikatnie, zeby nie opadła)

do pucharków i do lodówki, najlepiej na całą noc bo masa zrobi sie taka lekka i pęcherzykowata...jeju az mi słabo, chyba po kremówke skocze i to zrobię:
Violette_24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:16.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.