|
Notka |
|
Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() Masa cukrowa
Witam wszystkich!
Jakis czas temu przeczytalam gdzies o depilacji masa cukrowa. Probowalam ja zrobic sama 2 razy, jednak za kazdym razem mi nie wychodzila. Wiem, ze trzeba 1/2 cytryny, 1/2 szkl. cukru i szkl. wody zagotowac razem i potem wystudzic. Kiedy to wystygnie, nalezy ulepic 'kulke' i dalej to juz czysta depilacja. Ale wogole nie mi to nie wychodzi. Kiedy juz zagotuje te skladniki, i kiedy juz wystygna nie da sie z tego wcale niczego ulepic, bo wychodzi mi taka kleista masa i nic z tego nie mozna zrobic. Wiec ile to sie powinno dokladnie gotowac? Co robie nie tak? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Masa cukrowa
też o tym czytałam i jakoś wątpiłam w to, że się sprawdza... zbyt proste...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
ja pierwszy raz o tym słyszę, ale skoro wychodzi kleista masa i nie da się ulepić [czyli wnioskuje, że jest za zadkie] to może trzeba dłużej gotować, żeby więcej wody wyparowało, albo po prostu mniej jej dodać ?? nie wiem...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Skorzystaj z wyszukiwarki, było sporo wątków na ten temat. Zobaczysz, będzie co poczytać, no i wszystkiego, mam nadzieję się dowiesz
![]() Pozdro
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
To jest raczej wątek a forum kosmetyczne- tam o tym dużo piszą
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Pasta cukrowa jest rewelacyjna
![]() Ja robię ze szklanki cukru, soku z połowy cytryny i odrobiny wody (tylko tyle aby się cukier rozpuścił). Nie będę opisywać dokładnie co i jak, bo wszystko już jest na tym forum, a poza tym uzyskanie idealnej konsystencji opiera się na metodzie prób i błędów ![]() Przestudiuj sobie wątki: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ght=cukrowanie http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ght=cukrowanie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
No właśnie, też polecam wątki o depilacji cukrowej, tam wszystko było bardzo dokładnie opisane i z pewnością znajdzie się rada na każdy problem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
ehh.. wiec odpowiedni kolor to: ciemny bursztyn, tak? i po wystygniciu ma byc calkiem twarda? to musz jeszcze troche ja pogotowac, to jest zbyt kleista :/
a sluchajcie, ta masa jak zastygnie ma kolor bursztynu, ale jak ja potem podgrzewacie do depilacji, to jaki ma kolor??? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Radzę jednak prześledzić te wątki które podałam, w którymś z nich było nawet wstawiane zdjęcie gotowej masy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
a jesli to ma byc takie ciemne, to trzeba dlugo to gotowac, prawda? istnieje mozliwosc, ze moze mi sie to przypalic...? oczywiscie z mieszaniem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() No dosyć długo się gotuje, nie zdarzyło mi się żeby się przypaliło, ale za to raz wykipiało, bo ogień był za duży, a naczynie za płytkie (patelnia) ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
aha. dzisiaj przystapie do trzeciej proby, moze w koncu wyjdzie. bede gotowac do skutku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
No i stalo sie - chyba przypalilam... Na poczatku ugotowalam ta mase do takiego mniej wiecej zoltawego koloru, potem wylaczylam, bo za bardzo kipialo. jak juz troche przystyglo, zaczelam dalej gotowac. przygotowana na to, ze pewnie bedzie sie gotowac dobre pare minutek gotowalam nie patrzac, co jest pod piana (straszniemi sie to spienio, musialam co chwile mieszac) i jeszcze sie zadagalam z babcia. jak to wylaczylam to wszystko ok, mialo brozowawy kolorek, taki ladny bursztyn. i teraz mi to wszystko przestyga. fakt, zrobilo sie troche bardziej geste, ale teraz mi to ciemnieje, i nie wiem, czy rzeczywiscie nie przypalilam. ale w kuchni nie bylo czuc zadnego okropnego swadu, wiec miejmy nadzieje, ze nie
![]() tak wiec pozostaje mi czekac na efekty mojej pracy, jak wszystko dokladnie ostygnie. a teraz zabieram sie za mase solna - postanowilam sobie, ze ja tez moge ulepic aniolka czy swiecznik ![]() a, dodam jeszcze, ze robiac ta mase cukrowa oparzylam sie ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
![]()
POMOCY!!! Zrobiłam mase według przepisu wszytsko było ok ale co dalej ugniatałam w rękach a ona nadal była przeźroczysta a ja nałożyłam na skóre to krzyczałam z bólu pomóżcie prosze z góry dzieki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
mi wyszła piękna bursztynowa , ugniatała sie w rączkach ,a le jak przyszła co do czego to żadnych włosów nie wyrwała
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
natee - ja mam wlaśnie to samo :[ w sobote sprobowalam, troche mi powyrywalo, ale godzine meczylam sie nad połową łydki! i to dobrze mi nie powyrywalo, musialam maszynką poprawiac. juz nie wspomne, ze sie poparzylam pare razy, ale rano wszystko zeszlo - wszystkie zaczerwienienia, i wogole. i w miejscu, gdzie sie depilowalam dopiero teraz wyrastają mi wloski, ale są naprawde duzo slabsze i nawet troche jasniejsze. szkoda tylko, ze na tą polowkę lydki musialam wykorzystac calą mase, jaką zrobilam, i meczylam sie godzine, co chwile latalam to do kuchni podgrzewac, porazka poprostu :/ prosze, powiedzcie mi dokladnie, jak sie to przykleja i odkleja, bo moze cos zle robie. a tym razem chcialabym cale nogi wydepilowac.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Może nie powinnaś dodawać tak dużo wody i nie lepic z tego kulki tylko jak wystygnie wylać na nogi, a potem to wiesz: aua to boli!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
A jak dlugo potem wlosy nie odrastaja ?? :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:01.