Masa cukrowa - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Notka

Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-03-30, 17:21   #1
SophieNeveu
Rozeznanie

Question

Masa cukrowa

Witam wszystkich!
Jakis czas temu przeczytalam gdzies o depilacji masa cukrowa. Probowalam ja zrobic sama 2 razy, jednak za kazdym razem mi nie wychodzila. Wiem, ze trzeba 1/2 cytryny, 1/2 szkl. cukru i szkl. wody zagotowac razem i potem wystudzic. Kiedy to wystygnie, nalezy ulepic 'kulke' i dalej to juz czysta depilacja. Ale wogole nie mi to nie wychodzi. Kiedy juz zagotuje te skladniki, i kiedy juz wystygna nie da sie z tego wcale niczego ulepic, bo wychodzi mi taka kleista masa i nic z tego nie mozna zrobic. Wiec ile to sie powinno dokladnie gotowac? Co robie nie tak?
SophieNeveu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-30, 17:48   #2
fiedqa
Raczkowanie

Dot.: Masa cukrowa

też o tym czytałam i jakoś wątpiłam w to, że się sprawdza... zbyt proste...
fiedqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-30, 17:50   #3
nikki999
Zakorzenienie

ja pierwszy raz o tym słyszę, ale skoro wychodzi kleista masa i nie da się ulepić [czyli wnioskuje, że jest za zadkie] to może trzeba dłużej gotować, żeby więcej wody wyparowało, albo po prostu mniej jej dodać ?? nie wiem...
nikki999 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-30, 17:57   #4
Anja15
Raczkowanie

Skorzystaj z wyszukiwarki, było sporo wątków na ten temat. Zobaczysz, będzie co poczytać, no i wszystkiego, mam nadzieję się dowiesz
Pozdro

You already have everything you need to be happy, right here and right now
Anja15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-30, 19:28   #5
Justin_14
Zakorzenienie

To jest raczej wątek a forum kosmetyczne- tam o tym dużo piszą
Justin_14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-30, 20:51   #6
kati81
Raczkowanie

Pasta cukrowa jest rewelacyjna
Ja robię ze szklanki cukru, soku z połowy cytryny i odrobiny wody (tylko tyle aby się cukier rozpuścił). Nie będę opisywać dokładnie co i jak, bo wszystko już jest na tym forum, a poza tym uzyskanie idealnej konsystencji opiera się na metodzie prób i błędów
Przestudiuj sobie wątki:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ght=cukrowanie
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ght=cukrowanie
kati81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-30, 21:37   #7
lafigue
Zadomowienie

No właśnie, też polecam wątki o depilacji cukrowej, tam wszystko było bardzo dokładnie opisane i z pewnością znajdzie się rada na każdy problem . Metoda jest prosta, tania i słodka, niestety na moje golone od lat włosy zbyt delikatna...
lafigue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-31, 23:15   #8
kati81
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lafigue
Metoda jest prosta, tania i słodka, niestety na moje golone od lat włosy zbyt delikatna...
eee tam Ja mam włosy grube i twarde jak szczecina, a do depilacji bikini nie ma jak dla mnie lepszej metody
Stary 2006-04-01, 15:27   #9
SophieNeveu
Rozeznanie

ehh.. wiec odpowiedni kolor to: ciemny bursztyn, tak? i po wystygniciu ma byc calkiem twarda? to musz jeszcze troche ja pogotowac, to jest zbyt kleista :/

a sluchajcie, ta masa jak zastygnie ma kolor bursztynu, ale jak ja potem podgrzewacie do depilacji, to jaki ma kolor???
Stary 2006-04-03, 20:30   #10
kati81
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez SophieNeveu
a sluchajcie, ta masa jak zastygnie ma kolor bursztynu, ale jak ja potem podgrzewacie do depilacji, to jaki ma kolor???
Jak dla mnie idealna masa ma kolor dużo ciemniejszy niż bursztynowy - moja jest ciemnobrązowa i po zastygnięciu twarda jak kamień. Przechowuję w plastikowym kubeczku, podgrzewam w kąpieli wodnej, nie zauważyłam żeby po podgrzaniu zmieniała kolor.
Radzę jednak prześledzić te wątki które podałam, w którymś z nich było nawet wstawiane zdjęcie gotowej masy
Stary 2006-04-04, 13:13   #11
SophieNeveu
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kati81
Jak dla mnie idealna masa ma kolor dużo ciemniejszy niż bursztynowy - moja jest ciemnobrązowa i po zastygnięciu twarda jak kamień. Przechowuję w plastikowym kubeczku, podgrzewam w kąpieli wodnej, nie zauważyłam żeby po podgrzaniu zmieniała kolor.
Radzę jednak prześledzić te wątki które podałam, w którymś z nich było nawet wstawiane zdjęcie gotowej masy
no wlasnie w jednym byly fotki, i na 'zimno' ta masa byla ciemna, a do depilacji byla calkiem zolta.. i z tad moje pytanie.
a jesli to ma byc takie ciemne, to trzeba dlugo to gotowac, prawda? istnieje mozliwosc, ze moze mi sie to przypalic...? oczywiscie z mieszaniem.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-04-04, 23:45   #12
kati81
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez SophieNeveu
no wlasnie w jednym byly fotki, i na 'zimno' ta masa byla ciemna, a do depilacji byla calkiem zolta.. i z tad moje pytanie.
a jesli to ma byc takie ciemne, to trzeba dlugo to gotowac, prawda? istnieje mozliwosc, ze moze mi sie to przypalic...? oczywiscie z mieszaniem.
Żółta się robi, gdy jest - że tak powiem - zużyta
No dosyć długo się gotuje, nie zdarzyło mi się żeby się przypaliło, ale za to raz wykipiało, bo ogień był za duży, a naczynie za płytkie (patelnia)
Stary 2006-04-05, 13:52   #13
SophieNeveu
Rozeznanie

aha. dzisiaj przystapie do trzeciej proby, moze w koncu wyjdzie. bede gotowac do skutku
Stary 2006-04-05, 17:47   #14
SophieNeveu
Rozeznanie

No i stalo sie - chyba przypalilam... Na poczatku ugotowalam ta mase do takiego mniej wiecej zoltawego koloru, potem wylaczylam, bo za bardzo kipialo. jak juz troche przystyglo, zaczelam dalej gotowac. przygotowana na to, ze pewnie bedzie sie gotowac dobre pare minutek gotowalam nie patrzac, co jest pod piana (straszniemi sie to spienio, musialam co chwile mieszac) i jeszcze sie zadagalam z babcia. jak to wylaczylam to wszystko ok, mialo brozowawy kolorek, taki ladny bursztyn. i teraz mi to wszystko przestyga. fakt, zrobilo sie troche bardziej geste, ale teraz mi to ciemnieje, i nie wiem, czy rzeczywiscie nie przypalilam. ale w kuchni nie bylo czuc zadnego okropnego swadu, wiec miejmy nadzieje, ze nie
tak wiec pozostaje mi czekac na efekty mojej pracy, jak wszystko dokladnie ostygnie. a teraz zabieram sie za mase solna - postanowilam sobie, ze ja tez moge ulepic aniolka czy swiecznik

a, dodam jeszcze, ze robiac ta mase cukrowa oparzylam sie jak mieszalam w garnuszku, to trzymalam go za raczke, i troche masy wychlupnelo mi sie na palec ale zaraz pojda w ruch jakies spreje i msci na poparzenia
Stary 2006-04-09, 14:45   #15
Ptasiorek
Przyczajenie

Red face Dot.: Masa cukrowa

POMOCY!!! Zrobiłam mase według przepisu wszytsko było ok ale co dalej ugniatałam w rękach a ona nadal była przeźroczysta a ja nałożyłam na skóre to krzyczałam z bólu pomóżcie prosze z góry dzieki
Ptasiorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-09, 14:51   #16
natee
Zakorzenienie

mi wyszła piękna bursztynowa , ugniatała sie w rączkach ,a le jak przyszła co do czego to żadnych włosów nie wyrwała przyciskałam , zrywałam i nic ! włoski ani drgnęły ! help

natee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-14, 21:22   #17
SophieNeveu
Rozeznanie

natee - ja mam wlaśnie to samo :[ w sobote sprobowalam, troche mi powyrywalo, ale godzine meczylam sie nad połową łydki! i to dobrze mi nie powyrywalo, musialam maszynką poprawiac. juz nie wspomne, ze sie poparzylam pare razy, ale rano wszystko zeszlo - wszystkie zaczerwienienia, i wogole. i w miejscu, gdzie sie depilowalam dopiero teraz wyrastają mi wloski, ale są naprawde duzo slabsze i nawet troche jasniejsze. szkoda tylko, ze na tą polowkę lydki musialam wykorzystac calą mase, jaką zrobilam, i meczylam sie godzine, co chwile latalam to do kuchni podgrzewac, porazka poprostu :/ prosze, powiedzcie mi dokladnie, jak sie to przykleja i odkleja, bo moze cos zle robie. a tym razem chcialabym cale nogi wydepilowac.
Stary 2006-11-01, 09:52   #18
(Mo)Nik@
Raczkowanie

Może nie powinnaś dodawać tak dużo wody i nie lepic z tego kulki tylko jak wystygnie wylać na nogi, a potem to wiesz: aua to boli!
(Mo)Nik@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-06, 11:19   #19
bee_bee
Przyczajenie

A jak dlugo potem wlosy nie odrastaja ?? :P
bee_bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości