| 
 | |||||||
| Notka |  | 
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. | 
|  | 
|  | Narzędzia | 
|  2006-11-06, 10:13 | #1 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2006-05 
				 | swedzenie i nieprzyjemny zapach??

Nie wiem czy powinnam isc do ginekologa bo od kilku dni mnie swedzi 'w tym' miejscu i wydzielina ma brzydki zapach i zolty kolor... pewnie to znowu jakas infekcja... nie pierwsza juz bo juz kilka razy bylam u ginekologa i albo BYLA JAKAS GRZYBICA ALBO zapalenie bo mialam takie objawy jak pieczenie i mialam wrazenie ze wszystko mi tam spuchlo i pieczenie... TYLKO NIE ROZUMIEM CZEMU JA CIAGLE COS LAPIE? przeciez myje sie , dbam o higiene...? Glupio mi tak ciagle chodzic do tego ginekologa.... a i jednym razem jak cos tam sie znow dzialo to podmywalam sie kora debowa i po jakims czasie mi chyba przeszlo. Czasem mam wrazenie, ze to moze miec cos wspolnego z noszeniem zbyt obcislych spodni bo moze to tam obciera i przez to sa takie infekcje   Co mam zrobic??? A jeszcze pozwole sobie o cos innego spytac - bo dosc czesto mam bole rozne raz mniej nasilone raz wiecej i to nie przed okresem tylko w roznych dniach ... nie wiem co mi jest? Niekiedy tak mnie strasznie bolalo rwalo ze nie moglam wytrzymac ze musialam ukucnac a to i tak bardzo bolalo....? i tak przez godzine albo i dluzej... i nie potrafie okreslic w ktorym miejscu , ale w kazdym razie okolice brzucha czy tez brzuch a moze nawet jajniki... a i ten bol przechodzil troche jakby z tylu nie wiem jak to opisac. Zaniepokoilam sie tym i poszlam do ginekologa zeby mi zrobil usg i on zrobil mi usg narzadow rodnych i wszystko bylo si , ale nie zrobil mi brzucha bo do tego musze miec skierowanie od lekarza rodzinnego i wtedy mam przyjsc... ale nie poszlam to bylo tydz. temu MAM ISC??. Powiedzial tez zanim mi robil usg ze to jest niemal w 90% nie zwiazane z tymi sprawami kobiecymi i ze mi powie ze to moze byc na tle psychicznym. Zapisal mi NO-SPE i Mydocalm ktorego mam brac 3xdz. i tabl. doustnie do 3-4 dnia miesiaczki. Aha i zawsze mialam taki lekki tępy bol pierwszego dnia okresu i on trwal caly dzien i bylam przez to oslabiona a ostatnio jak mialam okres to tak mialam cztery pierwsze dni a tak nigdy przedtem nie bylo? No i zapomnialam zapisac pprzednia miesiaczke kiedy dostalam i nie wiem czy bylo regularnie.. a 6 dnia okresu mialam bardzo silny bol wlasnie taki ktory trwal przez godzine i nie moglam wytrzymac. Do tego podczas okresu wydawalo mi sie ze te bole niektore nie byly zwiazane z okresem i mialam dosc obfity okres ....bardzo czesto musialam zmieniac podpaske. Aha te bole mam od baaardzo dawna od kilku lat tylko to olewalam bo wydawalo mi sie ze to na tle nerowym , ale teraz juz mi sie tak przestalo wydawac Aha i zbieg okolicznosci ze zanim dostalam okres to dostalam goraczki 38,4 wzielam aspiryne i rano dostalam wlasnie ten okres ktory wydawal mi sie byc dziwny troche? no i jak zmierzylam temp. to mialam 36,8 a potem znow mi wzrosla do 37,8...i nastepnego dnia juz mialam niemalze prawidlowa. | 
|     |   | 
|  2006-11-06, 10:17 | #2 | 
| Zadomowienie | 

Dot.: swedzenie i nieprzyjemny zapach??

Obcisła bielizna spodnie moga sie przyczyniac do powrotu infekcji.Sczególnie gdy sie leczysz na nia powinnas stosowac mniej przylegajaca bielizne.Póki co powinna sisc do lekarza zeby cos ci przepisał bo to nalezy wyleczyc i to skutecznie.Ja jak lecyzłam infekcje miałam nawet zalecone zakładac spódniczke i luźne bardziej majtki. asia27 | 
|     |   | 
|  2006-11-06, 10:18 | #3 | 
| Zadomowienie | 

mozesz spróbowac kupic sobie tantum rosa saszetke w aptece koszt ok 5zł  rozpuścić w misce z woda i sobie w tym posiedziec to powinno troche złagodzic objawy ale pamietaj ze wizyta u lekarza jest tez wazna asia27 | 
|     |   | 
|  2006-11-06, 10:37 | #4 | 
				 | 

Aha dodam , ze od jakiegos tyg. albo troszke dluzej co chwile chodze do lazienki , z 2 razy dziennie albo niekiedy nawet 3 robie kupe.. i taka luzna i to codziennie. Do tego burczy mi w brzuchu , wogle nigdy praktycznie nie jestem glodna i prawie wszedzie mnie boli np. po prawej stronie brzucha , wyd aje mi sie ze mam cos z ukladem pokarmowym , nie wiem co jest? schudlam z 2 kg. Fakt ze sie denerwuje czesto ale... ja juz  nic nie wiem   | 
|     |   | 
|  2006-11-06, 13:12 | #5 | 
| Zadomowienie | 

czeste oddawanie moczu moze byc przyczyna zapalenia pęcherza natomiast czetse wypróznianie moze byc przyczyna jakiegos rozstroju,zatrucia. asia27 | 
|     |   | 
|  2006-11-06, 13:52 | #6 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-05 Lokalizacja: ok. Bydgoszczy 
				 | 

Lepiej idż jeszcze raz do lekarza. Objawy wskazują na grzybicę,a te bóle ,to być może infekcja układu moczowego. 
				__________________ Moim ulubionym sprzętem kuchennym jest laptop ... ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)  Awatar - made by Momo  | 
|     |   | 
|  2006-11-06, 18:16 | #7 | 
				 | 

A czy te bole to moze byc nerwica? http://www.resmedica.pl/ffxart1009.html  dosc czesto jestem zdenerwowana i chyba dlatego stale mam takie okropne bole brzucha itd. i nie tylko bo te bole sa rozne raz wieksze raz mniejsze , nawet nie potrafie tego okreslic. A zawsze co ide do lekarza to sie okazuje ze wszystko jest ok    | 
|     |   | 
|  2006-11-06, 18:22 | #8 | 
				 | 

Aha mam na jezyku taki bialy nalot od dawna ale mi mama powiedziala ze to pewnie plesniawki , jak bylam mala to cos takiego miałam.

| 
|     |   | 
|  2006-11-06, 22:28 | #9 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-05 Lokalizacja: ok. Bydgoszczy 
				 | 

Cytat: 

__________________ Moim ulubionym sprzętem kuchennym jest laptop ... ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)  Awatar - made by Momo  | |
|     |   | 
|  2006-11-07, 15:44 | #10 | 
				 | 

Bylam dzisiaj u lekarza rodzinnego i moze to byc zespol jelita nadwrazliwego , zapisal mi tam jakies leki i za 2 tyg . mam sie pokazac. Swedzenie juz mi chyba przechodzi.... i teraz nie wiem czy isc do ginekologa czy nie... jak tak to przed 17;00 mam sie u niego stawic.  Tak wogole zastanawia mnie czy jak jest jakas infekcja 'tych spraw kobiecych' to mam od razu leciec do ginekologa czy przeczekac kilka dni az mi moze samo przejdzie? Czy jak sie cos pojawia jakas infekcja to bez wzgledu na to czy mi przejdzie musze do niego isc? A moze stosowac jakies domowe sposoby (np. podmywanie sie wywarem z kory debowej) Prosze o w miare jak najszybsza odpowiedz | 
|     |   | 
|  2006-11-07, 20:45 | #11 | 
| BAN stały Zarejestrowany: 2006-07 
				 | 

ja się wypowiem jeśli chodzi o infekcje, ponieważ z innymi dolegliwościami nigdy nie miałam stucznosci i nie mam pojęcia. może faktycznie zespół nadwrażliwości jelita. z tego, co mówisz, to czesto łapiesz w ogóle infekcje (świadczy o tym też ta opryszczka) i jesteś narażona na stres, więc tym bardziej Twój organizm jest oslabiony. tak więc po pierwsze: w leczeniu jednorazowej grzybicy mozna spróbować sobie poradzić bez lekarza przyjmujac probiotyki np. lacibios femina z pałeczkami kwasu mlekowego i stosując masc clotrimazolum (oba dostępne bez recepty w aptece). jednak mówisz, że czesto masz nawroty, to moze doprowadzić do infekcji przetrwałych, uśpionych i później do komplikacji, dlatego radziłabym Ci pójść do DOBREGO ginekologa, zrobić posiew z pochwy (30 zl w labolatorium, idziesz do labolatorium i pani pobiera wymaz, czekasz 7 dni i masz wynik, wiesz co masz i czym leczyc). jesteś w ogóle pewna, że to grzybica a nie bakterie? poza tym partner tez powinien byc leczony. niech potraktuje malego 2 tygodnie Clotrimazolem i dobrze by bylo gdyby wzial dawka 150mg Fluconazolu. poza tym w czasie stosunku moze dochodzic do otarc wiec warto uzywac jakiegos lubrykantna na pewno nie jest dobre leczenie na "oko" i samemu, jesli nie chcesz sie doprowadzic do stanu przewleklego, w którym możliwe że już niestety jesteś. na koniec dodam, że noszenie obcisłych spodni nie jest korzystne. oprócz tego kilka rad: unikaj słodyczy, noś przewiewną, bawełnianą bieliznę, używaj osobnego ręcznika do "tych" miejsc, pij dużo jogurtów naturalnych i spozywaj duzo czosnku, koniecznie bierz probiotyki. lacibios femina bierz już w trakcie leczenia i potem jeszcze długo po. najlepiej jest przyjmować to cały czas. ze swojej strony polecam także saszetki tantum rosa (do przemywania) i kwas borny w kapsułkach. | 
|     |   | 
|  2006-11-07, 20:52 | #12 | 
| Zakorzenienie | 

a moze masz nadzerke? podobne objawy sa.

__________________ Essence mania trwa  | 
|     |   | 
|  2006-11-08, 02:35 | #13 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2006-09 Lokalizacja: łódź 
				 | 

ja tez tak mialam,a raczej mam do tek pory i uwazam ze to sie juz nigdy nie zmieni.jakies pol roku przed matura codziennie bolal mnie brzuch w jednym miejscu,mialam zawroty glowy,a czasem omdlenia,rozwolnienia,bol  e glowy.bylam chyba u wszystkich lekarzy od roznych chorob(lekarz rodzinny,ginekolog,rozne badania do robaki,kal,mocz) i nic..wszystko w normie.po maturze wszystko przeszlo,jak reka odjal.a przeciez ja o maturze wogole jeszcze wtedy nie myslalam,nawet sie do niej jeszcze nie uczylam ale juz pdswiadomie strasznie sie jej balam.i teraz za kazdym razem tak mam,to sa zwykle nerwobole i roznie u roznych ludzi sie obiawiaja.wiec albo to nerwica albo tak jak mowisz ten zespol jelita.a co do tej infekcji to ja od kilku lat sie nie moge pozbyc grzybicy,walcze z nia zaciekle i pomaga ale na krotko,chyba juz wszystko stosowalam ale niestety powraca co jakis czas i chyba juz sie nigdy jej nie pozbede.ja tez bardzo dbam o higiene,czasem mysle ze az do przesady i niestety zawsze cos lapie...chyba taka juz moja natura.mam chyba bardzo wrazliwy uklad moczowo-plciowy na rozne chorobska i tyle. ps.jak ktos zna super sprawdzone domowe metody na grzybka to bardzo chcetnie skozystam albo jakies super leki...bo ja chyba juz wszystkiego probowalam no ale moze jest jeszcze cos czego nie stosowalam...a tak na marginesie to wlasnie teraz cos juz mi sie robi bo mam jakies biale uplawy i troszke swedzi wiec sobie kupilam czopki propolisowe i tantum rosa,na jakis czas zawsze pomaga. | 
|     |   | 
|  2006-11-08, 15:24 | #14 | 
				 | 

Napisane przezflybird: jednak mówisz, że czesto masz nawroty, to moze doprowadzić do infekcji przetrwałych, uśpionych i później do komplikacji, dlatego radziłabym Ci pójść do DOBREGO ginekologa, zrobić posiew z pochwy (30 zl w labolatorium, idziesz do labolatorium i pani pobiera wymaz, czekasz 7 dni i masz wynik, wiesz co masz i czym leczyc). jesteś w ogóle pewna, że to grzybica a nie bakterie? poza tym partner tez powinien byc leczony. niech potraktuje malego 2 tygodnie Clotrimazolem i dobrze by bylo gdyby wzial dawka 150mg Fluconazolu. poza tym w czasie stosunku moze dochodzic do otarc wiec warto uzywac jakiegos lubrykantna Byłam wczoraj u ginekologa i powiedzial ze to mu wyglada na grzybice bo mam jakies granulki... przypisal mi krem clotrimazolum i tabletki dopochwowe clotrimazolum... wiec nie musze isc chyba do zadnego laboratorium  ?A wogole to ja jeszcze nie wspolzylam  ..na basenie tez nie bylam  wiec moze ta grzybica przez antybiotyki. Dzieki za rady napewno skorzystam   agnieszka k a jak mialam robione usg przez powloke brzuszna i lekarz powiedzial ze jest wsio ok to czy moge miec nadzerke?? dj-sweet to co napisalas , to zupelnie tak samo jak ja bym pisala, widze ze mamy identyczne problemy. Teraz jestem juz pewna ze to beda nerwobole albo ten zespol jelita nadwrazliwego bo lekarz powiedzial , ze w moim wieku takie mlode osoby czesto na to cierpia i to jest wlasnie zwiazane ze stresem , jak ktos jest taki nerwowy itd. MAM PYTANIE JESZCZE BO WCZORAJ JAK POSMAROWALAM SIE "TAM" KREMEM I POTEM WLOZYLAM TA TABLETKE TO PO CHWILI ZACZELO MNIE STRASZNIE SZCZYPAC! NA ULOTCE INFORMACYJNEJ OD KREMU PISZE ZE W BARDZO RZADKICH PRZYPADKACH MOZE WYSTAPIC M.IN. WLASNIE PIECZENIE I W PRZYPADKU WYSTAPIENIE TAKICH OBJAWOW NALEZY ZWROCIC SIE O PORADE DO LEKARZA SPECJALISTY. ALE LEKARZ PRZYJMUJE DOPIERO JUTRO ... A DZIS RANO JAK SIE POSMAROWALAM TYM KREMEM TO RACZEJ NIE ZAUWAZYLAM BY MNIE COS SZCZYPALO. CO ZROBIC? TE TABLETKI JUZ KIEDYS MIALAM I NIE PAMIETAM BYM MIALA JAKIES PIECZENIE, NATOMIAST KREMU NIE URZYWALAM NIGDY WIEC TO OD TEGO KREMU ZAPEWNE? (krem mam brac 2xdziennie rano i wieczorem a tabletke oczywiscie wieczorem do spania) PROSZE O PORADE!!! | 
|     |   | 
|  2006-11-09, 09:56 | #15 | 
				 | 

nikt mi nie pomozer? nie wiem co robic   | 
|     |   | 
|  2006-11-10, 12:29 | #16 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2006-07 
				 | 

czesc ja tez bralam te leki i tez reakcja jest rozna raz szczypie a raz nie wiec sie nie martw wg mnie te tabletki nie sa dobre wiem ze sa takie ze juz po 1 wszystko przechodzi a te trzeba brac przez 6 nocy i w dodatku te uplawy przez caly dzien   | 
|     |   | 
|  2006-11-10, 19:50 | #17 | 
				 | 

Ja uplawow nie mam... bylam u gina o porade ikazal  mi odstawic te tebletki i smaruje sie tylko tym kremem i za tydz. mam do niego przyjsc.

| 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Ginekologia | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:46.