|
Notka |
|
Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
wielka rodzina a Ty sama?
hej,
moja rodzina się rozpadła. nie mówię tu o mężu i dzieciach, ale o tej większej, bracia i siostry, cioteczne i wujeczne rodzeństwo, ciotki i wujkowie... Już dawno się nikt ze sobą nie spotyka na imieninach, bo po co skoro to tylko kupa nerwów i "zaglądanie w portfele". Wigilia we troje to standard ( gdzie można by było usiąść w 15 osób przy jednym stole). Ciągłe pretensje i wymawianie że jesteś taki i owaki, zły, psioczysz, że oni wszyscy to przecież tacy biedni a Ty nie masz na co narzekać! Oczywiście uśmiech pełny a gdy tylko się odwrócisz plecami to lecą w Twoją stronę pioruny i najchętniej chcieliby żebyś zniknął (jeśli już nic nie możesz im zaofiarować oczywiście). Czy to tylko moja rodzina tak wygląda? Czy u Was jest podobnie? pozdrawiam i wesołych świąt... (właśnie świąteczny nastrój mnie wprawił w takie refleksje....) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: wielka rodzina a Ty sama?
Aniunia u nas nikt na nikogo nie psioczy, nie obmawia, ale i tak rzadko się spotykamy.
Rodzina rozjechała się w różnych kierunkach i też nam brak wspólnych spotkań. Ja czuję się chyba najgorzej ze wszystkich, bo mieszkam najdalej i baaaardzo jest mi źle samej. Jednak Ci co mieszkają w mniejszych odległościach i tak rzadko się widują. Większość ma pracę i nie ma sił na jakieś spotaknia rodzinne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Może dlatego nikt nie psioczy bo nie mamy na to czasu,tak rzadko się spotykamy. Ale najbliższych mam blisko siebie ![]() ![]() Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Tak szczerze? to ja nie mam potrzeby siadania do wigilii z cala rodzina. Wystarcza mi moi najblizsi, maz, dzieci. Swieta to czas rozmow, bycia ze soba, nacieszenia sie swoja obecnoscia. Nie chce szumu i rozgardiszu spowodowanego przez wiele osob. Chce ciszy i spokoju i chce byc z moimi najblizszymi.
A poza tym, kto mialby taka wielka wigilie przygotowac? Na 15 osob? I u kogo? Jakos tego nie widze. Ja bym sie na to nie pisala. Przyznaje, ze mi sie nie chce. Przeciez bym sie zarobila szykujac takie swieta i potem sprzatajac po nich. Leniwa jestem. Moja rodzina tez sie porozjezdzala. Kazdy zyje wlasnym zyciem i to jest dla mnie normalne. Nie czuje sie samotna, prawie codziennie z kims z rodziny gadam czy pisze ![]() Tu nie chodzi o czestotliwosc naszych kontaktow ale o ich jakosc. Jeszcze nie spotkalam sie z tym, zeby ktos kogos obgadywal za plecami, czy byl zlosliwy czy czegos zazdroscil. Gdyby moja rodzina tak sie zachowywala to juz wcale nie mialabym ochoty sie z nimi spotykac ![]()
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
z tego co piszecie, widzę że moja rodzina jest inna niż Wasze... zazdrość aż kipi, robienie "koło ogona" na porządku dziennym i wymawianie wszystkiego co mam ja a czego oni nie mają. Tak mi się zdawało,że to NIE JEST NORMALNE, i że w rodzinie nie powinno być takich sytuacji... Dochodzę powoli do wniosku,że skoro mi się tacy ludzie w rodzinie trafili,to chyba lepiej o nich zapomnieć i się z nimi nie kontaktować, bo zawsze będzie tak samo. Jak powiesz o sukcesie to Ci pogratulują a po miesiącu już będą knuli jakby tu ze mnie zedrzeć bo skoro ja taka szczęśliwa a oni tacy biedni to przecież normalne, że mi trzeba ująć a im dodać....
dzięki za te kilka wpisów, które utwierdziły mnie w przekonaniu, iż rodzina powinna się wspierać i kochać nawet jak jest daleko od siebie, a nie mówiąc już jeśli wszyscy mieszkają w jednym mieście (jak moja). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
witam
widze że nie tylko ja mam takie "zmartwienia". Odkad wyszłam za mąż widze jak każdy z rodzeństwa żyje swoim życiem i jak rzadko się spotykamy.Z mojej strony mama i moja bacia- daleko w innej miejscowości, nie moge za bardzo liczyc jeżeli chodzi o pomoc przy dzieciach.....i dalej: Brat jeszcze kawaler- pracuje, rzadko ze soba rozmawiamy, rodzina męża- siostra z racji, że jest chrzestna starszej córki raz w roku albo i nie przyjedzie z prezentem do chrześnicy, męża starszy brat- jest ok , 3 dzieci, żonaty ...ale jego żona to "czarna owca" w rodzinie wszystkich skłóciła- jest zazdrosna, zawistna o wszystko, cięzko coś przy niej powiedzieć bo nie wiadomo czy ją czymś nie urazisz! no i młodszy brat męża - bezdzietny, żonaty...tu ze szwagierką też trzeba uważać co mówisz. U teściowej ciężko zasiąść przy jednym stole, bo jeden do drugiego sie nie odezwie, bo skółcony. Najlepsza metoda unikania sie, niechwalenia sie,tylko narzekanie. Tak wygląda u mnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Teraz jak masz swoją rodzinę pielęgnuj to co razem z mężem stworzyliście.W przyszłosci na pewno to zaowocuje a Wasze dzieci będą szczęsliwe w tej rodzinie którą sami stworzyliście. U mnie jest nie najgorzej w kontaktach z rodziną,pisałam gdzieś o tym. Ale do szcześcia wystarczają mi najbliżsi:mąż i dzieci.O tym pisała też Luba. ![]() Dobrze że przynajminiej wiecie co sie u kogo dzieje,dzieki teściowej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Taaa dzieci przede wszystkim- najważniejsze moje dwie córki! reszta.. jakoś sie ułoży. Widocznie tak musi być
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:48.