|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Kinga Choszcz- niezwykła pasja odkrywania świata
W październiku 1998 podróżniczka Kinga Choszcz i Radosław Siuda wyruszyli we wspólną podróż autostopem dookoła świata. Do domu wrócili po pięciu latach. Za swoją podróż Autostopem w Świat otrzymali w roku 2004 Kolosa - najbardziej prestiżową nagrodę podróżniczą w Polsce. Kinga oddając się swojej pasji kontynuowała podróż po Afryce. Zmarła 9 czerwca w Akrze na malarię mózgową.
Podróżniczka prowadziła internetowy pamiętnik, w którym relacjonowała swoje wyprawy, dzieląc się wrażeniami i wielką pasją. Natrafiamy w nim na słowa: "Ruszam jutro z rana z jedną szczęśliwą dziewczynką w stronę jej rodzinnej wioski w Ghanie" - to ostatni zapis w internetowym dzienniku gdańskiej podróżniczki Kingi Choszcz, która wykupiła dziecko z niewoli Dziewczynka to 11-letnia Akua. Rodzice sprzedali ją w niewolę właścicielce baru w Abidżanie, największym mieście sąsiedniego Wybrzeża Kości Słoniowej. Kinga Choszcz wykupiła dziecko za 50 dolarów. Dwa tygodnie później sama zmarła na malarię. Teraz w Gdańsku powstaje fundacja, która chce kontynuować dzieło: na wykupienie czekają tysiące małych niewolników. Blog Podróżniczki:
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kinga Choszcz- niezwykła pasja odkrywania świata
Podziwiam takich ludzi. Są dla mnie wielkcy przez to, że potrafią realizować swoje pasje.
Wielu marzy o podróżowaniu, jednak tylko garstka z nas się na to decyduje... Co do "adopcji" afrykańskich dzieci, uważam że to fantastyczna rzecz i teraz z racji tego że jestem na garnuszku rodziców i skromną studentką, raczej taki pomysł odpada, ale pewnego dnia z pewnością to zrobię. Jest wiele fundacji, które pozwalają ci "adoptować" takie dziecko, wysyła się np 10$ miesięcznie, a to już wystarczy żeby je tam w Afryce wyżywić. "rodzic" orzymuje zdjęcie "adoptowanego" dziecka i może do niego pisać listy....to piękna akcja... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
czytałam tę stronę właśnie wczoraj i jestem pełna podziwy dla tej kobiety, jej smierc bardzo mnie zasmuciła... tacy ludzie nie powinni tak szybko odchodzic...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Popłakałam się przeglądając blog (może dlatego, że ogólnie mam płaczliwy dzień?). Właśnie zamówiłam książkę Kingi i Chopina: "Prowadził nas los". Gdyby na świecie było więcej ludzi takich jak Kinga, bieda i ubóstwo byłyby abstrakcją...
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
justyna_dt przeczytałaś już? Jestem ciekawa jak się czyta
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:02.