|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Cudowne platki ?
Przez jakis czas stosowalam kwasy oraz diroseal ,ystheal itd buzia jak marzenie
![]() ![]() Od kilkunastu dni zaczelam uzywac pewnych nasaczonych platkow do twarzy ktore to mialy oczyszczac pory oraz zakwaszac skore ...i stal sie cud ![]() ![]() Z gory dziekuje ![]() Sklad Wasser , Propylenglykol , Dinatrium-cocamphodipropionat , glycerin , melaleuca alternifolia ( teebaum) , aloe barbadenisis , panthenol , tocopheryl - acetat , parfum ,polysorbat 20 ,tetrasodium EDTA ,zitronensaure , phenoxyethanol , natriumbenzoat , dehydroacetansaure , methylparaben ,ethylparaben , hydroxyschoxyl , 3 - zyklohexan carboxaldehyde , butylchenyl , methylpropional , linaloal , hexylcinnamat , limonate , alpha-isomethyl ionane . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Cudowne platki ?
Ja nie wiem, który składnik, ale postaram się przetłumaczyć te które znam (prościej by było jakby skład był chociażby po ang):
woda propylene glycol - Stosowana jako rozpuszczalnik i stabilizator wielu substancji. Dodany do kremów i maści zapobiega ich wysychaniu. Ułatwia wchłanianie w skórę składników kremów, mleczek, toników, maści, żeli, śmietanek kosmetycznych. gliceryna - nawilża olejek z drzewa herbacianego - działa antyseptycznie aloes - łagodzący pantenol - wit B5 - nawilża i odżywia chemiczna wersja wit E - odżywia i konserwuje zapach polysorbate 2- to emulgator metylparaben i ethylparaben - to konserwanty limonate - to chyba jakiś ekstrakt cytrusowy reszty nie kumam niestety. Na stronie łuskiewnika wyczytałam natomiast co następuje.... Glikole należą do substancji mutagennych (uszkadzających materiał genetyczny), gametotoksycznych (uszkadzających komórki płciowe), drażniących skórę i błony śluzowe. Dawka śmiertelna dla ssaków wynosi 20 g/kg masy ciała. Działa drażniąco na oczy. Po podaniu doustnym powoduje podrażnienie przewodu pokarmowego, kolki, biegunkę, ból głowy, nudności, wymioty, dreszcze, depresję; uszkadza nerki i wątrobę. Stosowany na skórę powoduje rozszerzenie i zatkanie porów; utrudnia oddychanie, wydzielanie łoju oraz potu. Stwarza korzystne warunki do rozwoju dla bakterii beztlenowych. Podrażnia mieszki włosowe pobudzając w ich obrębie procesy zapalne i ropne. Glikole wywołują dermatitis, czyli kontaktowe zapalenie skóry. Produkty z glikolami nie powinny być stosowane u kobiet w ciąży oraz w czasie laktacji. oto link - poczytaj: http://www.luskiewnik.gower.pl/infor...rwiec2004.html Jeśli gdzieś coś pokręciłam to proszę o korektę... Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Mona a nie sa to przypadkiem nowe platki Avonu,ktore mialy zastapic peeling dwustopniowy Anew?
![]()
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Chooomik
![]() ![]() Dziekuje za uswiadomienie ,jezeli chodzi o glikole to wydawalo mi sie ze sa raczej dosc powszechnie uzywane ,chociaz moglam cos pokrecic .Jezeli sa tak szkodliwe to dlaczego producenci dodaja je do kosmetykow ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Wlasnie sprawdzalam i wszystkie balsamy do ciala lacznie z peelingiem oraz plynem pod prysznic zawieraja glycol
![]() ![]() ![]() Dla zainteresowanych link http://luskiewnik.strefa.pl/acne/toksyny.htm |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Znajdziesz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Mona, zainteresuj sie serią Rossmańska dla ciężarnych - bardzo przyzwoite składy! Sama mam teraz oliwke p/rozstępom - bardzo porzadny produkt, skłąd króciutki i bez parafiny [oparta na oleju z migdałów i jojoba].
CO do łuskiewnika - ma on wiele racji, ale niestety jest też znany ze swojej tendencji do wypatrywania we wszystkim skłądników kancerogennych. najchętniej chciałby abśmy wszyscy myli się mydłem siarkowym [niektórym owszem, pomaga] ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
No właśnie dlatego napisałam, że przydałoby się zweryfikować tą informację - bo ja niestety w tym wypadku nie potrafie powiedzieć, że to prawda albo kłamstwo - szczególnie, że mona jest w ciązy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Dziekuje za rady
![]() Od kilku m-cy przymierzam sie aby zrobic zakupy Mazidlowe ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Przegrzebuje stare watki i znalazlam cos na temat glycoli wiec pozwole sobie wkleic ,byc moze kogos interesuje ten temat
![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=15346 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
a mozesz napisac co to za platki?
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Mona812 jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią, to nie powinnaś stosowac kwasów, retinoidów, mydła siarkowego tez nie. Hmm i nie pamiętam co jeszcze mi nie wolno było jak byłam w ciąży, teraz karmię i też niestety niewiele mi wolno, a moja cera wygląda kiepsko, ale czego się nie robi z miłości do dzieci
![]()
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Sylwia - zuza platki sa firmy onyx raczej niedostepne w Polsce poniewaz nigdy nie widzialam tam zadnych kosmetykow tej firmy .
Asiuleczka_kubeczka ja tutaj czytalam ze kwasy AHA mozna http://www.wizaz.pl/forum/showthread...chemia+w+ciazy i wlasnie przymierzam sie do peelingu migdalowego ale na wszelki wypadek zapytam jeszcze Limary co z tymi kwasami w ciazy ![]() Ja jestem freak ciazowy ,wiekszosc kobiet ma wtedy ladna cere i wlosy ,ja wrecz odwrotnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:25.