Dwa problemy (subskrypcja i logowanie ) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Wirtualna Redakcja > Techniczne forum

Notka

Techniczne forum Forum techniczne - obszar całe forum. Tutaj można zgłaszać uwagi techniczne, problemy dotyczące całego forum, problemy z hasłem i dostępem i inne…

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-11-20, 09:05   #1
Justyna33333
Zakorzenienie

GG do Justyna33333

Dwa problemy (subskrypcja i logowanie )

Mam dwa problemy związane z wizażem. Pierwszy- gdzie mogę wyłączyć opcję przysyłania na maila odpowiedzi do wątków? Bo codziennie mam przez to zapachaną skrzynkę. Drugi problem- nie loguje mi się moje konto automatycznie. Tzn. każdego dnia muszę się logować od nowa bo mnie nie zapamiętuję. Mimo pozostawionej opcji "pamiętaj". Bradzo proszę o pomoc i z góry przepraszam za ewentualne powtarzanie wątku.Aha, mam przeglądarkę Mozilla Firefox
Stary 2006-11-20, 09:25   #2
natii4
Zakorzenienie

Dot.: Dwa problemy

Cytat:
Napisane przez Justyna33333 Pokaż wiadomość
Mam dwa problemy związane z wizażem. Pierwszy- gdzie mogę wyłączyć opcję przysyłania na maila odpowiedzi do wątków? Bo codziennie mam przez to zapachaną skrzynkę.
Panel użytkownika-powinny się automatycznie pokazać po prawej stronie zasubskrybowane wątki i je poprostu ręcznie odsubskrybuj

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

natii4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-20, 09:27   #3
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Mam dwa problemy związane z wizażem. Pierwszy- gdzie mogę wyłączyć opcję przysyłania na maila odpowiedzi do wątków? Bo codziennie mam przez to zapachaną skrzynkę. Drugi problem- nie loguje mi się moje konto automatycznie. Tzn. każdego dnia muszę się logować od nowa bo mnie nie zapamiętuję. Mimo pozostawionej opcji "pamiętaj". Bradzo proszę o pomoc i z góry przepraszam za ewentualne powtarzanie wątku.Aha, mam przeglądarkę Mozilla Firefox
Jeśli jesteś zalogowana, to Panel użytkownika http://www.wizaz.pl/forum/usercp.php
zlosliwiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-20, 09:38   #4
Justyna33333
Zakorzenienie

GG do Justyna33333

Dziękuję. A co z tym automatycznym logowaniem? A raczej jego brakiem?
Stary 2006-11-20, 10:00   #5
natii4
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję. A co z tym automatycznym logowaniem? A raczej jego brakiem?
U mnie też jakiś czas temu coś podobnego było,wię zrobiłam generalnie porządki-wyleciały wszystkie cookies, historia, pamięć podręczna-poskutkowało

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

Stary 2006-11-20, 10:15   #6
Justyna33333
Zakorzenienie

GG do Justyna33333

Ale właśnie chodzi o to, że ja chcę logowania automatycznego.
Stary 2006-11-20, 10:21   #7
natii4
Zakorzenienie

Cytat:
Ale właśnie chodzi o to, że ja chcę logowania automatycznego.
Ehh ......

Cytat:
U mnie też jakiś czas temu coś podobnego było,wię zrobiłam generalnie porządki-wyleciały wszystkie cookies, historia, pamięć podręczna-poskutkowało
Oznacza to tyle,że też mimo automatycznego logowania wywalało mnie,więc zrobiłam porządek i potem już nie było problemów z tym wylogowywaniem mimo automatycznego logowania.

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-11-20, 10:58   #8
Justyna33333
Zakorzenienie

GG do Justyna33333

OK, nie zrozumiałam Dzieki
Stary 2006-11-20, 18:53   #9
selfish
Rozeznanie

Oj, ale poprawcie mnie jeśli się mylę.. ale to ręczne odsubskrybowanie niewiele daje - trzeba po każdorazowym napisaniu odp. w jakimkolwiek wątku wejść na panel i znów ręcznie odhaczyć subskrypcje. Starsznie to upierdliwe - czy nie można by jakoś ogólnie wyłączyć opcję otrzymywania maili od wizazu, które w temacie miałyby "nowe wiadomosci w wątku"?
Zaznaczyłam też gdzieś tam, że nie chcę wiadomosci od wizaz na własną skrzynkę a i tak przychodzą, ech..

--------l
selfish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-20, 19:00   #10
Justyna33333
Zakorzenienie

GG do Justyna33333

Ja zaznaczyłam gdzies, ze nie chcę, zeby przychodzily.I... zobaczymy jutro
Stary 2006-11-20, 19:06   #11
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez selfish Pokaż wiadomość
Oj, ale poprawcie mnie jeśli się mylę.. ale to ręczne odsubskrybowanie niewiele daje - trzeba po każdorazowym napisaniu odp. w jakimkolwiek wątku wejść na panel i znów ręcznie odhaczyć subskrypcje. Starsznie to upierdliwe - czy nie można by jakoś ogólnie wyłączyć opcję otrzymywania maili od wizazu, które w temacie miałyby "nowe wiadomosci w wątku"?
Zaznaczyłam też gdzieś tam, że nie chcę wiadomosci od wizaz na własną skrzynkę a i tak przychodzą, ech..
Moim zdaniem ustawienia forum są tutaj dość intuicyjne... Można się w nich połapać.

Wejdź w Panel Użytkownika --> Edytuj opcje --> tabelka Korespondencja i Powiadomienia --> ramka Ustawienia subskrypcji wątków --> ustawić "Bez powiadamiania mailem"
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-20, 20:05   #12
selfish
Rozeznanie

Ojoj Lexie, nie zrozumialyśmy się - to co podałaś ja ZAZNACZYŁAM i mimo to i tak dostaję powiadomienia mailem. Co widać na zdjęciu - zrzut ekranu
PS Udzielam się na kliku forach, ale tylko z wizazu wciąż dostaję niechciane powiadomienia. Mówię niechciane, bo czasem jest wątek gdzie tylko wyrazam swoją opinię i średnio mnie później taki wątek interesuje... a ręczne odznaczanie subskrypcji też jest denerwujące.
Wolałabym w ogóle nie dostawać powiadomień o nowych postach w wątku od wizazu.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: png zrzut ekranu1.png (101,7 KB, 15 załadowań)

--------l
Stary 2006-11-20, 20:12   #13
natii4
Zakorzenienie

Cytat:
Ojoj Lexie, nie zrozumialyśmy się - to co podałaś ja ZAZNACZYŁAM i mimo to i tak dostaję powiadomienia mailem. Co widać na zdjęciu - zrzut ekranu
PS Udzielam się na kliku forach, ale tylko z wizazu wciąż dostaję niechciane powiadomienia. Mówię niechciane, bo czasem jest wątek gdzie tylko wyrazam swoją opinię i średnio mnie później taki wątek interesuje... a ręczne odznaczanie subskrypcji też jest denerwujące.
Wolałabym w ogóle nie dostawać powiadomień o nowych postach w wątku od wizazu.
Ale zrobiłaś tak jak Lexie radzi? Czyli nie dość,że odsubskrybowałaś wszystkie wątki to ustawiłaś w panelu,by nie przychodziło powiadamianie na maila?

Zresztą jak masz wątek-pole odpowiedzi, pod nim emotki, wyślij i podgląd, różne opcje, załącz pliki i potem jest Subskrybcja tego wątku i do wyboru rodzaj powiadomienia-co tam masz zaznaczone?

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

Stary 2006-11-20, 20:20   #14
selfish
Rozeznanie

natii-4 - tak, zrobiłam DOKŁADNIE tak jak radzi Lexie. Jeśli mi nie wierzysz na słowo - bardzo proszę kolejny zrzut ekranu Może i mały rozmiar, ale jak odpalisz w jakimś prog. graf, to sobie powiększysz - jest wyraźnie jak byk - bez powiadamiania mailem

Nie wiem co jest grane. Na początku podejrzewałam, że złapało ustawienia tylko od daty ich wskazania - czyli zakładając że odznaczyłam te subskrypcje rok temu, to mogą przychodzić powiadomienia o watkach sprzed póltora roku, gdzie ktos coś dopisał. Ale to nie to, bo ostatnio dostaję powiadomienia z "nowszych" wątków.
Cóż, widać wizaż mnie nie lubi i dalej wysyła powiadomienia. No cóż, oczywiście mogę ręcznie odznaczać za każdym razem subskrypcje, ale uwierzcie dziewczyny - to zniechęca do pisania postów lub zakładania wątków Poza tym to JEST uciążliwe.

Przyznam wstydliwie, że w przypływie rozpaczy próbowałam zablokowac dostawanie maili od adresu wizaz.pl (lista spam) - ale okazuje się, że tego adresu spam nie chce wziąć na siebie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: png zrzut ekranu2.png (73,9 KB, 10 załadowań)

--------l
Stary 2006-11-20, 20:37   #15
Pigula
Raczkowanie

Mam ten sam problem - i jest to główna przyczyna dla którego nie udzielam się na tym forum - do dzisaj dostaję email'e z tematów, gdzie coś napisałem - nie pomaga jakiekolwiek wyłączanie subskrybowanych wątków.
A średnio na jeża bawi mnie dostawanie 20-30 emaili dziennie z tematów które już dawno uważałem za zamknięte.
- kobiety są 85,6... razy dziwniejsze!
- to jest nasz wielki plus, obok sikania na stojąco
Pigula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-20, 20:52   #16
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez Pigula Pokaż wiadomość
Mam ten sam problem - i jest to główna przyczyna dla którego nie udzielam się na tym forum - do dzisaj dostaję email'e z tematów, gdzie coś napisałem - nie pomaga jakiekolwiek wyłączanie subskrybowanych wątków.
A średnio na jeża bawi mnie dostawanie 20-30 emaili dziennie z tematów które już dawno uważałem za zamknięte.
1. Wyłącz automatyczną subskrypcję!
Panel użytkownika -> Opcje

2. Usuń już zasubskrybowane wątki
Panel użytkownika -> Pokaż wszystkie zasubskrybowane wątki

Stary 2006-11-20, 21:14   #17
atka83
BAN stały

Ja wyłączylam subskrycje w opcjach,pousuwałam noi co dalej mam 30 wiadomości z wątkami z forum i nadal przychodzą
atka83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-20, 21:14   #18
natii4
Zakorzenienie

Cytat:
natii-4 - tak, zrobiłam DOKŁADNIE tak jak radzi Lexie. Jeśli mi nie wierzysz na słowo - bardzo proszę kolejny zrzut ekranu Może i mały rozmiar, ale jak odpalisz w jakimś prog. graf, to sobie powiększysz - jest wyraźnie jak byk - bez powiadamiania mailem
No właśnie-jeszcze lista subskrybcji. Masz pustą?

Pierwszy zrzut ekranu widziałam dopiero po napisaniu posta i faktycznie masz dobrze zaznaczone

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

Stary 2006-11-21, 12:35   #19
selfish
Rozeznanie

Tak, pustą. Zresztą - lista subskrypcji sama w sobie raczej nie powinna mieć tu nic do rzeczy - teoretycznie mogę mieć i sto subskrypcji śledzonych z poziomu panelu użytkownika, ważne żeby mi z adresu wizaz.pl nie przychodziły powiadomienia mailem. A skoro zaznaczyłam "bez powiadamiania mailem", to chyba rozumie się to samo przez się - mogę mieć subskrypcje wątków, ale nie dostaję powiadomień na moją skrzynkę pocztową.

Problem nie leży w usunięciu subskrypcji. Problem leży w niechcianych powiadomieniach.

--------l

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-11-21, 13:09   #20
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Tak, pustą. Zresztą - lista subskrypcji sama w sobie raczej nie powinna mieć tu nic do rzeczy - teoretycznie mogę mieć i sto subskrypcji śledzonych z poziomu panelu użytkownika, ważne żeby mi z adresu wizaz.pl nie przychodziły powiadomienia mailem. A skoro zaznaczyłam "bez powiadamiania mailem", to chyba rozumie się to samo przez się - mogę mieć subskrypcje wątków, ale nie dostaję powiadomień na moją skrzynkę pocztową.

Problem nie leży w usunięciu subskrypcji. Problem leży w niechcianych powiadomieniach.
Problem leży w tym, że jeśli powiadomienia przychodzą, to je po prostu zamówiłaś. Lista ponad wszelką wątpliwość nie jest pusta!

Lista na głównej stronie Panelu użytkownika pokazuje tylko nowe wątki. Kliknij na Pokaż wszystkie zasubskrybowane wątki, aby przekonać się jaką masz subskrycję swoich wszystkich zasubskrybowanych wątków.

Nikt w redakcji nie ma zamiaru spamować Twojej skrzynki pocztowej. Program działa prawidłowo i w 100% zgodnie z tym, co robi użytkownik.

Dlatego sugeruję w Panelu użytkownika:

1. Sprawdzić listę zasubskrybowanych wątków. Wszystkich Ewentualne wątki z powiadomieniem na maila - zmienić status.

2. Sprawdzić Opcje, czy aby przypadkiem nie masz ustawionej automatycznej subskrypcji, czyli takiej, która automatycznie dopisuje wątki z powiadomieniem na maila jeśli tylko w jakimkolwiek wątku się wypowiesz.

Stary 2006-11-21, 14:38   #21
selfish
Rozeznanie

Oki Złośliwcu, naprawdę całą listę mam pustą. Nie mam zamiaru udowadniać, że nie mam garba, no proszę... Nie zarzucałam redakcji, że mnie spamuje, napisałam tylko, że w przypływie desperacji próbowałam oznaczyć adresy z fragmentem wizaz.pl jako spam, ale nie udało się. Zresztą nieważne. Być może rzeczywiście wina leży po mojej stronie, może to moje konto pocztowe ściąga samo do mnie listy z wizaz, albo ja jestem taka ślepa, że nie umiem sobie w Panelu Użytkownika czegoś odznaczyć. Trudno...

...ale z drugiej strony nadal nurtuje mnie jedno - to po kiego grzyba jest opcja "bez powiadamiania mailem", skoro ona sama nie zadziała póki nie wykonamy jeszcze innych kliknięć (np. przy kasowaniu subskrypcji lub ich odznaczaniu)? Troszkę chyba można to było ułatwić
W końcu subskrypcje są ok, chciałabym je mieć i z nich korzystać wchodząc na forum w mój panel użytkownika. Po prostu nie chcę maili od wizaz. I tyle.

--------l
Stary 2006-11-21, 15:01   #22
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Oki Złośliwcu, naprawdę całą listę mam pustą. Nie mam zamiaru udowadniać, że nie mam garba, no proszę... Nie zarzucałam redakcji, że mnie spamuje, napisałam tylko, że w przypływie desperacji próbowałam oznaczyć adresy z fragmentem wizaz.pl jako spam, ale nie udało się. Zresztą nieważne. Być może rzeczywiście wina leży po mojej stronie, może to moje konto pocztowe ściąga samo do mnie listy z wizaz, albo ja jestem taka ślepa, że nie umiem sobie w Panelu Użytkownika czegoś odznaczyć. Trudno...

...ale z drugiej strony nadal nurtuje mnie jedno - to po kiego grzyba jest opcja "bez powiadamiania mailem", skoro ona sama nie zadziała póki nie wykonamy jeszcze innych kliknięć (np. przy kasowaniu subskrypcji lub ich odznaczaniu)? Troszkę chyba można to było ułatwić
W końcu subskrypcje są ok, chciałabym je mieć i z nich korzystać wchodząc na forum w mój panel użytkownika. Po prostu nie chcę maili od wizaz. I tyle.
Ponownie: jeśli dostajesz maile, oznacza to, że masz ciągle aktywne powiadamianie.
Innej możliwości nie ma.
Stary 2006-11-21, 17:06   #23
natii4
Zakorzenienie

Ja mam jedno pytanie-czy przychodzą Ci powiadomienia o odpowiedziach z tego wątku?

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

Stary 2006-11-22, 19:42   #24
selfish
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zlosliwiec Pokaż wiadomość
Ponownie: jeśli dostajesz maile, oznacza to, że masz ciągle aktywne powiadamianie.
Innej możliwości nie ma.
Nie mam aktywnego powiadamiania. Po prostu. Mam włączoną opcję bez powiadamiania mailem. Czy to nie wystarcza, żeby nie dostawać maili z adresu wizaz.pl?

--------l
Stary 2006-11-22, 22:07   #25
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Nie mam aktywnego powiadamiania. Po prostu. Mam włączoną opcję bez powiadamiania mailem. Czy to nie wystarcza, żeby nie dostawać maili z adresu wizaz.pl?
Prześlij mi na PW swoje hasło na forum. Sprawdzę.
Stary 2006-11-22, 22:21   #26
atka83
BAN stały

Ja mam tak samo,jak selfisz to bardzo jest wkurzające,bo nie chce by przychodzily do mnie powiadomienia,chociaż usuwam zasub.wątki i w opcjach mam zaznaczone,że bez powiadomienia mailem toi tak przychodzą na poczte
atka83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-23, 08:18   #27
selfish
Rozeznanie

Wybacz Złosiu, ale nie prześlę Ci swojego hasła z bardzo prostej przyczyny - to samo hasło mam do większości kont pocztowych (także tego określonego do kontaktów z wizazem), for internetowych, na których się udzielam i grup dyskusyjnych, na których muszę pojawiac się z racji zawodowych.
Wiem, to nierozsądne, ale tak przynajmniej mogę je wszędzie zapamiętać.
A co do subskrypcji - nie musisz sprawdzać, bo jest tak jak mówię - mam wszędzie gdzie to tylko możliwe zaznaczoną opcję bez powiadamiania mailem, co już chyba udowodniłam, wklejając tu zrzuty ze swojego pulpitu.
Listy z wizaz co dziwniejsze przychodzą nieregularnie i nie do wszystkich wątkow - choć listę subskrypcji mam zawsze pustą. Nie wiem co jest tego przyczyną i w sumie jest mi to już obojętne, wdałam się w dyskusję chcąc tylko zasygnalizować problem. Ja się już do tego przyzwyczaiłam. I tym samym kończę dyskusję z mojej strony.

--------l
Stary 2006-11-24, 14:27   #28
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Wybacz Złosiu, ale nie prześlę Ci swojego hasła z bardzo prostej przyczyny - to samo hasło mam do większości kont pocztowych (także tego określonego do kontaktów z wizazem), for internetowych, na których się udzielam i grup dyskusyjnych, na których muszę pojawiac się z racji zawodowych.
Wiem, to nierozsądne, ale tak przynajmniej mogę je wszędzie zapamiętać.
A co do subskrypcji - nie musisz sprawdzać, bo jest tak jak mówię - mam wszędzie gdzie to tylko możliwe zaznaczoną opcję bez powiadamiania mailem, co już chyba udowodniłam, wklejając tu zrzuty ze swojego pulpitu.
Listy z wizaz co dziwniejsze przychodzą nieregularnie i nie do wszystkich wątkow - choć listę subskrypcji mam zawsze pustą. Nie wiem co jest tego przyczyną i w sumie jest mi to już obojętne, wdałam się w dyskusję chcąc tylko zasygnalizować problem. Ja się już do tego przyzwyczaiłam. I tym samym kończę dyskusję z mojej strony.
Bez hasła nie sprawdzę. Nie mam zamiaru łamać Twojego hasła - nie podasz mi go, to ja nie pomogę. Zwróć uwagę na możliwość zmiany hasła, choćby na krótko.

Dodatkowo widzę, że masz zarejestrowanych kilka kont użytkowników. Jesteś absolutnie pewna, że wszystkie Twoje konta mają wyłączoną subskrypcję?

Na koniec powtórzę: Nie ma takiej możliwości, że serwery wysyłają Ci pocztę, której nie zamówiłaś. Byłabyś chodzącym wyjątkiem od reguły. Dodam, że kilka milionów użytkowników oprogramowania forum vBulletin nie zgłasza takich problemów i nikt z obsługi technicznej nie ma najmniejszego pojęcia jak nasz serwer może być przyczyną Twoich zmartwień.

Stary 2006-11-24, 14:28   #29
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez Pigula Pokaż wiadomość
To mnie akurat nie dziwi, bo konta Pigula i selfish są klonami.
Stary 2006-11-24, 14:29   #30
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez atka83 Pokaż wiadomość
Ja mam tak samo,jak selfisz to bardzo jest wkurzające,bo nie chce by przychodzily do mnie powiadomienia,chociaż usuwam zasub.wątki i w opcjach mam zaznaczone,że bez powiadomienia mailem toi tak przychodzą na poczte
Wyłączyłaś w opcjach automatyczną subskrypcję?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Techniczne forum

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości