Haft gobelinowy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-08-31, 00:03   #1
Sistah
Przyczajenie

Question

Haft gobelinowy

Pytanie do wizażanek zaznajomionych z tym rodzajem haftu. Dopiero niedawno odkryłam że taki w ogóle istnieje , przeszukałam kilka stron w necie i mam wątpliwość: jak w końcu robi się ten rodzaj haftu ?? To zwyczajne półkrzyżyki czy bardziej skomplikowana sprawa ? A jeżeli półkrzyżyki to jakim cudem materiał nie prześwituje ? (Dotychczas wyszywam tylko krzyżykami, stąd te pytania... ) I proszę, nie linczujcie mnie jeżeli ten temat jest opisany w jakimś wątku - szukałam
Sistah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-31, 10:10   #2
iwonadan
Raczkowanie

Dot.: Haft gobelinowy

Witam. Wielkim fachowcem nie jestem, ale ja wyszywałam haftem gobelinowym zwykłymi półkrzyżykami (w prawo) wełną gobelinową. Oto przykłady.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg hafty 007.jpg (81,5 KB, 177 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg hafty 010.jpg (38,4 KB, 93 załadowań)

http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/MamaT
iwonadan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-31, 10:31   #3
Lili40
Zadomowienie

GG do Lili40

Piękne te Twoje prace...BRAWO!!!!!
Lili40 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-31, 10:37   #4
Sistah
Przyczajenie

Iwonadan, faktycznie piękne prace. Wełna gobelinowa... ona wyjaśnia brak prześwitów A co z wzorami ? Wszystkie wzory na haft krzyżykowy można zrobić gobelinowym ??? <amator>
Sistah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-01, 20:04   #5
iwonadan
Raczkowanie

Dzięki za wyrazy uznania. To zawsze miło wiedzieć, że się komuś podoba moja praca. Jeśli chodzi o haft gobelinowy wełną to raczej nadaje się tam, gdzie nie ma zbyt wiele subtelnego cieniowania. Natomiast haft muliną - często w większych obrazkach występuje część wzoru haftem gobelinowym, czyli półkrzyżykami dla zróżnicowania faktury, uwypuklenia pewnych partii wzoru, ale to raczej na drobniejszej kanwie (unika sie właśnie prześwitywania). Kanwa rzadsza wymaga pewnie haftowania 6 nitkami - ale nie próbowałam.

http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/MamaT
iwonadan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-02, 15:13   #6
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sistah Pokaż wiadomość
Pytanie do wizażanek zaznajomionych z tym rodzajem haftu. Dopiero niedawno odkryłam że taki w ogóle istnieje , przeszukałam kilka stron w necie i mam wątpliwość: jak w końcu robi się ten rodzaj haftu ?? To zwyczajne półkrzyżyki czy bardziej skomplikowana sprawa ? A jeżeli półkrzyżyki to jakim cudem materiał nie prześwituje ? (Dotychczas wyszywam tylko krzyżykami, stąd te pytania... ) I proszę, nie linczujcie mnie jeżeli ten temat jest opisany w jakimś wątku - szukałam

Wyszywasz jak krzyżykiem ,nie naczej ,to znaczy technika taka sama ,zawsze w prawo tyle że grubszą nitką a właściwie wełenką wyszywasz na okreśłonej kanwie ,wtedy nie widać prześwitów.To jaką kanwę musisz sama zdecydować jak i wtedy wybróbować jak grubą muliną chcesz to wyszywać.A reszta to już tak samo jak xxx. Powodzenia.
misia2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-02, 15:15   #7
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iwonadan Pokaż wiadomość
Witam. Wielkim fachowcem nie jestem, ale ja wyszywałam haftem gobelinowym zwykłymi półkrzyżykami (w prawo) wełną gobelinową. Oto przykłady.

Bardzo ładne ,śliczne wręcż.Czekamy na więcej,masz rękę do tego jak widać.
Stary 2008-09-02, 15:28   #8
kemot
Przyczajenie

haft gobelinowy
dla mnie haft gobelinowy to tkanie gobelinow z różnymi splotami tkackimi
a nie połkrzyzykami nie wiem ja tak sie uczyłem
kemot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-02, 15:32   #9
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kemot Pokaż wiadomość
haft gobelinowy
dla mnie haft gobelinowy to tkanie gobelinow z różnymi splotami tkackimi
a nie połkrzyzykami nie wiem ja tak sie uczyłem

Tak dobrze się uczyłeś ,jest tkanie gobelinów ,i jest też haftowanie ściegiem gobelinowym,widać twoja pani/pan zapomniał/a dodać także o hacie .
Stary 2008-10-30, 19:42   #10
danusia14
Przyczajenie

Witam! Ja też właśni wyszywam chociaz jestem dopiero w początkowym stadium. heh Nawet moja córka się do tego zabrała
A nie znacie może takich stron gdzie są od razu wzory ?
danusia14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 18:44   #11
Iza Kowalska
Raczkowanie

Co prawda wątek już dawno założony, ale mam pytanko. Ostatnio zainteresowałam sie tego rodzaju haftem, zrobiłam obrazek dla synka http://www.kokardka.pl/zestaw-wyszyw...ia-p-7927.html bardzo mi sie spodobało. Teraz chcę wyszyć poduszke. Na pewno nie porwę sie na samodzielne rozplanowywanie i skorzystam z kanwy drukowanej np. cos takiego http://www.kokardka.pl/poduszka-flamingi-p-10610.html I tu pojawia sie pytanie szukać czegoś na krzyżyki czy własnie półkrzyżykami wyszywać. No i czym lepiej korzystac z włóczki akrylowej czy muliną? Jak muliną to chyba pełną nitką bez rozdzielania bo za bardzo będzie prześwitywać. I jeszcze jedno pytanko czy na czymś rozpinacie kanwę czy da sie w ręku bez usztywniania, bo ten mały rysuneczek to w ręku bez niczego wyszyłam (kanwa była sztywniejsza).

Edytowane przez Iza Kowalska
Czas edycji: 2013-01-03 o 18:54
Iza Kowalska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości