|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() wstrzymano bebilon pepti
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: wstrzymano bebilon pepti
Może być przyczyną zatruć pokarmowych? Nieźle, jeśli dodatkowo wziąć pod uwagę, że układzik pokarmowy u dzieci kształtuje się jeszcze kilka ładnych miesięcy po narodzinach. Rozumiem, że wszystko może się zdarzyć, ale takie rzeczy jednak nie powinny mieć miejsca. Ktoś odpowiedzialny brzydko mówiąc nawalił. Ciekawe jak wygląda w takim razie wstępna selekcja i kontrola składników
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Nie wiem dlaczego piszesz ze Bebilon nie jest polecany.Ja mojego pierwszego synka karmiłam Bebilonem ar a pózniej juz normalnym i zadna inna mieszanka mu nie pasowała tylko ta.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Inaczej zupełnie zrozumiałam ten tekst
- po pierwsze zgłosiła się jedna matka z reklamacją mleka bebilon pepti 2 dla dzieci powyżej 5 m-ca / a takie dziecko je zazwyczaj juz coś innego, nie tylko mleko ![]() - po drugie wstrzymano partię, -wstrzymano dalej sprzedaż tego konkretnego mleka do czasu roztrzygnięcia sprawy /wyniki badań w toku/ Sprawa dlatego przybrała ogólnopolski obieg, bo- - mamy fale dziennikarską ![]() ![]() ![]() - produkt przeznaczony jest dla niemowląt Mleko Bebilon wg mojej opinii jest normalnym "zdrowym" :roleyes: mlekiem sztucznym /dwoje dzieci wykarmiłam bebilonem, a próbowaliśmy wszystkiego prawie/. W lubelskim DSK spotkałam się z negatywną opinią nt mleka Nan /nestle/ i bebiko / nutricia ten sam producent co bebilon./ To ,że nie zalecają lekarze może świadczyć przede wszystkim o skuteczności strategii marketingowej /raczej mniejszej niż nestle ![]() Oczywiscie nie wykluczone jakieśwpływy szkodliwe w trakcie produkcji /to stwierdza badania/, ale myślę, że nie ma co panikować ![]() Zdarzały sie różne rzeczy- w hippach, soczkach kubusiach, jogurtach etc- niestety to jest ryzyko kupowania żarełka w sklepach. Bezpiecznie jest oczywiście karmić piersią, ale do końca zycia nie wyzyje się na cycku matki ![]()
Knajpa, kościół, widok z mostu Edytowane przez Mariqa Czas edycji: 2006-11-23 o 14:10 Powód: kurka, wycięło mi pół posta :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Nie wiem czy to ze mną coś nie bardzo
![]() Co do polecania jednego mleka a odradzaniu innego to przecież nie jestem "w ciemię bita", zdaję sobie sprawę ze "skuteczności" niektórych form reklamy czy "sponsorowania" lekarzy przez koncerny. Osob ą, która ślepo wierzy i słucha także nie jestem. To, że ktoś powie to jest lepsze a to gorsze jest żadnym argumentem. Dlatego również byłam zaniepokojona pewnymi stwierdzeniami przeróżnych lekarzy czy położnych w moim otoczeniu. Jasne jest, że aby się przekonać do czegoś trzeba pytać o dowody i poznać konkretne argumenty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Bo z mlekiem Elisku jest tak, że jednak trzeba odpowiednie dopasować do dziecka
![]() Firmy mają różne procesy technologiczne przy produkcji, niby skład podobny a jednak dziecko np ulewa po jednym mleku bardziej, albo ma większe zaparcia itd Nan na przykład zmienił jakieś 3-4 lata temu skład, dołożył domieszki, które absolutnie nie były tolerowane przez moje młodsze dziecko. O zmianie składu można było dowiedzieć się jedynie studiując dogłębnie etykiety obu produktów- a pani w dziale konsumenta twierdziła z uporem, że to tylko wizerunek zewnętrzny się zmienił, a w rzeczywistości jednak dodano sporo ulepszaczy.
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Dobrze ,że takie sprawy wychodza na jaw chociaz media sieją za dużą panike co przenosi sie na rodziców ktorzy zapewne po tym info wyrzucili zapas mleka i kupili inne.
Sprzedaz pewnie spadnie i ten smierdzacy ogon bedzie bardzo długi. Polecane -nie polecane wszytsko zalezy od pkt siedzenia,lekarz podobnie przepisuje ten lek a nie inny dlaczego ? bo..... no wlasnie jest milion poowdów niekoniecznie racjonalnych i dbajacych o nasze zdrowie . W pisemkach dla matek rankingi zajmuja produkty producentów jakich ? tych ktore wykupily reklamy w ich pismie na clay rok itp. Podobnie jest z kosmetykami wszelkie rankingi TS.to czyste reklamy i dowod wdzięcznosci. No i to co dobre dla jasia nie musi byc dobre dla zosi. Moja corka dostawala Nan -tylko i wyłacznie ,tolerowala je be zproblemu,smakowalo jej ,przybierala na wadze,lekarz nie mial zastzezen do mleka,a jednoczesnie nie sugerowal zadnego . Wszelkie info trzeba czytac miedzy wierszami,dowiadywac sie nie z kolorowych pism i niestety trzeba to robic samemu bo nikt nam prawdy nie powie i to dotyczy nie tylko mleka ale wszytskich spraw w zyciu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() I dokładnie jest tak, że mleko idealnie tolerowane przez jedno dziecko, zupełnie nie sprawdza się u drugiego. Bez względu na firmę. Najlepiej jest porównywać (oprócz, co najważniejsze, reakcji dziecka) składniki, z których poszczególne produkty są zrobione. Iiii tam, porównywać, to trzeba właśnie przestudiować porządnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() nawet dziennikarze-pseudo detektywi i strażnicy zdrowia dzieci /tfu, ftu- jednego, 16-miesięcznego/ nie omieszkali podsunąć skojarzenia z corhydronem Ech.... ten syndrom myślenia grupowego. Jutro dowiemy się o podrobach w daniu z królika od 7 miesiąca, pojutrze znajdzie się oko w butelce soku klarownego, a za tydzień robak w kleiku mleczno-ryżowym z truskawkami, i wszystko przeciwko mamom i dzieciom. ![]() Trzeba po prostu sprawdzać czy produkt jest świeży, nie otwierany, nie zmienił barwy, smaku /np w wyniku złego przechowywania w magazynie sklepu chociaż, a nawet w domu/, został przyrządzony zgodnie z recepturą itd. Zreszta zobaczymy jakie będą analizy narodowego inspektora ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
czyli stare przysłowie pszczół mówi że nic cyca nie zastąpi
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:55.