|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Zapalenia przydatków
Byłam dziś u ginekologa (pierwszy raz w zyciu!). Stwierdził, że najprawodopodobniej mam zapalenia przydatków. Czeka mnie usg (ale nie powiedziala pani doktor jakie). Jak myślicie dopochwowe czy przez brzuch takie normalne? (czy bede w takim przez brzuch musiala rozebrac sie od pasa w dol czy wystarczy troche znizyc majtki? pytam bo bede miala w tym czasie okres i tak glupio troche..)
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Zapalenia przydatków
Poczytaj wątki o wizytach u ginekologa. Rodzaj USG zależy od tego, czy już współżyłaś - jeśli tak, lekarz wykona badanie przez pochwę, jeśli nie - przez odbyt (przynajmniej tak robiła mojej koleżance, nie wydaje mi się, aby wykonywane było przez brzuszek
Aha i będziesz musiała się rozebrać. Nie mart wsię, to przecież lekarz |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba trochę nie tak robić USG przezpochwowe w czasie okresu???
No ja przynajmniej sobie tego nie wyobrażam. Leżysz na leżance, lekarz wprowadza sondę do pochwy, a Ty w tym czasie krwawisz? I co potem, wstajesz, sonda jest zapaćkana krwią (a właściwie prezerwatywa, którą sie na nią nakłada), a na leżance zostaje prezent w postaci krwawej plamy? Litości, czy powiedziałaś lekarzowi, że wtedy będziesz mieć okres? |
|
|
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja będąc w szpitalu miałam robione USG w czasie okresu. I dokładnie jest tak jak to opisałaś. Lekarzowi nie przeszkadzało, że mam okres ![]() Co do tego jakie USG. Więc jak ginekolog jeszcze nie wiedziała czy współżyłam to miałam 2 h (chyba) trzymać mocz i USG miało odbywać się przez brzuch. Przyszłam, położyłam się, ciśnie mnie pęcherz, już nie mogłam wytrzymać, no i zabiera się do USG brzusznego, w końcu pyta się czy współżyłam i jaka ulga była jak wstałam i poleciałam do WC
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Okres nie ma znaczenia. Informujesz lekarza, że krwawisz, a on już zdecyduje sam i podejrzewam, że usg zrobi mimo okresu. W piątek przy krwawieniu i to dość obfitym, miałam to badanie zrobione dwa razy, przez dwóch różnych ginekologów i jakoś nikt się nie czuł tym skrępowany. Na leżance kładzie sie podkład, na sondę nakłada sie prezerwatywę, a lekarz zakłada rękawiczki i do przodu.
Natomiast nie słyszałam i w ogóle nie wyobrażam sobie usg ginekologicznego przez odbyt. Jeśli ktoś to praktykuje, to chyba sadystą jest... |
|
|
|
|
#6 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wydaje mi się jednak, że normalnie, kiedy można poczekać tydzień, czy półtora, to nie wyobrażam sobie. Powtarzam jeszcze raz w nagłych przypadkach tak, normalnie jestem na nie. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
To drugie było w szpitalu. Pierwsze robił mi ginekolog w swoim prywatnym gabinecie, a poszłam do niego z powodu zbyt długiego i obfitego krwawienia. Zapalenie przydatków to też jest nagły przypadek i trzeba reagować szybko.
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
no własnie kazal mi lekarz przyjść z pełnym pęcherzem to chyba jednak będzie przez brzuch uff ulżylo mi :P
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:42.