Cmentarzowe obwarzanki 2009 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-11-01, 19:53   #1
eveelyne
Raczkowanie

GG do eveelyne

Cmentarzowe obwarzanki 2009

1. listopada dzień zadumy i wspomnień bliskich nam osób..
Jak co roku odwiedzam cmentarz, jeden, drugi. To co zobaczyłam w tym roku przeszło moje najśmielsze wyobrażenia. Otóż zdarzyło mi się być na cmentarzu bródnowskim w Warszawie. Oczywiście pełno kwiatów, zniczy i interes życia... nachalnych sprzedawców obwarzanek, pączków i pańskiej skórki. Naliczyłam chyba 30 stosik pod każdą latarnią z w/w asortymentem przechodząc główną aleją - pod cmentarzem było tez stoisko z pieczoną kiełbaską i watą cukrową (zaznaczę, że było około 18.00). Oczywiście świecących gadżetów też nie zabrakło. Wyglądało to co najmniej nie smacznie. Czułam się jak na odpuście, albo jarmarku

Czy w Waszych miastach też się tak dzieje? Co o tym sądzicie? a może to jest normalna praktyka...
eveelyne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-01, 20:04   #2
ichii
Wtajemniczenie

Dot.: Cmentarzowe obwarzanki 2009

u mnie było nawet stoisko z bielizną wata też oczywiście, to obowiązkowo.

a co do moich sądów, jest mi to obojętne. zresztą i tak nie lubię patetyzmu związanego z tym świętem.
poza tym wiadomo, że skoro jest popyt to będzie i podaż
Stary 2009-11-01, 20:10   #3
beaucoup
Zadomowienie

u mnie były obwarzanki. Pewnego roku były gofry z bitą smietana i wata. Ale to pojedyńcze stoiska, nie targ z majtkami. Ale zawsze mnie to dziwi.

a tak w ogóle, to nie miałam pojęcia co to jest pańska skórka i az sobie to wygooglowałam. Nie wiedziałam, ze takie coś istanieje, ale wg google własnie najczęsciej sprzedaja to na cmentarzach...

Edytowane przez beaucoup
Czas edycji: 2009-11-01 o 20:12
beaucoup jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-01, 20:14   #4
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eveelyne Pokaż wiadomość
1. listopada dzień zadumy i wspomnień bliskich nam osób..
Jak co roku odwiedzam cmentarz, jeden, drugi. To co zobaczyłam w tym roku przeszło moje najśmielsze wyobrażenia. Otóż zdarzyło mi się być na cmentarzu bródnowskim w Warszawie. Oczywiście pełno kwiatów, zniczy i interes życia... nachalnych sprzedawców obwarzanek, pączków i pańskiej skórki. Naliczyłam chyba 30 stosik pod każdą latarnią z w/w asortymentem przechodząc główną aleją - pod cmentarzem było tez stoisko z pieczoną kiełbaską i watą cukrową (zaznaczę, że było około 18.00). Oczywiście świecących gadżetów też nie zabrakło. Wyglądało to co najmniej nie smacznie. Czułam się jak na odpuście, albo jarmarku

Czy w Waszych miastach też się tak dzieje? Co o tym sądzicie? a może to jest normalna praktyka...
U mnie są inne smakołyki (ani obwarzanki, ani pączki ani pańska skórka) związane z tym dniem. Może nie sprzedają ich na cmentarzach, ale w cukierniach można je kupić już kilka dni przed 1 listopada i parę dni po.

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-01, 20:15   #5
santicia90
Raczkowanie

u mnie oprócz kwiatów i zniczy sprzedają tylko szczypki ze względu na to, że to mała miejscowość ale takie coś by napewno nie przeszło zresztą dla mnie to nie do pomyślenia bo cmentarz to nie restauracja ani festyn żeby się z takim czymś rozstawiać bez przesady jakiś szacunek się chyba dla tego miejsca należy...
santicia90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-01, 20:17   #6
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Też byłam na Bródnowskim. W sumie nie wiem co Cię tak zaskoczyło, bo przecież co roku jest to samo Pączki, ciasta, pańska skórka, grill, zabawki dla dzieci (obowiązkowo ze trzy stragany) i najmarniej jeden z balonami.

Przywykłam, nie przeszkadza mi.

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2009-11-01 o 20:18
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-01, 20:18   #7
201604200942
Konto usunięte

U mnie na szczęście czegoś takiego nie ma.
I mam nadzieję, że nigdy nie będzie.
Tak się zastanawiam, czy taki handel jest legalny?
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-11-01, 20:22   #8
star15
Zakorzenienie

Jeśli się wykupi miejsce w urzędzie i zapłaci, to legalny. Ech. ;]
Obwarzanki to widziałam.. ale pączki, ciasta, BALONIKI?! to kojarzy się wyłącznie z radością, a nie taki klimat przecież powinien mieć ten dzień.
Wiem jedynie, po co są, to proste - mnóstwo dzieciaczków wysokiej stymulacji, wynudzonych, wychodzi z cmentarza, widzi pączusie i MAMOOOO, MAMOOOO, KUP! A mama kupuje.
Moja babcia też dziś mojemu bratu kupiła sznureczek obwarzanków (było na tym sznurku z 5,6 obwarzanków) za 4 (!) zł.
No cóż.
"Różne momenty wiszą w przestrzeni jak prześcieradła, jak ekrany, na których wyświetla się jakiś moment; świat składa się z takich nieruchomych momentów, wielkich metazdjęć, a my przeskakujemy z jednego na drugi."

Studentka
star15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-01, 20:22   #9
eveelyne
Raczkowanie

GG do eveelyne

Cytat:
Napisane przez beaucoup Pokaż wiadomość
u mnie były obwarzanki. Pewnego roku były gofry z bitą smietana i wata. Ale to pojedyńcze stoiska, nie targ z majtkami. Ale zawsze mnie to dziwi.

a tak w ogóle, to nie miałam pojęcia co to jest pańska skórka i az sobie to wygooglowałam. Nie wiedziałam, ze takie coś istanieje, ale wg google własnie najczęsciej sprzedaja to na cmentarzach...
ja się tylko zastanawiam gdzie są jakieś podstawowe zasady higieny? komu przyszłoby do głowy, żeby jeść na cmentarzu...??? To już chyba wolałabym w toalecie...
eveelyne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-01, 20:26   #10
Linka24
Wtajemniczenie

Ludzie... Co ja słyszę... Przeciez to się nie mieści w głowie!!!!!!!!! Boże Narodzenie, Wielkanoc, Walentynki trawię, ale Swięto Zmarłych???? No brak słów po prostu! Całe szczęście mieszkam w malej miejscowości, gdzie nie prowadzi się czegoś takiego. Jej.. ja nie wiem co ci ludzie jeszcze wykorzystają byle by zarobić.. Boże widzisz i nie grzmisz?!?! Ale co sprzedają tam poza bielizną, watą, obważankami i innym cudami koszulki z duchami czy co?????
Linka24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-01, 20:29   #11
boinnenazwybylyzajete
Zakorzenienie

U mnie tzw. 'normalka': jakieś kokosanki, ciasteczka, żelki, kwiaty, znicze, baloniki dla dzieci Nie przeszkadza mi to, jest tak już od wielu lat.

Mother
Tell your children not to walk my way
Tell your children not to hear my words
boinnenazwybylyzajete jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-01, 20:38   #12
MagdaP
Zadomowienie

Zdradźcie mi dziewczyny tajemnicę co to ta pańska skórka - we Wrocławiu chyba tego nie ma. Obwarzanki były, poza tym pod cmentarzem głównie kwiaty i znicze, wata trochę dalej
Stary 2009-11-01, 20:42   #13
bura kocurka
Zakorzenienie

U nas jarmarkowo jest na pewno przy cmentarzu na Szczecińskiej - normalnie kiełbaski z grilla, wata cukrowa i piwko Szok, nie lubię tego cmentarza...na Starym jest zupełnie co innego - tzn. owszem obwarzanki jakieś się zdarzają, ale wokół cmentarza sprzedają przede wszystkim znicze i wiązanki

---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:39 ----------

Cytat:
Napisane przez MagdaP Pokaż wiadomość
Zdradźcie mi dziewczyny tajemnicę co to ta pańska skórka - we Wrocławiu chyba tego nie ma. Obwarzanki były, poza tym pod cmentarzem głównie kwiaty i znicze, wata trochę dalej
Z Wikipedii:

Pańska skórka
- tradycyjny biało-różowy cukierek domowej roboty, zawijany w papierek i sprzedawany głównie w Warszawie m.in. na cmentarzach podczas święta Wszystkich Świętych albo odpustów. W Krakowie podobną rolę spełnia miodek turecki.

U nas też tego nie ma, widać to warszawski zwyczaj

bura kocurka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-01, 20:49   #14
Malla
Nie depcze krokusów

W moim rodzinnym mieście stragany z jedzeniem i balonikami byłyby nie do pomyślenia. W jakiś sposób rozumiem tradycyjne, odpustowe przekąski typu pańska skórka, w końcu tego dnia dużo czasu spędza się na cmentarzach, a coś jeść trzeba, jednak gofry, wata cukrowa, baloniki...?!
Stary 2009-11-01, 21:01   #15
ever-dream
Wtajemniczenie

Dla mnie takie rzeczy jak balony i wata cukrowa byłyby nie do pomyślenia.

Chcę jednak dodać, że 1. listopada według tradycji jest dniem radosnym (radujemy się, że dusze bliskich poszły do nieba). A dniem rozważań i smutku jest dopiero dzień 2. listopada czyli zaduszki
Stary 2009-11-01, 21:18   #16
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez eveelyne Pokaż wiadomość
ja się tylko zastanawiam gdzie są jakieś podstawowe zasady higieny? komu przyszłoby do głowy, żeby jeść na cmentarzu...??? To już chyba wolałabym w toalecie...
A widziałaś ludzi jedzących na cmentarzu...? Bo generalnie, to te pączki itp kupuje się wychodząc i zabiera do domu.

A jeśli wolałabyś jeść w toalecie (może jeszcze publicznej? ) to cóż... Ja bym wolała na cmentarzu, zdecydowanie
Stary 2009-11-01, 21:43   #17
hotiie
Gość

u mnie nie bylo zadnych stoisk oprocz ze zniczami itp jak co roku..
Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-01, 21:53   #18
madziolaxd
Wtajemniczenie

nie słyszałam nigdy o czymś takim jak pańska skórka ;> wprawdzie nie byłam u siebie w mieście na cmentarzach ale tam gdzie byłam nie spotkałam się z niczym innym niż obwarzanki i znicze dziwne trochę, żeby taki jarmark robić ;/
Stary 2009-11-01, 22:16   #19
mtynai
Zakorzenienie

u mnie oprócz stoisk ze zniczami nie ma żadnych innych straganów.

kiedyś pamiętam, że zawsze stał namiot lub dwa z lizakami i watą cukrową, ale to z 10 lat temu ostatni raz

Warren Buffet
mtynai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-01, 23:14   #20
slonko8918
Zakorzenienie

U mnie na szczęście nie ma takich cudów. Są same znicze i wiązanki. Kombinują tylko byle jak najwięcej zarobić. A skoro jest zainteresowanie, to będzie to coraz bardziej powszechne... Ja jestem tradycjonalistką i dla mnie Święto Zmarłych to dzień zadumy, spokoju, a nie jakiś cyrków przy cmentarzu, w głowie się nie mieści... Dobrze jednak że mieszkam w małym mieście

Szyciolandia
slonko8918 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-02, 08:34   #21
suzie
Rozeznanie

GG do suzie Send a message via Skype™ to suzie

z przykrością stwierdzam, że do mnie też dochodzi ten głupi zwyczaj. jeszcze niedawno sprzedawano tylko kwiaty i znicze, teraz obwarzanki, cukierki, pańską skórkę, ryżowe 'szyszki', chrupki. to bardzo dziwne;przecież to nie impreza ale czas wspominania zmarłych! nie wiem dlaczego niektórzy ludzie nie mogą go uszanować?!

http://pajacyk.pl

odliczam dni do Woodstocka!
suzie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-02, 11:17   #22
agatka13121988
Zakorzenienie

to u mnie byly stragany z wata cukrowa, swiecacymi glupotkami, popcornem i rurkami z kremem w mi sie to nie miesci
Stary 2009-11-02, 11:26   #23
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez suzie Pokaż wiadomość
z przykrością stwierdzam, że do mnie też dochodzi ten głupi zwyczaj. jeszcze niedawno sprzedawano tylko kwiaty i znicze, teraz obwarzanki, cukierki, pańską skórkę, ryżowe 'szyszki', chrupki. to bardzo dziwne;przecież to nie impreza ale czas wspominania zmarłych! nie wiem dlaczego niektórzy ludzie nie mogą go uszanować?!
Oficjalnie czas wspominania zmarłych jest dopiero dzisiaj
Stary 2009-11-02, 11:44   #24
madzia2306
Zakorzenienie

u mnie też były stragany był popcorn wata cukrowa obwarzanki(sama sobie dwa sznureczki kupiłam nie mogłam się oprzeć) jakieś zabawki i baloniki jak to dla dzieci ale żadnej bielizny nie było przeważały kwiaty i znicze

10.10.2009r-ZARĘCZENI

JAKO ŻONA

27.12.2011 Egzamin na prawo jazdy zdany za pierwszym podejściem
madzia2306 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-02, 12:02   #25
Vivienne
... choć nie Westwood

Szczerze mówiąc to ja nawet nie wiedziałam, że gdzieś na przy cmentarzach sprzedaje się watę cukrowa czy jakieś smakołyki I jestem zszokowana, a moich stronach zawsze są kwiaty, znicze, ale nic poza tym... Uważam, że to niesmaczne

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-02, 12:28   #26
star15
Zakorzenienie

A ja już wiem, dlaczego sprzedaje się ciasta, pączki, baloniki przy cmentarzu. Otóż dla prawosławnych bodajże Święto Zmarłych to święto radosne i dzielą się ciastem ze zmarłymi, zostawiając je im na grobie. Przynoszą na groby ciasta, dzielą się nimi z sąsiadami, śpiewają i cieszą się. Tak słyszałam dziś w radiu, tylko nie jestem pewna, czy oby na pewno to byli prawosławni.
"Różne momenty wiszą w przestrzeni jak prześcieradła, jak ekrany, na których wyświetla się jakiś moment; świat składa się z takich nieruchomych momentów, wielkich metazdjęć, a my przeskakujemy z jednego na drugi."

Studentka
star15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-02, 13:02   #27
losux
Zadomowienie

U mnie kiedys sprzedawali orzeszki w cukrze, jak bylam mala i wlasnie kojarza mi sie z 1 listopada Ale już nie ma za to sprzadaja rokoko :P a reszty tak jak u was nie ma

zdałam prawko!

kg 51-50-49-48-47-46-45-...

boczki 78-76-74-72-70...

udo 52-51-50-49-48..

łydka 34-33-32-32-30..

ramiona 27-25-23-21...
losux jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-02, 13:10   #28
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez star15 Pokaż wiadomość
A ja już wiem, dlaczego sprzedaje się ciasta, pączki, baloniki przy cmentarzu. Otóż dla prawosławnych bodajże Święto Zmarłych to święto radosne i dzielą się ciastem ze zmarłymi, zostawiając je im na grobie. Przynoszą na groby ciasta, dzielą się nimi z sąsiadami, śpiewają i cieszą się. Tak słyszałam dziś w radiu, tylko nie jestem pewna, czy oby na pewno to byli prawosławni.
Sprzedaje się je bo jest na nie popyt, nikt tych rzeczy na grobie nie zostawia tylko zabiera do domu i zjada
Stary 2009-11-02, 13:36   #29
mtynai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez star15 Pokaż wiadomość
w kulturze katolickiej, tak jak lexie wspomniała, dzień 1 listopada jest również dniem radości, ale te baloniki, ciasta, bielizna i Bóg wie co jeszcze to tylko komercyjna otoczka tego święta kościelnego, wiadomo, ze tego dnia przez cmentarz przewija się mnóóóóstwo ludzi.. i to wtedy sprzedawcy mają największą szansę na zarobek po sezonie.

Warren Buffet
mtynai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-02, 14:24   #30
bianeczkaa
Zakorzenienie

Widziałam w wiadomościach te odpusty, dla mnie to nie do pomyślenia! Powinien być jakiśzakaz handlu takimi rzeczami w pobliżu cmentarzy! Ludzie na wszystkim potrafią zrobić interes!

Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO
http://carlacosmetics.blogspot.com/

22.08.2015 - Nasza Jagodzianka

Wspólnie zamawiamy buty
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031

bianeczkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości