|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() synek chodzi na palcach
Witajcie, dawno się nie odzywalam i pewnie zdążyłyście o mnie zapomniec (heh
![]() ![]() Mój prawie półtoraroczny Fryderyś upracie chodzi na paluszkach. Jak stanie, stoi na calych stopkach, jak sie wygłupiamy i tupiemy, to tez potrafi tupac calą stopą i piętką. Ale jak sie juz gdzies spieszy (chociaz nie tylko), to, dawaj, na palcach zasuwa. Co o tym mysleć? Wyglupia się? Tak mu wygodniej? (chociaz wtedy trudniej utrzymac równowagę) Czy to moze cos poważnego? pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: synek chodzi na palcach
Niektóre dzieci tak właśnie chodzą, a raczej- tak się nauczyły chodzić.
Trzeba się skonsultować z ortopedą, zbada napięcie mięśni, rozwój stopy, być może zaleci jakieś ćwiczenia ![]() Miło, że do nas znów wpadłaś ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
MOja malutka ma niecały rok i ma wzmozone napięcie mięśniowe. Radziłabym pójść do specjalisty (u mnie był to neurolog) ktory skierował nas do rehabilitantki. Prawdopodobnie ma zbyt krótkie ścięgno achillesa i trzeba je będzie rozmasowywać, ale to nic strasznego. Ale musisz coś z tym zrobić, to nie jest normalne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
ja rozniez witam po dlugiej przerwie. moja coreczka tez chodzi na palcach, nie caly czas ale czesto i najczesciej lewa nozka... hm, musze chyba do ortopedy biec
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Marciszonku radze jak najszybciej, nie chcę straszyć, ale warto to sprawdzić, Ty ze swojej strony możesz masować jej nózki, na pewno pokazą Ci jak
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
dzieki za odpowiedzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
ja słyszałam, że tak chodzą też zupełnie zdrowe dzieci, które wsadzano do chodzika, bo w nim nie uczą się chodzić normalnie tylko odpychają się czubkami palców.
nie wiem czy wasze maluchy korzystały z chodzików, ale tak czy inaczej poszłabym do ortopedy, bo takie chodzenie nie jest normalne. najpewniej to nic poważnego, ale lekarz pokaże jak ćwiczyć żeby to się wyrównało. powodzenia. ![]()
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
moja marysia nie korzystala z chodzika ani na sekunde
dzisiaj bylam u lekarza, ale dostalam skierowanie nie do ortopedy a do neurologa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
a co ci lekarz powiedział? ma jakieś przypuszczenia co to mogłoby być czy tylko dał skierowanie i już?
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Moj maluch tez nigdy chodzika na oczy nie widzial. Poza tym kiedy uczyl sie chodzic, stawial normalnie cale stopy na ziemi. Ta "zabawa" na paluszkach zaczela sie jakies poltora mies. temu, tak po prostu.
Bylismy na szczepieniu i przy okazji powiedzialam o tym pediatrze. Stwierdzila, ze to nic groznego, taka dziecieca fanaberia, prawie wszystki dzieciaki tak robia i zeby go zmusic do stawiania stopy normalnie polecila zakladac w domu buty ze sztywnym zapiętkiem. Przy stanieciu na palcach ten wysoki zapietek utrudnia calą zabawę i syncio powinien sie odzwyczaic. Poki co, zakladam butki. Zobaczymy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:27.