|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
BAN stały
|
Pieczony kurczak
Mam do Was ogromną prośbę o przepis na pieczonego kurczaka
Wiem, że może to wydawac się banalne ale nie bardzo wiem jakich przypraw użyc, żeby nie był ich przesyt. Krótko mówiąc jak upiec kuraka, żeby miał rumianą skórkę i czy piec go w rękawie czy w na blasze? Pomóżcie kobietki |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-07
Lokalizacja: L/J/W
Wiadomości: 6 286
|
Dot.: Pieczony kurczak
ja smaruje kurczaka "przyprawa do kurczaka"
i pieke na blaszce co jakis czas polewajac tłuszczem...ale widziałam kiedys jak pascal robił kurczaka to zrobił taka marynate z bazylia i posadził tego kurczaka na puszce do połowy wypelnej piwem i wsadził do piekarnika..
__________________
"Miłość...Wtedy, kiedy stoicie pod drzewem, a ty marzysz, żeby się przewróciło, bo będziesz mógł ją osłonić"
Nasz skarb ![]() |
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pieczony kurczak
A może coś takiego ? :
"Kurczaki pieczone z jabłkami " Składniki: 3 niewielkie kurczaki, 75 dkg jabłek, 1 szkl. wytrawnego białego wina, 10 dkg smalcu, 6 łyżek oliwy, 1 ząbek czosnku, cynamon, ostra papryka, nać pietruszki, sól Sposób przyrządzenia: Kurczaki podzielić na połówki, umyć, osuszyć, natrzeć solą. Smalec zetrzeć ze szczyptą cynamonu i 1/2 łyżeczki ostrej papryki, wymieszać z posiekanym drobno czosnkiem i nacią pietruszki. Uzyskaną masą posmarować kurczaki po obu stronach. Połówki kurczaka ułożyć w ogniotrwałym naczyniu, skropić z wierzchu oliwą i wstawić piekarnika (175°C). Piec, często polewając wytopionym tłuszczem i sosem, obracając parokrotnie na obie strony. Gdy mięso będzie prawie miękkie, włożyć do naczynia jabłka (bez skórki i podzielone na ćwiartki). Gdy jabłka będą już uduszone, wyjąć danie z piekarnika i polać szklanką wina, a następnie wstawić jeszcze na 1 min. do pieca. Podawać zaraz po przygotowaniu
__________________
Kodeks pracy i prawo ogólnie - http://kodekspracy.blogspot.com/ |
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pieczony kurczak
I jeszcz jeden przepis :
"Kurczak pieczony nadziewany " Składniki: 1 kurczak, 2 łyżki masła. Farsz: 1 bułka, 150 ml mleka, 50 g masła, natka pietruszki, 1 jajo, wątróbka z drobiu, sól, pieprz, ew. 1 łyżka tartej bułki. Sposób przyrządzenia: Kurczaka starannie umyć, osuszyć i posolić z zewnątrz. Bułkę wymoczyć w mleku, odcisnąć. Masło utrzeć z żółtkiem, potem dodać posiekaną wątróbkę i dalej razem ucierać. Dodać do masy odciśniętą bułkę, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Na koniec dodać pianę ubitą z białka i ewentualnie, jeśli nadzienie jest za rzadkie trochę tartej bułki. Nadziewać kurczaka i zaszyć lub dokładnie spiąć wykałaczkami. Ułożyć go w brytfance, polać roztopionym masłem i piec w temp. 200°C przez ok. 45 min. do 1 h, często polewając kurczaka wytworzonym sosem. Zamiast odciśniętej bułki i bułki tartej można użyć do tego nadzienia ugotowanej kaszy manny. Zamiast natki pietruszki można również zastosować inne dodatki smakowe, czy zioła, np. szałwię, miętę, mieszankę tymianku i majeranku itp.
__________________
Kodeks pracy i prawo ogólnie - http://kodekspracy.blogspot.com/ |
|
|
|
|
#5 | |
|
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 2 034
|
Dot.: Pieczony kurczak
Cytat:
mięso nacieram ząbkiem czosnku, nastepnie delikatnie wegetą (unikam jej generalnie w kuchni, tutaj robię wyjatek,ale używam jej maleńko). Kurczaka nadziewam na "rożenek " do pieczenia (metalowy, ale sa tez takie ze szkła zaroodpornego z formą), stawiam w brytfance (jeśli to ten metalowy), do której wlewam wodę. Nie używam tłuszczu. piekacy się kurczak sam go wydziela, takim wywarem polewam mięso kilkakrotnie w czasie pieczenia. Skórka staje sie złota, chrupiaca, mięso wewnątrz wilgotne i delikatne.
__________________
Kiedy płaski kamyk jest cenniejszy dla dziecka niż najpiękniejsza zabawka? |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Holandia
Wiadomości: 722
|
Dot.: Pieczony kurczak
a jak go czyscicie w srodku? co z niego wyciagacie??
|
|
|
|
|
#7 |
|
BAN stały
|
Dot.: Pieczony kurczak
dzięki Wam ogromne
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pieczony kurczak
Cytat:
podroby sluza do czego innego
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 706
|
Dot.: Pieczony kurczak
Dokladnie wymyj,dobrze jest namoczyc .
Dopraw go specjalna przyprawą do kurczaka albo tym co lubisz: sół,pieprz,papryka,vegeta itp Fajnie jest zostawic go na kilka godzin takiego natartego w lodówce-fajnie przejdzie aromatem przypraw. Do pieczenia polecam (pisalam juz na forum) - ja bym Ci radziła kupic za parę zloty (są w każdym sklepie tam gdzie papier śniadaniowy ,folia spozywcza itp) specjalne woreczki do pieczenia (takie przezroczyste) . Mięsko ancieramy różnymi ulubionymi przyprawami i ziołami,zostawiamy w lodówce na 2 -3 godziny. Do woreczka wlewamy ok 1/2 szkl rosolku (może być z kostki) wkładamy mięso,zamykamy specjalnym klipsem ,robimy 2,3 dziurki w woreczku i pieczemy ok 2 godzinDokladny opis jest na opakowaniu tych woreczków ![]() Ja tak robie i kurczaka i ostatnio tak robilam schab-był przepyszny. Pod koniec pieczenia trzeba klips usunąć i otworzyć wopreczek aby mięsko sie przypieklo ciutkę.. do pieczenia sa w sklepach |
|
|
|
|
#10 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: k/wawy
Wiadomości: 985
|
Dot.: Pieczony kurczak
Ja ma przepis na pyszna roladę z kurczaka, jest naprawdę super do kanapek i na obiad.
Z kurczaka trzeba wyjąć kostki, tak żeby zostało samo mięso ze skóra (taki flak kurczakowy) i nasmarować przyprawą do kurczaka, zostawić na noc żeby się przegryzło. Zawinąć mięskiem do środka i owinąć w folię. W oryginalnym przepisie robi się tą roladę na parze, ale ja ją poprostu piekę.
__________________
A/78/83 173cm/62kg
20.11 mentor 350cc hp J&J 07r i J 09r |
|
|
|
|
#11 |
|
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 706
|
Dot.: Pieczony kurczak
[quote=bb-m]Ja ma przepis na pyszna roladę z kurczaka, jest naprawdę super do kanapek i na obiad.
Z kurczaka trzeba wyjąć kostki, tak żeby zostało samo mięso ze skóra (taki flak kurczakowy) i nasmarować przyprawą do kurczaka, zostawić na noc żeby się przegryzło. Zawinąć mięskiem do środka i owinąć w folię. W oryginalnym przepisie robi się tą roladę na parze, ale ja ją poprostu piekę.[/quot] a kostki umiesz wyciągnąć toż to wyższa szkoła jazdy |
|
|
|
|
#12 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Pieczony kurczak
[QUOTE=Nutka]
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: k/wawy
Wiadomości: 985
|
Dot.: Pieczony kurczak
Cytat:
Upiekłam tak schab, jest rewelacyjny, soczysty, palce lizać. Polecam!!!
__________________
A/78/83 173cm/62kg
20.11 mentor 350cc hp J&J 07r i J 09r |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 30
|
Dot.: Pieczony kurczak
Kurczaka piekę posypanego rozmarynem, przyprawą do kurczaka, solą, vegetą i kminkiem w piekarniku na rożnie lub na blasze. Pierwszy raz takiego jadłam na wakacjach we włoszech był przepyszny, teraz często takiego robię, alce lizac. Polecam warto spróbować
Powodzenia |
|
|
|
|
#15 |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2008-04
Wiadomości: 3
|
Dot.: Pieczony kurczak
- 50 g cebuli
- 3 łyżki masła - 50 g ryżu długoziarnistego - 1/8 l bulionu mięsnego - 2 łyżki oleju - 200 g wątróbek z kurczaka - 100 g pokrojonych pieczarek - 4 łyżki kwaśnej śmietany - sól i pieprz - 1 kurczak (1000 g) - 50 g słoniny - 1/4 l białego wina - 2 łyżeczki mączki ziemniaczanej Obraną cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić w 2 łyżkach masła, dodać ryż i poddusić. Następnie zalać bulionem i gotować na małym ogniu przez 15 minut.
|
|
|
|
|
#16 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 668
|
Dot.: Pieczony kurczak
A czy da się w ogóle w jakiś sposób zmajstrować pieczonego kurczaka bez tłuszczu? Np. tak jak rybę - w folię filety, przyprawa i do piekarnika?
Bo szukam prostych przepisów, powiedzcie mi czy to w ogóle będzie jadalne
__________________
|
|
|
|
|
#17 |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2010-10
Wiadomości: 1
|
Dot.: Pieczony kurczak
mam kurczakowi odciąc szyję?
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-09
Lokalizacja: "zawsze tam gdzie Ty" ;)
Wiadomości: 8 836
|
Dot.: Pieczony kurczak
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:29.




Wiem, że może to wydawac się banalne ale nie bardzo wiem jakich przypraw użyc, żeby nie był ich przesyt. Krótko mówiąc jak upiec kuraka, żeby miał rumianą skórkę i czy piec go w rękawie czy w na blasze? Pomóżcie kobietki 






Bo szukam prostych przepisów, powiedzcie mi czy to w ogóle będzie jadalne


