|
Notka |
|
Decoupage Pod-forum decoupage to miejsce przygotowane specjalnie dla miłośników tej techniki. Lubisz decoupage? Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
problem z cracklem
Mam malutki problem. Otóż jestem początkującą decoupa'rzystką
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: problem z cracklem
Nie ma żadnej informacji odnośnie stosowania na opakowaniu tego kraka? I czy na pewno masz krak jednoskładnikowy? (może przez pomyłkę kupiłaś dwuskładnikowy, i to tylko jeden z dwóch preparatów)
Musisz testować ![]() Robisz dobrze (jeśli to jednoskładnikowy). Farba akrylowa, krak, farba akrylowa w kontrastowym (koniecznie) kolorze. Wtedy powinny się pojawić spękania. Należy pamiętać, by wierzchnią warstwę farby nanosić pojedynczymi pociągnięciami i nigdy nie wracać do już pomalowanych miejsce, ponieważ wtedy farba się zważy, zroluje lub zamalujemy spękania. Warstwy farby nie powinny być też zbyt grube, bo nie uzyskamy żadnego efektu. Nie miałam tego kraka, ale część kraków stosuje się "na wilgotno", tzn. maluje się po nich farbą, gdy jeszcze nie do końca wyschną i są troszkę lepkie. Inne z kolei muszą całkiem wyschnąć i wtedy dają ładne spękania. Musisz poeksperymentować na różne sposoby. Może też być tak, iż Twoja farba akrylowa jest zbyt gęsta, dlatego spróbuj do niej dodać odrobinę wody.
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
własnie tak zrobiłamzaraz po tym jak napisalam , otóż dodałam troche wody i udało się wyszły pierwsze pęknięcia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
witam. ja mam troche inny problem. spekania mi wychodza ale mam problem z rownomiernym rozprowadzeniem farby-robia sie paski jeden obok drugiego. co robie zle?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Osiołek z zakątka :)
|
Za mało farby kładziesz
![]() Przy kraku jednoskładnikowym farbę trzeba kłaść zdecydowanie, dużo ale nie za dużo bo spękania nie wyjdą, za jednym pociągnięciem pędzla ![]() Najlepiej spróbuj ilość farby na jakiejś próbce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:59.