|
Notka |
|
Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Pomóżmy Kacperkowi!
To apel rodzic.ów chorego chłopczyka, któremu możemy pomóc tak, jak pomogłysmy Martynce i Helence! Wklejajcie zdjęcia swoich prac, które chcecie przeznaczyć na aukcję charytatywną dla Kacperka.
Pokażmy swoje dobre serce ![]() Kochane Wizażanki! "Szanowni Państwo! Kacper jest wcześniakiem z 27 tygodnia ciąży. Urodził się 1 października 2004 r. o całe 3 miesiące wcześniej. Ponieważ wiele narządów, miedzy innymi płuca, nie zdążyło się jeszcze rozwinąć, a naczynia krwionośne w głowie były jeszcze zbyt słabe, doszło do krwawienia w mózgu. Do tego typu zaburzeń dochodzi u wielu dzieci przedwcześnie urodzonych, jednak w mniejszym stopniu. Kacperek jest w gronie dzieci, u których krwawienie było bardzo obfite, w wyniku czego doszło do uszkodzenia dużego obszaru tkanki mózgowej. Poza tym z powodu niedojrzałości gałki ocznej i retinopatii III stopnia przeszedł zabieg laseroterapii. Obecnie lekarze nie są w stanie ocenić ostrości jego widzenia, jak również czy mózg interpretuje obraz który widzi bardzo słabo. W efekcie wszystkich zdarzeń, które miały miejsce podczas i po porodzie, Kacper cierpi na porażenie mózgowe znacznego stopnia, ma padaczkę, niedosłuch. Ponieważ po porodzie nie miał odruchu ssania i był przez 4 miesiące karmiony sondą, mamy ogromne trudności z jedzeniem. Ze względu na znacznie obniżone napięcie mięśniowe Kacper ma również ogromne trudności w utrzymaniu postawy. Nie w pełni kontroluje położenie głowy, co oznacza, że głowa przechyla się na boki, do przodu lub do tyłu. Obecnie nie jest w stanie utrzymać głowy w pozycji na brzuchu, nie siedzi samodzielnie, nie obraca się na boki. Dzięki intensywnej rehabilitacji Kacperek robi rzeczy, których według lekarzy miał nigdy nie osiągnąć. Jesteśmy dopiero na początku drogi, którą musimy pokonać, a niestety koszty z tym związane przekraczają nasze możliwości finansowe. Marzeniem naszym jest umożliwić naszemu dziecku bycie samodzielnym w jak największym stopniu. Aby osiągnąć ten cel, musimy stale intensywnie rehabilitować synka, a to pochłania znaczne nakłady finansowe. Dlatego zwracamy się do wszystkich ludzi chcących pomóc Kacperkowi o wsparcie finansowe na konto: Fundacja Dzieciom „Zdążyć z Pomocą” - Centrum Charytatywne PKO BP 15 O/ Warszawa 50 1020 1156 0000 7902 0007 7248 z dopiskiem: darowizna na leczenie i rehabilitację Kacpra Berlińskiego Mogą Państwo także przekazać 1% podatku dochodowego na konto mojego syna Kacpra. Aby pieniądze zasiliły Jego indywidualne konto, na przelewie w rubryce tytułem musi się znaleźć dopisek; 2775 Podatek 1% Fundacja Dzieciom „Zdążyć z Pomocą” - Centrum Charytatywne PKO BP 15 O/ Warszawa 50 1020 1156 0000 7902 0007 7248 2775 Podatek 1% (nr 2775 to kod Kacpra po którym Fundacja identyfikuje dziecko) Wszystkim osobom i firmom, które zechcą pomóc Kacperkowi, jesteśmy bardzo wdzięczni!!! ] ] [; mail: abmb1@gazeta.pl [/FONT][/I][/B] mail: markpatrick@op.pl Więcej informacji o Kacperku na stronie; www.kacperek.org"
Nigdy się nie dowiesz jak silna jesteś, dopóki siła nie będzie Twoim jednym wyborem. Edytowane przez elianka Czas edycji: 2007-03-15 o 10:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pomóżmy Kacperkowi!
Oj biedny ;(
Postaram się cos stworzyć i zorganizowac zbiórke w szkole...
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Couver de Neige, było by super
![]() Ja osobiście znam rodzinę tego chłopca i dlatego poprosiłam Elianke o pomoc i wklejenie na wizażu tego apelu. Sami z Tż-tem chcemy zrobić jakieś grafki, zdjęcia, obrazki (ramki) .. sama nie wiem co jeszcze. On jest grafikiem, oboje robimy zdjęcia. Jeżeli któraś z Was miałaby pomysł jak można byłoby jeszcze pomóc to będę wdzięczna ... a przede wszystkim Kacperek i jego rodzina. Ja prawdę powiedziawszy jestem totalnym żółtodziobem w tego typu akcjach ... owszem pomagam, ale sama nigdy niczego nie organizowałam, dlatego prosiłabym o wsparcie. Jego rodzice nie mogą się tym zająć, ponieważ jego mamusia jest w ciąży i prawie od jej początku leży w szpitalu i jest pod obserwacją lekarzy (na szczęście to już prawie końcówka), a tata z dziadkami pracują i na zmianę opiekują się Kacperkiem (codziennie trzeba jeździć z nim na rehabilitację). Wszystkim chcącym pomóc Kacperkowi z góry dziękuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
Lokalizacja: Mała Puszysta Planeta z Małymi Puszystymi Zwierzaczkami:D
|
hmmmmmm moze takie cegielki zrobimy jak przy martysi??
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
A co wchodziło w skład tych cegiełek. Znalazłam do nich link na allegro ale tam już nic nie było.
Z tego co zdąrzyłam się zorientować to były tam różne rzeczy w postaci elektronicznej ... widziałam kartki, kalendarze - to było do wydruku? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
rodzice martynki nagrali wszystko na plytki i sprzedawali
![]() byly tam kartki z aforyzmami, kartki okolicznosciowe, jakas gra chyba, kalendarze
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
o ja właśnie o czymś takim myślałam, tylko nie byłam pewna czy ktos chciałby coś takiego kupić.
My mamy dużo fotek i róznych grafik, wzory kalendarzy itp. ... nasze hobby to gry planszowe więc może coś wymyślimy. Gorzej chyba z kartkami. Ja mogę wszystko pozgrywać. Wiecie może jak się wystawia aukcje charytatywne na allegro? - są jakieś specjalne zasady? Jeżeli macie jakieś rzeczy własnoręcznie zrobione albo poprostu coś co Wam jest niepotrzebne a wiecie że komuś może się przydać to dajcie znać. ... jakiś mało zainteresowanych jak na razie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
kochanie spokojnie pewnie nie wszyscy zauwazyli ja tez o malo co bym przeoczyla. piekne kartki robi malijka i napewno chetnie pomoze ale musimy troche poczekac bo narazie nie kazdy to czytal.
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Owieczka666
![]() Wiem, że nie każdy mógł przeczytać ![]() Dla mnie to jest zupełnie nowa sytuacja i nie ukrywam, ze się trochę tym stresuję. A moze na takich płytkach, można byłoby instukcje typu "zrób to sam" np. scrapbookingu czy iris folding (na razie nic innego nie przychodzi mi do głowy), a do tego porobić takie karty z róznymi motywami do wydruków? Co o tym myślicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Świetne pomysły widzę...
Ja jutri obgadam z naucycielka sprawe kacperka.Chce zorganizowac zbiórke pięniędzy w klasach i sprzedaż cegiełek.Ale jeszce zobaczymy ![]()
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
W takich sytuacjach żałuję, że nie chodzę do szkoły.
Moja firma niestety już opiekuje się jednym chłopcem - to trwa już pare lat i wszyscy znajomi Szefostwa są w nią wciągnięci, także mam małe pole manewru ![]() Tak sobie pomyślałam, że jakby zrobić jakąś grę - najlepiej taką dla dzieci, to można opisać jak zrobić pionki np. z masy solnej czy papierowej, modeliny (z czego jeszcze nie przychodzi mi do głowy) i właśnie pokazać jak to zrobić. To byłaby - tak myślę - świetna zabawa dla dzieci i rodziców i ... (wypadło mi z głowy odpowiednie słowo ![]() Czy ktoś ma może jakieś przykłady jak zrobić jakieś figurki? ... ja zrobiłam podejście do przetłumaczenia niektórych technik na polski ... mam nadzieję, ze tak można i nie łamię prawa ![]() Może ktoś ma szablony (zrobione przez siebie i inne) do iris folding i chciałby się nimi podzielić? I chciałbym prosić o informację co z takich materiałów (jakie wzory), które można by było wydrukować potrzebne są do powyższej techniki i scrapbookingu i może decu? Czekam też na inne pomysły ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Hej już wczoraj przeczytałam wątek, ale miałam konspekt do napisania i nie mogłam odpisać. Chętnie pomogę, tylko z góry mówię, że nie znajdę czasu przez najbliższe 2 tygodnie (praktyka praktyka i jeszcze raz praktyka).
Dajcie mi znać co mam zrobić, a to zrobię ![]()
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Ja ostatnio też mam bardzo napięty harmonogram, ale już po trochu z TŻ-etem ustalamy co może sie znaleźć na płycie i co możemy zrobić.
Pogadam z kolegą informatykiem to może pomoże nagrać płytkę żeby działała bardziej profesjonalnie ... jakiś autostart itp. .. moze manu czy jakiś spis zawartości. malijko myślę, że przygotowywanie całej aukcji na rzecz Kacperka trochę potrwa więc dwa tygodnie to nie jest dużo i mam nadzieję, że już będę mądrzejsza co do organizacji tej akcji. Moze mi któraś z Was napisać jak wyglądały prace przy tworzeniu cegiełki na aucje dla Martynki? Bardzo by mi to pomogło. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ja mogę zrobić cegiełki ze zdjęciami Kacperka, ma ktoś może wiecej zdjeć? Mogę jeszcze zrobic trochę kartek
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
ja mogę zrobić jakiś kursik obrazkowy czegoś np. decu czy papierowej wikliny, mam tez mnóstwo motywów do drukowania. Kartek trobić nie umiem, ale może do czegoś innego się przydam
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
a zwierzatka z koralikow?? w internecie jest bardzo duzo wzorow moznaby to troche"przetlumaczyc"( tam sa schematy i np trzeba przetlumaczyc co ogon a co noga
![]()
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mogę napisać do jego rodziców z zapytaniem o zdjecia. Wiem jednak od jego babci, że bardzo mu trudno zrobić zdjecie. A kartki to takie zwykłe rozumiem tzn. papierowe okolicznościowe? Owieczka666 "a zwierzatka z koralikow?? w internecie jest bardzo duzo wzorow moznaby to troche"przetlumaczyc"( tam sa schematy i np trzeba przetlumaczyc co ogon a co noga ![]() A mogłabyś wkleić link do jakiejś takiej stronki? Ja w temacie biżuterii i rzeczy z koralików zupełnie się nie wyznaje. One są po polsku? Bo rozumiem, że pisząć "przetłumaczyć" masz na myśli przerobienie tekstu wg własnego uznania, żeby nie można nas było o plagiat posądzić. elianka "ja mogę zrobić jakiś kursik obrazkowy czegoś np. decu czy papierowej wikliny, mam tez mnóstwo motywów do drukowania. Kartek trobić nie umiem, ale może do czegoś innego się przydam" Jeżeli masz jakieś materiały które już można byłoby wykorzystać to może wysłałabyś mi na maila a ja bym to juz zaczęła grupować i przygotowywać do nagrania na płytkę. Jak myślicie czy róznego rodzaju szablony, które są tu na forum zamieszczane przez Wizażanki można nagrać na płytkę? One pochodzę z róznych stron a to chyba podlega prawom autorskim (rysunki). Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
a np biżuteria albo decu na jaki adres wysyłać jakby co jestem chętna i napewno coś przekarze
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Madziczek kartki oczywiście komputerowe ... takie najprościej mailem podesłać ...
Jak to wyglądało przy poprzedniej akcji ... no każdy coś dawał od siebie możesz sprawdzić w wątku https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=154063
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
malijka - dziękuję za linka, przeglądałam te wątki z pomocą Martynce, ale na ten nie trafiłam.
Solagne - myślę, że chodzi Ci o zdjęcia przedmiotów - tak? Najlepiej to co zrobimy wklejać tu ... albo może załozyły osobny wątek - jak myślicie? My teraz pracujemy nad jakimiś gierkami. Mail z prośba o zdjecia Kacperka wysłałam, ale jeszcze nie mam odpowiedzi - pewnie mama Kacperka nie ma w szpitalu laptopa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Wydaje mi się, że ten wątek wystarczy ... bo inaczej się ludziom pomiesza (tak jak z tamtym bo było dużo wątków o Martynce i lekki chaos się zrobił
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Też tak myślę, ze tu będzie lepiej wklejać materiały i rzeczy na aukcje.
Już mam pierwsze prace na aukcje od solagne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
hmmmm linki do stronek z koralikowymi zwierzatkami?? prosze:
http://www.abalorios.net/aba/animales.asp http://perso.wanadoo.fr/mk.perles/indexfr.htm
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Dziękuję - teraz widzę o co chodzi. Czyli to nie jest po polsku i trzeba by przetłumaczyć i rysunki porobić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
schemat moznaby bylo wziac i poprostu przetlumaczyc nazwe ew jesli cos jest przy schemacie napisane(typu:queue-ogon czy patte-noga)to przetlumaczyc i tyle
![]()
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Witam
![]() Justin_14 - mam nowe zdjęcia Kacperka. Mamusia Kacperka jeszcze jest w szpitalu i dlatego tak długo to trwało. Jak Ci je przesłać? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:56.