Palenie a odchudzanie POMOCY - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-08, 12:10   #1
Vacancess
Raczkowanie

Palenie a odchudzanie POMOCY

Witam!
Popalam sobie od paru miesiecy tak ok 4-5 papierosow dziennie i postanowilam ze przestane palic ale sie boje Mam zamiar tez zaczac sie odchudzac i starsznie sie boje ze jak rzuce fajki i bede na diecie i cwiczeniach to i tak przytyje Dlaczego po rzuceniu sie tyje Tak bardzo zaluje ze zaczelam palic. Czy Wy tez utyłyscie po rzuceniu? Czy jest sens w jednoczesnym odchudzaniu i rzucaniu palenia?
Vacancess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-08, 12:23   #2
zareczona91
Przyczajenie

Dot.: Palenie a odchudzanie POMOCY

Tyje się bo w sytuacjach stresu albo w innych przyzwyczaiłaś się już do palenia i trzymania papierosa w rękach. Potem papierosa najczęściej zastepujesz jedzeniem, tak o z przyzwyczajenia Ja sama nie palę, ale znam osoby, które po paleniu nie przytyły wcale. Tu wszystko zależy od silnej woli. Nie mam pojęcia czy rzucać palenie i sie odchudzać w jednym czasie, nie mam zdania. Ale nie lepiej najpierw rzucic a póżniej się odchudzać? Tutaj musiały by się wypowiedzieć "doświadczone" dziewczyny
zareczona91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-08, 13:12   #3
stupify
Zakorzenienie

Odchudzając się zamieniłam papierosy na bieganie i inne ćwiczenia i chudłam Także bez obaw, z tym, że ja paliłam dużo więcej
stupify jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-10, 11:18   #4
kolorowatecza
Zakorzenienie

Jest tak, że nikotyna zawarta w papierosach powoduje szybsze spalanie czy coś takiego, ale jak siętyje przy rzucaniu to właśnie dlatego, że się zajada
Bez obaw
4-5 papierosów dziennie to naprawdę malutko i szybko rzucisz

cel na ten rok - rzucić palenie. Raz na zawsze!
kolorowatecza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-10, 12:25   #5
Konsultant Dietetyczny
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kolorowatecza Pokaż wiadomość
Jest tak, że nikotyna zawarta w papierosach powoduje szybsze spalanie czy coś takiego, ale jak siętyje przy rzucaniu to właśnie dlatego, że się zajada
Bez obaw
4-5 papierosów dziennie to naprawdę malutko i szybko rzucisz
Nikotyna wymusza na naszym mózgu produkcję hormonu stresu - adrenaliny, która może zmniejszyć łaknienie przy jednoczesnym spowolnieniu perystaltyki naszych jelit. Tak więc mamy coś kosztem czegoś.

Jeden papieros - trzeba to wyraźnie podkreślić - jest trucizną dla naszego organizmu. Jeden papieros zwiększa częstotliwość bicia serca przy jednoczesnym obkurczeniu naczyń wieńcowych. Do tego dochodzi trujący tlenek węgla, jaki krąży w naszym obiegu krwionośnym, wobec tego istnieje bardzo duże zapotrzebowanie na tlen. Serce jest mocno obciążone, co skutkuje zwiększeniem ciśnienia o ok. 10 mmHg. Dodatkowo kora mózgu jest niedokrwiona.

I to działanie "tylko" jednego papierosa!

Należy jak najszybciej rzucić ten nałóg. Nawet jeżeli chodzi o tzw. okazyjne palenie.
Konsultant Dietetyczny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-10, 13:42   #6
kolorowatecza
Zakorzenienie

Chyba troszkę pomyliłeś działy konsultancie...

O szkodliwości palenia poczytać można wszędzie, autorka pytała o wpływ palenia na nasze odchudzanie a nie zdrowie.

Stary 2011-09-10, 13:46   #7
Vacancess
Raczkowanie

Oby się udało bo i kasy mi szkoda i zdrowia,, tylko o figure sie boje. Raz mozna przeczytac ze palenie przyspiesza metabolizm raz ze spowalnia. To jak to w koncu jest?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-09-10, 13:49   #8
kolorowatecza
Zakorzenienie

No mi się wydaje, że przyspiesza...
Ale to wiem tylko z autopsji, a może jestem dziwna jakaś...

Poranek zaczęty od kawy i papierosa równa się wizyta w toalecie, a poranek zaczęty bez papierosa nie zawsze tym skutkuje ...

Stary 2011-09-10, 13:52   #9
Vacancess
Raczkowanie

No wlasnie ja tez tak mam wiec raczej przyspiesza i tego sie boje ze jak rzuce to spowolni mi sie metabolizm i zaczne tyc mimo odchudzania a w najlepszym wypadku to waga zostanie, ehh
Stary 2011-09-10, 15:36   #10
Konsultant Dietetyczny
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Vacancess Pokaż wiadomość
No wlasnie ja tez tak mam wiec raczej przyspiesza i tego sie boje ze jak rzuce to spowolni mi sie metabolizm i zaczne tyc mimo odchudzania a w najlepszym wypadku to waga zostanie, ehh
Wiele osób pisze o metabolizmie, ale ja pytam: o jaki metabolizm dokładnie chodzi? Czy wiecie?

Nikotyna, a raczej adrenalina, która powstała na skutek dostania się do krwiobiegu nikotyny, oddziałuje również na wątrobę, która uwalnia zmagazynowany glikogen, który, zamieniony następnie na glukozę, podwyższa nieco zawartość cukru we krwi, co skutkuje zmniejszeniem łaknienia.

Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd twierdzeniem, że jakoby palenie papierosów przyspieszało perystaltykę jelit. Jest wręcz odwrotnie. Natomiast jak to się dzieje, że przy porannym (pierwszym) papierosie kogoś ciśnie? Tak właśnie działa adrenalina. Czy nikt nie słyszał o tym, że podczas jakiegoś dużego stresu ktoś popuścił (albo mocz, albo kał)?

Wklejam dwa linki, których treść jest dość interesująca i którą warto zgłębić:

- http://www.vanderbilt.edu/ans/psycho...t.htm#appetite

- http://www.vanderbilt.edu/ans/psycho...tine%20is%20an

Edytowane przez Konsultant Dietetyczny
Czas edycji: 2011-09-10 o 15:42
Konsultant Dietetyczny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-12, 15:08   #11
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Witam!
Popalam sobie od paru miesiecy tak ok 4-5 papierosow dziennie i postanowilam ze przestane palic ale sie boje Mam zamiar tez zaczac sie odchudzac i starsznie sie boje ze jak rzuce fajki i bede na diecie i cwiczeniach to i tak przytyje Dlaczego po rzuceniu sie tyje Tak bardzo zaluje ze zaczelam palic. Czy Wy tez utyłyscie po rzuceniu? Czy jest sens w jednoczesnym odchudzaniu i rzucaniu palenia?
nie tyje sie z powietrza, a dlatego, ze nikotyna zmniejsza uczucie glodu, a gdy jej braknie trzeba po prostu kontrolowac ilosc jedzenia. jesli bedziesz jadla tyle samo to nie przytyjesz.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-19, 03:36   #12
strus2001
Raczkowanie

GG do strus2001

Cytat:
Oby się udało bo i kasy mi szkoda i zdrowia,, tylko o figure sie boje. Raz mozna przeczytac ze palenie przyspiesza metabolizm raz ze spowalnia. To jak to w koncu jest?
Boj sie bardziej o zdrowie niz o figure, serio. A kase, ktora zaoszczedzisz nie kupujac fajek, wydaj na silke lub porzadne buty do biegania i bedzie po problemie. To czy palenie przyspiesza metabolizm czy nie, jest malo istotne - palenie przede wszystkim cie powaznie niszczy, byc moze jeszcze nie widac tego na zewnatrz (a jak tam cera, swieza czy szarawa?), ale w srodku to juz pewnie maly syfek. Ja sama palilam przez lata ale w koncu udalo mi sie pozbyc tego nalogu, czuje sie swietnie, kondycja tysiac razy lepsza, kilogramowo bez zmian. Powodzenia!

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości