![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() studia w Niemczech- wasze wrażenia
Powróciałam niedawno z Niemiec, z pięknego Trewiru i już tęsknie!!! było wspaniale! studia wyglądają zupełnie inaczej niż w Polsce, plan zajęć układa sie samodzielnie, samemu tez decyduje sie o sposobie zaliczenia (z oceną czy bez) żadnego wkuwania na pamięć, no i życie studenckie.... o tak
![]() ![]() juz wróciałam stamtąd niestety i teraz powrót do szarej rzeczywistości.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
![]()
A ja jestem troche rozczarowna moimi studiami tutaj. Nie chodzi mi o same studia tzn wyklady itd -bo tego nie ma co nawet porownywac ze studiami w Polsce ale o podejscie studentow niemieckich ale i tez wykladowcow do ludzi z europy wschodniej. Wiekszosc zyje w przeswiadczeniu ze za ich wschodnia granica to sie swiat konczy i mieszkaja tak juz tylko biale niedzwiedzie. Moze po prostu zly uniwerek wybralam, a przedemna jeszcze 4 semestry
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Dot.: studia w Niemczech- wasze wrażenia
U mnie też było podobnie na początku. szczególnie studenci pierwszych semestrów patrzyli podejrzliwie na obcokrajowców ze Wschodu, ale potem zmienili nastawienie na bardziej przyjazne. wsród starszych lat widok np. Koreańczyka czy Kameruńczyka wygłaszającego referat juz nikogo nie dziwił
![]() ![]() Jestem pewna, że i ty sie zaaklimatyzujesz z DE ![]() Jestem ciekawa co studiujesz? Czy razem z tobą studiuje wielu Polaków? viele Grüsse ![]()
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
![]()
´dlugo nie pisalam ale nam internet w akademiku odcieli
![]() w polsce skonczylam pedagogike a tutaj studjuje politologie germanistyke i historie europy srodkowowschodniej ja mieszkam w akademiku gdzie 99,9% to obcokrajowcy a tych 99 prozent 90 % to ludzie z polwyspu arabskiego niestey na moich wykladach nie ma zadnych Polakow a na cwiczeniach czesto sie zdarza ze jestem jedyna "nie Niemka" ![]() Na razie bardziej sie mecze niz zyje i nie moge sie juz doczekac konca semestru i pobytu w domu ![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Hmmm...coz moge dodac...
jesli chodzi o plan zajec to sama je sobie ukladasz na wiekszosci kierunkow,ja niestety dostaje gotowy (studiuje farmacjie w Berlinie) i semestr letni tez trwa ponad miesiac dluzej niz w Polsce...ogolnie nie jest zle,jestem raczej zadowolona tylko kierunek mam ciezki,pisze 3 Staatsexamen ![]() po wykladach i praktykach przychodze tak wykonczona, ze nie mam na nic czasu... ale jak jestem dluzej w Polsce, to musze przyznac iz tesknie za Berlinem ![]() mieszkam rowniez w akademiku, gdzie Niemcy stanowia najnizsza frekwencje... marzy mi sie male mieszkanko, jednak finanse na to nia razie mi nie pozwalaja ![]() pozdrawiam wszystkie wytrwale... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny mam takie pytanie.Czy ktoras z was studiowala/lub studiuje w w programie Sokratesa (wymiana studentow)???????????
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Hej Dziewczyny!
watek zamarl,ale moze sie jeszcze ktoras odezwie!ja zaczelam studia w Pl,ale teraz mam przerwa i od pol roku mieszkam w Niemczech i powaznie sie zastanawiam nad zostaniem tutaj i dokonczeniem studiow lub podjeciem nowych Polecacie?????jakie sa ogolne koszty utrzymania,akademik itp Pozdrawiam!
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Kasiu, ja jak najbardziej polecam
![]() Na akademin licz ok. 250 Euro. Niektorym udaje sie mniej. Ubezpieczenie z 50 Euro... Nie wiem, moze inni placa inaczej :/ Plus jedzenie, tu juz duzo od Ciebie zalezy. A gdzie mieszkasz w DE? Co studiowalas w PL? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
W Niemczech mieszkam na poludniu,przy granicy ze Szwajcaria(okregWaldshut)
A w Pl zaczelam wlasnie przygode z germanistyka,ale mialam problemy z praktycznym,dlatego zdecydowalam sie na roczny wyjazd do Niemiec Nie mam pojecia wogole czym sie kierowac szukajac uczelni dla siebie w N???mysle ze dalej pociagnelabym germanistyke i moze jakis inny jezyk albo historie sztuki?nie wiem nie wiem Na razie mam troche metlik w glowie,bo chcialabym tez troche pojezdzic po swiecie ![]() ![]() pozdrawiam ![]()
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
A czy ktos moglby mi cos powiedziec o tym jak wygladaja w Niemczech doktoraty ? Ile trwaja, czy sie chodzi na zajecia lub czy sie samemu pracuje... Dawajcie wszelkie informacje i rady jakie macie !!!!
![]() |
#11 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Ja mieszkam w N na stale i studiuje juz dobrych pare lat i w ciagu tego czasu duzo sie nie zmienilo. :-( Jak poznaje nowych ludzi (Niemcow) to zawsze najpierw oni mysla ze ja jestem gorsza a potem jak mnie poznaja to ewemtualnie sie przekonuja ze tak nie jest, ale nie wszyscy. Jednak czuje sie roznice. Oni po prostu sa inni - inaczej sie zachowuja i na innych rzeczach im zalezy. Wiekszosc ludzi ktorych znam nie poznaje nowych znajomych na studiach, tylko maja starych znbajomych ktorych znaja od dziecka i nowe znajaomosci ze studiow to dla nich tylko "czesc jak leci?" a potem ida do domu i zyja swoje zycie. Zadnego bliszszego kontaktu, zaproszenia do domu czy cos takiego. Ja zapraszalam pare razy ale jakos tez nic z tego.... :-( Poznalam mila Azjatke ktora tez sie tak czuje zagubiona i narazie z nia sie trzymam... Oj, pocieszcie mnie biedule troche... ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Jeszcze nie studiuje, chodzę do Gimnazjum .
Zastanawiam się czy studiować w PL czy tutaj. Jak na razie jestem totalnie załamana. Prawie wszystko mnie przytłacza. Hej koneweczka, nie jesteś sama ![]()
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Dla wszystkich studentek, ktore nie sa szczesliwe w ich akademikach:
http://www.studenten-wg.de/ http://www.wg-gesucht.de/ tutaj mozecie sobie (w zaleznosci od mjasta) szukac tanie pokoje w mieszkaniach ktore przewarznie studenci, mlodzi ludzie na "ausbildung", czy "praktikanten" etc. sobie dziela. Akademiki w durzych mjastach maja zla reputacje, dlaczego terz malo niemcow tam przewarznie mieszka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() No, nie zawsze jest zle oczywiscie, ale generalnie...hmm.. ja tez myslalam czy nie wrococ do PL na studia i teraz zaluje ze tak nie zrobilam, ale z drugiej strony to nigdy tez nie wiadomo jakby mi tam wyszlo. A od kiedy jestes na tym gimnazium? Moze jeszcze cos sie rozkreci? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() w tym gimnazjum jestem od początku roku, jestem w 10 klasie , chociaż mam 17 lat, przyjechałam tu rok temu i wtedy trafiłam do pewnej felernej Realschule ![]() Teraz wszystko zaczyna się rozkręcać, przynajmniej ja to tak widzę i przeczuwam. Mam w szkole 3 osoby , które mówią po polsku, i wszyscy bardzo mi pomagają. Nie mam jeszcze niestety przyjaciół. Mam w klasie wspaniałe dziewczyny, kumplujemy się , ale nie czuję , żeby to przerodziło się w przyjaźń. One są naprawdę cudowne, tylko ,że to nie to , Mam nadzieję ,ze mnie rozumiesz ![]() A ze studiami to przypuszczam , że być może pójdę tam , gdzie pójdzie 'moja miłość' , której oczywiście jeszcze nie mam ![]() A jak to jest u Ciebie? Mieszkałaś już tutaj przed studiami? I co tam za ludzi masz, że nie nawiązują kontaktów . pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
No, jak bylam na gimnazium to bylo o.k., mialam wiele kumpelek, nawet bylam lubiana. Bylo pary takich, ktorzy uwazali ze Polak to gorszy czlowiek, ale byli tez inni.
Teraz czasem znajduje sie w towarzystwie w ktorym ludzie mylsa ze Polak jest zawsze przynajmniej dziwny... A w innych towarzystwach dalej sa kumpelki itd. i ludzie mnie lubia, ale oni dla mnie to nie to poprostu, niestety. Nie to ze nie sa do mnie mili, ale glebsze kontakty, takie jakie przezywalam z Polakami to z Niemcami prawie niema, juz szybciej z innymi cudzoziemcami... Hmm, musze tez przyznac, ze problem tkwi chyba czesciowo w tym, ze trafilam na studia gdzie sa sami Niemcy, niestety nie poznalam nikogo z Polski na studiach, wiec jestem tym alienem. ;-) Edytowane przez koneweczka Czas edycji: 2009-10-30 o 10:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Nie martw się to na pewno przychodzi z czasem.
Ci wszyscy znajomi itd. a wychodzisz gdzieś? na jakieś imprezy do klubu czy gdziekolwiek ?;>
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny,
ja rowniez mieszkam na stale w niemczech juz od 3 klasy podstawowki i juz od dawna zastanawiam sie podjac studia w polsce jak skoncze gminazju ( jestem w 11 klasie) . Jak bylam mala to mieszkalam wraz z rodzicami w akademiku wiec powiedzmy tak ze juz raz ' studiowalam ' i jeszcze dobrze pamietam te atmosfere , juwenalia , itd itd strasznie chialabym przezyc to jeszcze raz i na wlasniej skorze ale jak slysze te historie o niemieckich studiach i wogule...raczej mnie nie ciagnie. Wiecie, nie mam nic przeciwko niemcom ale mieszkam tu wystarczajaco dlugo zeby stwiedrzic ze ci ludzie, ich kultura wogule mi nie pasuje. Moze i mam tu wiecej mozliwosci ale niestety nie mialam szczescia i nie trafilam w dobre kolko znajomych tzn. ze brakuje mi tu prawdziwych przyjaciol a ze tu ( choc to jest duze miasto ..frankfurt nad menem) kazdy zna juz kazdego to nie udalo mi sie jakos zlapac dobrego kontaktu tutaj...w polsce jak mieszkalam nigdy nie mialam z tym problemu. Mam moze dosc sporo znajomych/ bardzo malo polakow, a jak juz ...to nie umia gadac po polsku/ ale tez tak tylko na czesc jak sie masz ...Marze o tym zeby wreszcie z tad uciec ( choc jednak bede tesknic za frankfurtem , ....ta wielka ilosc klubow i kafejek...i love clubbing XD) i poznac duzo nowych ludzi .... @COOKIESmonster serio mieszkasz w offenbach? ja mieszkam dokladnie na granicy ffm z of :P do jakiego chodzisz gim? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
do Gimnazjum dojeżdżam do Neu- Isenburga ;D
a na polski chodzę do Elisabethenschule we Frankfurcie. a T do jakiej szkoły chodzisz?
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
No i to wlasnie wielka szansa dla Ciebie, aby sie super wintegrowac az kiedys przestaniesz byc tym "alienem" i lepiej jezyka sie nauczysz. Edytowane przez janson Czas edycji: 2010-02-20 o 21:24 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny, ja własnie w marcu będę robila dsh Prüfung,
w pazdzierniku na studia do Bonn, ale ! zawsze marzyłam o turystyce, a tam jej nie ma ![]() ![]() moze mi coś doradzicie ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Czesc
Od kwietnia ide na studia ( lepiej pozno niz wcale ![]() jestem tym kompletnie przerazona ale osiagnelam cel, nastepny to te studia zdac ![]() przerazona studiami to moj pierwszy raz ![]()
"Nikt o tobie nie myśli. Wszyscy myślą wyłącznie o sobie, tak samo jak ty" ![]() Mężczyzna jest jak sukienka, trzeba go najpierw przymierzyc..... Edytowane przez mav Czas edycji: 2010-02-13 o 20:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Myślałam, że Ty już na studiach dawno ![]() Ty gdzieś tu z moich okolic jesteś ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ah no faktycznie ![]() po drodze robilam soziales jahr i musialam porawic test DaF no to zdalam ![]() ![]() bede studiowac w Bielefeld ta uczelnie to moje wielkie marzenie od bardzo dawna ![]() no ale zanim sie te studia zaczna to zejde na awal bo nie wiem juz co z tym planem ![]() egiptologia ![]() jakby u mnie na uczelni bylo to bym sie zapisala a tak mam tylko swego prywatnego faceta ktory mnie non stop raczy wiadomosciami po arabsku ![]()
"Nikt o tobie nie myśli. Wszyscy myślą wyłącznie o sobie, tak samo jak ty" ![]() Mężczyzna jest jak sukienka, trzeba go najpierw przymierzyc..... Edytowane przez mav Czas edycji: 2010-02-14 o 14:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co do arabskiego ![]() ![]() Edytowane przez Ieka Czas edycji: 2010-02-14 o 16:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja bym wziela dwa kierunki egiptologia jako Nebenfach chyba wtedy.... ja sie arabskiego sama uczylam sciagalam z neta romowki arabsko angielskie ale poleglam... czasemwystarczy mi poprostu przysluchiwanie sie....a totalnie wymiekam jak mi Tz powie Habibe(kochanie) albo kota ( kotka) ![]() a jak ci ida przygotowania do dsh?
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a dlaczego tak długo zwlekałaś ze studiami ?? bałaś się czy jakoś tak wyszło ?? a co do Habibi, mam to szczęście, że też wysłuchuję tego codziennie od Tż i też sie rozpływam ![]() pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w tym tygodniu mam dostac wszystkie papiery studenckie ( bilet itd.) musze plan ulozyc i mieszkania szukac
![]() |
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny jak to się stało że tam studiujecie?tzn. mieszkam w Polsce ale chyba przeprowadzimy się tam z tż. nie chciałabym zaczynac studiów tutaj. ale co z formalnościami??załatwiał yście wszystkie sprawy z pomoca jakiegoś pośrednika?bo dużo takich ofert w internecie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:42.