a co dla mnie? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Biochemia kosmetyczna

Notka

Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-02-04, 21:56   #1
neitka
Zadomowienie

GG do neitka
Red face

a co dla mnie?

Z góry najmocniej przepraszam, naprawdę... szukam i szukam i się doszukaćnie mogę... Ja wiem, że to o co spytam na pewno już było, ale nie wiem gdzie... biochemię urody też przeszukuję i nie wiem.

Postanawiam sie wziąć za moją skórę tak porządnie 'biochemicznie'. I nie wiem, co dla mnie. Zbliżam się do dwudziestki, jestem naczynkowcem z bardzo zanieczyszczoną cerą. Zaopatrzyłam sie na razie w juvit, ale nie mogę jeszczestwierdzić, czy mnie zapycha, czy nie, na pewno nie wchłania się do matu.
Filtry - wiem, muszę dobrać indywidualnie.

czytałam ten artykuł
http://biochemiaurody.fora.pl/viewtopic.php?t=301

i tak naprawdę nie wiem co stosować na noc i jakie preparaty można mi poradzić. Od razu przepraszam, bo sama wilokrotnie czytałam tytuły wątków, gdzie takie informacje były, ale nie mogę ich znaleźć.
neitka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-05, 09:24   #2
justa79
Zakorzenienie

GG do justa79
Dot.: a co dla mnie?

to zależy, czego oczekujesz od pielęgnacji. jeśli uregulowania cery mieszanej, zwężenia porów itp., to kwasy - BHA, PHA lub azelainowy (AHA odpadają ze względu na Twoją naczynkową cerę).
na naczynka - Diroseal na noc, na zmianę z kremem nawilżającym. będzie działał również przeciwzmarszczkowo.

Klikaj codziennie:
http://www.zmilosciserc.pl/donate.php
http://www.pajacyk.pl
http://www.polskieserce.pl

Nie udzielam indywidualnych porad poza forum!
justa79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-05, 10:37   #3
_bu
Raczkowanie

Edytowane przez _bu
Czas edycji: 2009-11-10 o 23:55
_bu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-05, 22:10   #4
neitka
Zadomowienie

GG do neitka

chcę rozjasnić i zwęzić pory, zadbać o naczynka, bo na razie są w niezłym stanie i się zabezpieczyć na przyszłość przed upływem czasu ta dam
Stary 2007-02-06, 11:09   #5
justa79
Zakorzenienie

GG do justa79

no to tak, jak pisałam - jeden z w/w kwasów i Diroseal na noc (wprowadzaj te kosmetyki pojedyńczo, drugi wprowadź po miesiącu i wtedy możesz ich używać zamiennie, trzeci produkt na noc to krem nawilżający). na dzień filtry, pod filtry wit. C (Active C La Roche Posay lub domowe serum).

BHA - Effaclar K, kwasy Pauli Begoun, maseczka/tonik aspirynowy (przepis na forum).
PHA - produkty Neostrata, Nu Skin.
kwas azelainowy - Acne Derm, Skinoren, Hascoderm.

Klikaj codziennie:
http://www.zmilosciserc.pl/donate.php
http://www.pajacyk.pl
http://www.polskieserce.pl

Nie udzielam indywidualnych porad poza forum!
justa79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-06, 12:05   #6
neitka
Zadomowienie

GG do neitka

dowiem się zatem o ten diroesal. Jeśli chodzi onaczynka to zajęłam sie nimi używając sensibio forte, teraz podtrzymuje efekt ziają calma hlc, która sie świetnie spisuje.

Jeśli chodzi o kwasy, to przerobiłam kiedyś trzy tubki effaclaru i poza tym, że wyregulował wydzielanie sebum to iespecjalie pomógł, jeśli chodzi o zaskórniki. Ale całkiem nieźle spisuje się umie jego tańszy kolega z garniera - krem na noc właśnie z kwasami i raz na jakiś czasmaseczka aspirynowa (w okresie, kiedy robię przerwę od tych kremów).

a zastanawiam się jeszcze czy nie wybrać się na oczyszczanie i potem nie podtrzymywac efektu odpowiednimi specyfikami.

Ale podsumowując:
Rano serum z wit. c (domowe, lub kupne)
potem filtry.
wieczorem diroesal, na zmianę z ziają, przy ktorej zostanę, a kwasy kiedy???

EDIT: już załapałam z tymi kwasami.

dziękuję za cierpliwość i odpowiedż bardzo.

no, to właściwie wszystko już wiem
Stary 2007-02-09, 00:47   #7
Bekah
Raczkowanie

Witam,
przepraszam, że się podłączam z pytaniem, ale wątek jest aktualny i zbieżny z moim problemem. Planuję sobie wykonać tonik aspirynowy, jak również zakupić za czas jakiś Diroseal (lub krem z witaminą P Dermiki - jeszcze się waham ). W związku z tym mam prośbę o pomoc - justa79 - czy używanie zamienne oznacza 1 noc - tonik, 2 noc - Diroseal, 3 noc - nawilżacz, 4 noc - tonik, itd.? A rano pod filtr mogę przy tym zestawie stosować Duo-C Lirene?
Mam jeszcze problem z nawilżaczem. Jako, że ostatnio się wykosztowałam, a w dodatku kończy mi się filtr, nie mam kasy na porządny apteczny krem, a zalegają mi jeszcze na półkach krem półtłusty AA Help, Calm Down Face Cream Oriflame i Happyderm. Czy ktoryś z nich sie w ogóle nadaje do stosowania na noc 1h po przetarciu twarzy tonikiem aspirynowym?
Z góry wdzięczna jestem za odpowiedź.
Bekah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości