Konserfffki w kuchni - pichcenie w wymiarze 30+ - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Kobieta 30+

Notka

Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj mo¿esz podzieliæ siê swoimi problemami, poradami i do¶wiadczeniem.

Odpowiedz
 
Narzêdzia
Stary 2014-01-15, 12:27   #1
magnolia79
Irenos³awa Pierwsza
 
Avatar magnolia79
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomo¶ci: 62 254

Konserfffki w kuchni - pichcenie w wymiarze 30+


O! i jest!
Tu za du¿o nie gadamy, nie gadamy... a wklepujemy wa¿ne dla nas przepisy, koniecznie z real foto, linkami, spostrze¿eniami i wra¿eniami smakowymi!
__________________
/Jestem pian±, która op³ywa i zape³nia biel± najdalsze krawêdzie ska³; jestem tak¿e dziewczyn±, tutaj, w tym pokoju./
Fale - Virginia Woolf


Edytowane przez magnolia79
Czas edycji: 2014-01-15 o 12:35
magnolia79 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-15, 12:31   #2
magnolia79
Irenos³awa Pierwsza
 
Avatar magnolia79
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomo¶ci: 62 254
Dot.: Konserfffki w kuchni - pichcenie w wymiarze 30+


Paprykosy Skarpetki


Zarz±dzenie nr 1
K±cikowo - Firmowe Papryczki, ka¿da zrobiæ musi... bo s± po prostu pyszne!!!!!!!!!!
autorstwa S. w Kropki!!!

End ³an:
-zarzucata kiecê i lecita w magazin, z karteczk±, bo w wybitno¶æ waszej pamiêci w tym wieku ju¿ nie wierzê (sorry ) - piszcie du¿ymi literami:
-papryki czerwone dorodne w zale¿no¶ci od zagêszczenia zaludnienia od sztuk przynajmniej "czech" do powiedzmy dziesiêciu
-miêcho mielone dostosowane do w/w ilo¶ci tak, ¿eby na paprykê jedn± wesz³o ko³o 100 gram surowego
-ry¿
-ser ¿ó³ty
-koncentrattoo pomodorro
-jajooo
-natka pietruszki if ju lajk
-cebul kilka
-vegeta, pieprz, sól, czosnek mo¿e byæ granulowany
-oczywista oczywisto¶æ t³uszcz do sma¿enia mielonego

Tu:
-wracata do chaty ob³adowane, bo nie wierzê ¿e pójdziecie tylko po produkty z listy, 5 minut na z³apanie ci¶nienia i START.

Tri:
-sma¿yta miêso z cebulk± i przyprawami na taki kolorek jak Wam siê podoba
-w miêdzy czasie ugotujcie od jednego do dwóch woreczków ry¿u i sparzcie papryki.

Teraz padnie pytanie jak to zrobiæ..

Papryka w ³apê, ucinamy jej ³eb, wygrzebujemy flaki ³y¿k± najlepiej, wstawiamy do gara, zalewamy 1/3 wody i gotujemy przez kilka minut.

Miêso po usma¿eniu musi ostygn±æ, ry¿ z reszt± te¿.

For:
-wszystkie sk³adniki typu miêso, ry¿, po³owa startego sera (wszystko musi byæ zimne) do michy, wbijamy jajko, dodajemy koncentratto, przyprawoo i co tam zechcecie (np.natkê pietruszki) nastêpnie pakujemy w paprykosy, wierz posypujemy startym serem i bach do piekarnika na jakie¶ 20 minut 170-200 stopni, zalecam termoobieg.

Mo¿na ¿reæ. Uwaga, jak ju¿ raz spróbujecie, nie bêdziecie mog³y przestaæ, wiêc przed spo¿yciem nale¿y siê z nami skonsultowaæ.
W miarê mo¿liwo¶ci do Waszej wy³±cznej dyspozycji pozostaj± ekspertki w Firmowych Paprykach w postaci Magu end Mi.
Za³±czone zdjêcia
Rodzaj pliku: jpg paprykoski 0010 (Small).jpg (57,0 KB, 186 za³adowañ)
__________________
/Jestem pian±, która op³ywa i zape³nia biel± najdalsze krawêdzie ska³; jestem tak¿e dziewczyn±, tutaj, w tym pokoju./
Fale - Virginia Woolf

magnolia79 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-15, 12:34   #3
magnolia79
Irenos³awa Pierwsza
 
Avatar magnolia79
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomo¶ci: 62 254
Dot.: Konserfffki w kuchni - pichcenie w wymiarze 30+

Ciasto Kruche!!!!!!!!!! M±ka 405!!!!!!!!!!

0,5 m±ki krupczatki
1 margaryna
1/2 szklanki cukru pudru
2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
2 ¯Ó£TKA
2 ³y¿ki ¶mietany
----------------------------------
wszystko szybko i energicznie zagniatamy, sk³adniki maj± byæ zimne - tworzymy kulê i do lodówki, lub na pó³ godziny do zamra¿alnika

wyci±gamy dzielimy ciasto, odk³adamy sobie na kruszonkê

ciasto ¶cieramy na tarce na blaszkê, uciskamy i wyg³adzamy palcami!
wstawiamy na 10 min do piekarnika

wyci±gamy, posypujemy ciasto bu³k± tart±, k³adziemy owoce, na owoce ubit± pianê z 2 jajek, posypujemy reszt± ciasta i do piekarnika na ok 40 min!!!!!!!!!!!!!!!!

Ciasto Dro¿d¿owe !!!!!!!!!!!!!! ------wa¿ne do tego cista trzeba mieæ m±kê 550, jest bardziej ulepkowata!!!!!!!!!!!!!!!

proporcje mo¿na sobie zmniejszyæ...

4 szkl m±ki
1 szkl mleka
3 jajka
6 ³y¿ek cukru
3/4 szkl oleju
5 dag dro¿dzy, pó³ kostki
---------------------------------------------
Dro¿d¿e, ³y¿ka cukru, szklanka ciep³ego mleka, trochê m±ki ----- zrobiæ z tego zaczyn - dobrze wymieszaæ trzepaczk±, tak aby mia³o konsystencje gêstej ¶mietany, odstawiæ do ciep³o, niech ro¶nie!!!!!!!! (je¶li nie wyro¶nie, wywalamy, robimy nastêpny...)

Jajka + cukier -------- ucieramy sobie na taki kogiel mogiel!

Do zaczynu dolewaæ ciep³e mleko, zrobi siê taki ulepek - dodaæ jajka z cukrem, mieszaæ ³ych± - do tego wszystkiego teraz dolewaæ olej, prószyæ m±k±, mieszaæ, a¿ powstanie gadka masa, odstawiæ!!!!!!!!!

Wylaæ na blachê, u³o¿yæ owoce - odstawiæ!!!!!! jeszcze do wyro¶niêcia!!!!

Wstawiæ do nagrzanego piekarnika 180-190 stopni!

JÊZYCZKI czy jak to tam nazwaæ
ser bia³y 250g
m±ka 250g
mas³o 125g
------------------
zagniataæ, zagniataæ, rozwa³kowaæ, du¿ym kubkiem wykrawaæ kó³eczka, w ¶rodeczek jab³uszko, gruszeczka czy co tam macie pod rêk±, zrobiæ pó³ piero¿ka, czyli taki nie zaklejony
wk³adamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni - 15 min!!!

pó¼niej posypujemy cukrem pudrem i np cynamonem!!!!!!!
Za³±czone zdjêcia
Rodzaj pliku: jpg jola wrzesien 003 (Small).jpg (45,3 KB, 149 za³adowañ)
__________________
/Jestem pian±, która op³ywa i zape³nia biel± najdalsze krawêdzie ska³; jestem tak¿e dziewczyn±, tutaj, w tym pokoju./
Fale - Virginia Woolf

magnolia79 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-15, 12:41   #4
evela28
na drugie mam Irena
 
Avatar evela28
 
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: mój raj
Wiadomo¶ci: 29 359
Dot.: Konserfffki w kuchni - pichcenie w wymiarze 30+

to siê nazywa, mówisz i masz
czekam na kurczakosa
__________________

kiedy ¿ycie daje ci w twarz
u¶miechnij siê i z politowaniem powiedz:
bijesz siê jak ciota
evela28 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-15, 12:44   #5
magnolia79
Irenos³awa Pierwsza
 
Avatar magnolia79
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomo¶ci: 62 254
Dot.: Konserfffki w kuchni - pichcenie w wymiarze 30+

Cytat:
Napisane przez evela28 Poka¿ wiadomo¶æ
to siê nazywa, mówisz i masz
czekam na kurczakosa
__________________
/Jestem pian±, która op³ywa i zape³nia biel± najdalsze krawêdzie ska³; jestem tak¿e dziewczyn±, tutaj, w tym pokoju./
Fale - Virginia Woolf

magnolia79 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-15, 12:49   #6
evela28
na drugie mam Irena
 
Avatar evela28
 
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: mój raj
Wiadomo¶ci: 29 359
Dot.: Konserfffki w kuchni - pichcenie w wymiarze 30+

to ja dam przepis na muffiny, który ju¿ na w±tku by³ rozprowadzany

Muffiny
2 szkl.m±ki
2/3 szkl. cukru
2 czubate ³y¿eczki proszku do piecz.
cuk wanil.
1 szkl mleka
100g mas³a roztopionego(obojêtnie jaki t³uszcz)
2 jajka

wymieszaæ m±kê, cukier, proszek, dodaæ resztê sk³adników, wymieszac ³y¿k± , mo¿na dodaæ dowolne bakalie ja dodajê na tak± porcjê ca³± czekoladê pokrojon± w kostkê

porcja wystarcza na ok 15 babeczek, czyli na oko³o godziny po wyjêciu z pieca w zale¿no¶ci kto jest w domu
__________________

kiedy ¿ycie daje ci w twarz
u¶miechnij siê i z politowaniem powiedz:
bijesz siê jak ciota
evela28 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-15, 12:56   #7
magnolia79
Irenos³awa Pierwsza
 
Avatar magnolia79
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomo¶ci: 62 254
Dot.: Konserfffki w kuchni - pichcenie w wymiarze 30+

Kurczakos Pomarañczos - Rozmarynos

udek ok 1,5 kg

- 6-8 z±bków czosnku /pokroi³am w plasterki, ale mog± byæ ca³e z±bki, nawet w ³upinach/
-sok z 1/3 pomarañczy
-imbir i kurkuma - da³am mniej - kurkuma tak bardziej daje kolor, a imbir jest aromatyczny, wiêc trzeba z wyczuciem, ¿eby nie zabiæ pomarañczy
-papryka mielona i rozmaryn - du¿o!!!!
-sporo grubo mielonego pieprzu
-sól
- troszkê oliwy z oliwek
- miód ok 2 ³y¿ki sto³owe - ale niekoniecznie
- pomarañcza pokrojona w plastry, a pó¼niej w z±bki, albo po³ówki...

Wszystkie sk³adniki mieszamy i nacieramy udka, wstawiamy na noc do lodówki! A pó¼niej do piekarnika
Za³±czone zdjêcia
Rodzaj pliku: jpg 2013 sylwester 0210 (Small).jpg (55,9 KB, 120 za³adowañ)
Rodzaj pliku: jpg 2013 sylwester 0220 (Small).jpg (57,8 KB, 98 za³adowañ)
__________________
/Jestem pian±, która op³ywa i zape³nia biel± najdalsze krawêdzie ska³; jestem tak¿e dziewczyn±, tutaj, w tym pokoju./
Fale - Virginia Woolf

magnolia79 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2014-01-15, 14:14   #8
paula78
Zakorzenienie
 
Avatar paula78
 
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: z daleka
Wiadomo¶ci: 34 839
Dot.: Konserfffki w kuchni - pichcenie w wymiarze 30+

Co gotuje w moim podpisie
__________________
Mleko migda³owe:
http://pichceiknoce.blogspot.com/


paula78 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-16, 09:35   #9
Mustique
Lena
 
Avatar Mustique
 
Zarejestrowany: 2009-07
Wiadomo¶ci: 12 229
Dot.: Konserfffki w kuchni - pichcenie w wymiarze 30+

dziewczyny.. ja tylko bêdê zagl±daæ tutaj! wiecie ¿e ja lewus i nierób kuchenny! ale podziwiaæ bêdê! koniecznie dawajcie fotosy!


Cytat:
Napisane przez paula78 Poka¿ wiadomo¶æ
Co gotuje w moim podpisie
Paula super blog! wpadam na niego do¶æ regularnie!
__________________
Ma³a, Wredna, Bezczelna..
ale jak¿e zadowolona z siebie!
Mustique jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-16, 11:59   #10
magnolia79
Irenos³awa Pierwsza
 
Avatar magnolia79
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomo¶ci: 62 254
Dot.: Konserfffki w kuchni - pichcenie w wymiarze 30+

Makaron z suszonymi pomidorami i pra¿onym s³onecznikiem


Bardzo prosta sa³atka o intensywnym, wyrazistym smaku.

Kokardki gotujemy al dente, pomidory kroimy w grube paseczki.
Mieszamy, dodajemy olej z pomidorów, je¶li zapach nam nie pasuje, mo¿na dodaæ w zamian oliwê z oliwek.
Troszkê soli.
Du¿o mielonego pieprzu.
Dodatkowo sa³atkê oprószy³am w³oskimi zio³ami.

S³onecznik pra¿ymy na suchej patelni, dodajemy go do sa³atki najlepiej przed podaniem, wtedy bêdzie chrupi±cy.
Za³±czone zdjêcia
Rodzaj pliku: jpg sylwek 0230 (Small).jpg (45,3 KB, 107 za³adowañ)
__________________
/Jestem pian±, która op³ywa i zape³nia biel± najdalsze krawêdzie ska³; jestem tak¿e dziewczyn±, tutaj, w tym pokoju./
Fale - Virginia Woolf

magnolia79 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-19, 19:31   #11
yyahyoo
O Ireno! ;-)
 
Avatar yyahyoo
 
Zarejestrowany: 2006-05
Wiadomo¶ci: 51 047
Dot.: Konserfffki w kuchni - pichcenie w wymiarze 30+

Baba Ghanoush, czyli pasta z bak³a¿ana

sk³adniki (na 1 ma³±! porcjê dla 2 osób)
2 du¿e bak³a¿any
2 z±bki czosnku
1 ³y¿ka sto³owa tahiny (lub drobno zmielonego jasnego sezamu)
sól
pieprz
oliwa - ok 3 ³y¿ki - zale¿y jak t³uste wyjd± bak³a¿any
1 ³y¿eczka soku z cytryny

przygotowanie:
bak³a¿ana odbieramy ze skóry, ale niedok³adnie. Troszkê zostawiamy tego ciemnego - pasta bêdzie bardziej wyrazista. Kroimy w plastry ok 1 cm, solimy i zostawiamy na 15 minut. Zmywamy pod bie¿±c± woda sól i sok, ale nie namaczamy plastrow. Smarujemy z obu stron oliw± i uk³adamy w jednej warstwie na blasze. Wk³adamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy a¿ bêd± lekko br±zowe.
Ostudzone plastry wk³adamy do blendera, dodajemy czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny oraz oliwe. Je¿eli plastry by³y po upieczeniu bardzo t³uste - mo¿na daæ jej mniej. Miksujemy na g³adk± masê i gotowe!
Przechowywaæ w lodówce!
o ile co¶ zostanie po degustacji
Za³±czone zdjêcia
Rodzaj pliku: jpg 1390159817253.jpg (63,3 KB, 81 za³adowañ)
__________________
„Przyjaciele s± jak ciche anio³y, które podnosz± nas, kiedy nasze skrzyd³a zapominaj± jak lataæ.”
Antoine de Saint-Exupéry
yyahyoo jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-19, 20:30   #12
brzydula_81
Zakorzenienie
 
Avatar brzydula_81
 
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomo¶ci: 19 312
Dot.: Konserfffki w kuchni - pichcenie w wymiarze 30+

a ja mialam dzis robic ciasteczka owsiane.....jak zrobie to wrzucam posta

CIASTECZKA OWSIANE

170-180 g mas³a(margaryna tez mo¿e byc)
3/4 szklanki cukru
1 jajko
1 szklanka maki
3/4 ³y¿eczki proszku do pieczenia
1/2 ³y¿eczki sody
2 i 1/2 szklanki p³atków owsianych (ja u¿ywam b³yskawicznych)

1. miekkie mas³o ucieramy na puszyst± masê,dodajemy stopniowo cukier i na koncu jajko
2. stopniowo wsypujemy makê z proszkiem i sod±
3. masê przek³adamy do wiêkszej miski i wsypujemy p³atki owsiane,mieszamy
4. formujemy kulki wielkosci orzecha wloskiego -¿eby by³o ³atwiej mo¿emy zmoczyc rece wod±
5.uk³adamy na blaszce do pieczenia wyscielonej pergaminem, sp³aszczamy ³y¿k± by uzyska³y kszta³t kola
6. wk³adamy do nagrzanego piekarnika na ok 180 st.C
7. pieczemy na lekko z³oty kolor (ok. 15 min)

smacznego
Za³±czone zdjêcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00469.jpg (130,2 KB, 81 za³adowañ)
Rodzaj pliku: jpg DSC00474.jpg (116,0 KB, 73 za³adowañ)
__________________
We don't attract what we want,but what we are. Only by changing your thoughts you will change your life.

J. Allen


Edytowane przez brzydula_81
Czas edycji: 2014-01-25 o 18:43
brzydula_81 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-20, 11:49   #13
kapukat
Zakorzenienie
 
Avatar kapukat
 
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomo¶ci: 5 276
Dot.: Konserfffki w kuchni - pichcenie w wymiarze 30+

Ulala to z ¶wietny pomys³

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
kapukat jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-01-26, 10:18   #14
evela28
na drugie mam Irena
 
Avatar evela28
 
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: mój raj
Wiadomo¶ci: 29 359
Dot.: Konserfffki w kuchni - pichcenie w wymiarze 30+

z¿eram wzrokiem te ciasteczka
__________________

kiedy ¿ycie daje ci w twarz
u¶miechnij siê i z politowaniem powiedz:
bijesz siê jak ciota
evela28 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-04, 08:14   #15
Bafi@Home
Zakorzenienie
 
Avatar Bafi@Home
 
Zarejestrowany: 2003-08
Lokalizacja: ¦l±sk
Wiadomo¶ci: 7 206
GG do Bafi@Home
Dot.: Konserfffki w kuchni - pichcenie w wymiarze 30+

No to moje przepisy - obieca³am, ¿e wrzucê

Sernik na zimno z sera twarogowego bez ¶mietany kremówki:

1 kg sera twarogowego 3 x zmielonego (w wiadereczku)
3 ³y¿ki ¿elatyny zalane gor±c± wod± (nie wiêcej ni¿ 3/4 szklanki)
3/4 szklanki cukru

1 kilogram truskawek,
2 galaretki truskawkowe

Galaretki rozpu¶ciæ w pó³torej szklanki gor±cej wody i wymieszaæ i odstawiæ do wystygniêcia.
Nastêpnie ¿elatynê zalaæ gor±c± wod±, rozpu¶ciæ i odstawiæ do wystygniêcia,
Ser zmieszaæ z cukrem za pomoc± miksera, nastêpnie wlaæ ¿elatynê i ponownie wymieszaæ

Spód:

Biszkopt (mog± byæ biszkopty okr±g³e lub pod³u¿ne)

Ja piekê kr±¿ek biszkoptu ze zmniejszonych porcji dla du¿ego biszkoptu. Mniej wiêcej wychodzi na to:

2 jajka
1 czubata ³y¿ka m±ki ziemniaczanej
3 ³y¿ki m±ki pszennej
5 ³y¿eczek cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli

Piekarnik rozgrzaæ do 180 stopni, bia³ka oddzieliæ od ¿ó³tek i ubiæ pianê ze szczypt± soli, do ubitej piany dodawaæ stopniowo cukier waniliowy i cukier, kolejno dodaæ m±kê na przemian z ¿ó³tkami, wylaæ na tortownicê wcze¶niej posmarowan± margaryn± i posypan± bu³k± tart± - piec ko³o 20 minut (do tzw suchego patyczka)

Biszkopt ostudziæ, wyj±æ i tortownicê wyczy¶ciæ z resztek bu³ki tartej.

Nastêpnie, wy³o¿yæ spód biszkoptem, na nim u³o¿yæ ulubione owoce (truskawki) i zalaæ serem, od³o¿yæ do lodówki na ok. 40 minut do stê¿enia.

Nastêpnie, u³o¿yæ na wierzchu owoce (bardzo gêsto) i delikatnie zalaæ galaretk± i ponownie odstawiæ do lodówki do stê¿enia.

Smak rewelacyjny i idealny na upalne popo³udnia przy dobrej kawce

Kurczak z woka z ryzem basmati

W lidlu czêsto kupuje obrane filety z udzików kurczêcych

Opakowanie obranych udzików
2 pomidory
2 ¶rednie cebule
2 z±bki czosnku
korzeñ imbiru oko³o 2 cm
woreczek ry¿u Basmatti
³y¿eczka sosu sojowego
³y¿eczka pieprzu w ziarnach (ja u¿y³am syczuañskiego)
kilka ziaren kolnedry
³y¿eczka kurkumy
2 go¼dziki
³y¿eczka papryczki chilli (w proszku lub surowej)
³y¿ka oliwy do woka

Ry¿ gotuje w osobnym garnku.

Miêso krojê na cienkie pod³u¿ne kawa³ki

Pomidory krojê w kosteczkê

Cebulê, czosnek i imbir szatkuje i dodaje do oliwy, krótko obsma¿am oko³o minuty, nastêpnie dodaje przyprawy(chilli, sos sojowy, pieprz, kolendrê, kurkumê, go¿dziki) mieszam oko³o pó³ minuty, dodaje pokrojone miêso i czêsto mieszaj±c duszê ok. 10 minut, na koniec dodaje pomidory i ugotowany ry¿ mieszam i duszê oko³o 2 minut.

Smacznego

Krewetki z woka

proste szybkie i smaczne

Opakowanie krewetek gotowanych (kupilam paczke w Owadzie)
2 zabki czosnki (posiekac /zetrzec na tarle na malych oczkach lub zmiazdzyc)
2 lyzeczki masla klarowanego
2 lyzeczki posiekanego koperku lub papryczki chilli jak ktos lubi na ostro


Krewetki obieram z pancerrzykow, usuwam no¿ki i g³ówki - (uwaga te lekko obgotowane zwykle s± przyprawione : sol± i cukrem - koniecznie czytaæ trzeba etykietê) ja dodatkowo dodaje szczyptê soli do smaku.

Rozgrzewam maslo w woku, dodaje czosnek i chwilê ok. minuty sma¿e, nastêpnie wrzucam krewetki i ca³o¶æ sma¿ê ok. 5 minut na koniec dodaje poszatkowany koper (papryczkê chilli) i na talerze.

Podajê z tostami lub pieczywem czosnkowym

Smacznego

Pstr±ga/okoñ

3 surowe pstr±gi/okonie etc (dla 3 osob)
1/4 kostki mas³a
5 z±bków czosnku
szczypta soli
szczypiorek/koperek/pietruszka zwyklê ca³y pêczek
jajko
bu³ka tarte/sezam/p³atki migda³ów

Rybê op³ukujê, osuszam

Nadzienie:

Mas³o/czosnek/zieleninê wcze¶niej poszatkowan±/szczyptê soli i pieprz kolorowy blenderuje, wk³adam do brzuszka ryby nastêpnie moczê ja w jajku i w zale¿no¶ci od sk³adnika obtaczam w bu³ce/sezamie/p³atkach migda³ów.

Na patelni rozgrzewam mas³o klarowane i obsma¿am z obu stron, w przypadku sezamu i migda³ów trzeba pilnowac by sie ni eprzypali³y bo bêd± gorzkie.

Podajê z surówkami i ziemniaczkami
__________________
Klaudia - 27.10.2006 i Sonia - 29.08.2012 - moje dwa promyczki

"Nie wierzysz, mówi³a mi³o¶æ - jak ciê r±bnê to we wszystko uwierzysz"
ks. Jan Twardowski
Bafi@Home jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-07, 23:20   #16
branzoletka
Branzoletka
 
Avatar branzoletka
 
Zarejestrowany: 2011-11
Lokalizacja: DE
Wiadomo¶ci: 887
Dot.: Konserfffki w kuchni - pichcenie w wymiarze 30+

Subskrybuje zeby nie zapomniec i postaram sie tez cos wrzucic Co by nie byc samolubem
__________________
10.05.2014- ost.rozjasnianie i zapuszczanie naturalek

15.10.2014- Leñ æwiczy

27.12.2014.


przepraszam ale pisze z klawiatòry bez polskich znakòw

13.08.12 mój ma³y cud
branzoletka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-08, 16:22   #17
magnolia79
Irenos³awa Pierwsza
 
Avatar magnolia79
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomo¶ci: 62 254
Dot.: Konserfffki w kuchni - pichcenie w wymiarze 30+

opis pó¼niej...
Za³±czone zdjêcia
Rodzaj pliku: jpg SAM_29910 (Small).jpg (37,0 KB, 104 za³adowañ)
Rodzaj pliku: jpg SAM_29930 (Small).jpg (32,6 KB, 73 za³adowañ)
__________________
/Jestem pian±, która op³ywa i zape³nia biel± najdalsze krawêdzie ska³; jestem tak¿e dziewczyn±, tutaj, w tym pokoju./
Fale - Virginia Woolf

magnolia79 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-08, 16:25   #18
magnolia79
Irenos³awa Pierwsza
 
Avatar magnolia79
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomo¶ci: 62 254
Dot.: Konserfffki w kuchni - pichcenie w wymiarze 30+

Tort dla zaawansowanych - wykonaæ jak na za³±czonym zdjêciu
Za³±czone zdjêcia
Rodzaj pliku: jpg SAM_29720 (Medium) (Small).jpg (28,0 KB, 147 za³adowañ)
__________________
/Jestem pian±, która op³ywa i zape³nia biel± najdalsze krawêdzie ska³; jestem tak¿e dziewczyn±, tutaj, w tym pokoju./
Fale - Virginia Woolf

magnolia79 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-02-27, 09:59   #19
Bafi@Home
Zakorzenienie
 
Avatar Bafi@Home
 
Zarejestrowany: 2003-08
Lokalizacja: ¦l±sk
Wiadomo¶ci: 7 206
GG do Bafi@Home
Dot.: Konserfffki w kuchni - pichcenie w wymiarze 30+

Przepis na p±czusie - udaja siê zawsze

sk³adniki
1 kg m±ki tortowej typ 400-450
4 jajka
3 ¿ó³tka
kostka mas³a
2 ³y¿ki spirytusu + 3 ³y¿ki spirytusu dodaæ do oleju
1 1/2 szklanki mleka + 1/2 szkl mleka na rozczyn
10 dkg dro¿d¿y
3 ³y¿ki cukru + 1 ³y¿ka cukru na rozczyn
dodatek: marmolada, konfitura jakakoliwek niekoniecznie ró¿ana

2 litry oleju

Rozczyn:

Dro¿d¿e rozrkuszyæ i rozetrzeæ z cukrem, dolaæ pó³ szklanki mleka (powinna byæ temperatura pokojowa) mo¿na delikatnie rozgrzaæ, odstawiæ w ciep³e miejsce by tzw buzowa³o

Ciasto

Mas³o rozpu¶ciæ na bardzo delikatnym ogniu (nie mo¿e siê przypaliæ) nastêpnie ostudziæ.

M±ke wsypaæ do g³êbokiej misy, dodaæ jajka, mleko, cukier, spirytus, rozczyn i wymieszaæ na koniec dodaæ roztopione mas³o i dalej wyrabiaæ, tak by ciasto dosta³o tzw powietrza (ja zwykle je ok³adam piêsci±, jest do¶c plastyczne . Nastêpnie odstawiæ w ciep³e miejsce by podwoi³o objeto¶æ.

Nastêpnie rwaæ kawa³aki formowaæ placki i wk³adaæ ³y¿eczkê marmolady i zakleiæ tak by marmolada nie wyp³ynê³a podczas sma¿enia. Odk³adaæ na oprószon± m±k± stolnicê lub tacê i odstawiæ by trochê wyros³y.

DSC00045.jpg

Olej wlaæ do g³êbokiego garnka dodaæ 3 ³y¿ki spirutsu i rozgrzaæ, zmniejszyæ ogieñ do minimum, mo¿na zrobiæ test wrzucaj±c kawa³ek ciasta i sprawdziæ czy szybko siê rumieni, je¶li tak, znaczy ¿e gotowe.

Pamiêtaæ, by wrzucaj±c p±czka do gor±cego t³uszczu sprawdziæ czy nie jest obklejony zbyt du¿± ilo¶ci± m±ki -> dobrze jest go omie¶æ inaczej, t³uszcz bêdzie siê mocno pieni³.

Sma¿yæ do uzyskania po¿±danego kolorytu

DSC00049.jpg
__________________
Klaudia - 27.10.2006 i Sonia - 29.08.2012 - moje dwa promyczki

"Nie wierzysz, mówi³a mi³o¶æ - jak ciê r±bnê to we wszystko uwierzysz"
ks. Jan Twardowski

Edytowane przez Bafi@Home
Czas edycji: 2014-02-27 o 10:03
Bafi@Home jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-23, 15:07   #20
magnolia79
Irenos³awa Pierwsza
 
Avatar magnolia79
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomo¶ci: 62 254
Dot.: Konserfffki w kuchni - pichcenie w wymiarze 30+

Flammkuchen
Tu taki jakby polski odpowiednik http://pisze-co-widzialem.blog.pl/ta...zymski-poznan/

ciasto!

200g m±ki
2 ³yzki oleju
120ml mleka
sól

smarujemy ciasto ¶mietana 36% /creme fraiche/na to cebula w piórka, kie³baska mo¿e byæ t³ustawa, sól, pieprz, jakie¶ zio³a, ja da³am dzisiaj cz±ber!

220 stopni, ok 13 min.
__________________
/Jestem pian±, która op³ywa i zape³nia biel± najdalsze krawêdzie ska³; jestem tak¿e dziewczyn±, tutaj, w tym pokoju./
Fale - Virginia Woolf


Edytowane przez magnolia79
Czas edycji: 2014-03-23 o 15:09
magnolia79 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-03-23, 15:10   #21
magnolia79
Irenos³awa Pierwsza
 
Avatar magnolia79
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomo¶ci: 62 254
Dot.: Konserfffki w kuchni - pichcenie w wymiarze 30+

Flammkuchen
Za³±czone zdjêcia
Rodzaj pliku: jpg 1395587406606.jpg (97,1 KB, 82 za³adowañ)
Rodzaj pliku: jpg 1395587418540.jpg (104,2 KB, 70 za³adowañ)
Rodzaj pliku: jpg 1395587428289.jpg (91,4 KB, 77 za³adowañ)
__________________
/Jestem pian±, która op³ywa i zape³nia biel± najdalsze krawêdzie ska³; jestem tak¿e dziewczyn±, tutaj, w tym pokoju./
Fale - Virginia Woolf


Edytowane przez magnolia79
Czas edycji: 2014-03-23 o 15:12
magnolia79 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-03-24, 14:28   #22
magnolia79
Irenos³awa Pierwsza
 
Avatar magnolia79
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomo¶ci: 62 254
Dot.: Konserfffki w kuchni - pichcenie w wymiarze 30+

Ciasto cukrowe.
Zuckerkuchen

0,5 kg m±ki
40dag dro¿d¿y
200ml mleka
90g cukru
90g mas³a
1 JAJKO
troszkê soli

posypka
150g mas³a
100g cukru

Ciasto robimy jak dro¿d¿owe.
wyk³adamy taki jakby placek na blachê, robimy palcem mnóstwo dziurek i w te dziurki nak³adamy mas³o
posypujemy grubo cukrem, jak kto lubi cynamon, p³atki migda³owe, skórka z pomarañczy, cukier waniliowy

pieczemy w 180 stopniach, ok 20 min
Za³±czone zdjêcia
Rodzaj pliku: jpg 1395671248723.jpg (76,3 KB, 66 za³adowañ)
Rodzaj pliku: jpg 1395671264120.jpg (102,6 KB, 72 za³adowañ)
Rodzaj pliku: jpg 1395671278251.jpg (82,1 KB, 77 za³adowañ)
__________________
/Jestem pian±, która op³ywa i zape³nia biel± najdalsze krawêdzie ska³; jestem tak¿e dziewczyn±, tutaj, w tym pokoju./
Fale - Virginia Woolf


Edytowane przez magnolia79
Czas edycji: 2014-03-25 o 10:29
magnolia79 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-03-24, 15:22   #23
tinerfenia
Raczkowanie
 
Avatar tinerfenia
 
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomo¶ci: 176
Dot.: Konserfffki w kuchni - pichcenie w wymiarze 30+

Hejki,

Znalazlam tu u was duzo wspanialych przepisow...
Powiedzcie mi kochane, czy zaczelyscie ten watek od 15.01 ? czy byly juz moze jakies wczesniejsze wasze wpisy z przepisami ?
tinerfenia jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-03-24, 15:26   #24
magnolia79
Irenos³awa Pierwsza
 
Avatar magnolia79
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomo¶ci: 62 254
Dot.: Konserfffki w kuchni - pichcenie w wymiarze 30+

Cytat:
Napisane przez tinerfenia Poka¿ wiadomo¶æ
Hejki,

Znalazlam tu u was duzo wspanialych przepisow...
Powiedzcie mi kochane, czy zaczelyscie ten watek od 15.01 ? czy byly juz moze jakies wczesniejsze wasze wpisy z przepisami ?
Typowo kuchenny watek zacz±³ siê 15 stycznia
__________________
/Jestem pian±, która op³ywa i zape³nia biel± najdalsze krawêdzie ska³; jestem tak¿e dziewczyn±, tutaj, w tym pokoju./
Fale - Virginia Woolf

magnolia79 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-03-25, 06:35   #25
Bafi@Home
Zakorzenienie
 
Avatar Bafi@Home
 
Zarejestrowany: 2003-08
Lokalizacja: ¦l±sk
Wiadomo¶ci: 7 206
GG do Bafi@Home
Dot.: Konserfffki w kuchni - pichcenie w wymiarze 30+

Magu normalnie muszê to ciacho zrobiæ, zaraz ze¿re monitor
__________________
Klaudia - 27.10.2006 i Sonia - 29.08.2012 - moje dwa promyczki

"Nie wierzysz, mówi³a mi³o¶æ - jak ciê r±bnê to we wszystko uwierzysz"
ks. Jan Twardowski
Bafi@Home jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-03-25, 12:18   #26
tinerfenia
Raczkowanie
 
Avatar tinerfenia
 
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomo¶ci: 176
Dot.: Konserfffki w kuchni - pichcenie w wymiarze 30+

Ok, dziekuje.....
tinerfenia jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-03-26, 16:20   #27
magnolia79
Irenos³awa Pierwsza
 
Avatar magnolia79
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomo¶ci: 62 254
Dot.: Konserfffki w kuchni - pichcenie w wymiarze 30+

Pizza


No to liczymy na oko.
Miarka kubek ok 250ml

Ok 400 - 450 dag m±ki
50g dro¿d¿y
Ok 1/3 kubeczka wody i tyle samo mleka.
3 ³y¿ki oliwy z oliwek
Sól
Pieprz i inne duperele ziolowe

No i robimy jak ciasto na pizze
niech d³ugo ro¶nie
Jak wylozycie placek na blaszkê to na d³oñ troche oliwy i smarujemy ³apka ciasto. Dopiero na to sos i dodatki. Oliwa sprawi ¿e biæ nie wsiaknie w ciasto.
Piek³am 20 min w 180 stopniach

--------------
edytujê:
w przepisie zabrak³o jajka, bo o nim zapomnia³am
Niby powinno byæ, ale ciasto bez jajka jest o niebo lepsze, takie jak z pizzerii lekko kleiste, aksamitne... z jajkiem ro¶nie jak ciasto "bu³kowe"
Za³±czone zdjêcia
Rodzaj pliku: jpg 1395850770076.jpg (107,1 KB, 65 za³adowañ)
Rodzaj pliku: jpg 1395850800542.jpg (73,4 KB, 64 za³adowañ)
__________________
/Jestem pian±, która op³ywa i zape³nia biel± najdalsze krawêdzie ska³; jestem tak¿e dziewczyn±, tutaj, w tym pokoju./
Fale - Virginia Woolf


Edytowane przez magnolia79
Czas edycji: 2014-04-06 o 13:43
magnolia79 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-05-02, 20:05   #28
brzydula_81
Zakorzenienie
 
Avatar brzydula_81
 
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomo¶ci: 19 312
Dot.: Konserfffki w kuchni - pichcenie w wymiarze 30+

Przepis na chleb

1-2 lyzki oliwy
szklanka wody ( ja dodalam pol goracej pol letniej- najlepsza jest w sumie ciepla)
lyzeczka cukru
3,5-4 dkg drozdzy
40 dkg maki ( ja dalam zwykla pszenna)
1 lyzeczka soli
2 lyzki slonecznika
3 lyzki otrab orkiszowych (ale dodatki moga byc dowolne)

wymieszac wszystkie skladniki (tylko nie sypac soli na drozdze-podobno tak sie nie robi) i zagniesc ciasto...niestety w moim przypadku wymieszala mi maszyna -zatem nie wiem ile to bedzie trwalo. Ciasto powinno byc sprezyste, niezbyt zbite (bo slabo wyrosnie) ani zbyt rzadkie(bo sie rozleje) - uformowac kule i wylozyc na blache podsypana maka....odstawic w cieple miejsce i przykryc sciereczka- powinno podwoic objetosc -trwa to jakies 35-40 minut- posmarowac woda i posypac dodatkami- mak, slonecznik -co tam chcecie ...wlozyc do rozgrzanego piekarnika (200st) i piec az chleb sie zarumieni.
Za³±czone zdjêcia
Rodzaj pliku: jpg DSC01085.jpg (96,3 KB, 68 za³adowañ)
__________________
We don't attract what we want,but what we are. Only by changing your thoughts you will change your life.

J. Allen


Edytowane przez brzydula_81
Czas edycji: 2014-05-02 o 20:06
brzydula_81 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-05-02, 20:17   #29
magnolia79
Irenos³awa Pierwsza
 
Avatar magnolia79
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomo¶ci: 62 254
Dot.: Konserfffki w kuchni - pichcenie w wymiarze 30+

Normalnie chyba jutro upiekê
Dziêki Brzydulka.
__________________
/Jestem pian±, która op³ywa i zape³nia biel± najdalsze krawêdzie ska³; jestem tak¿e dziewczyn±, tutaj, w tym pokoju./
Fale - Virginia Woolf

magnolia79 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-05-02, 20:46   #30
brzydula_81
Zakorzenienie
 
Avatar brzydula_81
 
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomo¶ci: 19 312
Dot.: Konserfffki w kuchni - pichcenie w wymiarze 30+

Cytat:
Napisane przez magnolia79 Poka¿ wiadomo¶æ
Normalnie chyba jutro upiekê
Dziêki Brzydulka.
ja chyba tez
__________________
We don't attract what we want,but what we are. Only by changing your thoughts you will change your life.

J. Allen

brzydula_81 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Kobieta 30+


Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)
 

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki


Data ostatniego posta: 2022-03-13 20:47:54


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:51.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.