![]() |
#1 |
Irenos³awa Pierwsza
Wiadomo¶ci: 62 254
|
Konserfffki w kuchni - pichcenie w wymiarze 30+
O! i jest!
![]() Tu za du¿o nie gadamy, nie gadamy... ![]() ![]() ![]()
/Jestem pian±, która op³ywa i zape³nia biel± najdalsze krawêdzie ska³; jestem tak¿e dziewczyn±, tutaj, w tym pokoju./ Fale - Virginia Woolf Edytowane przez magnolia79 Czas edycji: 2014-01-15 o 12:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Irenos³awa Pierwsza
|
Dot.: Konserfffki w kuchni - pichcenie w wymiarze 30+
Paprykosy Skarpetki ![]() Zarz±dzenie nr 1 ![]() K±cikowo - Firmowe Papryczki, ka¿da zrobiæ musi... bo s± po prostu pyszne!!!!!!!!!! autorstwa S. w Kropki!!! End ³an: -zarzucata kiecê i lecita w magazin, z karteczk±, bo w wybitno¶æ waszej pamiêci w tym wieku ju¿ nie wierzê (sorry ![]() -papryki czerwone dorodne w zale¿no¶ci od zagêszczenia zaludnienia od sztuk przynajmniej "czech" do powiedzmy dziesiêciu -miêcho mielone dostosowane do w/w ilo¶ci tak, ¿eby na paprykê jedn± wesz³o ko³o 100 gram surowego -ry¿ -ser ¿ó³ty -koncentrattoo pomodorro -jajooo -natka pietruszki if ju lajk -cebul kilka -vegeta, pieprz, sól, czosnek mo¿e byæ granulowany -oczywista oczywisto¶æ t³uszcz do sma¿enia mielonego Tu: -wracata do chaty ob³adowane, bo nie wierzê ¿e pójdziecie tylko po produkty z listy, 5 minut na z³apanie ci¶nienia i START. Tri: -sma¿yta miêso z cebulk± i przyprawami na taki kolorek jak Wam siê podoba -w miêdzy czasie ugotujcie od jednego do dwóch woreczków ry¿u i sparzcie papryki. Teraz padnie pytanie jak to zrobiæ.. Papryka w ³apê, ucinamy jej ³eb, wygrzebujemy flaki ³y¿k± najlepiej, wstawiamy do gara, zalewamy 1/3 wody i gotujemy przez kilka minut. Miêso po usma¿eniu musi ostygn±æ, ry¿ z reszt± te¿. For: -wszystkie sk³adniki typu miêso, ry¿, po³owa startego sera (wszystko musi byæ zimne) do michy, wbijamy jajko, dodajemy koncentratto, przyprawoo i co tam zechcecie (np.natkê pietruszki) nastêpnie pakujemy w paprykosy, wierz posypujemy startym serem i bach do piekarnika na jakie¶ 20 minut 170-200 stopni, zalecam termoobieg. Mo¿na ¿reæ. Uwaga, jak ju¿ raz spróbujecie, nie bêdziecie mog³y przestaæ, wiêc przed spo¿yciem nale¿y siê z nami skonsultowaæ. W miarê mo¿liwo¶ci do Waszej wy³±cznej dyspozycji pozostaj± ekspertki w Firmowych Paprykach w postaci Magu end Mi.
![]() |
#3 |
Irenos³awa Pierwsza
|
Ciasto Kruche!!!!!!!!!! M±ka 405!!!!!!!!!!
0,5 m±ki krupczatki 1 margaryna 1/2 szklanki cukru pudru 2 ³y¿eczki proszku do pieczenia 2 ¯Ó£TKA 2 ³y¿ki ¶mietany ---------------------------------- wszystko szybko i energicznie zagniatamy, sk³adniki maj± byæ zimne - tworzymy kulê i do lodówki, lub na pó³ godziny do zamra¿alnika wyci±gamy dzielimy ciasto, odk³adamy sobie na kruszonkê ciasto ¶cieramy na tarce na blaszkê, uciskamy i wyg³adzamy palcami! wstawiamy na 10 min do piekarnika wyci±gamy, posypujemy ciasto bu³k± tart±, k³adziemy owoce, na owoce ubit± pianê z 2 jajek, posypujemy reszt± ciasta i do piekarnika na ok 40 min!!!!!!!!!!!!!!!! Ciasto Dro¿d¿owe !!!!!!!!!!!!!! ------wa¿ne do tego cista trzeba mieæ m±kê 550, jest bardziej ulepkowata!!!!!!!!!!!!!!! proporcje mo¿na sobie zmniejszyæ... 4 szkl m±ki 1 szkl mleka 3 jajka 6 ³y¿ek cukru 3/4 szkl oleju 5 dag dro¿dzy, pó³ kostki --------------------------------------------- Dro¿d¿e, ³y¿ka cukru, szklanka ciep³ego mleka, trochê m±ki ----- zrobiæ z tego zaczyn - dobrze wymieszaæ trzepaczk±, tak aby mia³o konsystencje gêstej ¶mietany, odstawiæ do ciep³o, niech ro¶nie!!!!!!!! (je¶li nie wyro¶nie, wywalamy, robimy nastêpny...) Jajka + cukier -------- ucieramy sobie na taki kogiel mogiel! Do zaczynu dolewaæ ciep³e mleko, zrobi siê taki ulepek - dodaæ jajka z cukrem, mieszaæ ³ych± - do tego wszystkiego teraz dolewaæ olej, prószyæ m±k±, mieszaæ, a¿ powstanie gadka masa, odstawiæ!!!!!!!!! Wylaæ na blachê, u³o¿yæ owoce - odstawiæ!!!!!! jeszcze do wyro¶niêcia!!!! Wstawiæ do nagrzanego piekarnika 180-190 stopni! JÊZYCZKI czy jak to tam nazwaæ ![]() ser bia³y 250g m±ka 250g mas³o 125g ------------------ zagniataæ, zagniataæ, rozwa³kowaæ, du¿ym kubkiem wykrawaæ kó³eczka, w ¶rodeczek jab³uszko, gruszeczka czy co tam macie pod rêk±, zrobiæ pó³ piero¿ka, czyli taki nie zaklejony wk³adamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni - 15 min!!! pó¼niej posypujemy cukrem pudrem i np cynamonem!!!!!!!
![]() |
#4 |
na drugie mam Irena
Wiadomo¶ci: 29 359
|
to siê nazywa, mówisz i masz
czekam na kurczakosa
![]() |
#5 |
Irenos³awa Pierwsza
|
![]() |
#6 |
na drugie mam Irena
|
to ja dam przepis na muffiny, który ju¿ na w±tku by³ rozprowadzany
Muffiny 2 szkl.m±ki 2/3 szkl. cukru 2 czubate ³y¿eczki proszku do piecz. cuk wanil. 1 szkl mleka 100g mas³a roztopionego(obojêtnie jaki t³uszcz) 2 jajka wymieszaæ m±kê, cukier, proszek, dodaæ resztê sk³adników, wymieszac ³y¿k± , mo¿na dodaæ dowolne bakalie ja dodajê na tak± porcjê ca³± czekoladê pokrojon± w kostkê porcja wystarcza na ok 15 babeczek, czyli na oko³o godziny po wyjêciu z pieca w zale¿no¶ci kto jest w domu
![]() |
#7 |
Irenos³awa Pierwsza
|
Kurczakos Pomarañczos - Rozmarynos
udek ok 1,5 kg - 6-8 z±bków czosnku /pokroi³am w plasterki, ale mog± byæ ca³e z±bki, nawet w ³upinach/ -sok z 1/3 pomarañczy -imbir i kurkuma - da³am mniej - kurkuma tak bardziej daje kolor, a imbir jest aromatyczny, wiêc trzeba z wyczuciem, ¿eby nie zabiæ pomarañczy ![]() -papryka mielona i rozmaryn - du¿o!!!! -sporo grubo mielonego pieprzu -sól - troszkê oliwy z oliwek - miód ok 2 ³y¿ki sto³owe - ale niekoniecznie - pomarañcza pokrojona w plastry, a pó¼niej w z±bki, albo po³ówki... Wszystkie sk³adniki mieszamy i nacieramy udka, wstawiamy na noc do lodówki! A pó¼niej do piekarnika ![]()
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 34 839
|
Co gotuje w moim podpisie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Lena
Wiadomo¶ci: 12 229
|
dziewczyny.. ja tylko bêdê zagl±daæ tutaj! wiecie ¿e ja lewus i nierób kuchenny! ale podziwiaæ bêdê!
![]() ![]() Paula super blog! wpadam na niego do¶æ regularnie!
![]() |
![]() |
#10 |
Irenos³awa Pierwsza
|
Makaron z suszonymi pomidorami i pra¿onym s³onecznikiem
Bardzo prosta sa³atka o intensywnym, wyrazistym smaku. Kokardki gotujemy al dente, pomidory kroimy w grube paseczki. Mieszamy, dodajemy olej z pomidorów, je¶li zapach nam nie pasuje, mo¿na dodaæ w zamian oliwê z oliwek. Troszkê soli. Du¿o mielonego pieprzu. Dodatkowo sa³atkê oprószy³am w³oskimi zio³ami. S³onecznik pra¿ymy na suchej patelni, dodajemy go do sa³atki najlepiej przed podaniem, wtedy bêdzie chrupi±cy.
![]() |
#11 |
O Ireno! ;-)
Wiadomo¶ci: 51 047
|
Baba Ghanoush, czyli pasta z bak³a¿ana
sk³adniki (na 1 ma³±! porcjê dla 2 osób) 2 du¿e bak³a¿any 2 z±bki czosnku 1 ³y¿ka sto³owa tahiny (lub drobno zmielonego jasnego sezamu) sól pieprz oliwa - ok 3 ³y¿ki - zale¿y jak t³uste wyjd± bak³a¿any 1 ³y¿eczka soku z cytryny przygotowanie: bak³a¿ana odbieramy ze skóry, ale niedok³adnie. Troszkê zostawiamy tego ciemnego - pasta bêdzie bardziej wyrazista. Kroimy w plastry ok 1 cm, solimy i zostawiamy na 15 minut. Zmywamy pod bie¿±c± woda sól i sok, ale nie namaczamy plastrow. Smarujemy z obu stron oliw± i uk³adamy w jednej warstwie na blasze. Wk³adamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy a¿ bêd± lekko br±zowe. Ostudzone plastry wk³adamy do blendera, dodajemy czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny oraz oliwe. Je¿eli plastry by³y po upieczeniu bardzo t³uste - mo¿na daæ jej mniej. Miksujemy na g³adk± masê i gotowe! Przechowywaæ w lodówce! o ile co¶ zostanie po degustacji ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 19 312
|
a ja mialam dzis robic ciasteczka owsiane.....jak zrobie to wrzucam posta
![]() CIASTECZKA OWSIANE 170-180 g mas³a(margaryna tez mo¿e byc) 3/4 szklanki cukru 1 jajko 1 szklanka maki 3/4 ³y¿eczki proszku do pieczenia 1/2 ³y¿eczki sody 2 i 1/2 szklanki p³atków owsianych (ja u¿ywam b³yskawicznych) 1. miekkie mas³o ucieramy na puszyst± masê,dodajemy stopniowo cukier i na koncu jajko 2. stopniowo wsypujemy makê z proszkiem i sod± 3. masê przek³adamy do wiêkszej miski i wsypujemy p³atki owsiane,mieszamy 4. formujemy kulki wielkosci orzecha wloskiego -¿eby by³o ³atwiej mo¿emy zmoczyc rece wod± 5.uk³adamy na blaszce do pieczenia wyscielonej pergaminem, sp³aszczamy ³y¿k± by uzyska³y kszta³t kola 6. wk³adamy do nagrzanego piekarnika na ok 180 st.C 7. pieczemy na lekko z³oty kolor (ok. 15 min) smacznego
J. Allen Edytowane przez brzydula_81 Czas edycji: 2014-01-25 o 18:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 276
|
Ulala to z ¶wietny pomys³
![]() Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
na drugie mam Irena
|
z¿eram wzrokiem te ciasteczka
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
No to moje przepisy - obieca³am, ¿e wrzucê
Sernik na zimno z sera twarogowego bez ¶mietany kremówki: 1 kg sera twarogowego 3 x zmielonego (w wiadereczku) 3 ³y¿ki ¿elatyny zalane gor±c± wod± (nie wiêcej ni¿ 3/4 szklanki) 3/4 szklanki cukru 1 kilogram truskawek, 2 galaretki truskawkowe Galaretki rozpu¶ciæ w pó³torej szklanki gor±cej wody i wymieszaæ i odstawiæ do wystygniêcia. Nastêpnie ¿elatynê zalaæ gor±c± wod±, rozpu¶ciæ i odstawiæ do wystygniêcia, Ser zmieszaæ z cukrem za pomoc± miksera, nastêpnie wlaæ ¿elatynê i ponownie wymieszaæ Spód: Biszkopt (mog± byæ biszkopty okr±g³e lub pod³u¿ne) Ja piekê kr±¿ek biszkoptu ze zmniejszonych porcji dla du¿ego biszkoptu. Mniej wiêcej wychodzi na to: 2 jajka 1 czubata ³y¿ka m±ki ziemniaczanej 3 ³y¿ki m±ki pszennej 5 ³y¿eczek cukru 1 cukier waniliowy szczypta soli Piekarnik rozgrzaæ do 180 stopni, bia³ka oddzieliæ od ¿ó³tek i ubiæ pianê ze szczypt± soli, do ubitej piany dodawaæ stopniowo cukier waniliowy i cukier, kolejno dodaæ m±kê na przemian z ¿ó³tkami, wylaæ na tortownicê wcze¶niej posmarowan± margaryn± i posypan± bu³k± tart± - piec ko³o 20 minut (do tzw suchego patyczka) Biszkopt ostudziæ, wyj±æ i tortownicê wyczy¶ciæ z resztek bu³ki tartej. Nastêpnie, wy³o¿yæ spód biszkoptem, na nim u³o¿yæ ulubione owoce (truskawki) i zalaæ serem, od³o¿yæ do lodówki na ok. 40 minut do stê¿enia. Nastêpnie, u³o¿yæ na wierzchu owoce (bardzo gêsto) i delikatnie zalaæ galaretk± i ponownie odstawiæ do lodówki do stê¿enia. Smak rewelacyjny i idealny na upalne popo³udnia przy dobrej kawce ![]() Kurczak z woka z ryzem basmati ![]() W lidlu czêsto kupuje obrane filety z udzików kurczêcych Opakowanie obranych udzików 2 pomidory 2 ¶rednie cebule 2 z±bki czosnku korzeñ imbiru oko³o 2 cm woreczek ry¿u Basmatti ³y¿eczka sosu sojowego ³y¿eczka pieprzu w ziarnach (ja u¿y³am syczuañskiego) kilka ziaren kolnedry ³y¿eczka kurkumy 2 go¼dziki ³y¿eczka papryczki chilli (w proszku lub surowej) ³y¿ka oliwy do woka Ry¿ gotuje w osobnym garnku. Miêso krojê na cienkie pod³u¿ne kawa³ki Pomidory krojê w kosteczkê Cebulê, czosnek i imbir szatkuje i dodaje do oliwy, krótko obsma¿am oko³o minuty, nastêpnie dodaje przyprawy(chilli, sos sojowy, pieprz, kolendrê, kurkumê, go¿dziki) mieszam oko³o pó³ minuty, dodaje pokrojone miêso i czêsto mieszaj±c duszê ok. 10 minut, na koniec dodaje pomidory i ugotowany ry¿ mieszam i duszê oko³o 2 minut. Smacznego ![]() Krewetki z woka proste szybkie i smaczne ![]() Opakowanie krewetek gotowanych (kupilam paczke w Owadzie) 2 zabki czosnki (posiekac /zetrzec na tarle na malych oczkach lub zmiazdzyc) 2 lyzeczki masla klarowanego 2 lyzeczki posiekanego koperku lub papryczki chilli jak ktos lubi na ostro Krewetki obieram z pancerrzykow, usuwam no¿ki i g³ówki - (uwaga te lekko obgotowane zwykle s± przyprawione : sol± i cukrem - koniecznie czytaæ trzeba etykietê) ja dodatkowo dodaje szczyptê soli do smaku. Rozgrzewam maslo w woku, dodaje czosnek i chwilê ok. minuty sma¿e, nastêpnie wrzucam krewetki i ca³o¶æ sma¿ê ok. 5 minut na koniec dodaje poszatkowany koper (papryczkê chilli) i na talerze. Podajê z tostami lub pieczywem czosnkowym Smacznego Pstr±ga/okoñ 3 surowe pstr±gi/okonie etc (dla 3 osob) 1/4 kostki mas³a 5 z±bków czosnku szczypta soli szczypiorek/koperek/pietruszka zwyklê ca³y pêczek jajko bu³ka tarte/sezam/p³atki migda³ów Rybê op³ukujê, osuszam Nadzienie: Mas³o/czosnek/zieleninê wcze¶niej poszatkowan±/szczyptê soli i pieprz kolorowy blenderuje, wk³adam do brzuszka ryby nastêpnie moczê ja w jajku i w zale¿no¶ci od sk³adnika obtaczam w bu³ce/sezamie/p³atkach migda³ów. Na patelni rozgrzewam mas³o klarowane i obsma¿am z obu stron, w przypadku sezamu i migda³ów trzeba pilnowac by sie ni eprzypali³y bo bêd± gorzkie. Podajê z surówkami i ziemniaczkami
![]() |
#16 |
Branzoletka
Wiadomo¶ci: 887
|
Subskrybuje zeby nie zapomniec i postaram sie tez cos wrzucic Co by nie byc samolubem
![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Irenos³awa Pierwsza
|
opis pó¼niej...
![]()
![]() |
#18 |
Irenos³awa Pierwsza
|
Tort dla zaawansowanych - wykonaæ jak na za³±czonym zdjêciu
![]()
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Przepis na p±czusie - udaja siê zawsze
![]() sk³adniki 1 kg m±ki tortowej typ 400-450 4 jajka 3 ¿ó³tka kostka mas³a 2 ³y¿ki spirytusu + 3 ³y¿ki spirytusu dodaæ do oleju 1 1/2 szklanki mleka + 1/2 szkl mleka na rozczyn 10 dkg dro¿d¿y 3 ³y¿ki cukru + 1 ³y¿ka cukru na rozczyn dodatek: marmolada, konfitura jakakoliwek niekoniecznie ró¿ana 2 litry oleju Rozczyn: Dro¿d¿e rozrkuszyæ i rozetrzeæ z cukrem, dolaæ pó³ szklanki mleka (powinna byæ temperatura pokojowa) mo¿na delikatnie rozgrzaæ, odstawiæ w ciep³e miejsce by tzw buzowa³o Ciasto Mas³o rozpu¶ciæ na bardzo delikatnym ogniu (nie mo¿e siê przypaliæ) nastêpnie ostudziæ. M±ke wsypaæ do g³êbokiej misy, dodaæ jajka, mleko, cukier, spirytus, rozczyn i wymieszaæ na koniec dodaæ roztopione mas³o i dalej wyrabiaæ, tak by ciasto dosta³o tzw powietrza (ja zwykle je ok³adam piêsci±, jest do¶c plastyczne ![]() Nastêpnie rwaæ kawa³aki formowaæ placki i wk³adaæ ³y¿eczkê marmolady i zakleiæ tak by marmolada nie wyp³ynê³a podczas sma¿enia. Odk³adaæ na oprószon± m±k± stolnicê lub tacê i odstawiæ by trochê wyros³y. DSC00045.jpg Olej wlaæ do g³êbokiego garnka dodaæ 3 ³y¿ki spirutsu i rozgrzaæ, zmniejszyæ ogieñ do minimum, mo¿na zrobiæ test wrzucaj±c kawa³ek ciasta i sprawdziæ czy szybko siê rumieni, je¶li tak, znaczy ¿e gotowe. Pamiêtaæ, by wrzucaj±c p±czka do gor±cego t³uszczu sprawdziæ czy nie jest obklejony zbyt du¿± ilo¶ci± m±ki -> dobrze jest go omie¶æ inaczej, t³uszcz bêdzie siê mocno pieni³. Sma¿yæ do uzyskania po¿±danego kolorytu ![]() DSC00049.jpg
Klaudia - 27.10.2006 i Sonia - 29.08.2012 - moje dwa promyczki "Nie wierzysz, mówi³a mi³o¶æ - jak ciê r±bnê to we wszystko uwierzysz"ks. Jan Twardowski Edytowane przez Bafi@Home Czas edycji: 2014-02-27 o 10:03 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomys³y na prezent
![]() |
#20 |
Irenos³awa Pierwsza
|
Flammkuchen
Tu taki jakby polski odpowiednik http://pisze-co-widzialem.blog.pl/ta...zymski-poznan/ ciasto! 200g m±ki 2 ³yzki oleju 120ml mleka sól smarujemy ciasto ¶mietana 36% /creme fraiche/na to cebula w piórka, kie³baska mo¿e byæ t³ustawa, sól, pieprz, jakie¶ zio³a, ja da³am dzisiaj cz±ber! 220 stopni, ok 13 min.
/Jestem pian±, która op³ywa i zape³nia biel± najdalsze krawêdzie ska³; jestem tak¿e dziewczyn±, tutaj, w tym pokoju./ Fale - Virginia Woolf Edytowane przez magnolia79 Czas edycji: 2014-03-23 o 15:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Irenos³awa Pierwsza
|
Flammkuchen
/Jestem pian±, która op³ywa i zape³nia biel± najdalsze krawêdzie ska³; jestem tak¿e dziewczyn±, tutaj, w tym pokoju./ Fale - Virginia Woolf Edytowane przez magnolia79 Czas edycji: 2014-03-23 o 15:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Irenos³awa Pierwsza
|
Ciasto cukrowe.
Zuckerkuchen 0,5 kg m±ki 40dag dro¿d¿y 200ml mleka 90g cukru 90g mas³a 1 JAJKO ![]() troszkê soli posypka 150g mas³a 100g cukru Ciasto robimy jak dro¿d¿owe. wyk³adamy taki jakby placek na blachê, robimy palcem mnóstwo dziurek i w te dziurki nak³adamy mas³o ![]() posypujemy grubo cukrem, jak kto lubi cynamon, p³atki migda³owe, skórka z pomarañczy, cukier waniliowy pieczemy w 180 stopniach, ok 20 min
/Jestem pian±, która op³ywa i zape³nia biel± najdalsze krawêdzie ska³; jestem tak¿e dziewczyn±, tutaj, w tym pokoju./ Fale - Virginia Woolf Edytowane przez magnolia79 Czas edycji: 2014-03-25 o 10:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 176
|
Hejki,
Znalazlam tu u was duzo wspanialych przepisow... Powiedzcie mi kochane, czy zaczelyscie ten watek od 15.01 ? czy byly juz moze jakies wczesniejsze wasze wpisy z przepisami ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Irenos³awa Pierwsza
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Magu
![]() ![]()
![]() |
#26 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 176
|
Ok, dziekuje.....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Irenos³awa Pierwsza
|
Pizza
![]() No to liczymy na oko. Miarka kubek ok 250ml Ok 400 - 450 dag m±ki 50g dro¿d¿y Ok 1/3 kubeczka wody i tyle samo mleka. 3 ³y¿ki oliwy z oliwek Sól Pieprz i inne duperele ziolowe No i robimy jak ciasto na pizze ![]() niech d³ugo ro¶nie Jak wylozycie placek na blaszkê to na d³oñ troche oliwy i smarujemy ³apka ciasto. Dopiero na to sos i dodatki. Oliwa sprawi ¿e biæ nie wsiaknie w ciasto. Piek³am 20 min w 180 stopniach -------------- edytujê: w przepisie zabrak³o jajka, bo o nim zapomnia³am ![]() Niby powinno byæ, ale ciasto bez jajka jest o niebo lepsze, takie jak z pizzerii lekko kleiste, aksamitne... z jajkiem ro¶nie jak ciasto "bu³kowe"
/Jestem pian±, która op³ywa i zape³nia biel± najdalsze krawêdzie ska³; jestem tak¿e dziewczyn±, tutaj, w tym pokoju./ Fale - Virginia Woolf Edytowane przez magnolia79 Czas edycji: 2014-04-06 o 13:43 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Przepis na chleb
1-2 lyzki oliwy szklanka wody ( ja dodalam pol goracej pol letniej- najlepsza jest w sumie ciepla) lyzeczka cukru 3,5-4 dkg drozdzy 40 dkg maki ( ja dalam zwykla pszenna) 1 lyzeczka soli 2 lyzki slonecznika 3 lyzki otrab orkiszowych (ale dodatki moga byc dowolne) wymieszac wszystkie skladniki (tylko nie sypac soli na drozdze-podobno tak sie nie robi) i zagniesc ciasto...niestety w moim przypadku wymieszala mi maszyna -zatem nie wiem ile to bedzie trwalo. Ciasto powinno byc sprezyste, niezbyt zbite (bo slabo wyrosnie) ani zbyt rzadkie(bo sie rozleje) - uformowac kule i wylozyc na blache podsypana maka....odstawic w cieple miejsce i przykryc sciereczka- powinno podwoic objetosc -trwa to jakies 35-40 minut- posmarowac woda i posypac dodatkami- mak, slonecznik -co tam chcecie ...wlozyc do rozgrzanego piekarnika (200st) i piec az chleb sie zarumieni.
J. Allen Edytowane przez brzydula_81 Czas edycji: 2014-05-02 o 20:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Irenos³awa Pierwsza
|
Normalnie chyba jutro upiekê
![]() Dziêki Brzydulka.
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:51.