|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
WRACA POBÓR - wszyscy zdrowi 19-latkowie do wojska!!!!
Właśnie przeczytałam w necie ten artykuł: http://wiadomosci.onet.pl/1351593,11,item.html
Jego treść zamieszczam poniżej: "Dziennik": Ministerstwo Obrony Narodowej szykuje prawdziwą bombę. To nowelizacja ustawy o powszechnym obowiązku obrony. Zakłada, że każdego roku do armii trafią wszyscy, którzy ukończyli 19. rok życia i są zdrowi.Koniec odroczeń w zasadniczej służbie wojskowej. Na obowiązkowe szkolenie będą kierowani zarówno studenci, jak i jedyni żywiciele rodzin, którzy osiągnęli wiek poborowy. W sumie 200 tys. mężczyzn rocznie - dowiedziała się gazeta. W jednostkach spędzą jednak nie jak dotychczas dziewięć miesięcy, ale cztery. Pomysłodawca projektu, wiceminister obrony narodowej Aleksander Szczygło tłumaczy: "Przygotowujemy nowelę Ustawy o powszechnym obowiązku obrony. Chcemy, aby znalazł się w niej zapis, że na obowiązkowe intensywne szkolenie wojskowe będą kierowani wszyscy mężczyźni w wieku poborowym, bez żadnych wyjątków" - mówi. No i co o tym myślicie??? Jak dla mnie paranoja!!!
|
|
|
#2 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: WRACA POBÓR - wszyscy zdrowi 19-latkowie do wojska!!!!
Pewnie. 4 miesiace to równie dużo czasu, co rok, dla jedynego żywiciela. Dla studenta to prawie semestr w plecy.
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
eeehhhh a mój brat wlasnie poszedł do wojska od wtorku na ile to jeszcze nie wiadomo jak rozpatrza jego podanie ponoc na 2 miesiace
a jak nie to kto wie 9 miesiecy
|
|
|
#5 |
|
Rozeznanie
|
Ja tam się nie martwię, zerwałam z chłopakiem kilka dni temu, więc...
![]() pomysł.. hmm... dziwny.. ale dobrze, że skrócą do 4 miesięcy, choć nie powinni nikomu przerywać nauki, bo to bez sensu!!! |
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Mój TŻ ma 23 lata i studiuje. W przyszłym roku zrobi licencjat, a potem od razu idzie na magistra i chyba na doktorat za 3 lata. Wtedy to już myślę, że go nie wezmą
A w razie czego nie byłby już takim zwykłym szeregowym, bo studiuje politologie i on miałby od razu jakiś stopień
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
pomysl chory. nie wiem czy to obejmuje tylko 19latkow czy 20 latkow tez, ale gdyby wzieli mi TŻa do wojska to nie dosc ze stracilby 4 miesiace studiow to jeszcze 4 miesiace pracy, a raczej prace, bo nikt mu nie da urlopu na 4 miesiace...
Edytowane przez lain Czas edycji: 2006-07-06 o 10:39 |
|
|
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
Jak nasze kochane ministerstwa coś wymyśla to po prostu kapcie spadają. Podobno niedługo do wojska mają brać kobiety mające zawód pielęgniarka , lekarz itd.
|
|
#9 |
|
Konto usunięte
|
Mysza - niewazne, że miałby wyzsze wykształcenie. pomysl, nagle wyrywaja cię na 4 miesiace - na niektórych studiach to jest cholernie cieżko nadrobic! Wyobraź sobie, ze jesteś na medycynie, i teraz co? A jesli byłabyś w sytuacji, twoje dziecko i ty nagle zostajecie bez srodków na życie? Żołd to niewiele wiecej jak 100zł...
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ładnie i badz tu teraz pielegniarka niedosc ze pracy niema i zle płaca to w nagrode jszcze do wojska
|
|
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wybucha wojna i jedzie na front...
|
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Paranoja
Pracę czy studia zostawić na 4 miesiące? ![]() Chorzy ludzie w tym ministerstwie normalnie
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Mam nadzieje, ze wejscie tej ustawy sie duuzo opozni, albo nie wejdzie w zycie wcale. Nie puszcze mojego TZa do wojska i juz!!
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
To projekt ustawy. Moim zdaniem - nie przejdzie..
|
|
#15 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Jeśli tak ma być, to zupełna paranoja... Nie ma to jak przerwać komuś studia albo zmienić w bezrobotnego jedynego żywiciela rodziny
![]() Mam nadzieję, że nie przejdzie... Co nie zmienia ani na jotę tego, że uważam, że w MON komuś odbiło żeby wyskakiwać z takimi projektami.
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam nadzieję, że nie przejdzie ten projekt! ![]() Gaga ja też mojego nie puszczę i już Mój TŻ pracuje i studiuje i nie pójdzie do żadnego głupiego wojska Mało im tego, że ostatnio jakaś sepsa panowała w wojsku i była afera? Poza tym podbno jest dużo chętnych teraz do wojska, bo jest szansa zostac tam na stałe w zawodowym żołnierstwie Po co brać biednych studentów i żywicieli rodzin?
|
|
|
#17 |
|
Wtajemniczenie
|
No tak,po naszych politykach juz wszystkiego sie mozna spodziewać
|
|
#18 |
|
Zadomowienie
|
Niech lepiej szanowny pan Aleksander Szczygło wyjaśni w jakim celu ma to zostać wprowadzone, bo na razie uwazam, ze nie jest w pelni sil umyslowych.
"Kilka miesięcy w wojsku nie zrujnuje nikomu życia czy kariery, za to przyczyni się do tego, że będziemy mieli społeczeństwo przeszkolone na wypadek wojny, zamachów terrorystycznych czy kataklizmów. To bardzo istotne, aby te intensywne szkolenia zaliczyli wszyscy młodzi Polacy, zanim przejdziemy wyłącznie na armię zawodową" - mówi gazecie wiceszef MON gen. Stanisław Koziej Chaotyczna i bezsensowa wypowiedź. Skoro ma nadejść zmierzch wojskowemu obowiązkowi, a mamy przejsc na calkowita armie zawodowa to po co to?
|
|
#19 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Z tego samego artykułu:
""Kilka miesięcy w wojsku nie zrujnuje nikomu życia czy kariery, za to przyczyni się do tego, że będziemy mieli społeczeństwo przeszkolone na wypadek wojny, zamachów terrorystycznych czy kataklizmów. To bardzo istotne, aby te intensywne szkolenia zaliczyli wszyscy młodzi Polacy, zanim przejdziemy wyłącznie na armię zawodową" - mówi gazecie wiceszef MON gen. Stanisław Koziej." Yyyyyh, no tak, nikomu nie zrujnuje studiów? Ciekawe. Gdyby z mojego kierunku kogoś wyciągnąć na 4 miesiące, to zawali rok. Ale co tam. Rok zawsze moża powtórzyć, prawda?
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
lepiej zeby to byly tylko plotki |
|
|
|
|
|
#21 |
|
BAN stały
|
No to wymyślili
![]() Nasz kraj jest chory... |
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wierzę w to. Dlaczego? Problem wojska i rezerwy jest akurat u mnie w domu bardzo na czasie - mój chłopak chciał startować do Policji, miał dostać rezerwę i co? Oczywiście - nic. Wprowadzono go w błąd, a pani która to zrobiła - ponad pół roku temu - rozłożyła ręce, nawet przepraszam nie powiedziała. Do wojska go nie powołają (jest po studiach) - bo jak usłyszał - nikt nie ma na to pieniędzy. 3miesięcznych kursów nie warto robić - moim kolegom, którzy też chcieli startować nie wstawiono pieczątki i tylko zmarnowali czas (dodam, że podczas studiów!). Służby nie można oczywiście odrabiać w żadnej innej jednostce/placówce (w innych miastach można), bo cytuję: "prędzej wygram w totka niż słupskie wku zaliczy Panu ten okres pod rezerwę).
Nie mają pieniędzy, a chcą wprowadzać ustawy, które wymagają dużych pokładów finansowych. O co tu chodzi? I nie ma co panikować, ten pomysł pojawiał się już pare razy
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
Mojego TŻ na szczęście nie wezmą bo ma coś tam z kościami..Ale wg mnie to CHORE..A to Polska właśnie
|
|
#24 |
|
Zadomowienie
|
za miesiąc pewnie jeszcze wymyślą, żeby wszystkie zdrowe kobiety po 19 roku życia też szły do wojska na 4 misiące...
nienormalne i tyle i ciekawa jestem czy gdyby pan Aleksander Szczygło miał 19 lat i perspektywę pójścia na studia, bądź miał pracę i był na 3 roku medycyny t czy powiedziałby "Kilka miesięcy w wojsku nie zrujnuje nikomu życia czy kariery" .....
|
|
#25 |
|
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Mogę się założyć, że Roman Edukator maczał w tym palce
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przez to, że faceci po studiach nie mają rezerwy do służb mundurowych startuje bardzo dużo kobiet - nie potrzebna jest im żadna pieczątka w książeczce wojskowej. Państwo traci silnych mężczyzn, którzy mogliby być Policjantami, Strażnikami Więziennymi itp. i uwiązuje sobie ich na smyczy - czekaj pilnie może Cie powołamy ....
|
|
|
|
#27 |
|
Raczkowanie
|
a ja ciagle nie wiem co oznacza "TŻ" POMOCY
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Cytat:
Jak to usłyszałam, to uwierzyć nie mogłam.. Nie wyobrażam sobie tego. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Rozeznanie
|
Cholera jasna co za poroniony pomysł!!! dla mnie wojsko w ogóle rujnuje życie czy to jest 4 czy 9 miesięcy. Ktos ma rezygnować z planów, rzucać pracę, zostawiać rodziny przymierające głodem a wszystko po to żeby pójść do wojska. Jeszcze żeby to wojsko naprawde szkoliło.
A co tam się robi?? Chla się tylko a potem do domów wracają nie mężczyźni tylko alkoholicy! Ja osobiście bardzo boję się tego wojska. Ja biorę ślub i jak mi męża do wojska zabiorą, bo komuś się zamaniło zmieniać ustawy to chyba rząd w powietrze wysadzę! Sorki za ton postu, ale jestem zbulwersowana, że mi męża chcą zabrać!
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:30.

a jak nie to kto wie 9 miesiecy

Pracę czy studia zostawić na 4 miesiące?
Przez to, że faceci po studiach nie mają rezerwy do służb mundurowych startuje bardzo dużo kobiet - nie potrzebna jest im żadna pieczątka w książeczce wojskowej. Państwo traci silnych mężczyzn, którzy mogliby być Policjantami, Strażnikami Więziennymi itp. i uwiązuje sobie ich na smyczy - czekaj pilnie może Cie powołamy ....