|
Notka |
|
Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
gdzie przyjmować prezenty i życzenia od gości?
Mam mały dylemat i bardzo prosze o jakies rady.A mianowicie panuje zwczaj zeby młodzi po wyjsciu z kościoła przyjęli zyczenia i prezenty od gości.Przeważnie goście ustawiają sie w kolejce i trwa to jakiś czas zanim wszyscy zloża zyczenia.I tu jest problem ponieważ moj ślub odbędzie sie 6 stycznia i jakoś nie wyobrażam sobie stać godzinę na mrozie , bądz w sniegu!!!Macie jakieś pomysły jak inaczej zorganizować przyjmowanie życzen ??Proszę o pomoc
![]() Tak sobie mysle a co z goścmi którzy beda zaproszeni tylko na uroczystość zaślubin? Edytowane przez Moniska84 Czas edycji: 2006-10-18 o 14:05 Powód: chcialam wkleić link do suwaczka ale nie umiem:) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: gdzie przyjmować prezenty i życzenia od gości?
W miejscowości, w której mieszkam panuje taki zwyczaj, że przed kościołem życzenia składają tylko osoby zaproszone tylko na sam ślub.Reszta gości wręcza prezenty w czasie oczepin,a życzenia składają zaraz po wejściu na salę gdzie jest wesele.Myślę, że to jest najlepsze rozwiązanie, bo rzeczywiście stanie przed kościołem w styczniu, w ślubnej sukience mogłoby się skończyć niezbyt wesoło.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Dwa razy byłam na ślubie zimą i zawsze życzenia składane były na sali. Myślę, ze to jest najlepsze rozwiązanie.
Pozdrawiem ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
jesli jest duzo gosci to na sali , dlatego ze moze podjechac kolejna para jesli to wszystko bedzie za dlugo trwalo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Ktosia, a jak nie ma gości proszonych na slubi tylko sami proszeni na wesele..., to nikt nie składa zyczeń pod kościołem??
Byłam w kilku miejscach w Polsce na slubach/weselach i zawsze było tak że zyczenia pod kościołem, a prezenty w dowolnym momencie. Raz zdarzyło się, że podczas wesela goscie podchodzili i wręczali prezenty, ale to chyba nie był regionalny zwyczaj..., bo w tej samej miejscowości, na innym przyjęciu było tak jak pisałam wyzej. Moniska84, a ile będziesz miała gości że obawiasz sie stania przez godzinę?? U nas było 100, a zyczenia zajęły pół godziny. Gdyby aura nie sprzyjała, mozna stanąć w przedsionku kościoła. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
[1=1d36bece409c03b7a589597 7e3eaa07c69f6d3f6_6423717 1b1711;2861117]Ktosia, a jak nie ma gości proszonych na slubi tylko sami proszeni na wesele..., to nikt nie składa zyczeń pod kościołem??
[/QUOTE] Dokładnie tak ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Mój kuzyn miał zimą, w grudniu. I przed kościołem życzenia składali mu ludzie, którzy przyszli tylko na ślub. A na sali dopiero wręczali prezenty Ci, którzy byli proszeni na wesele.
I tak jest chyba najlepiej, niekoniecznie tylko zimą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Ela bedziemy mieli okolo 130-140 osób nie licząc tych którzy bedą proszeni tylko do kościoła...więc może to trochę czasu zająć.Chyba najlepszym wyjściem będzie przyjęciecie życzen na sali a od osób proszonych na zaślubiny przed kościołem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
byłam na ślubie w zimie i życzenia były składane w kościele ( choć w kościele było tak samo zimno chyba jak na dworze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Niech świadek powie że życzenia przyjmujecie na sali weselnej a ci co nie są zaproszeni na wesele niech złożą Wam przed kościołem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:19.