|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Studentka medycyny pilnie poszukiwana:)
Miałam robione badanie moczu i to mnie zastanawia trochę. Mógłby mi ktoś przybliżyć o co chodzi, czy coś mi jest...?
Osad moczu MOCZ -śluz - mierny -nabłonki wielokątne - nieliczne -bakteria - dość obfita flora -leukocyty - 2-4 w polu widzenia Z góry bardzo dziękuję. Mam wizytę u lekarza dopiero w środę a bardzo mnie ciekawi co to oznacza. Pozdrawiam Dla jasności dodam może ogólne badanie moczu Przejrzystość - lekko mętny Barwa - żółta Glukoza - nieobecna Bilirubina w moczu - nieobecna Aceton - nieobecny Ciężar właściwy - 1.030 Odczyn moczu (ph) - 6.0 Białko w moczu - nieobecne Urobilinogen - 0,2 E.U./dl Związki nitrowe - nieobecne |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Studentka medycyny pilnie poszukiwana:)
Cytat:
![]() A co do wyników badań: 2. Nabłonki: Powstają w procesie normalnego złuszczania komórek, więc nie ma się czym martwić. 4. Leukocyty: Normalnie w badaniu mikroskopowym w polu widzenia znajduje się nieliczna ilość leukocytów. W Twoim przypadku to jest "nieliczna" ilość, więc jest ok. Glukoza - Wynik negatywny. Prawidłowy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A co do bakterii to w prawidłowym moczu nie powinno być cukru, azotanów i także bakterii. A co do przejrzystości moczu piszesz, iż jest on lekko mętny. Normalnie po jakimś czasie faktycznie mętnieje, ale jeżeli na przykład zaraz po oddaniu moczu jest on już mętny to raczej nie za ciekawie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
a może Bastian21 jest już lekarzem?
![]()
Nie mam żadnych rasowych, kastowych czy religijnych uprzedzeń. Jedyne co mnie obchodzi, to czy dana jednostka jest istotą ludzką i to mi wystarczy. Gorsza już być nie może. Po co mi suwaczki? Miłość nie jest na pokaz. Do miłości trzeba dwojga, a nie Internetu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Na gazecie.pl napisała mi jedna osoba, że oznacza to stan zapalny pęcherza moczowego...
![]() Ale wtedy chyba lata się do łazienki często... a ja nie latam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Nowy avatarek - ładny
![]() Najgorsze jest to że czuję się całkowicie zdrowa... ale uzbroje się w cierpliwość i zaczekam do środy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
... choć nie Westwood
|
Mocz może być metny równiez po zazywaniu niektórych leków
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Praktycznie oprócz bakterii, których nie powinno być w moczu, reszta parametrów jest w normie. Ani leukocyty, ani ph nie wskazują na zakażenie (przy zapaleniu jest więcej leukocytów, a ph obniża się). Ilość nabłonki też byłaby zwiększona. No i oczywiście przy u ogromnej większości osób przy zapaleniu dróg moczowych występują bóle przy oddawaniu moczu, częste oddawanie małych ilości czy pieczenie, swędzenie cewki itp. Rzadko jedynym objawem zakażenia jest bakteriomocz.
Możliwe też, że próbka moczu została niewłaściwie pobrana albo zbyt długo stała, co doprowadziło do nadmiernego rozwoju bakterii. Więcej pewnie dowiesz się w środę ![]() (nie bić gdyby coś się nie zgadzało w moim wywodzie - ja dopiero się uczę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Hmmm... nie jestem ani studentką medycyny ani lekarzem... raczej pacjentką
![]() Ja miałam z tym problem niedawno... i wcale nie biegałam do toalety za często, nie piekło mnie nic ani nie miałam żadnych objawów które mogłabym zauważyć i na które się mogłabym skarżyć... ale podczas kontrolnej wizyty u lekarza i badaniach wykryto u mnie bakterie (reszta wyników w moczu i krwi była wzorcowa!). By zidentyfikować co to za bakterie miałam zrobiony posiew moczu (w sumie jak zwykłe badanie moczu z tym że do spcjalnego pojemniczka z taką "kładeczką" dwukolorową, którą przez tydzień badają...). Wtedy podają wynik. Jeśli masz bakterie w "natężeniu" 10 do potęgi 3 to wszystko jest oki, bo to podobno normalne (ludzie mają bakterie, które są nam potrzebne do wielu procesów życiowych). Ale jeśli stężenie jest większe (u mnie było aż 10 do potęgi 6 to trzeba leczyć antybiotykami, bo nieleczone mogą bardzo nam zaszkodzić (te moje bakterie mogłyby uszkodzić nerkę w dłuższym czasie nieleczenia oczywiście). Zależy to oczywiście też od tego co to są za bakterie, bo jeśli jakieś "grzybiczne" lub związane z chorobą przenoszoną drogą płciową, to pewnie jakoś inaczej się postępuje... Te którymi ja byłam zarażona, to podobno "zwykłe" i pospolite... można się nimi zarazić w bardzo prozaiczny i codzienny sposób. Głowa do góry... to raczej nic strasznego... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Czy możecie pomóc w odczytaniu morfologii. ???
Otóż RBC , czyli krwinki czerwone - czytałam w internecie, że norma dla kobiet to 4,2 - 5,4. W moim wyniku jest 4,15. MCV norma to 81- 99 ja mam 100. Proszę pomóżcie, czy to są duże odchybienia. Czekam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Proszę ...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Dokładam jeszcze:
ASAT 57 u/l ALAT 117 u/l |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
odswiezam watek
mam wazne pytanie moze mi ktos pomoze-robilam badania moczu i wszystko mam w normie ale przy leukocytach mam +++ 500 WBC /ul Jestem w ciazy a do lekarza mam dopiero 18 a moze to jest powaze i powinnam szybciej sie zglosic aby nie zaszkodzic dziecku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
ooo chłopak na forum
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:27.