|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Pytanie o umowę (wynajem mieszkania)
Wiem, że wątek nie w tym dziale, ale zależy mi na szybkiej odpowiedzi - a tutaj zagląda najwięcej osób.
Szukałam mieszkania do wynajęcia i znalazłam, wszystko wydaje się być ok. Ale mieszkanie wynajmowałabym (dwupokojowe) z osobą, którą znam tylko przez internet, poznamy się dopiero przy podpisywaniu umowy. Ale właściciel powiedział, że umowę podpisuje tylko z jedną osobą. W takim razie nie wiem, czy lepiej żebym ja podpisała z nim umowę i osobną sobie spisała z tą drugą osobą, czy lepiej żeby było na odwrót. Może macie doświadczenie w tej kwestii i doradzicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Władca Wizażu
|
Dot.: Pytanie o umowę (wynajem mieszkania)
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja bym nie podpisywala umowy na siebie w tej sytuacji. Ale ja taka jestem, ze jak cos nie tak, to wole sie wyprowadzic i miec problem z glowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Właściciel powinien podpisać umowę z Wami obiema na niej. Ty lub ta dziewczyna może być najemcą głównym. Brak którejś z was na umowie może być niebezpieczne, zwłaszcza ze się nie znacie. Jeśli podpiszesz umowę na siebie a ta druga dziewczyna np się wyprowadzi bez płacenia czynszu albo będziesz sama mieszkać przez jakiś czas to właściciel będzie mógł od Ciebie żądać pełnego czynszu. Jak dla mnie sliskie ....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
ale niech podpisze dwie umowy albo szukaj dalej.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Właściciel powiedział, że on się obawia podpisywać z obiema, bo jeśli jedna osoba się wyprowadzi, to on by musiał na własną rękę szukać drugiej. Chociaż mówił też, że jakby widział, że ta druga osoba by się migała od płacenia itp., to coś by zrobił (tylko nie wiem co on by chciał w takiej sytuacji zrobić...).
Ta umowa to jest jedyny minus, bo ogólnie bardzo mi na tym mieszkaniu zależy - w miarę tanio, dobra lokalizacja, cisza, spokój. Nie wiem teraz co zrobić, bo mieszkanie już mam zatwierdzone; tylko mamy się umówić na podpisanie umowy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Mógłby podpisać jedną umowę, gdzie we dwie będziecie stroną umowy, ale jeśli nie, to ja bym nie chciała takiej umowy na siebie, odpowiedzialność ciąży wtedy na Tobie.
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Właśnie też się obawiam tej odpowiedzialności. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Mogłybyście sie wyprowadzić osobno, tylko ze wtedy to on ponosił by koszty jeśli przez jakiś czas mieszkanie stało by częściowo puste lub gdyby koleżanka nie opłącała czynszu.
Jesli podpiszesz umowę, a koleżanka nie będzie na niej w ogóle figurowała to oznacza to ni mniej ni więcej ze jeśli ona okaże się nieuczciwa to zostaniesz w czarnej *** i będziesz musiał/a płacić pełny czynsz do momentu znalezienia kolejnej osoby. Tak samo będziesz materialnie odpowiadać za wszystkie uszkodzenia w mieszkaniu nawet jeśli to ona coś zniszczy. W takiej sytuacji masz tak na prawdę dwa wyjścia: 1. Przekonać właściciela do podpisania umowy z dwoma najemcami ( choć facet wydaje się być starym wyjadaczem i pewnie nie będzie się na to chciał zgodzić) 2. podpisać odrębna umowę z ta koleżanką na podnajem W drugim przy[padku problem jest taki że w teorii przynajmniej takie umowy powinno sie zgłaszać do urzędu skarbowego (oczywiście mało kto to robi) w praktyce najczęściej taka umowa sobie leży a na koniec jeśli wszystko jest w porządku to się ją drze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:56.