przeprowadzka jak to powiedziec? - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2006-12-13, 07:35   #1
Ray
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 613

przeprowadzka jak to powiedziec?

mam problem chce sie w styczniu przpeorwadzic do mojego tz.... co prawda w kwietniu slub i wtedy moglab ym sie przeniesc ale od stycznia dostalam na stale prace a jeszcze koncze studia w zwiazku z tym nie mialabym csu widywac sie z tz bo od 8 do 21 byla bym poza domem.... w weekendy tez pracuje i chcielismy juz razem zamieszkac zeby chodziasz sie wieczorami widywac i je spedzac..... ale ja nie wiem co powiedziec rodzicom planowalismy tydzien wczesniej razem przyjsc to powiedziec ale nie wiem czy to dobry pomysl moi rodzice beda na pewno przeciwni sa starej daty eeee. i mam metlik nie chce miec wojen w domu i gniewc sie na siebie a z drugiej strony jestem dorosla niezalezna i chce juz wczesniej mieszkac z tz mialycie taki problem moze?;/
Stary 2006-12-13, 08:03   #2
dorinka30
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 12 459
Dot.: przeprowadzka jak to powiedziec?

KIedy¶ mia³am taki problem. Moja mama tez jest kobiet± z zasadami, ale postawi³am sprawê jasno, ¿e chcê mieszkaæ z facetem przed ¶lubem i koniec. Jak siê pó¼niej okaza³o "nie taki diabe³ straszny jak go maluj±" i mama przyjê³± to ze spokojem.

A dla Twojego dobra radzê Ci zrobiæ to jak najszybciej, gdy¿ tylko wtedy zobaczysz jakie ¿ycie czeka Ciê z T¿em. Czyli jak ja to mówiê "chwila prawdy".

Powodzenia i odwagi ¿yczê
dorinka30 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-12-13, 08:33   #3
nika672
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 835

Cytat:
Napisane przez dorinka30 Poka¿ wiadomo¶æ
KIedy¶ mia³am taki problem. Moja mama tez jest kobiet± z zasadami, ale postawi³am sprawê jasno, ¿e chcê mieszkaæ z facetem przed ¶lubem i koniec. Jak siê pó¼niej okaza³o "nie taki diabe³ straszny jak go maluj±" i mama przyjê³± to ze spokojem.

A dla Twojego dobra radzê Ci zrobiæ to jak najszybciej, gdy¿ tylko wtedy zobaczysz jakie ¿ycie czeka Ciê z T¿em. Czyli jak ja to mówiê "chwila prawdy".

Powodzenia i odwagi ¿yczê
Te¿ powodzenia zycze
Dorinka ma racje rodzice siê zgodz±,zrób to dyplomatycznie.Przedstaw wszystkie''za'' i bêdzie dobrze.
Pozdrawiam
nika672 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-12-13, 09:02   #4
Nonsens06
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 13

Cytat:
Napisane przez nika672 Poka¿ wiadomo¶æ
Te¿ powodzenia zycze
Dorinka ma racje rodzice siê zgodz±,zrób to dyplomatycznie.Przedstaw wszystkie''za'' i bêdzie dobrze.
Pozdrawiam
Nie bardzo rozumiem problemu.
Jak sama zauwazylas jestes dorosla,pracujesz a na dodatek bierzecie slub wiec ??

Osobiscie nie pytalam rodziców o zgode /blogoslwaienstwo ,wzielam rzeczy i tyle a bylam w twoim wieku i nie bylo zadnego slubu w planach ,ba znalismy sie miesiac.

Moga sie krzywic ,odradzac ale w koncu to twoje zycie i nie robisz niczego zlego ,radze juz na poczatku wlasnego zycia pokazac swoje zdanie bo potem moze byc problem np. z ustawienim mebli i wzorem na firankach a konczac na wychowaniu dzieci.
Nonsens06 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-12-13, 09:23   #5
nika672
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Nonsens06 Poka¿ wiadomo¶æ
Nie bardzo rozumiem problemu.
Jak sama zauwazylas jestes dorosla,pracujesz a na dodatek bierzecie slub wiec ??

Osobiscie nie pytalam rodziców o zgode /blogoslwaienstwo ,wzielam rzeczy i tyle a bylam w twoim wieku i nie bylo zadnego slubu w planach ,ba znalismy sie miesiac.

Moga sie krzywic ,odradzac ale w koncu to twoje zycie i nie robisz niczego zlego ,radze juz na poczatku wlasnego zycia pokazac swoje zdanie bo potem moze byc problem np. z ustawienim mebli i wzorem na firankach a konczac na wychowaniu dzieci.
Nonsensku zgadzam siê z Tob± ca³kowicie,tylko Ray pisze ¿e ma rodzicow starej daty.A s± dzieci które albo to szanuj± albo nie chc± robiæ przykro¶ci rodzicom bo oni uzale¿nili córkê uczuciowo od siebie.Chodzi mi o to ¿e Ray ma post±piæ wg ich woli.Widocznie uwa¿aj± ¿e zamieszkaæ z narzeczonym 4 miesi±ce przed ¶lubem to grzech.

Ray ¿ycie przed Tob± z przysz³ym mê¿em a z rodzicami widujemy siê od czasu do czasu.

Nonsensku skocz na inne w±tki to zobaczysz jakie dziewczyny maja dylematy typu;czy przeciwstawic siê rodzcom,ze wzglêdu na ich pogl±dy
Stary 2006-12-13, 09:30   #6
Nonsens06
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 13

Moge sie tylko domyslac co to znaczy rodzice starej daty(moi tez maja inne poglady na wiele spraw ale dobrze sie nawzajem wychowalismy i wiemy do ktorego momentu mozemy sie wstracac we wlasne zycie,wlasne zdanie powiedziec zawsze mozna ale czy trzeba sie znim zgadzac?)),rozumiem ze oczekuja szacunku i uznawania ich woli ale szacunek dziala w dwie strony i dziecko bez wzgledu na wiek ma prawo czuc sie szanowane a tutaj chodzi o doroslych ludzi ktorzy sami sie utrzymuja.

Idac tym tropem mozna na zawsze zamieszkac z rodzicami aby nie sprawic im przykrosci ale czy nasze potrzeby i nasza wola sie nie liczy?
Rodzice powinni sie cieszy ze dobrze wychowali dziecko ze jest madre i potrafi podjac samodzielne ,dorosle decyzje.

Proponuje powiedziec o tym wprost bez tlumaczenia sie i argumentowania tej decyzji.W razie jakis szantazy przedstawic swoje argumenty bez histerii ,itp.

Wiem i widze jakie dziewczyny ,pary maja dylematy ale jesli rodzice maja problem z przecieciem pepowiny to jest tylko ich problem ,mlodzi mowiac banalnie maja prawo i obowiazek do wlasnego zycia i wlasnych b³edów.
Nonsens06 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-12-13, 09:59   #7
nika672
Zadomowienie

[quote=Nonsens06;3248662]Moge sie tylko domyslac co to znaczy rodzice starej daty(moi tez maja inne poglady na wiele spraw ale dobrze sie nawzajem wychowalismy i wiemy do ktorego momentu mozemy sie wstracac we wlasne zycie,wlasne zdanie powiedziec zawsze mozna ale czy trzeba sie znim zgadzac?)),rozumiem ze oczekuja szacunku i uznawania ich woli ale szacunek dziala w dwie strony i dziecko bez wzgledu na wiek ma prawo czuc sie szanowane a tutaj chodzi o doroslych ludzi ktorzy sami sie utrzymuja.

Idac tym tropem mozna na zawsze zamieszkac z rodzicami aby nie sprawic im przykrosci ale czy nasze potrzeby i nasza wola sie nie liczy?
Rodzice powinni sie cieszy ze dobrze wychowali dziecko ze jest madre i potrafi podjac samodzielne ,dorosle decyzje.

Proponuje powiedziec o tym wprost bez tlumaczenia sie i argumentowania tej decyzji.W razie jakis szantazy przedstawic swoje argumenty bez histerii ,itp.

Wiem i widze jakie dziewczyny ,pary maja dylematy ale jesli rodzice maja problem z przecieciem pepowiny to jest tylko ich problem ,mlodzi mowiac banalnie maja prawo i obowiazek do wlasnego zycia i wlasnych b³edów.[/quote

Nonsensku ,sama mam 17 letniego syna i wiem,ze ju¿ za kilka lat bêdzie chcia³ i¶æ w³asn± drog± a niema nic lepszego ni¿ nauczyæ siê ¿ycia na w³asnych b³êdach.Dlatego chêtnie zawsze s³u¿ê i bêdê s³u¿yæ dobr± rad± dla moich dzieci,ale o podjêciu doros³ego ¿ycia pozwolê zadecydowaæ im sama.
Twoi rodzice wykonali kawa³ dobrej roboty wychowuj±c tak± m±dr± dziewczynê.

Edytowane przez nika672
Czas edycji: 2006-12-13 o 10:02 Powód: Edytowane przez Nika672

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2006-12-13, 10:23   #8
gothika
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 9 553
GG do gothika

Ray, te¿ siê kiedy¶ wyprowadza³am, i tez zale¿a³o mi na tym by zrobiæ to bezbole¶nie dla nich. I ju¿ teraz powinna¶ im o tym mówiæ ¿e nied³ugo chcesz siê wyprowadziæ ¿eby zd±¿yli siê do tej my¶li przyzwyczaiæ, tak tydzieñ przed to postawisz ich przed faktem.
gothika jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-12-13, 10:23   #9
giraffe
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 556

Cytat:
Napisane przez nika672 Poka¿ wiadomo¶æ
Nonsensku skocz na inne w±tki to zobaczysz jakie dziewczyny maja dylematy typu;czy przeciwstawic siê rodzcom,ze wzglêdu na ich pogl±dy
To siê chyba tyczy mnie i mojego problemu

Pozdrawiam dziewczynki!!

A Ty Ray porozmawiaj ze swoimi rodzicami (razem z partnerem) - a na pewno to zrozumiej±. Przecie¿ ¶lub JU¯ za 4 miesi±ce. ¯yczê powodzenia!!

"You may say i'm a dreamer, but i'm not the only one..."
giraffe jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-12-13, 15:51   #10
motylek1007
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 26 565

ja tez mam podobny problem z mama......
mam w planach przeprowadzic sie do Partnera za prae miesiecy (jak skoncze studia) bo mieszkamy daleko od siebie i mamy dosc tej rozlaki.....
Powiedzialam i tym mamie zeby pozniej nie miala "szoku" ale ona powiedziala KATEGORYCZNE nie i juz....po prostu stiwerdzila ze sie nie zgadza i nie chce na chwile obecna poruszac ze mna tego tematu....
Nie wyobraza sobie zebym mieszkala z chlopakiem bez slubu.
Oczywiscie nie powstrzyma mnie to.........napradwe nie chce robic nic przeciw jej....ale nie moze mi tego zabronic....
To jest moje zycie i ja bede walczyc o moje szczescie....

Licze na to ze do tego czasu jakos sie to wszystko ulozy
motylek1007 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-12-13, 19:43   #11
Ray
Zakorzenienie

dzis rano nabomknelam mamie ze od tyscznia chce sie przeniesc do tz... ale jeszcze decyzji ostatecznej nie podjelam.. n ie byla nawet zdziwiona.. ale nie podoba jej sie to zaczela mi mowic ze mnie zostawi przed slubem jak bedziemy razem mieszkac bo duzo sie tak zwiazkow rozpada.. ze on przestanie sie o slu starac bo juz z nim mieszkam itp... powiedzialam ze to chyba lepiej jesli wyjdzie to przed slubem niz mam brac rozwod po... a poza tym nie bgede sie mogla z znim widywac bo studia a potem praca wiec cudem sie raz na tydzien zobaczymy...
zaczela mowic ze po co ja ide do pracy ze studia zawale jakos do tej pory pracowalam nie zawalilam ze na slub czasu miec nie bede bo studia odczulam to raczej jako chec pokazania mi ze lepiej bedzie mi z znimi i pod ich skrzydlami bo latwiej szatazowac jak nie ma pieniedzy...
matka to jeszcze ale ojciec echhh...

moj tz powiedzialam ze razem tydzien wzesniej pojdziemy i powiemy i w razie co on sam pogada... i ze mama sie nie przejmowac co oni powiedza bo to moje zycie nie ich w sumie racja echhh...

mysle ze chyba fakt dokonany bedzie lepszy bo inaczej beda mnie szatazowac jak ich znam...

ze tez trudne to takie
Stary 2006-12-13, 19:48   #12
Ray
Zakorzenienie

w ogole chce dodac ze ja praktycznie jak bym mieszkala u tz... dlatrego ze prawie polowa moich rzeczy jest tam a dwa ja w domu bywam aby na nocleg.... bo albo w wekendy jestesmy u niego albo nie wracam na noc albo wracam 22 i ide spac juz.... a rano wstaje jak oni spia wiec mam dosc jezdzenia w to i w tamto jak by na dwa domy... tu spie tam gotuje ucze sie itp... bez sensu:/

macie racje nie mama co sie zgadzac z znimi bo juz tyle razy musialam ustapic jak oni chcieli mimo ze chcilam inczej i tak mecze studia ktorych mam juz dosyc bo mnie szantazowali ze na inne nie przejede bo juz tu zaplacili.. wystarczy juz tyle
Stary 2006-12-13, 20:25   #13
Jula
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 671

Nie rozumiem pogl±dów Twojej mamy, co zrobisz je¶li Ci "nie pozwoli" siê rpzeprowadziæ? Jestes doros³a, pracujesz, studiujesz, bierzesz ¶lub, po prostu poinformuj mamê, ze w styczniu wyprowadzasz siê do m꿱 i tyle. To Twoje ¿ycie.

/T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/

Jula jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-12-13, 20:31   #14
sportsmenka86
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 713

Ray, jeste¶ doros³a i tylko Ty masz prawo decydowaæ o swoim ¿yciu. Doskonale rozumiem Twoj± sytuacjê, sama prze¿ywa³am to. Powiedzia³am mamie, która równie¿ jest kobiet± z zasadami i nie widzi nic poza czubkiem swego nosa. By³a bardzo oburzona. Ja natomiast zachowywa³am stoicki spokój i ca³y czas trzyma³am siê swej decyzji stanowczo. Odpiera³am jej ataki na typu: "T¯ jest m³odszy od Ciebie, to jeszcze gówniarz". "Ma³o zarabia", "Nie uczy siê". By³am "sucha" i zdecydowana. Teraz, kiedy jestem u boku mojego T¯, jestem bardzo szczê¶liwa i to siê liczy

Nie mam ¿adnych rasowych, kastowych czy religijnych uprzedzeñ. Jedyne co mnie obchodzi, to czy dana jednostka jest istot± ludzk± i to mi wystarczy. Gorsza ju¿ byæ nie mo¿e.

Po co mi suwaczki? Mi³o¶æ nie jest na pokaz. Do mi³o¶ci trzeba dwojga, a nie Internetu.

sportsmenka86 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-12-14, 18:12   #15
xyoko
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 289

Poruszy³a¶ ju¿ ten temat, wiêc najgorsze masz za sob± "Wystarczy", ¿ebys by³a konsekwentna.. ¯ycze powodzenia i trzymam kciuki
xyoko jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:11.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.