|
|
#1 |
|
Konto usunięte
|
Książki ciekawe, godne polecenia!
Witajcie. Chciałabym, abyście w tym wątku podawali książki, które czytaliście, i które Wam się spodobały. Niech to nie będzie zwykła wyliczanka, napiszcie coś od siebie o tych książkach.
![]() Ja przeczytałam w swoim życiu baaardzo dużo różnych książek, i wiele z nich były naprawdę świetne. A oto niektóre z nich: ''Żona Podróżnika W Czasie'' Audrey Niffenegger - Pięknie opowiedziana historia o człowieku dotkniętym trudną i niespotykaną chorobą, o wielkiej miłości, która narażona jest na ciężkie próby. Aż szkoda, że ta książka się kończy. '' Pod marmurowym niebem'' John Shors - Książka o budowie Tadż Mahal i upadku cesarskiej rodziny, o wielkiej namiętności i zakazanej miłości. Aż trudno się od niej oderwać. ''Lala'' Jacek Dehnel - Wspaniała polska powieść. Treścią książki są wspomnienia tytułowej Lali - babci narratora. Ta książka przenosi czytelnika w całkiem inny świat, w świat wojny i nie tylko.
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Książki ciekawe, godne polecenia!
to może ja zacznę
"PS. Kocham Cię" - według mnie książka stworzona właśnie dla nas, kobiet. Młode małżeństwo ma przed sobą całe życie, niestety mężczyzna umiera. Zostawia swojej żonie listy, które mają nauczyć ją życia bez niego. Każdy list próbuje, nauczyć ją, pogodzenia się z prawdą. Naprawdę wzruszająca i piękna książka. cała Saga "Zmierzch" - słyszałam już wiele opinii na temat tych książek. Musiałam je zweryfikować, przeczytać i w żadnym stopniu nie żałuje mojego wyboru. Te cztery książki są dla mnie czymś więcej niż samą książką. Opowiadają one o miłości między dziewczyną a wampirem. Jest to niewątpliwie nierealne, ale może dlatego, że nie ma to racji bytu - tak mi się spodobało. Czytałam te cztery tomy jednym tchem i nie mogłam się oderwać od książek. Polecam, ogromnie polecam, jeżeli ktoś ma wyobraźnie i potrafi sobie wyobrazić tą miłość. "Intruz" - książka autorstwa S. Mayer (napisała również "Zmierzch"), która również opowiada o miłości. Niezwykłej miłości, która w naszym, ludzkim świecie nie istnieje. Zachęcam do przeczytania, ponieważ rozwija naszą wyobraźnie i spojrzenie na świat. Naprawdę polecam
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
"Wampir Lestat"- zapewne znacie go z wywiadu z wampirem. Jednak w tej książce poznajemy go od zupełnie innej strony. Zagubiony młody wampir, który szuka odpowiedzi na dręczące go pytania. polecam całą serię Kronik Wampirów
|
|
#4 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
bardzo dobra książka. Jestem w połowie. I muszę przyznać, że bardziej mi się podoba niż "Wywiad z Wampirem"
|
|
|
#5 |
|
Konto usunięte
|
Cieszę się, że ktoś się dołączył
Ciąg dalszy: ![]() ‘’Przeżyć z wilkami’’ Misha Defonseca – Historia żydowskiej dziewczynki, która w wieku 7 lat traci rodziców, którzy zostają aresztowani przez Niemców. Wyrusza ona w długą i niebezpieczną podróż na wschód, ponieważ wierzy, że tam odnajdzie mamę i tatę. Polecam gorąco. ‘’Poślubiona Borgii’’ Jeanne Kalogridis – Książka bardzo ciekawie opowiada losy młodej Sanchy, która zostaje żoną najmłodszego z Borgiów. Ślub ten staje się początkiem jej walki o przetrwanie wśród politycznych i rodzinnych spisków. |
|
|
|
|
#6 |
|
Rozeznanie
|
"świat wg Garpa"- Garp wychowuje się bez ojca w szkole z internatem, w której pracuje jego matka. Dorasta pod okiem opiekuńczej matki.Marzy on o karierze pisarza i trenuje zapasy. Jego matka także próbuje sił jako pisarka – jej autobiograficzna powieść "Seksualnie podejrzana" odnosi ogromny sukces, zwłaszcza wśród feministek. Garp poślubia córkę trenera, pisze kolejne powieści, rodzą się dzieci. Garp i jego żona Helen wdają sie w romanse.
Od siebie powiem, ze ta ksiażka jest naprawdę fantastyczna
|
|
#7 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja właśnie zaczynam czytać "Lektora". Słyszałam, że rewelacja, ale nie mogę na razie oceniać. Napisz coś jak przeczytam
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.To faktycznie jedna z najlepszych ksiązek jakie czytałam. W sumie temat trudny- tyle jest ksiązek . Ale zaproponowałabym cos dla fanek rasowego, twardego S-F bo mało ich widzę a moze kogoś przekabacę. jak ktoś lubi kwiatki, ptaszki, delikatnych kochanków i miła atmosferę- odradzam to co polecam. ![]() "Ślepowidzenie" Petera Wattsa - książka o kontakcie. Temat typowy, ale tym razem ujęty w sposób tak nowatorski, napisana tak sprawnie i z taką ikrą, ze od poczatku do końca to ostra jazda bez trzymanki i to po bandzie na dokładkę. najmocniejszą stroną tej książki, jest uchwycenie tego, co ostatnio udało się chyba Strugackim w "Pikniku na skraju drogi"(tez polecam!)- kompletenej obcości obcych, kompletenego braku możliwości okreslenia ich w ludzkich pojęciach- więc opisywani sa poprzez niezrozumienie. No i cóż- sa tam wampiry fankom Zmierzchu polecam - taka wizja wampira to naprawdę miła odmiana po zmierzchowych gogusiach.![]() "zamieć" Neala Stephensona- cyber punk + szaleństwo wyobraźni. Szaleniec konstruuje na statku sektę sterowaną techniką memową i planuje przejąc kontrole nad światem, drugi szaleniec jeździ po świecie na bombie atomowej wmontowanej w motor - takie małe zabezpieczenie na wypadek jakby ktos chciał mu ograniczyć swobody , mała dziewczynka wpadająca co raz w wielkie kłopoty ma za przyjaciela cybernetycznego, policyjnego psa bojowego o sile rażenia armi średniego państwa, a z tym wszytkim musi sobie poradzić "dostarczycielator pizzy" pracownik "Pizza Cosa Nostra" i dłużnik mafi - elita elit, nieustraszony bojownik o prawo klienta do otrzymania pizzy w zamówionym terminie i pobrania za nią opłaty bez względu na wszytko.Szał który się ziszcza na naszych oczach. ![]() Jacka Dukaja... wszytko. Mistrz Dukaj jest geniuszem na miarę Lema skrzyżowanego ze Stephensonem, a przecież nie ma jeszcze 40tki. Ppisze teksty lepiej się czytające, mające w sobie gładkośc pozwalającą łykać nawet sążniste wywody filozoficzne. To Dukaj swoja powieścią "Lód" zatrzymał mnie w miejscu, nauczył czytac od początku- teraz juz nikt tak nie pisze, a on się nie bał, stworzyć ksiązke ponad 1000 stron, którą trzeba czytać powoli, smakując każde zdanie, uwaznie śledząc intrygę zeby nie zabłądzić, zrozumieć, przemyśleć. Lód to szkoła czytania ze zrozumieniem a jednocześnie fajerwerk wyobraźni zakorzeniony w kalsykach. Mamy tam echa: "zbrodnię i karę", i podróż koleją transsyberyjską z morderstwem w tle jak z "Morderstwa w orient expresie" A Christi, i gruźliczkę wiodąca nas do "czarodziejskiej Góry" a Mana i alternatywne rozwazania historyczne "co by byo gdyby" i Nikolaja Teslę z ogarniętego szaleństwem ćmieczy, i Syberię zimnazem stojącą... Po prostu... nie da się tego opisać, streścić, trzeba przeczytać.
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
wyszukiwarka nie gryzie... jest już tyle wątków o podobnej tematyce...
|
|
#10 |
|
Wtajemniczenie
|
Widziałam właśnie tą książkę - "Lód" ostatnio w empiku. Szczerze, to grubość tej książki mnie odrzuciła
ale wiem, że tak nie wolno książki oceniać.
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.
|
|
|
#12 |
|
Wtajemniczenie
|
Ale jaką twórczością się on charakteryzuje? Kryminał?
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
też, np "czarne oceany" to... thillero-kryminało-cyberpunko-politicalfiction"
Trudno pisarstwo Dukaja wcisnąć w szufladkę - posługuje się s-F bo to pozwala mu sięgac po największe szaleństwa, ale myslę że można to wciąz włożyć w nurt mainstreamu.
|
|
#14 |
|
Konto usunięte
|
Z Dukajem jeszcze nie miałam przyjemności się zapoznać, ale czytałam kilka książek Stephena Kinga i Deana Koontza i muszę przyznać, że były naprawdę dobre.
Polecam również książkę, która zajęła szczególne miejsce nie tylko w mojej biblioteczce, ale również, a raczej przede wszystkim w moim sercu. Jest nią: ‘’Oskar i Pani Róża’’ Eric-Emmanuel Schmitt – Piękna, mądra książka, która bawi i wzrusza, a zarazem daje do myślenia. Dziesięcioletni Oskar jest chory na białaczkę i wie,że pozostało mu niewiele czasu. Jego rodzice nie potrafią z nim o tym rozmawiać, dlatego chłopiec zaczyna pisać listy do ‘’Szanownego Pana Boga’’, dzięki którym w pewien sposób przygotowuje się do odejścia. Ta książka potrafi poruszyć każde serce. |
|
|
|
|
#15 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dukaj to w ogóle inna liga, inne myślenie, inne tematy, inna głebia rozwazanych problemów- Mistrzowska extra klasa - w całym tego słowa znaczeniu. Pewnie ze jest duzo mniej poczytny a jego ksiązki nie ida w Empikach jak świeze bułeczki i nie budują im ołtarzyków- ale własnie dlatego nie kupuję ksiązek w Empikach.
|
|
|
#16 |
|
Wtajemniczenie
|
Ale z tego, co pamiętam właśnie Dukaj i jego "Lód" był na bestselerach w empiku w Bielsku Białej.
|
|
#17 |
|
Konto usunięte
|
‘’Jedenaście minut’’ Paulo Coelho – Zacytuję słowa z recenzji tej książki, które idealnie oddają jej treść: ‘’Jedenaście minut to współczesna baśń dla dorosłych. To przypowieść o seksie, miłości i przeznaczeniu, sprawiającym, że kręte ścieżki naszego losu mogą nieoczekiwanie poprowadzić nas ku szczęściu, w które dawno przestaliśmy wierzyć.’’
‘’Weronika postanawia umrzeć’’ Paulo Coelho – Weronika, główna bohaterka, postanawia odebrać sobie życie, gdyż jej świat stracił barwy, stał się mdły. Odratowana trafia do zakładu psychiatrycznego, gdzie poznaje samą siebie i uczy się na nowo żyć. ‘’Księżniczka Masako – uwięziony motyl’’ Yoko Kobayashi, Martin Fritz – Książka opowiada dramatyczne losy Masako, żony japońskiego księcia Naruhito. Naprawdę warto przeczytać. |
|
|
|
|
#18 |
|
Przyczajenie
|
"Obrona szaleństwa" Woodego Allena, kto lubi Allena ten wie, czego się spodziewać
|
|
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
,,białe jabłka''' , ,,pamiętnik narkomanki'' , ,,zła dziewczyna'' , ,,weronika postanawia umrzeć''
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny! Szukam książki optymistycznej z motywem refleksyjnym dla osoby ciągle narzekającej i niezadowolonej ze swojego życia, zawsze perfekcyjnej i ambitnej. Wszystkie pozycje Coelho odpadają, zna na pamięć. ( A szkoda, bo wiele pasuje ) Macie jakieś propozycje?
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
|
Bardzo ciekawa jest książka Bena Macintyre'a pt."Agent Zigzag". ksiażka jest oparta na faktach i opowiada o życiu i działalności podwójnego agenta eddiego Chapmana. Czyta się ją z wypiekami na twarzy. Jest bardzo sensacyjna, ale i prawdziwa więc nie można jej zarzucić żadnej przesady.
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#23 |
|
Raczkowanie
|
Polecam
To pozycja dla lubujących się w poznawaniu ciekawostek historycznych jak i dla ludzi, którzy lubią niezwykłe, wręcz nierealne opowieści, przygody Jamesa Bonda przecież takie są-niesamowicie fascynujące,aż nierealne. A agent Zigzag to dwa w jednym.
|
|
|
|
|
#24 |
|
Zadomowienie
|
--Michał Bułhakow "Mistrz i Małgorzata"
- "Myszy i ludzie" - John Steinbeck - wszystko Kinga właściwie - "Gra w klasy" - Julio Cortázar -"Kiedy byłem dziełem sztuki" Eric-Emmanuel Schmitt (uwielbiam jego książki) -Hermann Hesse "Wilk Stepowy"
|
|
#25 |
|
Zadomowienie
|
*Anne Rice : ''Kroniki wampirów''
''opowieści o czarownicach z rodu mayfair'' ''nowe opowieści o wampirach'' *Stephen King <całokształt >*Graham Masterton <szczególnie ''drapieżcy'' > *Harlan Coban *J.R.R.Tolkien <''władca pierścieni" > *Goscinny i Sempe *Dan Brown <''kod da vinci''> *Paulo Coelho <całokształt> *Agatha Christie <całokształt> *A.C.Doyle <sherlock holmes :hihi> *D.Terakowska <''tam gdzie spadają anioły'', ''ono'', ''poczwarka''>
"Jako nastolatka sądziła, że jeszcze zbyt wcześnie, by wybierać. Jako młoda kobieta była przekonana, że już zbyt późno, by cokolwiek zmienić." Edytowane przez Anna Julia Czas edycji: 2010-02-07 o 00:46 |
|
|
|
|
#26 |
|
Raczkowanie
|
Jak dla mnie wszystkie książki Koontza są świetne, a ostatnio czytałam "Klub mało używanych dziewic" i kolejne w serii "Dziewice do boju" oraz "Zatoka trujących jabłuszek" Moniki Szwaji. Rewelacja, mądre i zarazem zabawne.
Chciałabym poczytać trochę Dukaja, ale nie wiem czy jego książki są powiązane w jakikolwiek sposób czy kolejność jest nieistotna. Nie lubię zaczynać serii od środka. |
|
|
|
|
#27 |
|
Zadomowienie
|
Eric Emanuel Schmitt -,,Oskar i pani róża''
Antoine De Saint-Exupery ( mam nadzieję że napisałam poprawnie )- ,,Mały książę''Jostein Gaarder- ,,Świat Zofii'' Manuela Gretkowska ,,Kabaret metafizyczny'' Katarzyna Grochola ,, Upoważnienie do miłości'' Anka Kowalska,,Pestka''
|
|
#28 |
|
Raczkowanie
|
Szczerze polecam Pamiętnik pisany miłością - Patterson James
|
|
|
|
|
#29 |
|
Wtajemniczenie
|
napisz coś na temat tej książki
|
|
#30 |
|
Raczkowanie
|
,,Amore 14" F. Moccia- bardzo młodzieżowa, ale nie naiwna i dziecinna, jak większość książek kierowanych do tej grupy wiekowej. Codzienne życie nastolatka problemy z rodziną, wielka, pierwsza miłość...Dużo emocji, bardzo ciekawie podanych. Nowość na która warto zwrócić uwagę.
Poza tym: ,,Hobbit" J.R. Tolkien- fabuły chyba opisywać nie muszę, zwłaszcza tym, którzy widzieli/czytali Władcę Pierścieni. Książka o tym, jak to się wszystko zaczęło- fantasy, przygoda no i Tolkien. Warto
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:06.

.
fankom Zmierzchu polecam - taka wizja wampira to naprawdę miła odmiana po zmierzchowych gogusiach.

)- ,,Mały książę''