Ksiazki do masazu. pomoce naukowe, ksiazki o fizjoterapii - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Masaż

Notka

Masaż Miejsce dla osób, które interesują się masażem wyszczuplającym i zdrowotnym. Dołącz do nas, podziel się swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-06-16, 14:15   #1
haran12
Przyczajenie

Książka "Integracyjny masaż Bodywork"

Pytanie skierowane jest do autora książki -"Integracyjny masaż Bodywork" -Czy pozycja ta skierowana jest do terapeutów masażystów ,czy również do pacjentów.Czy metoda leczenia cellulitu drenażem limfatycznym jest zatwierdzona przez medycynę akademicką,czy jest to metoda niekonwencjonalna?Dziękuj ę
haran12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-17, 14:35   #2
Piotr
Rozeznanie

Dot.: Książka "Integracyjny masaż Bodywork"

Witam. Są tutaj dwa diametralnie rózne tematy nie mające wiele wspólnego ze soba, no poza oczywiście masażem.

Ad.1. Książka Integracyjny Masaż Bodywork jest przede wszystkim kierowana do uczestników szkoleń z tej metody. Jednak wiele masażystów, terapeutów także czyta ją i znajduje wskazówki związane wogóle z masażami stosowanymi w odnowie psychosomatycznej i masażach relaksacyjnych. Trudno mi byc recenzentem własnej książki ale wiem, iż przeczytało ją także sporo osób nie związanych zawodowo z masażem, teraz twierdzą że mają zupełnie inne, pełniejsze zrozumienie masażu w pełnym spektrum jego oddziaływania.

Zapraszam do lektury.

Ad.2. Drugie pytanie jest troche trudniejsze jesli chodzi o termin " zatwierdzona".
Odniose się do tego inaczej. Na sympozjach, kongresach nie tylko związanych z kosmetyka, SPA ale i Medycyną Estetyczną od dawna mówi sie o roli masażu w terapii cellulite i modelowaniu sylwetki. Od kilku lat w kongresach w których także uczestniczę sa wystapienia a także publikacje potwierdzające skuteczność Manualnego Drenazu Limfatycznego w terapii niektórych paniculopatii w tym i cellulitu.

Dwa lat temy na kongresie w Rzymie mówiono takze na ten temat jako o pewniku, stosowanym od lat. W Polsce także środowisko medyczne przede wszystkim specjalisci medycyny estetycznej wiedza i sa przekonani o skutecznosci tej metody. Podczas ostatniej mojej prezentacji były bardzo owocne rozmowy na ten temat z lekarzami, pamietam.

No ale jeśli pójdzie Pani przepraszam za określenie do "przeciętnego" lekarza który nie jest w temacie to nic sie Pani na temat leczenia cellulitu nie dowie.

W kinice w której pracuje drenaż limfatyczny jest także podstawowym środkiem terapeutycznym, nie tylko w terapii cellulit ale podczas wielu innych terapii.

Jest jeszcze inny problem. Drenaz limfatyczny jest praktykowany przede wszystkim przez absolwentów szkół medycznych: MSZ Wydział Masażu Leczniczego lub też fizjoterapeutów, a to przeciez także środowisko medyczne.

Manualny Drenaż Limfatyczny jest w pełni metodą o uznaniu akademickim, sęk w tym ze nie wykonują go sami lekarze ale wspoółpracujący z nimi masażyści i fizjoterapeuci.

Z własnych doświadczeń praktycznych i szkoleniowych moge powiedzieć jasno, tak dobrze wykonany drenaż limfatyczny jest podstawowym zabiegiem w terapii cellulit (panikulopatia-obrzękowo-włóknikowo- stwardnieniowa)

Powodzenia pozdrawiam.
Piotr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-22, 18:03   #3
pina89
Przyczajenie

Exclamation Książki o gabinetach masażu.

Witam nie wiem czy w dobrym dziale zakładam temat ale jestem tu nowa. Mam pytanie czy ktoś może posiada lub zna jakieś książki o gabinetach masażu np. o tym jak należy dbać o higienę w takim gabinecie czy po prostu o wymogach sanitarnych. Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc, ponieważ od jakiegoś czasu szukam takich książek a nie mogę nic znaleźć;|
Pozdrawiam
pina89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-12, 22:28   #4
Ewe20
Zakorzenienie

GG do Ewe20
Ksiazki do masazu. pomoce naukowe, ksiazki o fizjoterapii

jesli ktos ma i juz ich nie potrzebuje prosze pisac chetnie przygarne!!! jestem masazystka i chce sie rozwijac :d

jesli w zlym dziale napisalam prosze o szybciutkie przeniesienie
Ewe20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-27, 14:25   #5
Magdalenka22
Raczkowanie

Dot.: Ksiazki do masazu. pomoce naukowe, ksiazki o fizjoterapii

Odkopuje temat
Jakie ksiazki sa obowiazkowe w Medyku na technika masazu badz ktore sa przydatne? Jesli anatomia Bochenka to wszystkie czesci?
Magdalenka22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-27, 17:55   #6
Pati1989
Przyczajenie

GG do Pati1989
Dot.: Ksiazki do masazu. pomoce naukowe, ksiazki o fizjoterapii

U mnie korzystaliśmy z "Masaż klasyczny", "Masaż segmentarny", "Drenaż limfatyczny" "Masaż w jednostkach chorobowych cz 1 i 2" A. Zborowskiego oraz "Relaksacyjny masaż leczniczy", "Masaż sportowy z elementami odnowy biologicznej" L. Magiery

Co do anatomii to tylko atlas(u nas każdy mógł mieć inny). Osobiście polecam Nettera.

Wszystkie te książki można znaleźć na chomikuj . pl
Stary 2014-04-11, 16:55   #7
Kinga0990
Przyczajenie

Smile Książki Adama Zborowskiego

Witam poszukuje 3 pierwszych części ksiązek Adama Zborowskiego (m.klasyczny, m. limfatyczny i segmentarny) najlepiej rok wydania 2008 poniewaz jest mi potrzebne zmienione wydanie
Kinga0990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Masaż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości