|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
WĄTRóBKA !!!! mniam:)
WItam wszytskich smakoszy wątróbki!!
![]() Znacie moze jakies ciekawe przepisy na dania z watrobki??? Ja zawsze przyrzadzalam tradycyjnie....czyli podsmazana z cebulka... NIedawno znalazlaam przepis na watrobke w pysznym sosie.Pysznnaaa robilam juz kilka razy.teraz szukam czegos nowego..... Mam jeden niesprawdzony przepis na watrobke(czyt. ponizej).Napewno wyprobuje.... a Wy macie jakies ciekawe pomysly?? KOTLECIKI Z WATROBKI: 0,5kg watrobki 1 duza lub 2 male cebule 3 zabki czosnku 3 -4 lyzki maki 1jajo sol, pieprz, majeranek olej lub oliwa do smazenia Watrobke kroimy w kosteczke, cebule tak samo w mala kosteczke, czosnek przeciskamy przez praske, dodajemy jajko, make, sol, majeranek i szczypte pieprzu.DOkladnie mieszamy.Lyzka formujemy placuszki i nakladamy na rozgrzana patelnie, troche je splaszczamy. Podajemy z surowka z pora Surowka z pora: 1 por,1 duze jablko,sol, pieprz, sok z polowy sytryny, 4lyzki smietany Pora kroimy w ''polplasterki'', jablko na tarce o duzych oczkach, skrapiany cytryna, dodajemy sol, troszke pieprzu do smaku i mieszamy ze smietana. Czekam na wasze pomysly na watrobke ![]()
![]() |
#2 | ||
Nutka nie gryzie!
|
Dot.: WĄTRóBKA !!!! mniam:)
dodawalam marchewke starta ale nie jablko... wyglada na pyszny zestaw
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
moja przyjaciółka dała mi przepis na wątróbkę w sosie śmietanowo-winnym
![]() Była tam wątróbka drobiowa, cebulka, białe wino wytrawne (półwytrawne), śmietana 18% i bulion. Cebulkę kroi się i wrzuca na patelnie, zalewa się bulionem (pół szklanki) i dusi pod przykryciem. Na drugiej patelni obsmażamy wątróbkę. Do cebulki dodajemy wino (pół szklanki) i dalej dusimy. Po jakimś czasie dodajemy śmietanę, mieszamy i wrzucamy wątróbkę. Dusimy jeszcze trochę (aż sos zgęstniej). Doprawiamy i smacznego ![]() Piszę przepis z pamięci ale jak tylko znajdę dokładny to napiszę jeszcze raz ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
wątróbka
składniki: 1/2 kg wątróbki drobiowej 1 mała cebula biała 1 mała cebula czerwona 1 zielone kwaśne jabłko 1 łyżka majeranku 1 łyżka oleju 2 łyżki masła 6 jajek sól i pieprz do smaku wykonanie Watróbkę osuszyć trzeba papierowym ręcznikiem. Cebulę kroimy w półtalarki a jabłko w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Podsmażamy wątróbkę z jednej strony, przewracamy i wrzucamy cebulę z jabłkiem. Całość posypujemy majerankiem, chwilę jeszcze smażymy i odstawiamy do wystudzenia. Jajka gotujemy na twardo i bardzo drobno siekamy wraz z wystudzoną wątróbką. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. najlepsza jest na krakersie, można położyć na sałacie lodowej (bardziej wykwintnie np na przyjęcie) albo na bułeczce... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Chatte - ten przepis w mojej rodzinie nazywa się "kawior po żydowsku" (zważywszy, że nazwy używa Żyd, nie uważam jej za krzywdzącą).
Co do mnie - ostatnio poznałam przepis na wątróbkę taką, jaka podawana jest w jednej z wrocławskich restauracji. Należy wątróbkę drobiową, pokrojoną na niewielkie kawałki, marynować w czerwonym winie i Grand Marnier, potem poddusić. Najprościej podać z porwaną na strzępki sałatą lodową, to już nie wymaga niczego więcej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
![]()
Witam Kochane Dziewczyny
![]() Mam taki problem o tóż chciała bym spróbować wątróbki takiej drobiowej, znacie jakieś fajne przepisy? by jakoś była smaczna, bo ogólnie to mam uraz z dzieciństwa jak moja "babcia"smażyła taka wieprzowa i próbowała mi ją wcisnąć taka pół krwistą bleee ![]() ![]() ![]()
Wymianka : https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post44031703 Edytowane przez Angel28 Czas edycji: 2012-02-20 o 14:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Dot.: Wątrubka :)
5 wątróbek kładziesz do naczynia do zapiekania. Dodajesz jabłko pokrojone w cząstki. sól i pierz i skrapiasz oliwą. zapiekasz ok 30 min w temp 160. Pyszne i sycące. Można zapiekać trochę dłużej, ja robię na oko. Czasem dodaję szczyptę tymianku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
A ja jakoś niemogę się przełamać do wątrubek drobiowych ???? za to uwielbiam wątrubkę wieprzową, którą kroję na kawałki, obtaczam w mące i obsmażam. Następnie przerzucam do garnka dodaje listek laurowy, ziarenka czarnego pieprzu i ziele angielskie a na tą samą patelnie wrzucam cebulkę pokrojoną w piórka a gdy sie zeszkli to dodaję łyżkę czubata mąki i to chwilę podsmażam na małym ogniu,zalewam wodą tak na oko (żeby do przykrycia całości brakowało z 1cm) solę , pieprzę i duszę z pół godz..... wytwarza się wtedy pyszny sosik . Podaję z ziemniakami i buraczkami duszonymi bądz ogórkiem. Polecam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() mi nie smakuje wątróbka wieprzowa. jest jakaś ciężka. Jeszcze z listkiem to wydaje mi się cięższa. ale wątróbka w sosie to może być dobry pomysł. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Hmmmm przepraszam za błędy, córcia mnie zagadała ... bo jak zwykle jak coś piszę to mam mnóstwo pytań!!! dla mnie smakuję taka wątróbka
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |||
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Też lubię wątróbkę w takiej postaci jak robi kaska20_2005
![]() Moja mama smażyła kiedyś wątróbkę z cebulką i na tym robiła jajecznicę ![]() ![]()
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Już ktoś mi mówił o takim sposobie na wątróbkę... i skoro tak chwalicie ![]() A czy mogę watróbkę drobiową zastąpić wieprzową? Jak myslicie? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
u mnie w domu robi się podobnie, z tym, że z dużą ilością majeranku..
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
łał, taka z jabłkiem z piekarnika musi być pycha! jadłam do tej pory z rodzynkami albo taka tradycyjną z cebulką i sosem, ale jabłuszko + wątróbka
![]() ale tylko wieprzowa, drobiowej jakoś nie darzę zaufaniem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
owszem, jest smaczna, ale bardzo sycąca. Mi wystarczy 5 kawałków, żeby mieć dość. Na jesieni zamiast jabłka można dodać winogron. Tylko nie za dużo, bo będzie strasznie słodkie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Watrobke z sola i pieprzem smaze na niewielkiej ilosci oleju. Bez zadnej maki. W garnku dusze cebulkę. Wrzucam watrobke i dodaje 1 kubeczek smietany.
Mniammmm ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
czy moczycie wątróbki w mleku przed przyrządzeniem? słyszałam, że to pomaga usunąć szkodliwe toksyny, które w wątrobie się gromadzą. A z drugiej strony nie powinno się przecież łączyć mięsa z mlekiem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Pierwszy raz spotykam się z taką informacją ?????
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
moja mama moczyła w mleku, żeby była łagodniejsza w smaku, o toksynach nie słyszałam,
zgadnijcie, co dziś robię na obiad? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
wątroba pełni funkcję oczyszczania organizmu z toksyn i dlatego mogą się w niej kumulować niezdrowe związki. I właśnie mleko ma je pomagać usunąć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Nie przesadzajmy z tymi toksynami. Na dobrą sprawę to dzisiaj wszystko jest niezdrowe i zawiera toksyny. Lepiej skupić się na tym że wątroba to bogactwo żelaza i witaminy A.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
masz rację, ale jeżeli można coś polepszyć, to waj not? Tylko nurtuje mnie kwestia łączenia mleka z mięsem, Ponoć nie powinno się, bo to niezdrowe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
tinpanalley niezdrowe? ale jakie pyszne, dziś sobie zrobiłam wątróbkę właśnie taką moczoną najpierw w 2 wodach, a potem w mleku, z duuuuużą ilością cebulki na patelni, no i kasza gryczana
właśnie, a Wy co dodajecie do wątróbki? kaszę? ziemniaczki? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:38.