|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
kto studiuje socjologie??potrzebuje pomocy!!!
Na semestr mamy zadane napisac przykladowa koncepcje badawcza.Ma byc pytanie problemowe ogólne i 2-3 szczegółowe z hipotezami.No i wiadomo ze wstep od siebie,dobór proby itp.Niestety nie mam pomyslu na koncepcje!!
![]() ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: kto studiuje socjologie??potrzebuje pomocy!!!
hm czyli wlasciwie macie opisac badania juz zrobione? nie bardzo rozumiem
![]() ja np. w tym momencie robie tzw. projekt badawczy. w malych grupkach mielismy sobie wybrac temat, spisac projekt, zrobic badania, analize i raport. Projekt objal przedstawienie problemu badawczego, cel badawczy, hipotezy, literature poruszajaca ten problem badawczy, pojecia jakich bedziemy uzywac w badania i ich definicje, metody i techniki badawcze, pytania na ktore chcemy znalezc odpowiedzi, populacje i dobor proby, rezultaty, oszacowany harmonogram badan, budzet i spis tresci. sam projekt w formie papierowej zajal nam 10 stron. w tym momencie projekt mamy gotowy, teraz tylko musimy przeprowadzic wywiad poglebione, fokusy (bo to maja byc badania jakosciowe), opracowac, zrobic analize i napisac raport z badan. to ma byc badanie ilosciowe czy jakosciowe? i czego wlasciwie oczekujesz - wymyslenia tematu? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Chodzi mi tylko o podsuniecie pomyslu na temat!!mamy napisac koncepcje zawierajaca wstep od siebie czyli np.dlaczego taki temat itp,pyt.ogólne i problemowe z hipotezami,literatura,met ody i techniki,cel badawczy,pojecia i def.itp
U nas kazdy sam ma zaproponowac to co by chcial badac,nie wiem jak to inaczej wyjasnic ![]() Na razie tylko mamy takie cos oddac na "po świętach" ![]() Zupelnie nie mam pomyslu o czym pisac bo poprzednia prace babka mi odrzucila ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
ja robie o opiniach o uczelniach prywatnych i panstwowych, inni u mnie o uzytkowaniu telefonow komorkowych, kobietach w ciazy itp. troszke wyobrazni
![]() edit: jesli macie pozniej przeprowadzac badania na podstawie projektu to pomysl o takiej grupie badanych, do ktorej nie jest zbyt trudno dotrzec... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Dzięki!!
![]() ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Myslałam żeby badać tolerancję wśród młodzieży...Wydaje mi się że w miarę fajny temat...Tylko się zastanawiam czy nie będzie błędem jeśli pytania szczegółowe dotyczyłyby np.1-rasy,2-religii,3-inwalidów lub subkultur??Z jednej strony wszystko dotyczy tolerancji,ale z drugiej wydaje mi się że na kazdy z tych tematów możnaby zrobić osobne badanie...
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Kurcze czy naprawde nikt mi nie odpowie na to pytanie??Nikogo dobrego z socjologii nie ma?????
![]()
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sama będziesz musiała wymyślić temat i poszukać literatury ![]() W końcu jakiś pomysł przyjdzie Ci do głowy ![]() Ty studiujesz,więc powinnaś wiedzieć,"co i jak" ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Lain rozbroiłaś mnie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jeśli nie wiesz jak się tworzy projekt badawczy, czym sie róznią pytania ogolne od szczegolowych, jak należy weryfikowac hipotezy to nalezy skierowac się do biblioteki i tam poszukac odpowiedzi. Potem juz z górki. Każdy temat mozna zbadać, każdą nawet najdurniejsza hipotezę można weryfikować, wiec z wymysleniem tematu nie ma problemu. Masz braki jesli chodzi o wiedzę z zakresu badań i niestety musisz ją uzupelnic sama. A literatura jest, nie martw się. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() "Brutalnie" powiedziane , ale szczere ![]() Do biblioteki marsz !
![]() |
![]() |
#13 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:54.