|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Moja koleżanka wariuje!
Witam! Mam pewien problem z koleżanka i mam nadzieje że mi jakos pomozecie. Kolegujemy sie od kilku lat i zawsze miala problemy ze swoimi zębami, rzadko sie usmiechala twierdzac ze ma krzywe, nie jadla przy innych. Pol roku temu zdecydowala sie na aparat, okazalo sie ze ma progenie i bedzie miala skracana zuchwe, co wiaze sie z powazna operacja która bedzie miala za rok. Od tamtego czasu nie robi nic innego tylko siedzi w internecie i o tym czyta, wczesniej prawie codziennie wychodzilysmy na imprezy, spacery, rowery. Teraz tylko spedza czas w domu i czyta, nigdzie nie mozna jej wyciagnac, myslalam ze w wakacje sie zmieni, pojedziemy nad morze ale nie da sie jej wyciagnac z domu. Rozumiem ze martwi sie operacja i jest ciekawa swojej choroby, ale ile mozna! Izoluje sie od wszytskich znajomych, nie wiem co robic, moze macie dla mnie jakas rade ? Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Moja koleżanka wariuje!
Przeczekać i, jeśli to bliższa koleżanka, wspierać. Matrwi się, to poważna operacja, która będzie ważyła jej wygląd zewnętrzny. Nic dziwnego, że czyta o tym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
Lokalizacja: Stolyca hazardu i rozpusty, gdzie chodzę 3 cm ponad chodnikami ;D Aż mnie duma rozpiera ! ;))
|
Dla mnie to już przesada.
Ludzie maja gorsze choroby. W tym momencie ona tak jakby użalała się nad sobą i tylko czyta o tym jaka to ona nie jest chora.
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Koleżanka pewnie boi się operacji, chce o niej dużo wiedzieć, przygotować się. Porozmawiaj z nią, może otworzy się i powie coś więcej. Może na początek krótki spacer, rozmowa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Trzeba zrozumiec ze sie martwi bo to nie do konca chyba taki rutynowy zabieg jak borowanie czy plmbowanie. Wspieraj ja a moze nawet i probuj rozmawiac z nia o tym.
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Wiesz, widocznie ona ma taką potrzebę. Trochę więcej wyrozumiałości.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Progenia to nie choroba, to wada. I jest naprawdę straszna dla osoby, która musi się z nią borykać. Wyobraź sobie, jak ludzie mówią Ci publicznie, na cały głos: "zamknij mordę, bo ci napada", "kobyło, wynocha do stajni", "wysiądź z tego autobusu, nie chcę widzieć takiego mutanta", "za taki ryj powinni ci ukręcić łeb przy porodzie". Albo jak ojciec wiecznie Ci wykrzykuje, że jest za aborcją, jak patrzy na Twój ryj? I to ojciec, po którym tę wadę odziedziczyłaś! Nie jest łatwo żyć z czymś takim - większość progeników ma problemy z wymową, z normalnym gryzieniem, z utrzymaniem zębów [te, które nie mają oparcia, wypadają]. Ludzie na ulicach zwracają wielką uwagę na tę wadę i bez zastanowienia wyśmiewają, lub ubliżają. Owszem, są większe tragedie, ale każdy ma prawo do własnej...
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
możliwe że bardzo spadła jej samoocena i nie chce się pokazywać ludziom. Może jej się wydawać że jest gorsza, brzydka i nie chce żeby ktokolwiek ją oglądał, tym bardziej że przed operacją progenii musi przygotować zęby a to polega na tym że jeszcze bardziej wypchnie te dolne, może tego się obawia. Pogadaj z nią że do czasu operacji, w trakcie przygotowania do niej może żyć i korzystać z wolnego czasu tak samo jak wcześniej, nie ma powodu żeby się ograniczała. Naodpoczywa się w szpitalu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Po drugie: wcale się nie dziwie, że tyle czyta. Jakbym usłyszała, że muszę przejść operację, też bym się stresowała i nie za bardzo miałabym ochotę na zabawę.
Co to jest miłość ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się, że przemókł do głębi serca http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png 15.12.2010 - prawo jazdy zdane ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Prawdziwy przyjaciel nie opuszcza w biedzie - wspieraj ją
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Zastanów się czy Ty na jej miejscu przyjełabyś to spokojnie i poszła się bawić. To dla niej trudny czas, nie wie co będzie po operacji, na pewno się jej boi i przeżywa. Wspieraj ją, bądź wyrozumiała i nie obrażaj się, każdy w życiu ma lepsze i gorsze okresy. W tej chwili ona potrzebuje Ciebie, kiedyś sytuacja może być odwrotna. Tak więc cierpliwość, cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość.
Piękny? Nie wiem. Ma około 1.80 wzrostu, włosy mniej więcej takie krótkie jak ty i niebieskie oczy: po prostu cudowne. Ale... nie. Nie jest chyba piękny w obiegowym sensie tego słowa. Jednak na pewno jest mężczyzną z którym - jeśli go gdzieś zobaczysz - od razu chciałabyś spędzić resztę życia...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Zastanów się czy Ty na jej miejscu przyjełabyś to spokojnie i poszła się bawić. To dla niej trudny czas, nie wie co będzie po operacji, na pewno się jej boi i przeżywa. Wspieraj ją, bądź wyrozumiała i nie obrażaj się, każdy w życiu ma lepsze i gorsze okresy. W tej chwili ona potrzebuje Ciebie, kiedyś sytuacja może być odwrotna. Tak więc cierpliwość, cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość.
Piękny? Nie wiem. Ma około 1.80 wzrostu, włosy mniej więcej takie krótkie jak ty i niebieskie oczy: po prostu cudowne. Ale... nie. Nie jest chyba piękny w obiegowym sensie tego słowa. Jednak na pewno jest mężczyzną z którym - jeśli go gdzieś zobaczysz - od razu chciałabyś spędzić resztę życia...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Jeśli to jest Twoja bliska kolezanka czy nawet przyjaciółka to powinnas ja wspierać. Napewno nie jest to dla niej łatwe. Wiecej zrozumienia.
A Ty zachowujesz sie teraz troche egoistycznie. Pewnie sie nudzisz, sa wakacje i jakis wypad tu i tam by sie przydał. A tu taki zonk. Chora kolezanka nie ma na to ochoty. Podejdź troche inaczej do tej całej sytuacji. Moze posiedź z nią w internecie, poczytaj. Dodaj otuchy, ze napewno bedzie dobrze. Moze wtedy oderwie sie chociaz na chwile od swojego problemu. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
ja tez uważam, że powinnaś ją wspierać. Byc przy niej. Jęsli ona nie chce nigdzie wyjść/wyjechać to Ty przyjdź do niej do domu. Może razem porozmawiajcie o tym czego się boi, czego się obawia.
„Ponieważ drogi jesteś w moich oczach, nabrałeś wartości i Ja cię miłuję” ( Iz.43,4) Aparat stały góra i dół 25.11.09r. 59.58.57.56.55.54.53.52.5 1.50kg Włosy [08.2010] ->63cm ...[?]... ->100cm ![]() paznokcie; włosy; skóra ![]() ![]() cellulit; tłuszcz; rozstępy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Ja bym ujeła tytuł raczej koleżanka się denerwuje a nie wariuje.
Ciekawe czy Ty byś była taka do przodu w towarzystwie, chetna na zabawe i wyjazdy mając progenie i operacje na karku? Radze wspierać koleżanke i nie pachac ją na siłe w towarzystwo, przed którym się wstydzi jeśc i uśmiechać ze wzgledu na swoją chorobe. Widać, ze ma kompleks z powodu krzywego zgryzu i Ty siłą tego nie zmienisz ![]() Myśle, ze dziewczyna wraz z operacją i poprawą wyglądu zgryzu odzyska pewność siebie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
ale też nie wariujmy że będzie teraz rok czasu w domu siedzieć na forach bo ma progenię, to przecież nie boli
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() interesuje mnie jak Ty zachowałabyś się jakbyś była na jej miejscu. dla mnie koleżanka Autorki wątku zachowuje się w odpowiedni dla niej sposób. zwyczajnie chce wiedzieć wszystko na ten temat, być przygotowaną na każde niepowodzenie czy powikłanie. w końcu od tej operacji zależy jej przyszły wygląd. na pewno każda z nas czytałaby na temat swojej przypadłości w internecie czy chodziłaby do biblioteki. normalny odruch na pewno nie świadczący o jakimś zwariowaniu czy szaleństwie. a Ty, Autorko, bądź przy niej, wspieraj. niech może na Ciebie zawsze liczyć. powodzenia ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Tak jak popredniczki radzę wspierac przyjaciólkę!
Sama miałam progenię (chociaż jeśli chodzi o to co napisała Futbolowa, to nigdy z takim czyms sie nie spotkałam ![]() ![]() Dużo wytrwałości życzę Twojej przyjaciółce i Tobie, zebyś jej pomogła to przetrwac ![]()
![]() |
#22 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ech... Zawsze wiedziałam, że jestem dziwna... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Tak jak dziewczyny piszą - wspieraj ją.
Może razem z nią poszperaj w necie? Wypytaj o szczegóły operacji? Wiem z autopsji, że czasem trzeba się wygadać komuś bliskiemu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
Dokładnie, może Ona potrzebuje o tym z kims porozmawiać, wyżalić się, wygadać. To dla nie stanowi na pewno duży problem w akceptacji siebie samej, swojej samooceny. Myslę, że selfish ma rację. Razem poszperajcie w Internecie. Ja teraz kiedy mam wyrwać sobie 8-mki tez siedze godzinami w necie i szukam na forach jak to wszystko przebiega. I nie czuje się jakbym wariowała.....
„Ponieważ drogi jesteś w moich oczach, nabrałeś wartości i Ja cię miłuję” ( Iz.43,4) Aparat stały góra i dół 25.11.09r. 59.58.57.56.55.54.53.52.5 1.50kg Włosy [08.2010] ->63cm ...[?]... ->100cm ![]() paznokcie; włosy; skóra ![]() ![]() cellulit; tłuszcz; rozstępy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Wydaje mi się, że problemem tu nie są kompleksy, bo przecież wcześniej koleżanka nawet nie zwracała uwagi na swoją wadę. Bardziej chodzi o strach, wątpliwości, konsekwencje. To naprawdę nie jest lekki zabieg, tylko bardzo poważna interwencja chirurgiczna.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:06.