2007-01-04, 17:23
|
#1
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-12
Lokalizacja: małopolska
Wiadomości: 4 404
|
Dietetyczna szynka parmeńska
Jest to szynka charakteryzująca się małą zawartością tłuszczu, ale bogata w białko, oligoelementy, wolne aminokwasy i witaminy nieodzowne w produkcji energii, przy jednoczesnym zachowaniu linii. Ponadto ma ona obniżoną zawartość cholesterolu oraz dosyć dużą zawartość kwasów olejowych znanych ze swych właściwości zapobiegających (choroba wieńcowa).
Wartość odżywcza dla 100 g to:
Tłuszcze (tylko 3,46 g podczas gdy wołowina zawiera 5,1 g, a indyk 4,9 g)
Białka (26,87g)
138 Kcal
Szynka zawiera również duże ilości waliny, lecyny i izolecyny – aminokwasów wchodzących w cykl metaboliczny mięśni. Z tego względu szynka jest również polecana sportowcom.
Na koniec należy dodać, że liczne proteiny zawarte w szynce, podczas procesu dojrzewania ulegają, procesowi regresji czyli rozkładu, co czyni je bardziej przyswajalnym przez organizm. Dlatego też szynka zalicza się do produktów lekko strawnych, zdrowych i nie powodujących tycia.
|
|
|