|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
problem z mieszkaniem
Moi rodzice kupili 10 lat temu mieszkanie, w którym obecnie mieszkam z mężem. Niedługo mój brat, również będzie chciał iść "na swoje". Niestety moich rodziców nie stać na kupienie drugiego mieszkania. Dlatego chciałam od nich wykupić całe, albo przynajmniej połowe mieszkania w którym obecnie mieszkam. Zastanawiam się tylko czy powinnam zapłacić im obecną wartość mieszkania, czy oddać tyle ile kosztowało w momencie kiedy je kupowali?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: problem z mieszkaniem
a czemu musisz odkupic ...?
nie mogą zrobic Tobie darowizny ?
![]() |
#3 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Nie musze!
Jest to dla mnie po prostu niezręczna sytuacja, że ja zajmuje całe mieszkanie, a mój brat nie bedzie miał gdzie mieszkać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
z tego co ja sie orientuje (a naparwde tylko tak troszke) to jesli juz chcesz zaplacic to obecna wartosc mieszkania.
Radze Ci jednak skonsultowac sie z kims kto sie na tym zna, bo moj kolega z pracy wlasnie ostatnio kupowal od swoich rodzicow mieszkanie i zaplacil im obecna jego wartosc |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
moim zdaniem wszystko zalezy od finansów. Jeżeli cie stac na spłate miaszkania po obecnej cenie to zrób to. A jezeli nie, to może przekaż rodzicom kwote, na która cie stac.
Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
znajdz dziewczyne z mieszkaniem i wyswataj brata-bedzie po problemie.
powaznie, to jestem w podobnej sytuacji. ja dostalam mieszkanie, moja siostra tylko samochod na 18 urodziny-ceny mieszkan poszly w gore. na szczescie u nas nikt nie robi z tego problemu. rodzice i tak nie przyjeliby ode mnie kasy za mieszkanie. dla nich to normalne, ze w jakis tam sposob wyposazaja nas na przyszlosc. moja siostra i tak nie chce mieszkac w miescie, a jej TZ ma polowe wielkiego domu na wsi, wiec sprawa sie rozwiaze sama. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
a moze spytaj rodzicow jak to widza? brat ma jakies roszczenia? bo jezeli siedzi cicho to... ty tez siedz cicho.
najlepiej porozmawiac z rodzicami. jak oni sie na to zapatruja. przynajmniej ja bym tak zrobila. a jesli juz koneicznie upierasz sie przy wykupieniu mieszkania to neistety po cenie dzisiejszej. powinien przyjsc rzeczoznawca, wycenic i... ty za ta kwote powinnas je kupic.
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
więc lepiej zrobic wycene
jednak nie jestem pewna czy powinnas spłacac całą sume (wartos mieszkania) ponieważ mieszkanie należy się i jemu jak i tobie moi rodzice zrobili darowizne bratu i mnie, po połowie i to jest sprawiedliwe rozwiązanie mieszkanie będziemy sprzedawac ponieważ żadne z nas w nim nie mieszka i nie będzie mieszkał - mieszkamy w innych miastach więc po sprzedaży dzielimy się połową pieniędzy z mieszkania więc jeśli tak zrobią Twoi rodzice a ty zostaniesz w mieszkaniu musisz spłacić bratu przepisaną połowę i mieć w tym momencie mieszkanie na własność - w końcu tobie też się należy nie ważne czy w nim mieszkasz czy nie powodzenia ![]() Pozdrawiam
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:16.