|
|||||||
| Notka |
|
| Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
burpee i low back pain (ból w dolnym odcinku kręgosłupa)
Hej dziewczyny, czy to możliwe, że burpees robią mi nie halo z plecami?
Jak nie robiłam tego jakiś czas czułam się dobrze - "trzy dni" i znowu ból... jakieś rady? doświadczenia? porady? pomysły? mam zamiar zmienić główny workout na mniej burpeesowaty, bo jednak chyba z tego mnie lołbak boli.... jest też odmiana "hatajogowa" - czyli "step into the plank", którą czasem robię zamiast burpees, jest też stojący "Tania Burpee T25" burpee.... ... kurde - za młoda jestem, żeby się kręgosłupami sponiewierać... może jednak kick-boxing fitness wybiorę - tam mniej burpees mają, całkiem dobre Cardio i może będzie bardziej wesoło ![]() z tego co czytam to chyba oleję burpees..... nie chcę mieć operacji kręgosłupa z powodu własnej niewiedzy i głupoty...
MMA Fitness ![]() Hula Hoop Edytowane przez SaiFari Czas edycji: 2016-08-03 o 05:50 |
|
|
|
|
#2 |
|
Panaroja
|
Dot.: burpee i low back pain (ból w dolnym odcinku kręgosłupa)
A czy robiąc pompkę masz napięty brzuch i tułów prosto , równolegle do podłoża , czy lecisz biodrami do ziemi i brzuch luźny ? Bo w tym drugim wypadku będą lędźwie boleć .
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
|
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
boli w momencie skakania do planka z przysiadu i w drugą stronę mniej więcej w tym samym miejscu, heh - nawet na samą myśl o burpee boli
.Planka staram się robić poprawnie, napinam mięśnie. pompki robię modyfikowane.
MMA Fitness ![]() Hula Hoop Edytowane przez SaiFari Czas edycji: 2016-08-03 o 09:57 |
|
|
|
|
#4 |
|
Panaroja
|
To zrezygnuj w ogóle , póki nie zdiagnozujesz, co tam się dzieje . Pompki modyfikowane - czyli damskie przez kolana ? czy jakie ?
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
|
|
|
|
#5 |
|
Rozeznanie
|
pompki damskie, a z burpee daję sobie na razie spokój. Naczytałam się troszkę dzisiaj na ten temat i będę modyfikować na back-lunge - chyba najsensowniejsze
![]() hehehe - cezar dojrzewa
|
|
#6 |
|
Panaroja
|
Wzmacniaj brzuch koniecznie .
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nikt nie jest zbyt młody, na problemy z kręgosłupem. Niestety, to jest koszt jaki ponosimy za życie w luksusie cywilizacji. Podeszłąbym raczej do tego od tej strony, ze to nie krokodylki są problemem, tylko one ten problem obnażają. Bo ten sam ruch, wykonasz w pozycji stojacej, kiedy będziesz chciałą wykonać kopnięcie. Albo leżac na plecach i robiac dowolną kombinację brzuszków. Coś jest nie tak "gdzieś" i objawia się to dziś w krokodylkach. Jutro moze zaczac boleć w brzuszkach, desce, wykopach lub skłonach. Coś się pierniczy i należałoby znaleźć przyczynę. Przez internet to raczej sie nie uda, ktoś powinien Cię obejrzeć, mozę warto pójśc na kilka zajęć z róznych form ruchu i dokąłdnie posłuchac instruktorów- to mozę pomóc namierzyć błędy w technice ruchu, stad sie biorą tego typu boleści. To wcale nie musi być kwestia za słąbego brzucha, to mozę być zła technika używania miesni tuowia, złe skorelowanie ruchu z oddechem, nieswiadome puszczanie lub zły spos ób napinania mieśni tułowia (bo to nie tylko brzuch chroni lędziwa- to cały gorset miesni dolnego tułowia musi zapracować), mozę błedy w sposobie rotacji/ ułożenia miednicy, a mnie tak na szybko chodzi po głowie, ze łatwo jest kaleczyć swój odcinek lędzwiowy przy sportach obejmujacych właśnie ruchy zapożyczone ze sztuk walki- wszelkie "boksownia" czy kopnięcia, zwłaszcza jeśli są wykonywane w szybkim tempie Te wymagaja olbrzymiej swiadomosci ciałą i kontroli tego gdzie i kiedy pozwalamy kręgosłupowi się skręcać, co robi wtedy miednica. W skrócie, nasz odcinek lędzwiowy nie ma prawa przy takich ruchach skręcać się w osi pionowej- od tego jest piersiowa cześć kręgosłupa. czy masz możliwość ćwiczenia przed dużym lustrem, w którym widzisz całą swoją sylwetkę?
|
|
|
#8 |
|
Rozeznanie
|
nie ma opcji lustra do ćwiczeń - myślałam, żeby się kiedyś nagrać - parę treningów zaliczyłam na modyfikowanych step to plank. Dobrze powiedziane, że te krokodylki mogą obnażać jakieś moje niedociągnięcia, ale prawda jest taka, że zabrałam się za siebie dopiero rok i parę miesięcy temu, za małolata dosyć dobrze pływałam
![]() Dodaję sobie codziennie parę minut różnych zestawów na core, zobaczymy co będzie po czasie, bo lekarzy to unikam jak ognia , w każdym razie na ten moment przestało boleć
![]() |
Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:34.