![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
chcę zejść na ziemię- minusy przed i po :)
Witam serdecznie,
sprawa wygląda tak- jestem młodą osobą, która na dzień dzisiejszy nie planuje dziecka. Jednak wiem, że za jakieś 2,3 lata zacznę powoli planować. NIGDY nie interesowała mnie sprawa porodu, ciąży, unikałam takich opowieści, bo nigdy nie wydawały mi się one ani przyjemne, ani interesujące... może właśnie dlatego myślę strasznie mało realistycznie o ciąży, samym noszeniu dziecka i skutkach porodu (powiedzmy, że porodu naturalnego). Proszę serdecznie wszystkie obecne mamy- te już po porodzie, te w trakcie "noszenia" dziecka by napisały co wg nich było najgorsze, najmniej przyjemne podczas ciąży, bądź też po porodzie. o co mi chodzi? chcę poniekąd wiedzieć co mnie może spotkać (wiem, że wszystkie te rzeczy to strasznie indywidualna sprawa). może dla niektórych z Was, to będzie dziwne, ale dopiero niedawno dowiedziałam się, że kobieta jest często nacinana podczas porodu... myślałam, że padne.... wiem, że dla Was może być to wszystkie takie oczywiste... albo , że jakieś hemoroidy mogą się pojawić po porodzie ![]() ![]() proszę, nie myślcie, że nie jestem niewyedukowana. Ale nigdy o tym nie czytałam, a nie mam ani bliższej koleżanki ani kuzynki by mogła mi powiedzieć całą prawdę i tylko prawdę ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: chcę zejść na ziemię- minusy przed i po :)
Kochana nie martw sie jeszcze tyle czasu przed Toba, wpierw to trzeba zajsc a pozniej sie marwtic!
![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Nie planujesz dziecka, więc spokojnie możesz sobie ten temat na razie zostawić.
![]() Dziś 99% konkretnych wiadomości zabrzmi dla Ciebie jak jakaś masakra, jak to z nacinaniem, albo hemoroidami (tak na marginesie, często wychodzą już w ciąży, z racji nacisku dziecka ![]() Po co Ci to teraz? ![]() Jak będziesz malucha planować, większość takich spraw będzie naturalna. Po prostu. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
A ja tam mogę napisać, czemu nie
![]() ![]() Natomiast co do czytania opisów porodu = uwierz, nie chcesz czytać ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
szajajaba "owocnego rozwiazania"
![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
wiesz co? teraz to nie masz sie co martwić na zapas, a jak już podejmiesz decyzję o dziecku to raczej nie będzie ci przeszkadzało to czy ciaza i poród są przereklamowane wtedy raczej nie będziesz myślała o plusach czy minusach
kiedy zdecydujesz sie na dziecko to pierwszy problem może pojawić sie już przy staraniach bo wbrew pozorom nie jest czasem to takie łatwe tak jak i późniejsze donoszenie ciązy-to też możesz rozważyć w kategorich plusów i minusów czy uroków ciazy no i jak juz będziesz w ciąży to myślę że twoje rozważania jak juz ktoś wcześniej zauważył staną sie po prostu naturalne (porodu pewnie będziesz sie bała jak większść kobiet ale na to nic nie zaradzisz ![]() ja Ci życzę szybkiego zajścia i spokojnej ciąży jak już sie na nią zdecydujesz bo to najważniejsze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Mogę się wypowiedzieć jak wygląda czas do połowy ciąży, bo aktualnie dotarłam do takiego etapu. Jak pisała Szaja - na początku koszmarna senność, nie do opanowania, ale mnie i męża to akurat śmieszyło strasznie. Zasypiałam zawsze i wszędzie, spałam po 12-14h i było mi mało
![]() ![]() Z jedynych niedogodności jakie ja odczuwam to permanentne problemy z pęcherzem oraz jeszcze ja osobiście mam bóle stawów biodrowych. Czasem dotkliwe, ale to nie boli ciągle więc da się znieść. Wymioty w ciąży, bóle itd. znam tylko z opowieści. Jestem niewyspana - to wynika z tego, że ciężko mi się przyzwyczaić do zalecanej w ciąży pozycji na lewym boku a tak jak lubię czyli na plecach spać się już na tym etapie nie da. Wiele ciążowych niedogodności będąc w ciąży nie odbiera się jako niedogodności (ale mi masło maślane wyszło...). Mnie np. z jednej strony wkurza jak się mała kręci, szczególnie gdy coś robię a ona gdzieś mnie uwiera w nieprzyjemny sposób, z drugiej strony czekam na te ruchy i jak się chwilkę nie rusza to od razu się denerwuję i chcę ją czuć ![]() Generalnie to Kropka75 napisała kwintesencję: Cytat:
![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
no właśnie ja mam odwrotnie... szczerze mówiąc, jak pomyślę o nacinaniu to jestem wstanie zrobić wszystko by mieć cc :/ po prostu szwy na podbrzuszu są mi mniej straszne aniżeli przy kroczu :/
po prostu nie potrafię sobie wyobrazić tam szwów, gojenia się rany, nie mówiąc już o tym, że nie wyobrażam sobie siadania po czymś takim ![]() może po prostu nasłuchałam się przypadkiem dziwnych rzeczy, wyrwanych z kontekstu i teraz mam... żadnych filmików na YT nie oglądałam- nie ciągnie mnie do tego ![]() czytałam ostatnio, że pewna mama poprzez poród naturalny miała "rozciągniętą" pochwę (w sensie szerszą) i jej życie seksualne legło w gruzach od tamtej pory... w sumie pochwa to mięsień... mam nadzieje, że odpowiednio elastyczny ![]() albo usłyszałam raz niechcący jak jakaś pani w tramwaju opowiadała koleżance, jak już po porodzie mleko (chyba) leci jej z piersi... i że ma ostatnio bluzki mokre :|
"nie człowieka kocham mniej, lecz naturę bardziej" Edytowane przez lachryma Czas edycji: 2010-05-12 o 21:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Poza tym miejsca intymne goją się szybko ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Lachryma, ja uważam, że masz zupełnie normalne podejście
![]() ![]() Teraz czekam już na finał i mam kolejne lęki - dotyczące zajmowania się maluszkiem... Co do ciążowych dolegliwości to na początku zamiast bardziej romantycznych wymiotów, dręczyły mnie raczej biegunki i wzdęcia ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Witam. lachryma mam do Ciebie pytanie
![]() ![]() a jeżeli chodzi o rozciągniętą pochwę w czasie porodu to myśle że przy pierwszym dziecku to sie zdarza bardzo żadko a po drugie to właśnie to legendarne nacięcie ma temu zaradzić, bo po zaszyciu odtwarza się stan pierwotny. to taka mała operacja plastyczna ![]() no i przede wszystkim nie martw sie na zapas ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() A co do reszty to zgadzam się z tobą, że teraz "na topie" jest strach o dziecko i to co po porodzie, a nie o sam poród. Jakoś się urodzi ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Klarisso, a ja do teraz mogę spać na plecach
![]() ![]() A co do uciskania dzieciątka - autentycznie nigdy nic mnie nie bolało z tego powodu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
![]()
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19266437]Klarisso, a ja do teraz mogę spać na plecach
![]() ![]() ![]() I bardzo ci tak dobrze, że chociaż sikać ci się chce. To za karę, właśnie tak. ![]() ![]() Co ja bym dała za spanie na plecach, ech... Chwilę mogę poleżeć, ale spać nie da rady, zaraz mi ciało drętwieje ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Oż ty
![]() A czkawkę masz? Tzn czy młoda ma? Ja cholernie to uczucie lubię, śmieszne takie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
![]()
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19269096]Oż ty
![]() A czkawkę masz? Tzn czy młoda ma? Ja cholernie to uczucie lubię, śmieszne takie ![]() Nie ma, albo nie wiem że ma, albo nie czuję ![]() W każdym razie jeszcze nie czułam. Moja córeczka jest jakaś taka ślamazarna, nawet jeszcze nie kopie porządnie ![]() ![]()
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
lachryma.... jestem w stanie zrozumiec twoja ciekawosc dotyczaca ciazy i porodu ale nie rozumiem po co ci wiedza tylko o tych mniej przyjemnych elementach? po co sie nakrecac????
naciecie krocza jest stosowane prawie przy kazdym porodzie i ma sluzyc zapobiegawczo innym ewentualnym komplikacjom....nie ma cc na zyczenie kochana.... teraz wydaje ci sie ciaza i porod degraduja organizm kobity, ze bedziesz rozciagnieta.... twoje obawy sa nieuzasadnione... ale widze ze niewiele wiesz wogole o ciazy skoro dziwi cie ze kobieta ma pokarm w piersiach... po co ci ta wiedza co w ciazy jest zle? a moze chcesz posluchac co jest dobre? zreszta moze jesli kiedykolwiek zdecydujesz sie na dziecko, zobaczysz na ekranie malutkie bijace serduszko i poczujesz jak porusza sie w tobie... poczujesz milosc do jeszcze nienarodzonego dziecka to sie przekonasz o co w tym chodzi.... teraz radze ci nie myslec o tym skoro nie planujesz dziecka.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
na drugie mam Irena
|
to i ja wtrące zdanko na temat moich dwóch ciąż
pierwsza koszmarna, wymioty przez 4 mies, uczucie senności przez 4 mies, mogłabym spać 24 godz na dobę,póżniej wszystko przeszło i było ok. schudłam najpierw 2 kg pózniej przybrałam ledwo 10 kg druga ciąża żadnych dolegliwości wymiotów, poprostu cud miód. najpiękniejsze uczucie jak dziecko po porodzie położą na brzuchu,jest to do nie opisania, oczywiście dużo zależy od obsługi szpitalnej a to nacięcie nie boli bardziej niż skurcz więc nie ma co się martwić czasami mówią że lepiej nie wiedzieć co cię czeka ale czy ja wiem, fajna ta cała ciąża i już
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
myślałam, że on leci kiedy dziecko ssie z piersi- czyli kiedy jest bodziec z zewnątrz. a nie, że po prostu leci bo ma ochote lecieć :/ ---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ---------- bo wolę się później pozytywnie zdziwić aniżeli przykro zaskoczyć.
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
na drugie mam Irena
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
i to mi sie w tobie podoba
![]() szajajaba widzę że ty jedną nogą na porodówce): zyczę szybkiego i jak najmniej bolesnego porodu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:19 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#23 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
2. Ależ jest cc na żądanie, tyle - że płatne. 3. Ja tam za pierwszym razem miłości nie poczułam (jak i wiele moich znajomych), owszem - teraz jak najbardziej, ale uczucie przychodziło CAŁĄ ciążę, a i podejrzewam, że jest skrajnie różne od tego, co czuje się już PO porodzie ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
to ja sie wypowiem, co do wyplywajacego mleka... Potrafi sobie samoistnie wyplywac przez caly okres karmienia, nie tylko w pierwszych dniach przy nawale. Po prostu jesli jest juz pora karmienia, a nie ma dziecka w poblizu, to leci i tyle. Podobnie w nocy. Ale nie uznalabym tego za jakas wielka niedogodnosc itp. Po prostu nosisz wkladki i tyle (podobnie jak masz miesiaczke nosisz podpaski/tampony i tyle).
A o krwawieniu po porodzie nawet przez 6 tygodni slyszalas? ![]() Trzymaj sie. Nie ma co sie nakrecac na zapas. Naprawde. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
żyję w nadziei , że te 6 tygodni rzadko się zdarza
![]() wracając do wylatującego mleka ![]() ![]()
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19252874]A ja tam mogę napisać, czemu nie
![]() ![]() Natomiast co do czytania opisów porodu = uwierz, nie chcesz czytać ![]() ![]() ![]() Zgadzam sie w 100% i potwierdzam ze każdy porod to sprawa baaaardziej niz indywidualna ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez MONIKA1850 Czas edycji: 2010-05-13 o 18:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Oj kochana chyba jednak myślisz o dzidziusiu na poważnie stąd tyle pytań
![]() ![]() ![]() w ciąży od 20 tyg zaczeły mi dokuczać hemoroidy ale piłam lactulosum używałam specjalnej maści i było do przeżycia. Teraz czekam na wyjście z synkiem ze szpitala mam nadzieje ze w następnym tyg już napewno wyjde ![]()
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a jeśli chodzi o mnie, to sprawa wygląda tak, że nigdy nie chciałam dziecka- nie lubiłam dzieci, nie zachwycałam się nimi i dlatego unikałam tematów związanych z macierzyństwem. ale latka przybyły, kończę studia, za miesiąc wprowadzam się do nowego domku i pewnie za jakiś czas zacznę myśleć bardziej realistycznie na ten temat... na pewno nie jestem typem "wszystkie dzieci kocham, są wspaniale, takie słodkie"- daleko mi do tego... ale powoli dochodzę do punktu, kiedy zacznę myśleć o swoim dziecku i może skąd tyle pytań.
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
lachryma
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
To ja jeszcze od siebie napiszę
![]() Ja zawsze strasznie chciałam mieć dziecko/dzieci, jak najwcześniej, tak się jednak ułożyło, że udało mi się zajść w ciążę dopiero grubo po 26 urodzinach. Mimo tego wielkiego pragnienia bycia w ciąży i posiadania dziecka, jednocześnie bałam się samej ciąży w kontekście całkiem nowych doznań z ciała. Jestem bardzo wrażliwa na tym punkcie, mam tendencję do wsłuchiwania się w siebie, do analizowania każdego bólu, skurczu, drgnięcia mięśni ![]() ![]() ![]() Co do porodu - nie wypowiadam się, bo należę do tej dziwnej mniejszości, która się porodu kompletnie nie boi. Choćbym nie wiem jak chciała ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:18.