AMA - fotografia ślubna bez tajemnic - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-06-29, 10:17   #1
LMFOTO
Przyczajenie

AMA - fotografia ślubna bez tajemnic

Dostaliśmy takowe przyzwolenie, więc działamy
AMA , czyli "Ask me antything" znane chociażby z portalu wykop. Pytajcie nas o co chcecie a my postaramy Wam przybliżyć jak wygląda "druga strona medalu" zza obiektywu i nie tylko.

Pozdrawiamy,
Zespół Lmfoto
LMFOTO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-29, 11:40   #2
the rock
Zakorzenienie

GG do the rock
Dot.: AMA - fotografia ślubna bez tajemnic

Cytat:
Napisane przez LMFOTO Pokaż wiadomość
Dostaliśmy takowe przyzwolenie, więc działamy
AMA , czyli "Ask me antything" znane chociażby z portalu wykop. Pytajcie nas o co chcecie a my postaramy Wam przybliżyć jak wygląda "druga strona medalu" zza obiektywu i nie tylko.

Pozdrawiamy,
Zespół Lmfoto
No to jak jest z tymi bajkowymi plenerami w Wenecji, Paryżu czy Madrycie ?

regeneruję włosy - start 11.11.11
Ewka i nie tylko 22.10.12
- 25 kg
the rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-29, 13:53   #3
LMFOTO
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez the rock Pokaż wiadomość
No to jak jest z tymi bajkowymi plenerami w Wenecji, Paryżu czy Madrycie ?
Tzn. co masz konkretnie na myśli ?
Stary 2015-06-29, 14:57   #4
the rock
Zakorzenienie

GG do the rock

Cytat:
Napisane przez LMFOTO Pokaż wiadomość
Tzn. co masz konkretnie na myśli ?
Ile to kosztuje ?
Czy Para Młoda pokrywa całe koszty ?

Jak jest z organizacją... makijaż, fryzjer ?

- 25 kg
Stary 2015-06-29, 15:05   #5
lolusl
Japońska rzepa

Cytat:
Ile to kosztuje ?

Ale bardzo proszę o niezadawanie pytań związanych z oferta To nie może być watek reklamowy.

Nie ma problemu jeśli chodzi o pytania co do organizacji,ale koszty zdecydowanie odpadają
Gets the same train every time.
’Cause his world is built ’round punctuality,
It never fails.
lolusl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-29, 16:03   #6
the rock
Zakorzenienie

GG do the rock

Cytat:
Napisane przez lolusl Pokaż wiadomość
Ale bardzo proszę o niezadawanie pytań związanych z oferta To nie może być watek reklamowy.

Nie ma problemu jeśli chodzi o pytania co do organizacji,ale koszty zdecydowanie odpadają
Pytałam przybliżeniowo nie miałam nic reklamowego na myśli
czy to koszt ok np 5 czy 15 tyś
ale ok, nie będę więcej

- 25 kg
Stary 2015-06-29, 17:45   #7
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

- jakiego sprzętu używacie?
- jakie obiektywy (ogniskowe) sprawdzają się najlepiej na weselu?
- co jest wg Was najtrudniejsze w fotografii ślubnej?

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-06-29, 17:53   #8
lolusl
Japońska rzepa

Co byście poradzili młodym,żeby mieli ładne zdjęcia? Co dla Was,jako fotografow jest ważne? (mówię o rzeczach typu " jasny pokoj do ubierania się " itp.)
Gets the same train every time.
’Cause his world is built ’round punctuality,
It never fails.
lolusl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-30, 10:07   #9
LMFOTO
Przyczajenie

Cytat:
Ile to kosztuje ?

Odpowiem tak, żeby nie przedstawiać oferty ale żeby uświadomić przyszłe panny młode jak wyglądają realia.

Oczywiście, że wszelkie koszty (przeloty, zakwaterowanie, wyżywienie i wynikające po drodze dodatkowe koszty) pokrywa para młoda. Jeśli PM ma życzenie na sesję zagraniczną w trakcie sezonu ślubnego to opłata za sesję (oprócz kosztów) jest wyższa. Wynika to stąd, że w sezonie pracujemy non stop - wyjazd na sesję zagraniczną to poświęcenie jednemu klientowi ok 3-4 dni - nie obrabiamy wtedy, zdjęć, nie wykonujemy innych sesji plenerowych, jedyne co to możemy odpisywać na mejle - stąd cena takiej realizacji idzie w górę.

Kwestia make-upu, fryzjera to również stoi po stronie PM. Oczywiście możemy pomóc , uruchomić kontakty i znaleźć kogoś na miejscu. Dla przykładu Pani Młoda z Wenecji jest wizażystką, więc tą kwestię ogarnęła sobie sama - jak widać efekt był super, ale zaoszczędzone pieniądze przeznaczyła na wykonanie super wianka, który transportowali z Polski. Nafaszerowany różnymi specyfikami przetrwał 3 dni (to były naturalne kwiaty) a zrobił super robotę na sesji ale był zrobiony na prawdę świetnie, co zresztą szło z ceną bo ponoć zapłacili za niego coś ok. 350zł.

---------- Dopisano o 10:07 ---------- Poprzedni post napisano o 09:51 ----------

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
- jakiego sprzętu używacie?
- jakie obiektywy (ogniskowe) sprawdzają się najlepiej na weselu?
- co jest wg Was najtrudniejsze w fotografii ślubnej?
Nie ma uniwersalnej recepty co do sprzętu. Każdy pracuje na tym na czym lubi i co czuje. My unikamy obiektywów ultra-szerokokątnych. Nie lubimy fish-eye'a i w reportażu zazwyczaj rzadko schodzimy poniżej 35mm.

Tak na prawdę najistotniejszą kwestią sprzętową która powinna interesować PM to fakt czy fotograf jest zabezpieczony na wypadek awarii sprzętu. Każdy z nas pracując na reportażu, nie tylko posiada 2 pełnoklatkowe aparaty, ale korzystamy z nich równocześnie, mając jest cały czas na sobie. Pozwala to mieć zapięte 2 różne obiektywy równocześnie, które mają różny zakres widzenia, dzięki czemu tracimy mniej czasu na przepinanie szkieł i minimalizujemy ryzyko nieuchwycenia fajnych momentów. My pracujemy na 2 body + 3 obiektywy + 4 lampy błyskowe. Taka konfiguracja daje nam możliwość odpowiedniego zabezpieczenia na wypadek awarii, któregoś z elementów sprzętu.

Co jest najtrudniejsze w fotografii ślubnej? Myślę, że to kilka rzeczy:

Rutyna i schematyczność tych wydarzeń. Dlatego my staramy się praktycznie nie ingerować w otoczenie, nie ustawiać, nie reżyserować. Bardzo często pracując z filmowcami niestety "reżyserka" ma miejsce co nas osobiście bardzo drażni, bo to zabija indywidualny charakter reportażu. Aby to łamać rozmawiamy z naszymi klientami, ze nie każdy reportaż musi wyglądać to samo, że np. wejście do kościoła może być ładnie sfotografowane spod ołtarza (będzie ładne poprawne itd, ale będzie praktycznie takie jak ma każdy), ale też może być sfotografowane z góry, z chóru.

Druga rzecz to "wstydliwość" polskiego społeczeństwa. Traktowanie fotografa jak "paparazzi" (wbrew pozorom często słyszymy coś takiego podczas naszej pracy), co najmniej jakby nasza praca polegała na zrobieniu jak najbardziej kompromitującego zdjęcia, które miałoby wylądować na okładce "Faktu". A przecież zupełnie nie o to chodzi. W Polsce okazywanie uczuć, emocji jest chyba jeszcze oznaką słabości. Jeśli podchodzę do roześmianego stolika stukającego się kieliszkami to właśnie po to żeby uwiecznić ten moment a nie po to by po 2s wszyscy poprawiali krawaty i "pięknie" prezentowali się szczerząc się "bo pan fotograf przyszedł cyknąć fotkę".

A trzecia to to, że bez względu na warunki (zarówno te oświetleniowe, jak i ludzkie) klienci chcą mieć tak samo piękne i wartościowe zdjęcia jak te które widzieli na stronie fotografa

Edytowane przez LMFOTO
Czas edycji: 2015-06-30 o 10:32
Stary 2015-06-30, 14:07   #10
LMFOTO
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez lolusl Pokaż wiadomość
Co byście poradzili młodym,żeby mieli ładne zdjęcia? Co dla Was,jako fotografow jest ważne? (mówię o rzeczach typu " jasny pokoj do ubierania się " itp.)
Przede wszystkim - świadomy wybór fotografa. Spytacie pewnie "ale co to znaczy"? Otóż podstawą do oceny umiejętności powinno być obejrzenie kilku pełnych materiałów, a nie przeglądanie tylko najlepszych zdjęć prezentowanych w portfolio. Jestem ciągle w szoku jak mało ludzi zagląda na blog - a przecież większość fotografów na poziomie je posiada i prezentuje tam właśnie obszerniejsze materiały z konkretnych zleceń. Pisząc do fotografa zawsze można go poprosić o przedstawienie pełnych materiałów które przekazał klientowi. (mówiąc pełny materiał mam na myśli ok 200-350 zdjęć, a nie wszystkie kliknięte tego dnia zdjęcia ).

Kolejną rzeczą o której często musimy przypominać to makijaż na sesję zdjęciową i fryzura. Fryzura nie musi byc identyczna jak w dniu ślubu, tutaj warto to skonsultować z pomysłem fotografa, my bardzo lubimy rozpuszczone włosy, warkocze, wianki itp. Ale najważniejsze jest to, żeby zarówno fryzura jak i makeup były zrobione przez profesjonalistów. Wiele razy słyszeliśmy "aa ogarnę sobie sama - na sesję to już nie potrzebuje makeupu od wizażystki" - a to kolosalny błąd. Pomijam fakt, że makijaż na sesje powinien być dużo bardziej wyrazisty, odważny to przypomnę że podczas sesji pracujemy w przeróżnych warunkach i makijaż musi być po prostu trwały. Jeśli pojawią się niedoskonałości, krostki itd, to każdy szanujący się fotograf będzie doliczał ekstra za retusz wynikajacy z niedbałości make upu. Najgorsze jest w tym to, że efekt finalny też nie będzie taki jak mógłby być z dobrym makeupem.
Stary 2015-06-30, 14:12   #11
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Nie ma uniwersalnej recepty co do sprzętu. Każdy pracuje na tym na czym lubi i co czuje. My unikamy obiektywów ultra-szerokokątnych. Nie lubimy fish-eye'a i w reportażu zazwyczaj rzadko schodzimy poniżej 35mm.

Tak na prawdę najistotniejszą kwestią sprzętową która powinna interesować PM to fakt czy fotograf jest zabezpieczony na wypadek awarii sprzętu. Każdy z nas pracując na reportażu, nie tylko posiada 2 pełnoklatkowe aparaty, ale korzystamy z nich równocześnie, mając jest cały czas na sobie. Pozwala to mieć zapięte 2 różne obiektywy równocześnie, które mają różny zakres widzenia, dzięki czemu tracimy mniej czasu na przepinanie szkieł i minimalizujemy ryzyko nieuchwycenia fajnych momentów. My pracujemy na 2 body + 3 obiektywy + 4 lampy błyskowe. Taka konfiguracja daje nam możliwość odpowiedniego zabezpieczenia na wypadek awarii, któregoś z elementów sprzętu.
Trochę mnie satysfakcjonuje ta odpowiedź, ale rozumiem, że tajemnica zawodowa.
Dziękuję.

Najciekawsza/najdziwniejsza/najgorsza sytuacja na weselu/sesji?

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości